drożdżówki - 3996 przepisów (strona:77/267)

Drożdżowe leniwe z orzechami włoskimi i konfiturą bzowo-jabłkową 67

Pyszna drożdżówka znów w natarciu. Tym razem z innymi dodatkami. Polecam!   Podstawowym przepisem jest przepis na drożdżówkę na białkach , ale dodałam jedno jajko. Przypominam: Co nam trzeba? 50g drożdży – świeżych cukier- pół szklanki 1 całe jajko, 3 białka 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 0,5-1,5 % 2,5 szklanki mąki pszennej 200 g konfitury

Latosiowydom
Lukier cytrynowy 196

przygotowaniu dodatek do wielu słodkich wypieków. Nada ładny wygląd ciastom i mini wypiekom oraz dodatkowo orzeźwiający, cytrusowy aromat. Lukier jest podstawą dekorowania świątecznych pierniczków , wielu ciast, ciasteczek, babeczek i drożdżówek, które upieczesz w ciągu roku. Cytrynę możesz śmiało zastąpić sokiem z pomarańczy lub mandarynki, każdy z nich nada orzeźwiającego posmaku. Domowym i o prostym składzie lukrem ozdobisz wszelakie drożdżówki

Zasmakuj Kuchni
pysznie śliwkowa drożdżówka z kruszonką... 89

dołu. Z podanych składników palcami utrzeć kruszonkę, posypać śliwki kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, w formie ciasto wystudzić - pyszna drożdżówka, lekka, puszysta, śliwki bardzo soczyste , jędrne w drożdżówce z chrupiącą kruszonką smakują wybornie.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Rijstevlaai- holenderskie ciasto ryżowe 65

Pisałam już o tym wielokrotnie, że niemieckie przepisy na ciasto drożdżowe różnią się od polskich. Przede wszystkim jednym składnikiem. A są to jajka. O ile w polskich przepisach na drożdżówkę jajek nie brakuje, to w niemieckich jest to jedno jajko, lub wcale.  I trochę mi tych jajek brakuje, bo takie niemieckie drożdżowe jest blade i smakuje jak kupowana bułka(...)Nadrabia za to bogatym nadzieniem. A to ćwiartkami śliwek ułożonymi w rozetkę. A to gęstym słodkim budyniem lub błyszczącymi jabłkami w glazurze. Lub wiśniami z kruszonką.   W dzisiejszej drożdżówce jest także jedno jajko. Widać kuchnia holenderska jest zbliżona do niemieckiej. A samo ciasto wydaje się dość słodkie.  Jeśli zainteresowaly Cię inne przepisy holenderskie, to na moim blogu

dolcevitainmykitchen
Odrywany CHLEBEK CYNAMONOWY z jabłkiem i dynią 62

Czas na aromatyczne drożdżowe wypieki! Jedna giga drożdżówka czy małe porcje drożdżówek? My chyba wolimy mieć taką XL całą dla siebie 😆 Jabłek w chlebku nie żałujcie, bo one super nadają wilgoci 👌 Ciasto drożdżowe -200g mąki orkiszowej typ 700 -100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej -8g drożdży suchych -130ml ciepłego mleka (nie gorącego) -25g cukru kokosowego

Candy Pandas
Drożdżowe ciasto z czekoladą - Robot planetarny do rozdania! 144

Przepis na ciasto powstał we współpracy z marką Ariete. Drożdżówka została wyrobiona robotem planetarnym Ariete z serii Classica. W mojej ocenie robot doskonale sprawdziła w tym zadaniu. Ciasto wyszło doskonałe. Przedstawiam dodatkowo kilka zalet tego urządzania: 1. Ręczne wyrabianie ciasta jest zadaniem pracochłonnym i wymaga sporej wprawy, za to mikser jest w stanie zrobić to praktycznie samodzielnie, a nasza rola(...)przecinamy  nożem wzdłuż na pół, zostawiając nieprzeciętą końcówkę. Dwie części ciasta zaplatamy naprzemiennie. Wkładamy do formy wyłożonej papierem. Odstawiamy do wybrnięcia pod przykryciem na ok. 10-15 minut. Drożdżówkę piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ( grzanie góra dół bez termo obiegu) przez ok. 45-50  minut. Gotowe można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego! Zapraszam

Kulinarne przygody
Drożdżowa strucla z kakao i cynamonem 50

Bardzo smaczna zawijanka drożdżowa nadziewana cynamonem, ciemnym kakao i gorzką czekoladą. Drożdżowa strucla wychodzi puszysta i mięciutka, to wypiek który możesz zjeść w ramach słodkiego śniadania. Świeża drożdżówka pachnąca czekoladą i cynamonem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżowa zawijanka z nadzieniem czekoladowym i cynamonem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 2 duże strucle(...)Przygotowanie 20 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 290 kcal Drożdżówka z kakao i cynamonem wdzięcznie nazwana drożdżową struclą. Puszysta i miękka zawijanka z czekoladowym nadzieniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ZACZYN DROŻDŻOWY 120 ml ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży babuni 1 łyżeczka zwykłego cukru CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki pszennej tortowej 100 g masła roztopionego, ostudzonego 2 całe jajka

ProstePesto.pl
Drożdżówka z prażonymi jabłkami i kruszonką 62

Pulchna, pachnąca cynamonem i jabłkami drożdżówka, posypana chrupiącą kruszonką. Jesienią będzie idealna z kubkiem gorącej kawy lub kakao. Moja rodzinka zajadała się nią kiedy była jeszcze ciepła :) Również znajomym bardzo posmakowała. Ciasto drożdżowe: 100 g świeżych drożdży 1 szkl cukru 4 jajka 3/4 szkl oleju 1,5 szkl mleka 5 szkl mąki pszennej 1 szczypta soli Prażone jabłka(...)drugi dzień rano składniki w misce dokładnie wymieszać łyżką aby nie było grudek. Formę 24x36cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na cieście ułożyć uprażone jabłka i posypać kruszonką. Drożdżówkę piec ok 1 godziny w 180 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić

Smakołyki Asi
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 137

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to klasyk, który piekę zawsze, kiedy sezon śliwkowy jest w pełni. Jest pyszne, puszyste, miękkie i bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Drożdżówkę ze śliwkami mogłabym jeść o każdej porze dnia. A najlepiej smakuje mi z kubkiem ciepłego mleka lub kakao.  Idealne do niedzielnej, popołudniowej kawki, więc jeśli nie macie jeszcze ciasta na weekend(...)ciasto poukładać ściśle  obok siebie połówki śliwek (bez pestek) (potrzebne około 350 g)oraz posypać przygotowaną wcześniej kruszonkę. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ciasto około 45 minut. Drożdżówkę można posypać cukrem pudrem lub polać polewą wykonaną z wody i cukru pudru

Zrób to smacznie