Szybko-rosnąca drożdżówka zaparzana 422Ciasto drożdżowe bywa kapryśne. A to nie chce rosnąć, a to trzeba je długo zagniatać. Ta zaparzana drożdżówka jest zupełnie inna. Nie trzeba jej wyrabiać – wystarczy wymieszać składniki łyżką, a dzięki zaparzaniu cały czas jest ciepła, dlatego rośnie dwa razy szybciej niż zwykłego ciasta drożdżowego – jedno wyrastanie trwa ok. 20 minut zamiast 40 czy 60. Ja do swojej(...)dużą blachę ciasta – w sam raz, aby skosztowała jej cała rodzina, a na drugi dzień jeszcze zostanie sporo, by zjeść na śniadanie z masełkiem i dżemem. Szybko-rosnąca drożdżówka zaparzana: 1 kg mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 100 g świeżych drożdży (1 kostka) 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 2 łyżeczki cukru z wanilią
Poezja smaku
SZYBKIE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM 1273Dziś zachęcam Was do przygotowania domowych drożdżówek. Są o niebo lepsze od tych, które możemy kupić w sklepie. Ciasto jest delikatnie i puszyste, a z nadzieniem można kombinować. Moja dzisiejsza propozycja nadzienia to budyń, a nawet jego dwa smaki, tak żeby nie było nudno ;) SKŁADNIKI: nadzienie 2 opakowania budyniu z cukrem (u mnie waniliowy i malinowy) 500 ml mleka ciasto(...)świeżych drożdży 250 ml mleka 40 g cukru 500 g mąki pszennej 1 żółtko 85 g oleju szczypta soli białko do do posmarowania drożdżówek lukier 4 łyżki cukru pudru sok z cytryny A jak to zrobić: Budyń lub budynie ugotować i odstawić do wystygnięcia. Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 2 łyżki ciepłego mleka
Kuchnia w opałach
Proste ciasto z makiem – bez miksera 311długo, aż nie patyczek wychodził suchy (czyli bez surowego, mazistego ciasta), ale całe ciasto :) No cóż… Ciasta z makiem polubiłam dopiero, kiedy upiekłam swoje. Pierwszym wypiekiem makowym były drożdżówki z makiem. Maślane, wilgotne, pyszne. Pokochała je cała moja rodzinka. Niestety drożdżówki te mają jedną wadę: są bardzo czasochłonne i to powoduje, że nie lubię ich przygotowywać. Tym bardziej(...)parę lat później upiekłam kolejne ciasto z makiem – “ Wieniec drożdżowy z makiem “, który pobił drożdżówki i smakiem, i bardzo prostym, szybkim przygotowaniem. Wieniec ten okazał się hitem i piekę go bardzo często. Stał się również ulubionym ciastem mojego męża. Do tego stopnia, że mając ostatnio na niego ogromną ochotę, postanowił go samodzielnie upiec i to 3 razy
Moja Delicja
DROŻDŻÓWKI Z MARMOLADĄ 250Uwielbiam wszystko co drożdżowe. Szczególnie ciepłe prosto z piekarnika z kubkiem mleka. Tym razem zapraszam Was na drożdżówki z marmoladą. Są pyszne, pulchne, z dużą ilością lukru. Bardzo proste w wykonaniu, znikają w mgnieniu oka :) Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową(...)dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąkę. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Na wierzch rozsmarować marmoladę, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki około 3-4 cm. Drożdżówki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka. Drożdżówki przykryć ścierką i odstawić na 10 minut, aby podrosły. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciastka piec
Zrób to smacznie
Puszyste drożdżówki serca z nutellą i orzeszkami ziemnymi 199kogoś bliskiego na Walentynki czy ogólnie na tłusty czwartek, czy po prostu do kawy :) Polecam gorąco i Zapraszam SKŁADNIKI (z proposcji wyszło mi około 12 dużych drożdżówek) -25g świeżych drożdży -3/4 szkl cukru -łyżka cukru waniliowego -75g rozpuszczonego i ostudzonego masła -2 jajka -250ml mleka -3 szkl mąki pszennej tortowej+ do podsypania DODATKOWO(...)orzeszki ziemne zmielone -nutella lub podobny krem czekoladowy -jajko do smarowania drożdżówek Na początku drożdże wkruszamy do miski, dodajemy lekko ciepłe mleko, łyżkę cukru oraz pół szklanki mąki. Całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży i zostawiamy na około 15 minut. 2 jajka ucieramy z resztą cukru, dodajemy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy też resztę mąki-przesianej oraz cukier waniliowy-mieszamy składniki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Najlepsze bułeczki z serem i fragment mojej książki „Niebo nad lasem” 179weekend zawsze piekę coś drożdżowego. Sobotnie śniadanie z domową drożdżówką kojarzy się błogo, nieprawdaż? Ale dzisiejszy wpis to nie tylko przepis na pyszne bułeczki, to także coś dla ducha… Jeżeli masz ochotę i czas, zaparz sobie dobrej herbaty lub przygotuj pyszną kawę i daj się zaprosić na krótki fragment przedstawiający świat mojej bohaterki – młodziutkiej Jagody, która wraz(...)przygotowujemy kruszonkę. Do stopionego masła dodajemy cukier i mąkę. Składniki rozcieramy w placach. Bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką. Blachę z bułeczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Drożdżówki pieczemy przez ok. 25-30 min na złoty kolor. Smacznego! „(…) Jagoda stała jeszcze przez chwilę pogrążona w zadumie, lecz otrząsnąwszy się z niej, poszła do szopy naprzeciw domu
Raj dla Podniebienia
Cynamonowiec zawijany – kuchnia podkarpacka 239Cynamonowiec zawijany - kuchnia podkarpacka Drożdżowe ciasta to niemal symbol domowego ciepła i rodzinnej atmosfery. Podkarpackie gospodynie od pokoleń pieką je z okazji świąt, ale i przy niedzieli. Najprostszą wersją drożdżówek są te, pieczone na blaszce bez żadnych dodatków. W wersji na bogato piecze się drożdżówki warstwowe z makiem czy orzechami. A gdzieś po środku są przepyszne drożdżówki zawijane. W całej
Trzeci talerz
Drożdżówki z serem i lukrem cytrynowym 204Lubicie jak ciasto drożdżowe pachnie w kuchni?...lubicie... To może drożdżówki z serem przypadną Wam do gustu. Łatwo, prosto i oczywiście bardzo smacznie. Składniki na ok 22-24 sztuki. Ciasto drożdżowe: - 1 kg mąki pszennej - 7 dag świeżych drożdży - 2 szklanki mleka - 6 żółtek - 12 dag masła - 15 dag cukru - skórka starta z 1 cytryny - szczypta soli(...)Jedną część smarujemy serem i przykrywamy ją drugą częścią ciasta. Tak złożone ciasto kroimy na podłużne pasy, każdy skręcamy i układamy na przygotowanych formach do pieczenia. Wierzch każdej drożdżówki smarujemy rozmąconym białkiem i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok. 25-30 minut, aż będą lekko
Apetyczna babeczka
Drożdżówki z nadzieniem dyniowo-pomarańczowym 199Dosyć dawno nie było na blogu drożdżówek, więc postanowiłam to zmienić. Jesień to idealny moment na tego typu wypieki. Już gdy czuję zapach pieczonego drożdżowego ciasta jest mi cieplej. A gdy dodatkowo jest nadziane dynią, dżemem pomarańczowym i cynamonem, to już wiem, że będzie na maxa smacznie. Do pełni szczęścia brakuje tylko chwili spokoju podczas degustacji, grubego koca i gorącej(...)grubości około 2-3 cm. Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy jeszcze odrobiną cynamonu. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Drożdżówki z nadzieniem dyniowo-pomarańczowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog
Drożdżówki z truskawkami i lukrem z białej czekolady 351Uwierzcie mi, że to będą najdelikatniejsze, najbardziej naturalne w smaku drożdżówki jakie piekliście i jedliście. Idealne ciasto, świeże i pachnące owoce i domowy lukier z białą czekoladą , który pasuje tu idealnie! Wszystkie składniki są tanie i łatwo dostępne dla każdego. Drożdże świeże będą najlepsze do tych drożdżówek, jednak suszone instant ewentualnie też dadzą radę. Użyj wówczas 7 gramową paczuszkę(...)drożdżówki są jednym z moich Hitów tego roku :-) Zapraszam
AniaGotuje.pl
Drożdżówki z brzoskwiniami i rodzynkami 179wyrośnięcia na 30 minut. Kroję ciasto na prostokąty. Na środek układam brzoskwinie z rodzynkami. Zawijam i układam łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarowałam drożdżówki rozmąconym jajkiem z 1 łyżeczką cukru. Piekę około 20 minut w 180 stopniach. Artykuł Drożdżówki z brzoskwiniami i rodzynkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pl
Drożdżówki z borówkami i serem 186Bardzo lubię drożdżówki z serem a mój chłopak jagodzianki. Dlatego ostatnio stwierdziłam, że może by połączyć tych dwóch rzeczy i zrobić drożdżówek z serem i borówkami? Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów: Jagodzianki Drożdżówki z serem Bułeczki z malinami Składniki 10 g drożdży 270 g mąki 1 jajko 35 g masła 125 ml mleka szczypta soli 40 g cukru
Delusional Trine
Jej puchatość drożdżówka. I o moim nastawieniu do jesieni 217obłoczki, a ja nie mogłam przestać się uśmiechać. Mam nadzieję, że taka właśnie jesień zostanie z nami jak najdłużej i wynagrodzi deszczowe, zimne lato... Jeszcze przed wyjazdem upiekłam nam drożdżówkę. Prostą, szybką, a jednocześnie efektowną z uwagi na jej ślimaczy kształt. Młoda nazbierała jeżyn, w szafce znalazłam słoiczek kremu z białej czekolady z pistacjami, i tak powstała mięciutka, słodka(...)pyszna drożdżówka. Wyrosła niesamowicie; wyszła zaskakująco puchata i delikatna. Lekko kwaśne jeżyny świetnie skomponowały się ze słodkim kremem; skubaliśmy ją w drodze do Amsterdamu i muszę przyznać, że zniknęła szybciej, niż się spodziewałam. W końcu byliśmy już tylko we dwoje... Drożdżówka z kremem czekoladowo-pistacjowym i jeżynami Składniki: (na formę o średnicy 28 cm) 650 g mąki pszennej
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 198Wielkimi krokami zbliża się jesień. W tym czasie obowiązkowo piekę ciasta ze śliwkami gdyż moja rodzinka za nimi wręcz przepada. Tym razem wybór padł na drożdżówki. Drożdżóweczki z tego przepisu są delikatne i bardzo puszyste. Doskonałe nie tylko do kawy ale również na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Na pewno nikt się im nie oprze. Z tego przepisu(...)wyszło mi 19 drożdżówek. #MyVictorinox Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 2 op. drożdży instant po 7g spora szczypta soli 80 g cukru pudru 2 jaka 250 ml ciepłego mleka 100 g rozpuszczonego, ciepłego masła Kruszonka: 6 łyżek mąki 40 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru ok 400 g śliwek jajko do posmarowania Ciasto drożdżowe: Mąkę przesiać do dużej miski
Smakołyki Asi
Drożdżówki z jabłkami i wanilią 196Zastanawiałam się, którym przepisem rozpocząć swoją przygodę z blogowaniem... Padło na te drożdżówki :) Piekłam je kilka dni temu. Rozeszły się - dosłownie i w przenośni - jak świeże bułeczki ;) Puszyste drożdżowe ciasto z pysznym jabłkowo - waniliowym wnętrzem... Połączenie idealne! Jeżeli jednak Waszym zdaniem jabłka koniecznie MUSZĄ iść w parze z cynamonem i nie ma innej opcji ;) to oczywiście absolutnie nic nie stoi(...)przeszkodzie by wanilię zamienić na cynamon :) Polecam, są naprawdę świetne ! Składniki na około 20 drożdżówek: 575 g mąki pszennej 300 ml mleka 125 g masła 125 g cukru 35 g drożdży świeżych 5 żółtek 16 g cukru wanilinowego lub domowego cukru z prawdziwą wanilią Nadzienie: 3 - 4 jabłka, najlepiej odmiana kwaśna i twarda ( łączna waga po obraniu i usunięciu gniazd
Opowieści z piekarnika