drożdżówki - 3996 przepisów (strona:91/267)

Strucla drożdżowa z makiem 185

Wyjątkowa drożdżówka z makiem. Kusi nie tylko pięknym wyglądem, aromatem, ale także i smakiem :)  Jest taka, jaka powinna być idealna wg mnie drożdżówka: wilgotny, mięciutki, aromatyczny, a masa makowa ściśle przylega do ciasta :) Ciasto: 550 g maki (z tego 2 łyżki do zaczynu) ½ szklanki cukru (z tego 1 łyżka do zaczynu) 3 żółtka 200 ml mleka 30 g świeżych

Kulinarna (nie)codzienność
Mini drożdżówki kokosanki (ok. 70 szt.) 430

wierzch nadzieniem posmarowałam.  Na prostokąty pokroiłam i mini roladki z nich zrobiłam.  Czas na ich przygotowanie maksymalnie zmniejszyłam i jeszcze  obiad  ugotować  zdążyłam. Takie drożdżówki do szkoły, pracy czy na imprezę będą w sam raz,  malutkie, smaczne, do zjedzenia na dwa, jeden raz. Składniki: nadzienie: 300 g bardzo drobnych wiórek kokosowych, 200 ml mleka(...)Tuż przed pieczeniem, wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tą samą czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta. Rogaliki pieczemy ok 15 min w 180°C. Gorące drożdżówki przekładamy na kratkę od piekarnika do przestygnięcia. Smacznego

Moniki Smakołyki
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 172

chyba końcówka sezonu śliwkowego a ja pierwszy raz w tym roku użyłam ich do wypieków. Bardzo pasują mi do ciasta drożdżowego i w takiej formie je dziś przedstawiam - przepyszne drożdżówki ze śliwkami i kruszonką. Nie kupicie takich w cukierni:).  Drożdżówki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru 1 jajko L 1 żółtko

Szefowa kuchni
Maślany placek drożdżowy 244

Ciasto drożdżowe to jedno z najpopularniejszych ciast na naszych stołach. Zarówno w formie zwykłych drożdżówek jak i babek drożdżowych wypiekanych chociażby na Święta Wielkanocne i wreszcie na zwykłych „niedzielnych” plackach z owocami. Pierwsze zapiski na temat polskiego placka drożdżowego pochodzą z okolic roku 1700 z Kaszub. Jednak, jakby poszperać bardziej, to okazuje się, że pierwsze ciasto drożdżowe(...)około 5 minut przed końcem pieczenia rozpuszczamy pozostałą ilość masła z dwiema łyżkami cukru i 50ml mleka. Oblewamy tym ciasto i zostawiamy w piecu na 5 minut. Gotową drożdżówkę – jeśli chcemy mieć słodszą – możemy polać masłem jeszcze raz po jej upieczeniu

Jacob Tastes
Drożdżówka 238

Każdy z nas ma swój ulubiony przepis na drożdżówkę. Ja dostałam przepis od mojej babci i jak dla mnie jest rewelacyjny. Składniki:   4 szklanki mąki   50 g drożdży   1 szklanka cukru   szczypta soli   2 jajka   4 żółtka   2/3 szklanki ciepłego mleka   2/3 kostki masła z 200g   kruszonka:    1/3kostki masła(...)papier. Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie przekładamy je na blachę. Delikatnie smarujemy wodą i posypujemy kruszonką. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 170C i wkładamy wyrośniętą drożdżówkę. Pieczemy około 15 minut a potem temperaturę zmniejszamy do 150 C i pieczemy jeszcze około 30 min do tzw. suchego patyczka

Amatorka kuchenna
Jagodzianki 160

jeśli jesteśmy już przy Cukierni ... , to obowiązkowo trzeba upiec jagodzianki :) Te dzisiejsze upiekłam z ostatnich już jagód w tym roku.  Z niemal identycznego przepisu, z którego piekłam drożdżówki z jabłkami w karmelu i drożdżówki z jabłkiem i sliwką . Jagodzianki 16 szt. 500 g mąki 5 dkg świeżych drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 2 zółtka 10 dkg cukru

Posadzone i zjedzone
Drożdżówki z twarogiem i malinami 206

może być coś lepszego jak pyszna domowa drożdżówka z kubkiem gorącego kakao? Dla mnie to poezja smaku. A oprócz smaku uwielbiam też zapach który roznosi się po domu w trakcie pieczenia. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej ekologicznej typ 500 1 szkl mleka 50 g drożdży świeżych 1 jajko 0,5 szkl cukru 70 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka(...)kruszonkę i nadzienie. Nadzienie: Twaróg rozgnieść widelcem. Dodać żółtko, proszek budyniowy, cukier według uznania i wymieszać. Kruszonka: Zimne masło, cukier i mąkę zagnieść na kruszonkę i pokruszyć na wierzchu drożdżówek

Ala piecze i gotuje
Śliwkowa drożdzówka 213

Przyszła pora na śliwki, to jest ciacho :D Śliwkowa drożdżówka SKŁADNIKI: 350g mąki 20 g świeżych drożdży 50 g cukru pół szklanki ciepłego mleka 50g masła 1 jajko szczypta soli 1kg śliwek 50g cukru 1 op cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki bułki tartej     Do miski wsypać mąkę. wsypać pokruszone drożdże, zasypać je cukrem i zalać(...)piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 35 minut. Po wyłączeniu grzałki posypać ciasto pozostałą częścią cukru i zostawiać jeszcze przez chwile w nagrzanym piekarniku.     Jak to drożdżówka, najlepiej smakuje na ciepło

