drożdżówka, to doskonała propozycja na śniadanie, ponieważ pokrojona na kromki, które później posmarujemy masłem, smakuje naprawdę wspaniale. Ciasto po wyrośnięciu, rozwałkowaniu i nałożeniu czekoladowego nadzienia, zwija się w rulon, a następnie układa w tortownicy na kształt ślimaka (jak na zdjęciu). Po upieczeniu wygląda bardzo efektownie. Polecam upiec ją na śniadanie i zjeść posmarowaną masłem, miodem, a może nawet nutellą ... Drożdżówka(...)piekarnik do 220°C . Wyrośnięte ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 25-30 min. Wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuje taki kawałek drożdżówki, gdy go posmarujemy masłem (tak jak chałkę), a na masło damy cienką warstwę miodu, dżemu lub nutelli
Posadzone i zjedzoneulubione drożdżowe, nadziewane bułeczki moich chłopaków. Często piekę, taką dużą drożdżówkę podzieloną na mniejsze kawałki, ale czasami zmieniam ilość części lub ich układ w formie o innym kształcie. Zmienia się także nadzienie bo jako farszu, zamiast powideł, można użyć prażonych jabłek , marmolady albo zrobić nawet wersję wytrawną z warzyw lub/i mięsa. W tym ostatnim przypadku radzę jednak zmniejszyć ilość cukru(...)puszystego ciasta, ale do podzielenia nie potrzebny jest nóż bo można odrywać sobie poszczególne kawałeczki. To wygodny pomysł na wypiek na szkolną imprezę czy jakieś spotkanie towarzyskie. A drożdżówkę przygotować łatwo więc proszę się nie wykręcać i upiec. I cały dom pięknie pachnie wspaniałym ciastem. Będziecie zadowoleni, Smaczna Pyza Wam to mówi! odrywane słodkie bułeczki z powidłami to ulubione drożdżówki
Smaczna Pyzazjeść na drugie śniadanie? Przedstawię Wam kilka propozycji, które sprawdzają się u mnie (czyli praca w domu), ale myślę, że wiele pomysłów możecie wykorzystać również w korporacyjnym lunchboxie. drożdżówki z jabłkiem , ze śliwkami lub jagodzianki . Drożdżówki piekę w wolnej chwili i zamrażam, gdy są jeszcze letnie. Gdy planuję drożdżówki na drugie śniadanie, to tego dnia rano, od razu po wstaniu
Posadzone i zjedzonePyszne, puszyste drożdżówki z serkiem i borówkami. Mięciutkie, lekko wilgotne i puchate. Bardzo, bardzo smaczne! Koniecznie do wypróbowania! SKŁADNIKI - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 480 g mąki do ciast Mix per Dolci Nutrifree 20 g świeżych drożdży 280 ml ciepłego 100 g drobnego cukru do wypieków 1 płaska łyżeczka soli 75 g roztopionego masła(...)Posmaruj powierzchnię serkiem i posyp borówkami. Całość zwiń w roladę. Pokrój na ok. 12 równych części - ślimaków. Blache wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej drożdżówki ściętą częścią do góry. Odstaw do wyrośnięcia na ok 40 minut. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 20 - 30 minut, aż drożdżówki będą dobrze wypieczone. Przestudzone polukruj. Smacznego
Kuchnia bezglutenowanieupieczenia choć jednego ciasta bądź mniejszych słodkości ze śliwkami. Po prostu jest to obowiązkowe i już. Na straganach wybór śliwek jest ogromny, trzeba z tego korzystać póki można. Swoje drożdżówki wzbogaciłam o nutę cynamonową. Świetnie smakują, zwłaszcza z dużą ilością owoców. Wierzch posypałam kruszonką. Ktoś się skusi? Składniki na 5 dużych drożdżówek: Ciasto: 450g mąki pszennej 3/4 szklanki(...)papierem do pieczenia bułeczki i wciskamy w nie delikatnie połówki śliwek. Odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut. W tym czasie z podanych składników wyrabiamy kruszonkę. Powinna przypominać wilgotny piasek. Drożdżówki smarujemy śmietanką, posypujemy kruszonką i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni
Wrzosowa PolanaDrożdżówka z kolorowymi i aromatycznymi owocami, którą pachnie cały dom ? Zdecydowanie jestem na tak ! Dlatego dziś zapraszam moich czytelników na puszyste i bardzo delikatne ciasto drożdżowe z owocami lata. Tak na prawdę możecie do jego przygotowania wykorzystać Wasze ulubione owoce. Ja wrzuciłam do niego co akurat zerwałam z krzaczka, ale tutaj kombinacje są dowolne. Wykorzystajcie(...)orzechowym i truskawkami Drożdżowki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Jagodzianki do odrywania Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżówki z owocami i kruszonką Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Ciasto drożdżowe z owocami lata Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 250 g mąki
Kulinarne przygody Gatitysezonie na czarne jagody w moim domu nie może zabraknąć drożdżówek z tymi owocami. Zawsze jednak przeraża mnie wielkość klasycznych jagodzianek, więc dziś postanowiłam zrobić je w mniejszej wersji wygodniejszej do zjedzenia dla dzieci i dla mnie :) Pracy przy nich jest trochę więcej, ale jak się ma wolne popołudnie, to dlaczego nie wykorzystać czasu na upieczenie tych słodkości? ;) Składniki(...)stopni C. Piec 25 minut na ładny brązowy kolor. Przy drugiej turze może wystarczyć tylko 20 minut. Upieczone bułeczki wyjąć na kratkę do ostudzenia. ----- Podobne: Zakręcone drożdżówki nadziewane Kakaowe rogaliki z marmoladą Drożdżówki z jabłkami
Weekendy w domu i ogrodzieDrożdżowe wypieki nie były moją specjalnością aż do momentu, kiedy po raz pierwszy postanowiłam zmierzyć się z tymi drożdżówkami . Za kilka dni były następne - z czereśniami, potem z wiśniami, a dziś zapraszam Was na pyszne drożdżówki z serem :-) Rodzina oszalała na ich punkcie, świeże, jeszcze gorące drożdżówki znikały tak szybko, że długo nie mogłam ich sfotografować ;-) składniki na ciasto
babka w formieZapach ciasta drożdżowego przenosi mnie w słodkie dni dzieciństwa, gdy babcina kuchnia wypełniała się tym aromatem niemal w każdy weekend. Oczywiście, tamta drożdżówka jest najlepsza na świecie: z dużą ilością kruszonki, czasami z rabarbarem. Miękka, puszysta i delikatna. I choć wszyscy doskonale znali zdanie Babci na temat jedzenia ciepłego ciasta drożdżowego ( ani mi się waż! Brzuch Cię będzie bolał(...)naszym ulubionym zajęciem było podkradanie cieplutkich kawałków, lub choćby uszczknięcie odrobiny kruszonki. Mmm, pycha! Mój Tato jest wielkim fanem drożdżówki z rabarbarem, pomyślałam więc, że to idealny deser na dzisiejszy dzień. Co prawda, nie mogę go poczęstować (ciągle czekamy, aż będzie można wysyłać jedzenie przez USB), jednak mam nadzieję, że ucieszy go sama idea takiego deseru specjalnie dla niego. Wszystkiego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto drożdżowe, pewnie wynika to z czasu, bo zazwyczaj w soboty kręcę się w okolicach kuchni od samego rana do późnego popołudnia, bo kuchnia jest moim centrum dowodzenia. Dzisiejsze drożdżówki sa dokładnie takie jak lubię, czyli pełne nadzienia. Składniki na 8 sztuk: 500 g mąki pszennej (z czego 200 g maksymalnie może być to mąka pełnoziarnista) 300 ml mleka sojowego(...)minuty, rozdrobniłam za pomocą „ugniataczki” do ziemniaków, dodałam fixu i po 3 minutach mieszania i smażenia był gotowy. Przygotowanie ciasta: krok po kroku znajdziesz instrukcję Wegańskie drożdżówki Używając suszonych drożdży pomija się etap wstępnego wyrastania drożdży, z tym, że mleko musi mieć temperaturę minimum pokojową. Zagnieć ze wszystkich składników ciasto, odstaw do wyrośnięcia na około
greenscarfPyszna, puszysta drożdżówka dyniowa z dodatkiem słodkiego twarożku, mleczka i truskawek. W planie były drożdżówki dyniowe…ale w trakcie okazało się, że brakuje mi składników i ciasto wyszło za rzadkie. Postanowiłam więc wlać je do formy i upiec ciasto drożdżowe. Po upieczeniu opadło w wielu miejscach i już byłam pewna, że nie będzie nadawało się do zjedzenia. Na szczęście
Mienta blogDrożdżowe to jedno z moich ulubionych ciast – koniecznie z kruszonką i owocami :) Dziś w formie poręcznych drożdżówek, w sam raz do kawy lub do zabrania na wiosenny piknik. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 0,5 kostki masła Składniki na masę serową(...)mamy na tyle czasu jeszcze raz odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. W każdym kawałku ciasta odciskamy kółko szklanką – można zanurzyć ją w mące, żeby nie przyklejała się do ciasta. Drożdżówki wypełniamy serem, owocami i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni. Gotowe drożdżówki możemy dodatkowo polukrować prostym lukrem zrobionym z wody i cukru pudru. Smacznego
CiastkozercyUpiekłam małą, ale przepyszną drożdżówkę z rabarbarem, gruszką i kruszonką. Ot tak, po prostu. Domowe drożdżowe ciasto jest najlepsze pod słońcem! Czasami człowieka najdzie na zrobienie ciasta nawet po nocy. Któregoś wieczoru tak mnie dopadło, że nie wytrzymałam i poszłam do kuchni zagniatać drożdżowe ciasto . Na szczęście drożdże mam w domu prawie zawsze a do wykorzystania była odrobina rabarbaru. Niestety(...)się. Wieczór na szczęście był całkiem ciepły, ciasto rosło jak na drożdżach i nie zarwałam całej nocy. A rano, do porannej kawy, mogliśmy zjeść sobie po kawałku świeżutkiej, pachnącej drożdżówki . Ja wiem, że dla niektórych drożdżowe ciasto wydaje się wyższą szkołą jazdy kulinarnej, ale wierzcie mi, że naprawdę nie trzeba wiele umiejętności żeby je zrobić. Podstawą jest żeby składniki miały
Smaczna Pyzawanilią i cynamon i całość mieszamy. Z ciasta formujemy placuszki grubości ok 1 cm. Na każdy placuszek wykładamy rabarbar z rodzynkami delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy aż drożdżówki się zarumienią, ok 30 minut w 170 st. C. Smacznego
Cynamonowe szczęścieDziś pora na "Ciasto na niedzielę" - akcję organizowaną na facebooku. Ta dzisiejsza pod hasłem "Drożdżówka bogato nadziana". Postanowiłam więc te moje drożdżówki nadziać jak się patrzy: jabłka i inne dodatki. Wyszły fantastycznie wręcz, a cieszy mnie to tym bardziej, że przepis na ciasto wymyśliłam sobie sama, bez zerkania w inne przepisy :-) znaczy się bułki są całkowicie autorskie :-) Nam smakowały bardzo(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18 - 20 minut. Mleko mieszamy z cukrem. Gorące bułki (prosto z piekarnika) smarujemy mieszaniną i odstawiamy do wystygnięcia. Razem ze mną swoje drożdżówki nadziewały: Joanna Angelika Mal Gosia Dorota Marzena Joanna Lidia (fb) Iwona Bożena Sylwia
Czary - gary w kuchni