domem pachnącym ciastem. Czasami kupnym, ale zawsze :) Jednak jak byłam mała to zawsze Mama krzątała się po kuchni i czarowała jak dla mnie cuda. A wspomnienia ciasta to drożdżówka. Taka zwykła z kubkiem najlepiej zimnego mleka. A tym czasem w naszym domu drożdżówka w całkiem innym wydaniu. Kto z nas nie lubi drożdżówki z serem lub z owocami
Gotowanie z pasjądomem pachnącym ciastem. Czasami kupnym, ale zawsze :) Jednak jak byłam mała to zawsze Mama krzątała się po kuchni i czarowała jak dla mnie cuda. A wspomnienia ciasta to drożdżówka. Taka zwykła z kubkiem najlepiej zimnego mleka. A tym czasem w naszym domu drożdżówka w całkiem innym wydaniu. Kto z nas nie lubi drożdżówki z serem lub z owocami
Gotowanie z pasjąjeszcze dorwać ostatnie polskie truskawki i postanowiłam zrobić odrywane ślimaczki drożdżowe z serem oraz truskawkami. Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców, jak np. maliny, borówki czy jagody leśne. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie, mocno nadziane serem i owocami. Aby delektować się ich smakiem nie trzeba kroić - wystarczy oderwać...Ale uwaga!!! - ich odrywanie niesamowicie wciąga(...)pewnością nie skończy się na jednej bułeczce 😉 Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser, do szkoły, pracy czy na wycieczkę... bo nie ma nic lepszego niż domowe drożdżówki! Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 3 łyżki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie: 250 g sera białego 1 jajko
Kuchnia MagdaLenySkładniki: (15 szt. drożdżówek) 600 g. mąki pszennej 50 g. świeżych drożdży 80 g. masła 375 ml. maślanki 80 g. cukru + 1 łyżka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 2 szczypty soli Truskawki 225 g. truskawek 1 łyżka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka migdałowa 20 g. masła 20 g. łuskanych migdałów(...)Wymieszaj. W podrośniętych bułeczkach zrób na środku palcami duże, głębokie dołeczki. Wypełnij je truskawkami (około 1 łyżki do każdego dołka). Brzegi bułeczek posmaruj jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Całe drożdżówki posyp obficie migdałową kruszonką. Drożdżówki wkładaj do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz, aż ładnie wyrosną i się zrumienią. Po wystudzeniu możesz dodatkowo posypać je cukrem pudrem
Delicious PlacePrzygotowanie drożdżówek zwykle drożdżowych jest długim procesem, z racji tego, że ciasto musi pewien czas odpocząć, by nam wyrosło i ciasto było elastyczne. Smaku nic nie przebije, ale jest świetny sposób,by drożdżówki przygotować w skróconym czasie z ciasta francuskiego, które jest niezwykłym wynalazkiem w kuchni. Sprawdza się w kuchni słodkiej jak i wytrawnej. Ciasto francuskie, budyń i owoce(...)genialne połączenie. Można je zrobić szybko, tanio i cieszyć się słodyczą smaku. Ekspresowe drożdżówki z budyniem i borówkami ciasto francuskie 2 op. budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1 op. mleko 500 ml. cukier 2 łyżki masło 2 łyżki cukier puder do obsypania borówki 300-400 g. Budyń przygotować według wskazówek na opakowaniu, dodając na końcu masło. Mieszać
Kuchnia Paulettesobjętości. Na lekko omączonym blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 cm. Wycinamy kółka dużym kubkiem lub szklanką i układać je na blasze (zachowując odstępy) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy drożdżówki do wyrastania na około 20-30 minut. Dnem mniejszego kubeczka robimy w drożdżówkach po środku dołek. Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem (lub tylko białkiem jeśli chcemy spożytkować białka po użyciu żółtek(...)kruszonką. Jagodzianki pieczemy w do 180 st. C przez około 15-20 minut. Po tym czasie boki ciasta i kruszonka powinny się lekko zrumienić. Czas pieczenia zależy od wielkości drożdżówek i od piekarnika