MarciochaKucharzy
Jagodzianki 193

sezon grzybowy i jagodowy. Z grzybów można robić sosy, suszyć je, marynować. Zaś z jagód, oprócz corocznych dżemów robię także domowe jagodzianki. Jak się pewnie domyślcie, środek brzuszka domowej drożdżówki aż kipi od jagodowego farszu. Są przepyszne, jak zawsze. Gdy jestem u swoich rodziców za miastem to ledwo wyjmuje je z pieca, a moja rodzina podjada je już z kawą(...)kruszonką to wtedy lepiej się do nich przyklei. Ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawcie na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętajcie o odstępie, nasze drożdżówki będą rosły. Ja zawsze lekko nagrzewam piekarnik, wyłączam go i do środka wkładam ciasto do wyrośnięcia. Pieczcie na środkowej półce bez termoobiegu w temp. 180C około 20-25 minut. Gotowe

Zasmakuj Kuchni
Drożdżówki z serem i jeżynami 161

Drożdżówki z serem i jeżynami 2016-08-02 12:51:38 Ilość porcji: 10 Jak już niejednokrotnie wspominałam ciasto drożdżowe to jedno z takich silnych, olfaktorycznych wspomnień mojego dzieciństwa. Sam zapach przywołuje wspomnienia rodzinnego domu, w którym ściany przesiąknięte zapachem rosołu, gromadziły miłość. Często powracam do tych wspomnień. Siadając przy stole, biorę drożdżówkę w rękę i przenoszę się o jakieś

Wędrówki po kuchni
Drożdżówki z budyniem i jagodami 702

kubkiem z szerszym rantem wykrawamy okręgi, a następnie spodem szklanki wgniatamy środki, które uzupełniamy budyniem i posypujemy jagodami. Pozostawione żółtko mieszamy z łyżeczką mleka i smarujemy brzegi drożdżówek. Pozostawiamy do podrośnięcia na ok 20 minut, a następnie pieczemy 20-25 minut w temp. 180st C. Jeżeli wierzch zbytnio się rumieni, możemy w trakcie pieczenia przykryć formę folią aluminiową. Studzimy(...)kratce. Polewamy lukrem przygotowanym z soku z limonki, utartym z cukrem pudrem.  Jeśli chcemy, by drożdżówki były słodsze, możemy do żółtka, którym będziemy je smarować dodać łyżkę cukru trzcinowego

Kuchnia w czekoladzie
Orkiszowe drożdżówki z truskawkami i żurawiną 129

razem na blogu prezentuję nieco inną niż zwykle wersję drożdżówek- na bazie mąki orkiszowej. Dodatki to świeże truskawki i suszona żurawina. Udało mi się kupić bardzo słodkie owoce, dlatego do ciasta nie dodawałam żadnego cukru. Bułeczki posmakują osobom lubiącym pieczywo orkiszowe. Składniki na 4 bułeczki: 100ml mleka, użyłam kokosowego 20g drożdży 1 łyżeczka cukru 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50g oleju(...)każdą rozciągamy na kształt prostokąta. Na każdy dajemy truskawki i żurawinę. Zwijamy, lepimy bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do podrośnięcia. Przed pieczeniem warto posmarować drożdżówki śmietanką. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Naturalne i zdrowe produkty znajdziecie na stronie  http://naturalniezdrowe.com.pl

Wrzosowa Polana
DROŻDŻÓWKI SEROWO-KOKOSOWE 114

uwielbiam drożdżówki, a domowe są najlepsze, zwłaszcza podane z ciepłym mlekiem ;) można posypać kruszonką lub polać lukrem     SKŁADNIKI CIASTO: ok. 150 g mąki tortowej Młynomag 200 g mąki tortowej Młynomag 35 g drożdży 3/4 szkl. mleka 2 żółtka 3 łyżki oleju 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: 200 g twarogu 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)końców o 180 stopni. Tak robimy z resztą ciasta. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, Smarujemy rozbełtanym białkiem, i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.  8.Lekko przestudzone drożdżówki smarujemy lukrem. Rada: jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy więcej mąki ;) tyle ile ciasto "przyjmie

słodki bratek
Pełnoziarniste fit jagodzianki 207

Sezon jagodowy w pełni, a ja nie wyobrażam go sobie bez dwóch rzeczy: pierogów i drożdżowych bułeczek. Pierogi  w ilości kosmicznej, pałaszowaliśmy u Mamusi, bo

Cynamonowe szczęście
drożdżówki z owocami czarnej porzeczki i kruszonką 171

Weekend minął pod znakiem "piknikowania". Na tę radosną dla wszystkich okoliczność postanowiłam przygotować pyszne drożdżówki z owocami i kruszonką, a ponieważ pod ręką miałam tylko czarne porzeczki, drożdżówki nadziałam właśnie tymi owocami. Wyszło dość kwaskowo, ale pysznie - letnio i wakacyjnie :-) składniki na ciasto:   2 1/4 szklanki mąki  1/2 szklanki letniego mleka   3 czubate łyżki cukru

babka w formie

Proponowane wyszukiwania