drożdżówki - 3996 przepisów (strona:110/267)

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 148

poza zabawą będą też warsztaty kulinarne! Czyli zapowiada się bardzo fajnie, mam nadzieję, że u Was podobnie. Dziś dla Was taka propozycja, bardzo na czasie, tak sądzę. Zapraszam na drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Częstujcie się!" Składniki : jajko żoltko 15 g drożdży szklanka mleka 75 g masła 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 350 g mąki pszennej

Słodkie Przyjemności
szarlotkowe drożdżówki z ciasta francuskiego 134

Zima trzyma dalej a najlepiej przeczekać ją przy kubku ciepłej czekolady i domowych drożdżówkach.  Składniki: Gotowy rulon ciasta francuskiego 5 jabłek cukier puder Wykonanie: Ciasto dzielimy na kwadraty i układamy na nich plasterki jabłek. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i dociskamy brzegi widelcem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem

ciastkarnia na kruchym spodzie
Wieniec drożdżowy z tapenadą 209

różne zioła i przyprawy. Choć wydaje się jedną z tych rzeczy, które lepiej smakują niż wyglądają, uwielbiam ją ze świeżą bagietką lub nachosami. Tym razem jako nadzienie wytrawnej drożdżówki. To nasza niezastąpiona imprezowa przekąska. Polecam gorąco, w końcu karnawał przed nami! Składniki: Ciasto: 350 g mąki 7 g drożdży instant 200 ml ciepłego mleka  75 ml oliwy z oliwek

Smakowity Blog Kulinarny
Szneki z glancem 162

Okrągła drożdżówka w kształcie ślimaka – szneka – polana lukrem, czyli glancem. Smakołyk pochodzi z Wielkopolski, ale znany oraz lubiany jest „wszem i wobec”. Pamiętam szneki z piekarni, znajdującej się przy mojej dawnej szkole. Podczas przerw była oblegana przez chmarę młodzieży, lecz niestety – nie każdy zdążył się załapać na ulubionego szneka z glancem. Kolejka zawsze była długa, a przerwy

mojewypiekiinietylko
Drożdżówki z serem 194

smakowite zdjęcie … a o przepisie kompletnie zapomniałam! Pora nadrobić zaległości! Mięciutkie …. puszyste … delikatne … z dużą ilością sera – któż z nas nie lubi takich drożdżówek ?! Za czasów szkolnych zajadałam takie codziennie na przerwach! By dodać im bardziej ” wykwintnego ” charakteru obsypałam je lekko podprażonymi płatkami migdałów i oblałam duuuużą ilością sosu toffi! Raz na jakiś

Ostra na Słodko
Drożdżówki z serem i kruszonką 180

niestety ZA RZADKO gości w mojej kuchni , ale jeśli już , to staram się z niego stworzyć wypieki , które zachwycą podniebienia domowników i przyjaciół. Tak było i tym razem! Takie drożdżówki wypełnione po brzegi słodkim białym serem są świetnym pomysłem na drugie śniadanie do pracy i szkoły! SKŁADNIKI : * mąka pszenna – 500 g * drożdże świeże – 30 g * mleko

Ostra na Słodko
ROLADA DROŻDŻOWA Z JABŁKAMI 192

dużo częściej będzie gościło w mojej kuchni – bo warto! Ostatnio zrobiłam rewelacyjną drożdżową roladę z jabłkami. Mięciutka , puszysta , łatwa i tania …. Jest świetną alternatywą dla cukiernianych drożdżówek ! SKŁADNIKI : ROZCZYN : * drożdże – 20 g * cukier – 15 g * mąka pszenna – 25 g * mleko – 80 ml CIASTO : * mąka pszenna – 0k. 170 g * cukier – 20 g * sól

Ostra na Słodko
Islandzkie bułeczki z marcepanem. 213

Kolejna wariacja na temat ciasta drożdżowego z marcepanem, lukrem i suszoną żurawiną. Zamiast oddzielnych bułeczek zrobiłam z podanych proporcji dwie blachy zwijasków do odrywania. Drożdżówki ze sklepu trzeciego dnia są niejadalne, nam ze względu na ilość trzeciego dnia ostały się jeszcze dwa zawijaski i były pyszne, choć nie tak puszyste jak świeżo po upieczeniu. Zamiast żurawiny można dodać rodzynki

Z butelką mleczka w tle
Domowe Jagodzianki 197

Jagodzianki - jedne z popularniejszych drożdżówek - szczególnie w sezonie letnim.  Pyszne, rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe, których serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych jagód, a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier. Rozkosz podniebienia ukryta w prostocie uwielbianych przez nas Jagodzianek, a te domowe... to już istna poezja smaku. Domowe Jagodzianki - Składniki: Bułeczki: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka

Słodka Strona
Strucla z powidłami 184

duecie z kubkiem mleka lub, jak kto woli, kawy smakuje obłędnie. Muszę przyznać, że ostatnio bardzo polubiłam przygotowywanie różnych wypieków z ciasta drożdżowego. Często eksperymentuję nie tylko ze słodkimi drożdżówkami, ale też pieczywem. Lubię obserwować jak wyrasta i uwielbiam zapach piekącego się w piekarniku drożdżowego ciasta rozchodzący się po całym domu. Składniki: 375 g mąki pszennej 1 jajko

Smakowity Blog Kulinarny
Jabłuszka w ślimaczkach 112

dobra koleżanka zgodziła się mnie przygarnąć), i pomyślałam, że tak głupio iść z pustymi rękami. A że w domu jabłek mamy pod dostatkiem, postanowiłam je wykorzystać. Wczoraj wieczorem upiekłam drożdżówki z nadzieniem jabłkowym bazując na  tym przepisie . Z wytrawnych przekształciłam bułeczki w słodkie i muszę powiedzieć, że idea była jak najbardziej słuszna. Mięciutkie jabłuszka wspaniale wkomponowały się w drożdżowe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe ślimaczki z budyniem 294

piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 12 - 15 minut, aż do zarumienienia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanego przepisu wychodzi około 15 drożdżówek. Można użyć budyniów o dowolnym smaku, a z dodatku rodzynek całkowicie zrezygnować. Można użyć budyniów z cukrem, lub bez, przy czym w tym drugim przypadku należy dodać ilość cukru wskazaną

Gospodyni Miejska
Czekoladowy wieniec drożdżowy podejście drugie. 170

wieczora wniknął jak kamfora więc musicie mnie zrozumieć, no musiałam zrobić następny. Zresztą zróbcie go sami w domu to przekonacie się jak bardzo są smaczne. Bardzo lubię ciasta drożdżowe, drożdżówki własnego wyrobu itp. nie ma pyszniejszego ciasta według mnie, no może sernik mógłby powalczyć o pierwsze miejsce. Uwielbiam zapas drożdżowego gdy roznosi się po domu, nic tylko kubek mleka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżowe ślimaki z jagodami 155

wykorzystać  nowe owoce. No co ja poradzę, że bardzo je lubię?  No ale trudno jak ma dostać uczulenia na borówki to trzeba się poświęcić. Składniki na 10 drożdżówek: 500 g mąki  2 jajka 50 g drożdży 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju szklanka mleka 300 g borówek Wykonanie: drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka.  Przelewamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżowe rolls'y z budyniem kokosowym 274

odstawiłam do wyrośnięcia i modliłam się, żeby nie było klapy. O dziwo efekt był nie tylko zadowalający, ale zachwycający! :) Potem musiałam się upewnić, że to nie był przypadek, że drożdżówki wyjdą za każdym razem tak samo dobre, i że mogę je Wam z czystym sumieniem polecić. Zabierałam się do tego bardzo długo. Pierwsze wrażenia po tych ślimaczkach były tak dobre

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania