Przyznaję z ciastem drożdżowym nie miałam zbyt dużo do czynienia. Aż do dzisiaj :) A to za sprawą pysznych drożdżówek, które miałam przyjemność degustować. Wyszły spod ręki Karoli z QuchniaKaroli . Były tak pyszne, że nie mogłam już dłużej czekać i skorzystałam z jej przepisu. No i są moje pierwsze, ale już wiem, że nie ostatnie drożdżówki domowe z nadzieniem rabarbarowo
Kuchnia w opałachDzisiaj szczególny dzień - Dzień Matki :) Składam zatem wszystkim mamom (i sobie również) życzenia: radości, uśmiechu i wytrwałości.... A na osłodę polecam pyszne drożdżówki. Przymierzałam się do nich dosyć długo i wreszcie są :) Tak sobie będę dzisiaj świętować. Inspirację czerpałam z bloga Agnieszki SKŁADNIKI: ciasto 2 łyżki ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 3 jajka 5 szkl mąki pszennej 6 łyżek(...)lekko rozciągnąć i przekręcić. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Warto pamiętać, aby pozostawić pomiędzy bułeczkami dość spore odległości. Drożdżówki piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed pieczeniem, można posmarować ich wierzch rozkłóconym żółtkiem. Przygotować lukier (rozetrzeć cukier z sokiem) i posmarować nim jeszcze ciepłe bułeczki
Kuchnia w opałachPomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły ? Macie z tym problem ? Proponuję pyszne drożdżówki, które możecie zrobić z ulubionymi owocami. Są o niebo lepsze, od tych które można kupić w marketach. Wykonanie nie jest trudne, poradzi sobie z nimi każdy :) SKŁADNIKI: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 1 jajko szklanka mleka 20g świeżych drożdży(...)lekko wyrobić. Formować okrągłe bułeczki i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. W bułeczkach zrobić duże wgłębienie, nasypać na dno bułki tartej i nałożyć owoce. Drożdżówki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać zagniecioną z podanych składników kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25 - 30 minut
Kuchnia w opałachDrożdżówki z budyniem Drożdżówki serca z chałwą Faworki vel chrusty Maślane rogaliki Karnawałowe róże Pączki z serka homogenizowanego Rogaliki drożdżowe Rogaliki drożdżowe z powidłami Rurki z kremem (bitą śmietaną) Serowe oponki
Aga w kuchnimalutki okruszek - dodatek do ciast - wymaga, moim skromnym zdaniem, osobnej uwagi. Użyłam jej do drożdżówek z budyniem - kruszonka migdałowa. Składniki: - 230 g mąki tortowej - 150 g miękkiego masła - 60 g mielonych migdałów - 110 g cukru pudru Mąkę przesiałam z cukrem pudrem do miski. Dodałam miękkie masło i mielone migdały. Składniki połączyłam ze sobą palcami(...)jakie kto lubi. Przed użyciem najlepiej włożyć na 30 minut do lodówki, aby stężała. Zawsze robię trochę więcej kruszonki, wkładam do woreczka i zamrażam. Kiedy jest potrzebna, np. do drożdżówek , czy placka z owocami – mam ją pod ręką. Trudno, w przypadku samej kruszonki mówić „smacznego”, ale… nie tak do końca, bo jest to rodzaj bardzo smacznej dekoracji, więc… Smacznego
mojewypiekiinietylkoCiasto drożdżowe będę jeszcze wielokrotnie zachwalała na blogu. A to z prostej przyczyny. Kiedyś stanowiło ono dla mnie nie lada wyzwanie. Od pierwszej upieczonej drożdżówki, chałki… stało się, jeśli tak mogę to określić - „moim ciastem flagowym”. Po raz kolejny wykorzystałam serwatkę - do ciasta, na chałkę z kruszonką. Składniki: - 8 szklanek mąki tortowej - 1 szklanka cukru - 4 jajka - 2 szklanki serwatki(...)przeciągów, ponoć nawet nie znosi kłótni, podczas przygotowywania. Ale cóż to wszystko znaczy – wobec puszystej, delikatnej, pachnącej… ech, kto nie upiecze może dalej marzyć. Za taką chałką, czy drożdżówką, można iść… na koniec świata. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Chałka z kruszonką appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkomnie drożdżówki idealne, zarówno pod względem wykonania jak i smaku. Konfitura pomarańczowa w połączeniu z malinami - duet idealny. ETERNO już od kilkunastu tygodni na stałe zadomowiło się w mojej kuchni. Od pierwszego słoiczka trzyma bardzo wysoki poziom. Syropów często używam w wypiekach zamiast ekstraktów, świetnie się sprawdzają w tej roli, jedynie syropu Limonka z Miętą nie mogę używa do tych(...)dodając do herbaty. Konfitura pomarańczowa? Echh, mocno się powstrzymywałam, żeby jej nie wyjeśc łyżeczką. Pyszna? Nie, dla mnie cudowna. Kurcze, chyba jeszcze żadnego produktu tak nie określiłam :) Co do drożdżówek, jestem pewna, że ten smak przypadnie Wam do gustu, więc do dzieła Kochani :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis
Blondynka GotujeDrozdzowki z dynia podwojnie zdrowe,bo i z dodatkiem dyni ,a polowe maki zastapilam pelnoziarnista maka orkiszowa,ktora zawiera wiecej bialka,zelaza i wiaminy B oraz mniej glutenu.Te buleczki to nastepny dowod na to,ze warzywa doskonale sie sprawdzaja w deserowych wypiekach.Dzieki dodatkowi dyni drozdzowki maja intensywniejszy aromat i piekny jesienny pomaranczowo-zloty kolor.Buleczki sa pyszne i bardzo puchate
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Drozdzowki pieke caly okragly rok.W zaleznosci od pory roku zmieniaja sie jedynie dodatki,mozliwosci jest bez liku .Nigdy nie uzywam samej bialej maki.Zawsze staram sie drozdzowki wzbogacic zdrowszymi zamiennikami, dodatkiem maki pelnoziarnistej,orkiszowej,czy mleka kokosowego i jak najbardziej odchudzic.Te z nadzieniem serowym to nasze ulubione.Tu koperty wioda prym,bo buleczki w tym ksztalcie mieszcza najwieksza ilosc serka.Dodatek malin dodaje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pełnego mleka 40 g cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody wiórki kokosowe, do oprószenia Już dawno nie robiłam drożdżówek. Na stronie mojewypieki znalazłam wyśmienity przepis, na pyszne i aromatyczne bułeczki Skoleboller, które są bardzo popularne w Norwegii i w Szwecji. Drożdżówki są naprawdę wyśmienite i posiadają cudowny kardamonowo - waniliowy
Świat Ciastaobiecałam! Przepyszne , mięciutki , delikatne i niesamowicie pachnące cinnamon rolls – czyli drożdżówki ślimaczki z cynamonem . Sprzedawane m.in w popularnych cukierniach Cinnabon. Po jednym kęsie nie można się oderwać! Wielbiciele cynamonu z całą pewnością będą zachwyceni! A Ci , którzy od niego do tej pory uciekali może nawet się przekonają ;) Polecam! SKŁADNIKI : ( 6-8 szt ) ROZCZYN: * drożdże – 30 g * cukier
Ostra na Słodkodzisiejszych drożdżówek zabierałam się jakieś dwa tygodnie. Ale jak się już zabrałam, to zapach wydobywający się z piekarnika czuć było chyba w promieniu 100 metrów :) Cynamon uwielbiam, teraz pokochałam połączenie go z kardamonem! Zanim drożdżówki wystygły, nie było połowy. Dobrze, że z pierwszej blachy, jeszcze gorące, od razu zaniosłam moim ulubionym sąsiadom
Codzienna kuchnia niecodziennaProponujemy troszkę inną babkę bakaliową. Będzie to "drożdżówka w drożdżówce" i dużo bakalii. Składniki: -5 szklanek mąki -5 dkg drożdży -1,5 szklanki ciepłego mleka -4 łyżki cukru -2 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego -4 jajka oraz jedno do smarowania -10 dkg masła lub margaryny -aromat śmietankowy -bakalie ( rodzynki, żurawina, suszone morele, suszone śliwki, orzechy włoskie
Maminek kulinarnyCiasto z truskawkami przypominające drożdżowe... Słodkie ciasto przypominające drożdżówkę. Jednak upieczone bez dodatku drożdży. Z owocami i krusznką, polane lukrem. Komu kawałek? Zapraszam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 1,5 szklanki białego cukru; 3 jaja; 1 szklanka oleju; 0,5 szklanki mleka; 1 łyżka octu jabłkowego; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 300 g truskawek
Gospodyni Miejskadawna miałam ochotę upiec jakieś słodkie, drożdżowe bułeczki, albo drożdżówki z nadzieniem... skorzystałam więc z przepisu na najfajniejszym blogu jaki udało mi się dotychczas znaleźć w necie, a mianowicie TUTAJ Ciasto z tego przepisu wyszło rewelacyjnie, było mięciutkie i elastyczne. Z braku sera, zrobiłam nadzienie z budyniu i kaszki manny. Też fajnie się komponowało z drożdżowym ciastem(...)przepis na ciasto oraz wykonanie drożdżówek, bardzo dokładnie opisała Margarytka TUTAJ Na nadzienie użyłam: 2 budynie śmietankowe (takie na 1/2 l mleka) cukier (tyle ile pisze na opakowaniach budyni) 0.75 l mleka 2 czubate łyżki kaszki manny 100g rodzynek Ugotowałam budynie wg przepisu na opakowaniu, wlewając do wrzącego mleka wraz z proszkiem budyniowym 2 łyżki kaszki. Nadaje ona fajny
Walijskie Pichcenie