drożdżówki - 3996 przepisów (strona:83/267)

Bułacz cynamonowy z borówkami 62

Miały być drożdżówki z truskawkami, ale po wyrobieniu ciasta, robienie kruszonki i myśl o formowaniu małych drożdżówek kompletnie mnie przerosły. Do głowy przyszedł pewien pomysł - dodać trochę cynamonu i orzechów, wylać ciasto do foremki, posypać borówkami i mieć nadzieję, że wyjdzie z tego coś w miarę jadalnego. Efekt przerósł najśmielsze oczekiwania, a bułacz stal się jedną z ulubionych śniadaniowych pozycji

Roślinożerni urlopowicze
Marchewkowe drożdżówki z truskawkami. 167

Drożdżówki piekę bardzo często. Tym razem padło na takie z domieszką marchewki. Wyszły pyszne, miękkie i żółciutkie. A dodatkowo wyczyściłam zamrażarkę  z mrożonych truskawek. Zatem zapraszam.  Składniki na ciasto; 3 szkl. maki pszennej 100 ml letniego mleka 7 g drożdży instant 4 łyżki cukru trzcinowego   Skworcu szczypta soli 1 szklanka purre z marchewki 100 ml płynnego masła(...)Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.   Nadzienie; ok 60 dag truskawek (mogą być mrożone) ok.4 łyżki cukru waniliowego   Skworcu   1 jajko do smarowania drożdżówek  solone pistacje   Skworcu  cukier puder do posypania Truskawki przekładamy do garnka o grubym dnie, wsypujemy cukier i gotujemy aż owoce się rozgotują, sok wyparuje i nabiorą gęstej

Radość kipiąca uśmiechem.
Drożdżowa zaplatanka serowa 108

Dziękuje Kochani, za zachętę do wrzucenia przepisu😉. Uważałam tą drożdżówkę za oczywistą, a jednak. Dziś na kolacje puszysta drożdżówka z nadzieniem serowym 🥧🥛 PRZEPIS ⤵️⤵️⤵️ Składniki:  Forma keksowa 12 cm x 25 cm Ciasto drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 0,5 szklanki cukru  150 ml letniego mleka 450 g mąki pszennej 50 g masła roztopionego  2 jajka

Niezły Młynek
DYNIOWE ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE 76

Puszyste drożdżówki z dodatkiem pure z dyni o pięknej barwie z nadzieniem orzechowo-cynamonowym.  Ciasto: ok. 400 g mąki pszennej, 150 ml ciepłego mleka, 100 ml pure z dyni, 30 g drożdży, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 2 łyżki stopionego masła Nadzienie: 3 łyżki stopionego masła, 1 łyżeczka cynamonu, 80 g orzechów włoskich 3 łyżki brązowego cukru Dodatkowo: lukier(...)niewielkich odstępach. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie smarujemy ciepłym mlekiem i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 20 -25 minut w 180 stopniach. Wystudzone drożdżówki polewamy lukrem

słodki bratek
Placek orzechowy – kuchnia podkarpacka 121

regionu nadzieniami. Najpopularniejsza jest wersja ciasta przełożonego nadzieniem makowym, orzechowym i powidłami. Takie ciasto piecze się na przykład w Krzemienicy w gminie Czarna, gdzie nazywane jest mazurkiem lub drożdżówką z makiem i orzechami. W Gorliczynie (gmina Przeworsk) placek ten znany jest pod nazwą przekładaniec, albo mazurek królewski. W Gliniku (gmina Wielopole Skrzyńskie) z kolei tradycją jest pieczenie przekładańca drożdżowego(...)oryginale podano temperaturę pieczenia 190-200 stopni C.   Placek orzechowy - kuchnia podkarpacka Przepisy na wspomniane przeze mnie inne ciasta warstwowe tego typu znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Drożdżówka z makiem i orzechami Glinicki przekładaniec drożdżowy Makowiec warstwowy

Trzeci talerz
Bułeczki dyniowe 191

Chyba ostatnio rozbudziłam w Was apetyt na drożdżówki wstawiając zdjęcie tych bułeczek na facebooka :D Zgadywaliście, z czym one są - padło na ser, śliwki czy jabłka. A tak na prawdę są one z... dynią :) I są wspaniałe :) Cudownie puszyste i pachnące. Idealnie komponują się z ulubionym dżemem i kubkiem mleka na śniadanie :) Słodkie, puszyste i intensywnie żółte bułeczki. Swój kolor(...)zawdzięczają puree z dyni. Ono również sprawia, że bułeczki są bardziej wilgotne niż zwykłe drożdżówki, przez co dłużej zachowują świeżość. Ja na swoje bułeczki dałam resztki kruszonki, która została mi po innych wypiekach ale możecie ją pominąć lub posypać bułeczki np. cukrem wymieszanym z cynamonem. Zarówno w takiej jak i drugiej wersji wyjdą pyszne :) Źródło: ( klik )   Składniki

My simple kitchen
Odrywana drożdżówka cynamonowa 112

drożdżówka została upieczona tak spontanicznie, w wypiekaniu na śniadanie jest akurat propozycja wspólnego pieczenia ziołowego chlebka odrywanego.U mnie jakoś taki ziołowy nie przypadłby moim domowników ,więc zrobiłam na słodko wykorzystując przepis na ciasto drożdżowe, dodałam tylko ciut więcej cukru.Na blogu jest odrywany chlebek wytrawny , odrywana drożdżówka truskawkowa i pomarańczowa , a tym razem z cynamonem i brązowym cukrem. 2 szkl. mąki

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe zawijaski z kremem czekoladowym 136

naleśniki. Ostrym nożem przeciąć wzdłuż na połowę pozostawiając nieprzecięty około 1 cm od góry.  Spleść ciasto ze sobą złączając końcówki ciasta do środka. Zawinąć na kształt ślimaka. Drożdżówki umieścić na blasze od piekarnika wyłożonej pergaminem  w odpowiednim odstępie (dużo urosną ) Jajko rozmącić z łyżeczką mleka posmarować pędzelkiem  wierzch każdej drożdżówki. Włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika

Wanilia i Kardamon
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, z rabarbarem lub kruszonką 103

blogu jest już przepis na ciasto drożdżowe, wg przepisu mojej babci ale ten przepis na tą drożdżówkę jest genialny! Wsypujesz wszystkie składniki (Wg odpowiedniej kolejności) do miski i czekasz. Potem wszystko mieszasz, przekładasz do formy i pieczesz. A do tego drożdżówka ta wychodzi zawsze! Nie ma konieczności robienia zaczynu , tylko koniecznie trzymajcie się kolejności dodawania składników do miski. Ciasto drożdżowe

CookYourself
7 pomysłów na ciasta z owocami 143

Drożdżówki z borówkami   Kruche z budyniem i malinami   Sernik borówkowy   Tarta śmietanowa z owocami   Rolada z mango i malinami   Ciasto kruche ze śliwkami i serem   Drożdżówki z jeżynami … Czytaj dalej 7 pomysłów na ciasta z owocami

czarrna od kuchni
Bostock - słodkie francuskie śniadanie 129

Bostock to nic innego jak nadawanie drugiego życia słodkim czerstwym drożdżówkom, chałkom czy plackom drożdżowym. Jeśli zostanie babka drożdżowa która nadal jest pyszna a już lekko sucha nadajcie jej drugie życie i zróbcie Bostock. Jeśli kupicie/upieczecie wielką chałkę której nie sposób zjeść na raz nadajcie jej drugie życie i zróbcie Bostock. Jeśli kupicie za dużo drożdżówek i nie zjecie

Moje Małe Czarowanie
Drożdżówka z owocami leśnymi i kruszonką (Brioche con crumble e frutti di bosco) 123

luogo tiepido. Kruszonka W mikserze miksujemy mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kostkę do uzyskania kruszonki. Owoce Jeżyny i porzeczkę myjemy i dokładnie osuszamy. Drożdżówka Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Form ę  o wymiarach 32 cm x 12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy i przekładamy(...)versatelo nello stampo.  A questo punto  distribuete uniformamente  la frutta sull'impasto.  Infine coprite il tutto con il crumble e cospargete con mandorle a lamelle. Drożdżówkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 45-50 minut. **** Infornate la brioche per circa 45-50 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi.  Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 129

kruszonki. Połączenie doskonałe! Wypróbujcie je koniecznie ze szklanką zimnego mleka, kakao, czy kawy – wtedy smakują najlepiej! Artykuł Drożdżówki z truskawkami i kruszonką pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl . Drożdżówki z truskawkami i kruszonką was first posted on Sierpień 8, 2019 at 8:00 am. ©2019 " Pogotujmy.pl ". Use of this

Pogotujmy.pl
Drożdżówki z jagodami 103

minut. Wyjąć, przestudzić. Przygotować polewę. W misie miksera cukier puder i sok z cytryny. Utrzeć do powstania gęstego lukru. Polewamy nasze bułeczki – odrywać i podawać Artykuł Drożdżówki z jagodami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Drożdżówki z serem 129

Zapraszam po najpyszniejszy przepis na drożdżówki z serem . To moje ulubione, zakręcone bułeczki drożdżowe z serem twarogowym na słodko. Do tego polane są pysznym, domowym lukrem cytrynowym. To sama rozkosz! - sprawdzony przepis na drożdżówki z serem - dokładny opis wykonania ze zdjęciami krok po kroku - idealne ciasto drożdżowe, które długo zachowuje świeżość

AniaGotuje.pl