drożdżówki - 3996 przepisów (strona:98/267)

Jak wygodnie malować smarówką nasze ciasta,ciasteczka i drożdżówki. 106

wygodnie malować smarówką nasze ciasta,ciasteczka i drożdżówki. Wystarczy wyposażyć się w płaski, średniej wielkości pędzel malarski, który przed pierwszym użyciem należy wygotować w wodzie i usunąć wypadające włoski.  Następnie robimy w niewielkim naczyniu, może to być mała miseczka,kubek lub szklanka smarówkę którą będziemy malować nasze ciasta. Smarówkę robimy z całych jajek, które wybijamy do przygotowanego naczynia(...)smarować blaszek na których znajdują się nasze ciasta. Gdy posmarujemy blaszkę będziemy mieć po upieczeniu kłopot z oderwaniem ciastka od blaszki.  Gdy chcemy aby nasze np. drożdżówki miały piękny połysk i wyrazisty kolor, dodajemy do naszej smarówki żółtko oraz odrobinę cukru kryształu ( może być samo żółtko w proporcji 1 : 1 czyli 1 całe jajko i 1 żółtko ). Natomiast

Przepisy i porady kulinarne
Kakaowe drożdżówki z frużeliną owocową, borówkami, migdałami i posypką z otrębami. 180

być wieczna wiosna, taka z dwudziestoma stopniami Celsjusza. Dziś napadało tyle śniegu, że odśnieżanie samochodu zajęło mi 20 minut, wszystko zamarznięte...zima ble. Na pocieszenie zafunduje domownikom pyszne owocowe drożdżówki z posypką kakaową. A co niech mają! No dobra, niech ja mam, bo synek wyjechał na ferie, a Żona Ma jak zje jedną to będzie dobrze. Czego potrzebujemy(...)środka, kroimy na 4 cm paski i każdy z nich przekrawamy na pół zostawiając margines 2 cm-owy. Zaplatamy jak do warkocza i potem zamykamy w wianek. Tak przygotowane drożdżówki wykładamy na papier do pieczenia, posypujemy, lekko uklepując posypką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni,  po czym zmieniamy temperaturę na 175 stopni i pieczemy 22 minuty. Opcjonalnie możemy

BaRepas
Drożdżówki pełnoziarniste z powidłami jabłkowymi i kruszonką z płatków owsianych. 160

obiedzie mojego taty - raz jeszcze sto lat! - dlatego dzień spędziłem bez gotowania. Nie byłbym jednak sobą, gdybym chociaż chwili nie spędził w kuchni. Zaprzęgnąłem do pracy synka i robimy drożdżówki z domowymi powidłami jabłkowymi bez cukru i kruszonką z płatków owsianych. Dodam, a w zasadzie pochwalę się, że pomysł jest mój, w 100% autorski zainspirowany ostatnimi eksperymentami z wypiekami. Czego(...)każdy z nich przekrawamy na pół zostawiając margines 2 cm-owy.   Powstałe płaty zaplatamy jak do warkocza i zamykamy z marginesem na wianek.     Tak przygotowane drożdżówki wykładamy na papier do pieczenia, posypujemy, lekko uklepując kruszonką  i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 170 stopniach piekarnik góra dół przez 20 minut z czego ostatnie dwie minuty na termoobiegu

BaRepas
Drożdżówki z serem i jagodami 129

bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Przepis ten przeleżał troszkę u mnie nie miałam czasu, żeby go opublikować. Wspaniałe słodkie drożdżówki z serem i jagodami, dokładnie takie jak lubię. Bazowałam na  tym przepisie, choć nie do końca. Przepis na 16 – 18 bułeczek . 600 g mąki pszennej 80 g cukru(...)placek o grubości 1,2 – 1,5 cm.     Większą szklanką wykrawać kółka. W każdym kółku dociskając dno szklanki zrobić wgłębienie a następnie ułożyć w nim masę serową. Drożdżówki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Gotowe bułki pozostawić jeszcze na 15 – 20 minut żeby się napuszyły. Przed wstawieniem do piekarnika wysmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Całość

Na słodko lub wytrawnie
RABARBAROWO - JABŁKOWE DROŻDŻÓWKI DOMOWE 105

Przyznaję z ciastem drożdżowym nie miałam zbyt dużo do czynienia. Aż do dzisiaj :) A to za sprawą pysznych drożdżówek, które miałam przyjemność degustować. Wyszły spod ręki Karoli z QuchniaKaroli . Były tak pyszne, że nie mogłam już dłużej czekać i skorzystałam z jej przepisu.  No i są moje pierwsze, ale już wiem, że nie ostatnie drożdżówki domowe z nadzieniem rabarbarowo

Kuchnia w opałach
DROŻDŻÓWKI Z SEREM 125

Dzisiaj szczególny dzień - Dzień Matki :) Składam zatem wszystkim mamom (i sobie również) życzenia: radości, uśmiechu i wytrwałości.... A na osłodę polecam pyszne drożdżówki. Przymierzałam się do nich dosyć długo i wreszcie są :) Tak sobie będę dzisiaj świętować. Inspirację czerpałam z bloga Agnieszki SKŁADNIKI: ciasto 2 łyżki ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 3 jajka 5 szkl mąki pszennej 6 łyżek(...)lekko rozciągnąć i przekręcić. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Warto pamiętać, aby pozostawić pomiędzy bułeczkami dość spore odległości. Drożdżówki piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed pieczeniem, można posmarować ich wierzch rozkłóconym żółtkiem. Przygotować lukier (rozetrzeć cukier z sokiem) i posmarować nim jeszcze ciepłe bułeczki

Kuchnia w opałach
DROŻDŻÓWKI Z JABŁKIEM 112

Pomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły ? Macie z tym problem ? Proponuję pyszne drożdżówki, które możecie zrobić z ulubionymi owocami. Są o niebo lepsze, od tych które można kupić w marketach. Wykonanie nie jest trudne, poradzi sobie z nimi każdy :) SKŁADNIKI: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 1 jajko szklanka mleka 20g świeżych drożdży(...)lekko wyrobić.   Formować okrągłe bułeczki i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.   W bułeczkach zrobić duże wgłębienie, nasypać na dno bułki tartej i nałożyć owoce.  Drożdżówki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać zagniecioną z podanych składników kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25 - 30 minut

Kuchnia w opałach
Karnawał- coś słodkiego 173

Drożdżówki z budyniem Drożdżówki serca z chałwą Faworki vel chrusty Maślane rogaliki   Karnawałowe róże Pączki z serka homogenizowanego Rogaliki drożdżowe Rogaliki drożdżowe z powidłami Rurki z kremem (bitą śmietaną) Serowe oponki

Aga w kuchni
Kruszonka migdałowa 130

malutki okruszek - dodatek do ciast - wymaga, moim skromnym zdaniem, osobnej uwagi. Użyłam jej do drożdżówek z budyniem - kruszonka migdałowa.   Składniki: - 230 g mąki tortowej - 150 g miękkiego masła - 60 g mielonych migdałów - 110 g cukru pudru           Mąkę przesiałam z cukrem pudrem do miski. Dodałam miękkie masło i mielone migdały. Składniki połączyłam ze sobą palcami(...)jakie kto lubi. Przed użyciem najlepiej włożyć na 30 minut do lodówki, aby stężała. Zawsze robię trochę więcej kruszonki, wkładam do woreczka i zamrażam. Kiedy jest potrzebna, np. do drożdżówek , czy placka z owocami – mam ją pod ręką. Trudno, w przypadku samej kruszonki mówić „smacznego”, ale… nie tak do końca, bo jest to rodzaj bardzo smacznej dekoracji, więc… Smacznego

mojewypiekiinietylko
Chałka z kruszonką 228

Ciasto drożdżowe będę jeszcze wielokrotnie zachwalała na blogu. A to z prostej przyczyny. Kiedyś stanowiło ono dla mnie nie lada wyzwanie. Od pierwszej upieczonej drożdżówki, chałki… stało się, jeśli tak mogę to określić - „moim ciastem flagowym”. Po raz kolejny wykorzystałam serwatkę - do ciasta, na chałkę z kruszonką. Składniki: - 8 szklanek mąki tortowej - 1 szklanka cukru - 4 jajka - 2 szklanki serwatki(...)przeciągów, ponoć nawet nie znosi kłótni, podczas przygotowywania. Ale cóż to wszystko znaczy – wobec puszystej, delikatnej, pachnącej… ech, kto nie upiecze może dalej marzyć. Za taką chałką, czy drożdżówką, można iść… na koniec świata. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Chałka z kruszonką appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Drożdżówki z Konfiturą Pomarańczową, Malinami i Cynamonem 211

mnie drożdżówki idealne, zarówno pod względem wykonania jak i smaku. Konfitura pomarańczowa w połączeniu z malinami - duet idealny. ETERNO już od kilkunastu tygodni na stałe zadomowiło się w mojej kuchni. Od pierwszego słoiczka trzyma bardzo wysoki poziom. Syropów często używam w wypiekach zamiast ekstraktów, świetnie się sprawdzają w tej roli, jedynie syropu Limonka z Miętą nie mogę używa do tych(...)dodając do herbaty. Konfitura pomarańczowa? Echh, mocno się powstrzymywałam, żeby jej nie wyjeśc łyżeczką. Pyszna? Nie, dla mnie cudowna. Kurcze, chyba jeszcze żadnego produktu tak nie określiłam :) Co do drożdżówek, jestem pewna, że ten smak przypadnie Wam do gustu, więc do dzieła Kochani :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis

Blondynka Gotuje
Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste z dynią i orzechami laskowymi 174

Drozdzowki z dynia podwojnie zdrowe,bo i z dodatkiem dyni ,a polowe maki zastapilam pelnoziarnista maka orkiszowa,ktora zawiera wiecej bialka,zelaza i wiaminy B oraz mniej glutenu.Te buleczki to nastepny dowod na to,ze warzywa doskonale sie sprawdzaja w deserowych wypiekach.Dzieki dodatkowi dyni drozdzowki maja intensywniejszy aromat i piekny jesienny pomaranczowo-zloty kolor.Buleczki sa pyszne i bardzo puchate

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Koperty drożdżowe z serem i malinami 256

Drozdzowki pieke caly okragly rok.W zaleznosci od pory roku zmieniaja sie jedynie dodatki,mozliwosci jest bez liku .Nigdy nie uzywam samej bialej maki.Zawsze staram sie drozdzowki wzbogacic zdrowszymi zamiennikami, dodatkiem maki pelnoziarnistej,orkiszowej,czy mleka kokosowego i jak najbardziej odchudzic.Te z nadzieniem serowym to nasze ulubione.Tu koperty wioda prym,bo buleczki w tym ksztalcie mieszcza najwieksza ilosc serka.Dodatek malin dodaje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Norweskie bułeczki budyniowo-kokosowe 147

pełnego mleka 40 g cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody wiórki kokosowe, do oprószenia Już dawno nie robiłam drożdżówek. Na stronie mojewypieki znalazłam wyśmienity przepis, na pyszne i aromatyczne bułeczki Skoleboller, które są bardzo popularne w Norwegii i w Szwecji. Drożdżówki są naprawdę wyśmienite i  posiadają cudowny kardamonowo - waniliowy

Świat Ciasta
Cinnamon rolls 190

obiecałam! Przepyszne , mięciutki , delikatne i niesamowicie pachnące cinnamon rolls – czyli drożdżówki ślimaczki z cynamonem . Sprzedawane m.in w popularnych cukierniach Cinnabon. Po jednym kęsie nie można się oderwać! Wielbiciele cynamonu z całą pewnością będą zachwyceni! A Ci , którzy od niego do tej pory uciekali może nawet się przekonają ;) Polecam! SKŁADNIKI : ( 6-8 szt ) ROZCZYN: * drożdże – 30 g * cukier

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania