drożdżówki - 4205 przepisów (strona:72/281)

Dyniowe cynamonki z jabłkami 59

fajna sezonowa wersja zwykłych cynamonek. Nas tak zachwyciły smakiem, że połowa nie doczekała sesji zdjęciowej. Wiadomo, najlepsze są gdy jeszcze ciepłe;)  Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Zakręcone drożdżówki z czekoladą i orzechami Plecionki z powidłami i orzechami Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon  Drożdżowe roladki z kremem orzechowym Domowe lubelskie cebularze  Strucla z orzechami Jagodzianki(...)migdałową kruszonką Jagodzianki z kruszonką  Bułeczki z jabłkami i kruszonką   Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką Dyniowe cynamonki z jabłkami Składniki (na 12 sztuk): 400g mąki + 50g do podsypywania 20g drożdży 1/3 szklanki cukru 2 jajka 200ml mleka100g pure z dyni* 50g masła 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżka oleju nadzienie: 1 łyżka cynamonu 40g miękkiego masła

Obiad gotowy
Drożdżowe ślimaki z powidłem i migdałami 61

dzisiejszej kawusi polecam pyszne drożdżowe ciasteczka z powidłem śliwkowym i migdałami. Drożdżówki bardzo łatwo się przygotuje. Warto je przygotować.  SKŁADNIKI: 200g mąki, 15g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 100ml mleka, 1 małe jajko, 1,5 łyżki masła, szczypta soli, 1/2 słoiczka powideł śliwkowych D odatkowo: 1 białko, 2 łyżki płatków migdałowych. PRZYGOTOWANIE: 1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Dodaję(...)tworząc kwadrat o boku ok. 35cm. Ciasto smaruję powidłami śliwkowymi i zwijam w rulon. 4. Rulon kroję na 2cm kawałki. Porcje ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki smaruję białkiem i posypuję płatkami migdałowymi. Piekę około 30 minut w temperaturze 175 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ślimaczki drożdżowe z serkiem i jabłkami 61

ostudzenia.  Na bułeczki nałożyłam również szybki krem. Zmieszałam około 250 g serka śmietankowego z łyżeczką miodu i cynamonu. Przełożyłam na bułki. Ślimaki drożdżowe z serkiem i jabłkiem Pyszne drożdżówki Bułeczki drożdżowe z serkiem Słodkie bułki z jabłkami Bułki słodkie do kawy Drożdżówki z cynamonem Smacznego!!! Justyna Artykuł Ślimaczki drożdżowe z serkiem i jabłkami pochodzi z serwisu Relaxtime czas

Relaxtime
Drożdżówki z czereśniami i kruszonką 62

Drożdżówki z czereśniami i kruszonką, czyli doskonała propozycja wykorzystania tych pysznych sezonowych owoców. Muszę przyznać, że gdy tylko pojawiają się “na horyzoncie” czereśnie – nie mogę ich sobie odmówić. Najczęściej uwielbiam zajadać się nimi tak po prostu, bez jakichkolwiek dodatków. Czereśnie doskonale jednak sprawdzają się również poddane obróbce. Świetnie nadają się do różnorodnych deserów, takich ... Artykuł Drożdżówki

Pogotujmy.pl
Drożdżówki z budyniem, rabarbarem, truskawkami i kruszonką 77

Klasyka czerwcowych smaków, czyli drożdżówki z budyniem, owocami i kruszonką. Muszą pojawić się u nas chociaż raz w sezonie :) ciasto drożdżowe: 400 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej 7 g suszonych drożdży 15 g cukru z prawdziwą wanilią 2 jajka 3/4 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka śmietany 18 % kruszonka: 3 kopiaste łyżki mąki pszennej lub orkiszowej(...)rabarbar i truskawki a wierzch posypujemy kruszonką. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Przed podaniem, opcjonalnie możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Drożdżówki z budyniem, rabarbarem, truskawkami i kruszonką pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 79

dokładnie olejem i rób w bułeczkach wgłębienie * Rób to za pomocą zdecydowanego ruchu sięgając prawie do dna bułeczki Do wgłębienia nakładaj truskawki * Nie obawiaj się użycia dużej ilości truskawek, drożdżówki dzięki temu będą jeszcze smaczniejsze. Boki drożdżówek posmaruj białkiem roztrzepanym z mlekiem Wierzch posyp dużą ilością kruszonki Piecz 15-18 min w piekarniku nagrzanym

Słodki Blog
Pyszne drożdżówki z makiem 70

Ciasto na drożdżówki jest od Pyszna_codziennosc. Masę makowa od Menu Dorotki z drobną modyfikacją. Wyszło przepysznie. Na ciepło, polane lukrem z sokiem z cytryny są mega pyszne, na drugi dzień są również tak samo dobre :).  Składniki na ciasto:  100 ml ciepłego mleka  20 g świeżych drożdży lub 7g drożdży suszonych 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru(...)Rozsmarowuję masę na ciasto i zwijam ciasno wzdłuż dłuższego boku.  Kroję na ok 4 cm kawałki. Następnie trzonkiem drewnianej łyżki lub dość grubym nożem naciskam na środku każdej drożdżówki Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia  i posmarować mlekiem, zostawiam na kolejne 20 min do wyrośnięcia (przykryte) Po tym czasie wkładam do piekarnika nagrzanego

Gotuj z Agnes
Drożdżowe ślimaki z budyniem i białą czekoladą 277

lepszego od pachnącej, puszystej drożdżówki! Dla mnie nie ma większego znaczenia z czym jest ta drożdżówka, dżem, cynamon czy czekolada. W każdej wersji jest przepyszna, a z budyniem to już w ogóle! Podpowiadam, że możecie użyć mojego przepisu jako inspiracji. Kiedy pojawią się sezonowe owoce, truskawki, maliny, jagody, też tu się sprawdzą. Kombinujcie! Skadniki: 300 ml mleka 80 g cukru

Smakowity Blog Kulinarny
Dyniowe cynamonki 69

pory roku. Cynamonki z dyniowego ciasta drożdżowego z nutą pomarańczy smakują wspaniale i jestem pewna, że posmakują każdemu, kto się skusi. Z tej porcji możecie przygotować 12 większych drożdżówek lub około 20-22 sztuk mniejszych drożdżowych przekąsek. ciasto: 420 g mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 1 łyżka cukru 3/4 szklanki puree z dyni 1/2 szklanki mleka 2 łyżki masła(...)duży prostokąt. Smarujemy cynamonowym nadzieniem, zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy. Za pomocą ostrego noża (lub nitki ) kroimy plastry o grubości około 2-3 cm. (Jeśli chcemy większe drożdżówki, to roladę zwijamy, zaczynając od krótszej strony). Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Upieczone wyjmujemy na kratkę. Dżem pomarańczowy podgrzewamy

Mienta blog
Drożdżówki z malinami 97

Drożdżówki z malinami to jedne z najlepszych drożdżowych bułek jakie ostatnio jadłam. Te domowe bułeczki smakują wyjątkowo. Są słodkie i … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Drożdżówki</span> z malinami pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Drożdżówka ze śliwkami 199

Drożdżówka ze śliwkami Koniec lata to najlepszy sezon na wilgotne i pysznie maślane ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Podczas pieczenia pachnie w całym domu. Palce lizać!     Składniki: Ciasto: 500g mąki 7g suchych drożdży 200ml mleka 100g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 120g masła Kruszonka: 100g mąki 6 łyżek cukru 60 g masła DODATKOWO: kilka śliwek(...)minut – do suchego patyczka *** *** Kroimy po przestudzeniu *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Drożdżówka ze śliwkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Robot kuchenny Kenwood z wbudowaną wagą – czy warto? Test robota Kenwood Titanium Chef XL + przepis na drożdżówki z rabarbarem 83

Otrzymałam ostatnio do testów robota kuchennego Kenwood Titanium Chef XL i postanowiłam go wypróbować przygotowując moje ulubione drożdżówki z rabarbarem i ricottą. Sprawdził się świetnie! Poniżej znajdziecie przepis oraz co nieco o samym sprzęcie, bo potrafi dużo więcej niż tylko zagniatać ciasto drożdżowe. Jakie funkcje  … Artykuł Robot kuchenny Kenwood z wbudowaną wagą – czy warto? Test robota Kenwood(...)Titanium Chef XL + przepis na drożdżówki z rabarbarem pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
Drożdżówki z konfiturą śliwkową i dżemem brzoskwiniowym z lawendą 73

żółtka 70 g stopionego masła 500 g mąki pszennej tortowej kilka łyżeczek konfitury śliwkowej i kilka dżemu z brzoskwinią i lawendą (Łowicz) 2 roztrzepane białka do posmarowania wierzchu drożdżówek Wykonanie Przygotowujemy zaczyn: w miseczce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem waniliowym i dodajemy mleko. Składniki mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy miksera. Dodajemy(...)blachę z bułeczkami. Pieczemy je w tej temp. przez pierwsze 10 min. Następnie zmniejszamy temp. do 180C i pieczemy do zrumienienia się przez ok. 15-20 min. Smacznego! Artykuł Drożdżówki z konfiturą śliwkową i dżemem brzoskwiniowym z lawendą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu i wiosna w obiektywie 61

ciasto wykładamy łyżeczkę konfitury. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy, aż lekko podrosną. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy posiekanymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 200 C i umieszczamy w nim blachę z bułeczkami. Pieczemy je w tej temp. przez pierwsze 10 min. Następnie zmniejszamy temp(...)frajda przede wszystkim dla dzieci. Zagroda dla królików w słowackim zoo stała się dłuższym przystankiem w naszej wycieczce. Bardzo lubimy jeść wspólnie pod chmurką. Wtedy wszystko smakuje lepiej! Artykuł Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu i wiosna w obiektywie pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia