Chałki drożdżowe nazywane inaczej kukiełkami albo plecionkami. Słodkie drożdżówki z ciasta drożdżowego zaplecionego w charakterystyczny warkocz. Maślane, słodkie bułki oprószone kruszonką. Wspaniale smakują z masłem, miodem lub marmoladą i koniecznie ze szklanką ciepłego mleka albo kakao. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Słodka chałka z maślaną kruszonką 5 od 19 osób Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ścierką i odstaw na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia. KRUSZONKA W miseczce roztrzep jajko z mlekiem, pędzelkiem zanurzonym w mieszance przesmaruj drożdżówki. Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj mąkę i cukier. Zagnieć dłońmi kształtując grudkowatą, sypką kruszonkę. Krusząc kruszonkę w dłoniach, posyp chałkę. Całość obsyp jeszcze czarnym makiem. Blaszkę ze słodkimi chałkami wstaw
ProstePesto.plwykańczanie całości ociekającymi słodyczą cząstkami gruszek. Po upieczeniu zostaje już tylko rozkosz podniebienia, jak obiecywał autor przepisu - Michał z rozkoszny.pl i miał absolutną rację! Te jesienne drożdżówki wypełniają policzki maślaną przyjemnością, przytulnością orzechów i dobrem gruszek o pełnych kształtach. Na chwilę przeganiają ołowiane chmury i rozjaśniaja myśli. I kiedy już napełnicie brzuchy złocistym dobrem, możecie podzielić się drożdżową(...)bułeczką z kimś bliskim albo sąsiadem, panią z osiedlowego warzywniaka, żeby posłać trochę światła i dobroci dalej :) Drożdżówki z kremem orzechowym i gruszkami na 12 bułeczek Potrzebujesz: Na bułeczki 260g mąki pszennej 10g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1/4 szklanki letniego mleka 2 szczypty soli 2 jajka 120g masła Krem z orzechów laskowych 120g mielonych orzechów laskowych 1 jajko
Kuchnia w Słońcu Skąpanawiększość wskazałaby rogale świętomarcińskie i pieczoną gęś. Nie przepadam za jednym i drugim i być może dlatego dla mnie to region sznek z glancem, czyli zwiniętych w ślimaki drożdżówek z lukrem. Pewnie co gospodyni, to inny przepis, jak to bywa z ciastem drożdżowym 😉😊 To co łączy wszystkie szneki, to sposób skręcania i polanie glancem, dzięki czemu drożdżówki dłużej zachowują wilgoć
Weekendy w domu i ogrodziewięc czas na wykorzystanie owoców. Jest ich tak dużo, że pod ich ciężarem łamią się gałęzie. Trzeba więc systematycznie obrywać dojrzałe owoce, by zabezpieczyć drzewko. Stąd pomysł na kolejne drożdżówki, ale tym razem w innym kształcie i w wersji bardziej rozgrzewającej w porównaniu z tymi sprzed 4 lat . Składniki (na 16 bułek): Mus owocowy 4 pigwy 10 owoców pigwowca japońskiego(...)wyłożone papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Pierwszą partię piec 18 minut, drugą - 15 minut. Po upieczeniu drożdżówki odłożyć na kratkę, by ostygły
Weekendy w domu i ogrodzietakie domowe wypieki drożdżowe. Mam już bardzo podobny przepis na blogu, ale z większą ilością jajek oraz aromatycznymi dodatkami (KLIK). Ta wersja będzie super, jeżeli lubicie kromkę takiej drożdżówki posmarować masłem, nutellą lub dżemem. Składniki (blaszka 24x28cm lub większa): Ciasto: 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 jajka 100 g cukru 250 ml mleka(...)roztopionego masła / margaryny 1/2 łyżeczka soli Kruszonka: 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania drożdżówki Sposób wykonania: 1. Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru i dodać też 3-4 łyżki ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i poczekać, aż drożdże zaczną pracować. 2. Następnie dodać pozostałe
Kuchnia domowa Aniszklanki ciepłego mleka 2 żółtka 50g stopionego i ostudzonego masła 7g paczuszka suszonych drożdży 2 płaskie łyżki drobnego cukru dodatkowo, na nadzienie : kilka jabłek, mniej więcej 1/2 na drożdżówkę, obranych i pokrojonych na półplasterki, wymieszanych z łyżka cukru i kilkoma szczyptami cynamonu; dodatkowo, na lukier : 4 bardzo czubate łyżki cukru pudru i odrobina soku z cytryny - tyle(...)Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką i podziel na 8-10 części. Każdą część lekko rozwałkuj/rozklep na kształt koła, a na środku uformuj lekkie zagłębienie. Układaj drożdżówki na blaszce z papierem do pieczenia, do każdej wciskaj lekko kawałki jabłek i zostaw do podrośnięcia na 20-30 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180stC. Wstaw ciastka
Lejdi of the houseZdarza Wam się kombinować? Mi owszem. Na potrzebę wykorzystania zalegających składników takich jak otwarte drożdże, uprażony do weekendowego ciasta kokos czy dojrzałe już jabłka, powstała drożdżówka, której pełny przepis znajdziecie tutaj : Drożdżó Artykuł Drożdżówka sypana z kokosem i jabłkami pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Kolejne ciastka dla fanów ciasta drożdżowego. Tym razem drożdżówki z twarogiem– pyszniutkie, mięciutkie i nadziane serem- choć równie dobrze możecie zrobić je z makiem lub dżemem. Banalnie proste zwijanie a przyznacie, że prezentują się całki Artykuł Drożdżówki zawijane z twarogiem pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Drożdżówa! dla wielu wspomnienie dzieciństwa, puszysta baba, pachnąca rodzynkami i skórką pomarańczową. Na drożdżówki szło się do babci i tyle. I do głowy mi nie przyszło, żeby robić je samej. Ale od jakiegoś czasu myślę sobie, że może fajnie byłoby umieć jednak zrobić takie podobne ciacho samemu, tylko "podobne" bo do oryginału nawet nie mam zamiaru się zbliżać. Babciny przepis(...)wyrabiania, jak to w ogóle możliwe???? I wiecie co? udało się! Naprawdę wyszło. I od teraz ten przepis zapisuję sobie na listę moich ulubionych, szybkich i łatwych ciast. Drożdżówka bez wyrabiania Składniki: Ciasto: 1) 100 g drożdży 2) 1 szkl. cukru 3) 1 szkl. zimnego mleka 4) 1 szkl. oleju 5) 4 jajka 6) 4 szkl. mąki Kruszonka
Na kulinarnym poligonieniewiarygodne jak proste w przygotowaniu jest to ciasto. To taka drożdżówka dla leniwych ;) Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, po 3 godzinach zamieszać i upiec przepyszne ciasto. Drożdżówka wyszła lekka, pulchna i bardzo mocno urosła. Oczywiście na wierzch można położyć owoce takie jak np truskawki, maliny, jagody czy borówki. To co znajdzie się na górze pozostawiam już Wam. ja miała
Zrób to smacznieAnia tym razem wymyśliła sobie, że chce warkocze ze śliwkami. Znaczy się takie drożdżówki ze śliwkami, ale nie w formie drożdżówek, tylko długiego kawałka ciasta tak jakby zaplecionego. Coś jak chałka, ale właściwie nie chałka. Zresztą co ja będę gadał, poniżej na zdjęciach pokazaliśmy jak to ma wyglądać. Ale zanim przejdziemy do sedna to opowiem Wam historię. Często Wam tutaj
Marder&Marder Manufactureroku jakoś nie mogę rozstać się z truskawkami i ciągle coś jeszcze wymyślam. Dziś na przykład - pyszne drożdżówki. Są mięciutkie, a dodatek owoców i kruszonki sprawia, że smakują po prostu obłędnie. Osobiście lubię jeszcze lukier na wierzchu, ale reszta rodziny nie za bardzo, więc dziś drożdżówki bez lukru. Ale i tak pyszne :-) składniki: 2 1/2 szklanki mąki 8 g drożdży
babka w formiedużej łyżce jagód. Łączymy boki i sklejamy. Układamy sklejeniem do dołu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przecieramy między palcami składniki na kruszonkę -mąkę, masło i słodzidło. Drożdżówki smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30-35 min. Sprawdź też przepis na: Racuchy drożdżowe z rabarbarem Drożdżówki z kokosową kruszonką Proste kapuśniaczki Droźdżówki cynamonowe Prosta chałka cynamonowa
CzarnawisienkaSezon na rabarbar już prawie za nami, ale warto jeszcze wykorzystać ten okres! 🙂 Co powiecie na drożdżówkę z rabarbarem? 😉 Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 3 jajka 60g drożdży szklanka mleka 3/5 szklanki cukru 125g masła 2 łyżki oleju szczypta soli 1.2kg rabarbaru Zachęcam do odwiedzenia sklepu internetowego w którym możecie zakupić m.in. Drożdzówka z rabarbarem
AleTorcik