Dzieje kuchennej WiewióryDrożdżówki piekłam już tyle razy, że nie potrafiłabym nawet tego policzyć. Przetestowałam wiele przepisów i moim ulubionym ciastem do drożdżówek stało się to na maślance i oleju. Jakoś nie pałam miłością do tych na maśle i mleku. Dlatego od jakiegoś czasu trzymam się mojego sprawdzonego przepisu. Ostatnio zrobiłam wyjątek. Gdy Michał z bloga Rozkoszny dodał u siebie przepis na jagodzianki(...)mało ;) Nastawiłam więc ciasto, na następny dzień pobiegłam na bazar po jagody, a potem siedząc na podłodze w kuchni, wpatrywałam się w magię, która dzieje się w moim piekarniku. Drożdżówkę ze zdjęcia zjadłam jeszcze ciepłą, więc musicie wybaczyć mi trochę niechlujny wygląd. Spieszyłam się bardzo by jej skosztować :) Jagodzianki są niesamowite i muszę przyznać, że najlepsze jakie piekłam
Mienta blogsię tym razem zachciało takich mięciutkich z chrupiącą kruszonką, a że kilka dni wcześniej Mąż zebrał dla mnie ok kilograma jagód to mogłam poszaleć. Ciasto (na ok 10 drożdżówek) : 25g drożdży pół szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 70 g masła 3 łyżki cukru szczypta soli 1 szklanka jagód Drożdże rozpuszczamy w łyżce cukru, pozostały cukier, mąkę(...)łyżki mąki 2 łyżki cukru 20 g masła 1 jajko do smarowania Mąkę z cukrem umieszczamy w misce, dodajemy zimne masło i rozcieramy palcami aż powstaną drobne okruszki. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 30 minut na złoty kolor
Cynamonowe szczęściemamy coraz mniej czasu na spędzanie go razem z rodziną i często omija nas to co najważniejsze- ale przecież możemy to zmienić ! Pamiętam jeszcze z dzieciństwa jak piekłam takie drożdżówki razem z mamą, są to piękne i niezapomniane wspomnienia, wtedy to ja byłam małym pomocnikiem. A teraz piekę je razem z moimi córeczkami,ale mama jest razem z nami(...)nami moja 92-letnia babcia, która opowiada nam różne historie, a prawnuczki bardzo lubią ją słuchać. Bardzo lubimy spędzać czas razem kuchni na wspólnym pieczeniu i gotowaniu. Do upieczenia drożdżówek z truskawkami użyłyśmy naszej ulubionej margaryny Palma firmy Bielmar , którą zawsze mamy w lodówce, gdyby akurat naszła nas ochota na wspólne pieczenie i spędzenie razem czasu. Ciasto: 1 kg mąki
Kuchnia u BietkiBułeczki drożdżowe zwane potocznie drożdżówkami to chyba mój ulubiony wypiek. Lubię przygotowywać drożdżowe ciasto, lubię jego zapach unoszący się w domu. Uwielbiam drożdżówki na śniadanie z dużą ilością owoców pod grubą warstwą kruszonki. Puszyste i najlepiej jeszcze ciepłe. W czerwcu można je przygotować z każdymi owocami, które będą w sezonie. Koniecznie zapisz przepis i smakuj razem z nami! Przepis(...)pracy. Połowę ciasta wyłóż na stolnicę i podziel na mniejsze kawałki, z każdego uformuj blat - bułkę. Potem to samo zrób z drugą połową. Z tej ilości wyszło mi 12 drożdżówek. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, poukładaj blaty ciasta na bułeczki, na wierzchu poukładaj umyte i osuszone owoce. Zrób kruszonkę zmieszaj cukier(100 g), mąkę (100 g) i masło
SMYKWKUCHNICiasto drożdżowe bywa kapryśne. A to nie chce rosnąć, a to trzeba je długo zagniatać. Ta zaparzana drożdżówka jest zupełnie inna. Nie trzeba jej wyrabiać – wystarczy wymieszać składniki łyżką, a dzięki zaparzaniu cały czas jest ciepła, dlatego rośnie dwa razy szybciej niż zwykłego ciasta drożdżowego – jedno wyrastanie trwa ok. 20 minut zamiast 40 czy 60. Ja do swojej(...)dużą blachę ciasta – w sam raz, aby skosztowała jej cała rodzina, a na drugi dzień jeszcze zostanie sporo, by zjeść na śniadanie z masełkiem i dżemem. Szybko-rosnąca drożdżówka zaparzana: 1 kg mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 100 g świeżych drożdży (1 kostka) 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 2 łyżeczki cukru z wanilią
Poezja smakuDziś zachęcam Was do przygotowania domowych drożdżówek. Są o niebo lepsze od tych, które możemy kupić w sklepie. Ciasto jest delikatnie i puszyste, a z nadzieniem można kombinować. Moja dzisiejsza propozycja nadzienia to budyń, a nawet jego dwa smaki, tak żeby nie było nudno ;) SKŁADNIKI: nadzienie 2 opakowania budyniu z cukrem (u mnie waniliowy i malinowy) 500 ml mleka ciasto(...)świeżych drożdży 250 ml mleka 40 g cukru 500 g mąki pszennej 1 żółtko 85 g oleju szczypta soli białko do do posmarowania drożdżówek lukier 4 łyżki cukru pudru sok z cytryny A jak to zrobić: Budyń lub budynie ugotować i odstawić do wystygnięcia. Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 2 łyżki ciepłego mleka
Kuchnia w opałachdługo, aż nie patyczek wychodził suchy (czyli bez surowego, mazistego ciasta), ale całe ciasto :) No cóż… Ciasta z makiem polubiłam dopiero, kiedy upiekłam swoje. Pierwszym wypiekiem makowym były drożdżówki z makiem. Maślane, wilgotne, pyszne. Pokochała je cała moja rodzinka. Niestety drożdżówki te mają jedną wadę: są bardzo czasochłonne i to powoduje, że nie lubię ich przygotowywać. Tym bardziej(...)parę lat później upiekłam kolejne ciasto z makiem – “ Wieniec drożdżowy z makiem “, który pobił drożdżówki i smakiem, i bardzo prostym, szybkim przygotowaniem. Wieniec ten okazał się hitem i piekę go bardzo często. Stał się również ulubionym ciastem mojego męża. Do tego stopnia, że mając ostatnio na niego ogromną ochotę, postanowił go samodzielnie upiec i to 3 razy
Moja DelicjaUwielbiam wszystko co drożdżowe. Szczególnie ciepłe prosto z piekarnika z kubkiem mleka. Tym razem zapraszam Was na drożdżówki z marmoladą. Są pyszne, pulchne, z dużą ilością lukru. Bardzo proste w wykonaniu, znikają w mgnieniu oka :) Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową(...)dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąkę. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Na wierzch rozsmarować marmoladę, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki około 3-4 cm. Drożdżówki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka. Drożdżówki przykryć ścierką i odstawić na 10 minut, aby podrosły. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciastka piec
Zrób to smaczniekogoś bliskiego na Walentynki czy ogólnie na tłusty czwartek, czy po prostu do kawy :) Polecam gorąco i Zapraszam SKŁADNIKI (z proposcji wyszło mi około 12 dużych drożdżówek) -25g świeżych drożdży -3/4 szkl cukru -łyżka cukru waniliowego -75g rozpuszczonego i ostudzonego masła -2 jajka -250ml mleka -3 szkl mąki pszennej tortowej+ do podsypania DODATKOWO(...)orzeszki ziemne zmielone -nutella lub podobny krem czekoladowy -jajko do smarowania drożdżówek Na początku drożdże wkruszamy do miski, dodajemy lekko ciepłe mleko, łyżkę cukru oraz pół szklanki mąki. Całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży i zostawiamy na około 15 minut. 2 jajka ucieramy z resztą cukru, dodajemy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy też resztę mąki-przesianej oraz cukier waniliowy-mieszamy składniki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku