drożdżówki - 4205 przepisów (strona:54/281)

Zawijana drożdżówka cynamonowa 139

Chwilami chciałoby się wskoczyć pod ciepły kocyk i pozostać tam przez cały dzień. Ja osobiście wolę jednak wkroczyć do kuchni i przygotować dla moich bliskich coś pysznego. Dziś powstała drożdżówka. Jednak nie taka zwykła bo z dodatkiem mojej ulubionej przyprawy – cynamonu. Choć nie do końca wiedziałam czy ten „cynamonowy eksperyment” się uda to efekt końcowy przeszedł moje(...)najśmielsze oczekiwania. Drożdżówka wyszła pyszna i aromatyczna. Koniecznie spróbujcie. Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki 3 jajka szczypta soli 12 łyżek cukru 50g świeżych drożdży 175g masła 3/4 szklanki mleka 100 g gęstej śmietany 18% Kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 100 g mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki 2 łyżki

Fascynacje Ani
Drożdżówki z serem i lukrem 113

Zapraszam Was do zrobienia pysznych, pachnących drożdżowych bułeczek z serem. Idealne na piknik, małe co nieco do porannej, leniwej, weekendowej kawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżówki z serem i lukrem Składniki Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 60 g masła (rozpuszczone) 25 g drożdży 1 jajko 1 żółtko 4 łyżki cukru szczypta soli Składniki na nadzienie(...)rąk podsypujemy mąką, ale dość oszczędnie. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wycinamy kółka szeroką szklanką lub kubkiem. W każdym robimy lekkie zagłębienie, które wypełniamy nadzieniem serowym. Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy

To co lubię - gotuję i polecam
Jagodzianki z kruszoną 162

teraz smakuje najlepiej pod słońcem? Oczywiście, że jagodzianki, więc jeśli macie akurat świeże jagody albo borówki (jak u mnie) to możecie przygotować proste i pyszne drożdżówki dla swojej rodziny. Te bułeczki to mój pierwszy taki wypiek, ale z przepisu Justyny wychodzą idealne. Ciasto bardzo dobrze się wyrabia, formuje, nie klei do rąk, pięknie poddaje i bardzo łatwo jest ulepić(...)niego drożdżówki. Zresztą wszystko co robi ta młoda, ale niezwykle zdolna dziewczyna jest warte polecenia. Tak więc ja wypróbowałam jej przepis i przygotowałam “borówianki”. Zajadał się nimi nawet maluch, który nie jada drożdżówek z owocami, a te zjadł. I nie przejmujcie się jak bułeczki w trakcie pieczenia trochę popękają, to tylko dodaje im uroku. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Drożdżówki z karmelizowanymi gruszkami i orzechami laskowymi 125

Drożdżówki z karmelizowanymi gruszkami i orzechami laskowymi są tak pyszne, że myślę o nich za każdym razem gdy widzę gruszkę w warzywniaku. Tak właściwie to dzisiaj kupię gruszki i znowu zrobię te pyszne drożdżówki. W moim przepisie użyłam mąki orkiszowej zamiast pszennej i ertyrtolu zamiast cukru, testowałam wiele razy ten wariant i polecam go jako […] Artykuł Drożdżówki z karmelizowanymi

Thermomania
Rodzinna drożdżówka z owocami 196

Rodzinna drożdżówka z owocami Puszyste, wilgotne i pysznie maślane ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Idealne do kawki w piękne, wiosenne popołudnie. Ciasto pieczemy w keksówce, dzięki czemu jest wysokie oraz tylko delikatnie rumiane z wierzchu, a nie mocno przypieczone i wysuszone jak płaskie ciasto w dużej formie. Zazwyczaj robię podwójną porcję ciasta (z jednej paczuszki drożdży) i piekę(...)dwóch foremkach, ponieważ drożdżówka jest tak pyszna, że jedna schodzi jeszcze na ciepło     Składniki: Ciasto: 250g mąki 4g suchych drożdży 100ml ciepłego mleka 40g cukru 1 jajko 65g masła Kruszonka: 70g mąki 3 łyżki cukru 40 g masła DODATKOWO: pół szklanki dowolnych owoców (u mnie truskawki i borówki)       *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy

Blog z Apetytem
Drożdżówki z budyniem i malinami 131

Zakręcone bułeczki drożdżowe na słodko... z budyniem waniliowy i świeżymi malinami, polane rozpuszczoną białą czekoladą. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie - po prostu idealne! Najlepiej smakują na świeżo, zaraz po upieczeniu.  Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub deseru. Ich wykonanie wbrew pozorom nie jest trudne, choć trochę pracochłonne. Ale nic tak nie smakuje(...)domowe drożdżówki prosto z piekarnika, a podczas ich pieczenia zapach roznosi się nie tylko po całym mieszkaniu, ale także po całym piętrze i kusi domowników oraz sąsiadów 😉 Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży) 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko 60 g masła szczypta soli Budyń

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżówki z budyniem i malinami 131

Zakręcone bułeczki drożdżowe na słodko... z budyniem waniliowy i świeżymi malinami, polane rozpuszczoną białą czekoladą. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie - po prostu idealne! Najlepiej smakują na świeżo, zaraz po upieczeniu.  Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub deseru. Ich wykonanie wbrew pozorom nie jest trudne, choć trochę pracochłonne. Ale nic tak nie smakuje(...)domowe drożdżówki prosto z piekarnika, a podczas ich pieczenia zapach roznosi się nie tylko po całym mieszkaniu, ale także po całym piętrze i kusi domowników oraz sąsiadów 😉 Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży) 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko 60 g masła szczypta soli Budyń

Kuchnia MagdaLeny
Pyszne drożdżówki z budyniem 160

odstawiamy do przestudzenia,  kruszonka ( 25 g masła, 25 g cukru, 50 g mąki - zagniatamy na kruszonkę i wstawiamy do lodówki na 30 minut) opcjonalnie jedno żółtko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem. Przygotowanie: W miseczce przygotować rozczyń. Wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka, dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)razu podzielić na 12 części i każdą część rozpłaszczyć w dłoniach na grubość 1 cm. Na każdym kawałku ciasta dnem szklanki zrobić lekkie wgniecenie na budyń. ( patrz film poniżej). Drożdżówki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku nałożyć po łyżce budyniu, posypać kruszonką i opcjonalnie brzegi posmarować żółtkiem. Przykryć ściereczką i odstawić do czasu nagrzania się piekarnika. Drożdżówki

Kulinarne przygody
DYNIOWA DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ 112

Ciasto drożdżowe w innej odsłonie... z dodatkiem puree z dyni oraz tradycyjną kruszonką. Dynię pieczemy w piekarniku, następnie blendujemy na gładki mus i dodajemy do ciasta. Dzięki temu drożdżówka ma piękny, pomarańczowy kolor, a także jest wilgotna i dłużej utrzymuje świeżość. Całość zwieńcza chrupiąca i słodka kruszonka.  Drożdżówka rośnie wysoka i jest pulchna oraz mięciutka. Ciasto nie jest(...)słodkie, więc idealnie pasuje do niego kubek gorącej czekolady lub kakao. Można je również podać posmarowane dżemem lub miodem. W sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek... Drożdżówka smakuje rewelacyjnie, a swoim zapachem kusi już podczas pieczenia 😉 Składniki: ok. 350 g dyni (ważonej ze skórką) 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 4 łyżki cukru 3 szklanki mąki

Kuchnia MagdaLeny
DYNIOWA DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ 112

Ciasto drożdżowe w innej odsłonie... z dodatkiem puree z dyni oraz tradycyjną kruszonką. Dynię pieczemy w piekarniku, następnie blendujemy na gładki mus i dodajemy do ciasta. Dzięki temu drożdżówka ma piękny, pomarańczowy kolor, a także jest wilgotna i dłużej utrzymuje świeżość. Całość zwieńcza chrupiąca i słodka kruszonka.  Drożdżówka rośnie wysoka i jest pulchna oraz mięciutka. Ciasto nie jest(...)słodkie, więc idealnie pasuje do niego kubek gorącej czekolady lub kakao. Można je również podać posmarowane dżemem lub miodem. W sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek... Drożdżówka smakuje rewelacyjnie, a swoim zapachem kusi już podczas pieczenia 😉 Składniki: ok. 350 g dyni (ważonej ze skórką) 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 4 łyżki cukru 3 szklanki mąki

Kuchnia MagdaLeny
Budyniowe jagodzianki 326

Jagodzianki to inaczej drożdżówki z jagodami. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że do ciasta dodałam budyń. Tak – do ciasta. Budyń nie jest w tym przypadku nadzieniem, ale częścią ciasta drożdżowego. Dzięki niemu drożdżówki zachowują dłużej świeżość, a ciasto jest miękkie i delikatne. Zamiast jagód leśnych, dałam borówkę amerykańską. Pychota, polecam! Składniki na 16 sztuk jagodzianek(...)wałek i pokroić nożem na 16 równych części. Formować krążki, zamykając w nich porcję borówek i nadawać kształt bułeczkom. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie dłonią spłaszczyć drożdżówki. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosły. Środek naciąć nożem lub nożyczkami. Odrobinę białka wymieszać z mlekiem. Smarować bułeczki i obsypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Drożdżówki z serem 124

boki w stronę środka prostokąta, nakładając jeden bok prostokąta na drugi. Tak przygotowane ciasto pokroimy wszerz, a następnie każdy wycinek zwijamy dwukrotnie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy ok. 25-30 minut. Po upieczeniu rozrabiamy lukier i dekorujemy drożdżówki. Artykuł Drożdżówki

CityTaste - Przepisy
DROŻDŻÓWKI Z SEREM / KRAKOWSKIE DROŻDŻÓWKI 144

darzę je największą miłością i gdybym tylko miała czas i możliwości codziennie przygotowywałabym z niego wypieki ( ku uciesze rodziny, która je uwielbia! ). Dziś mam dla Was przepis na przepyszne drożdżówki z serem, zwane również drożdżówkami krakowskimi. Delikatne, niesamowicie puszyste ciasto i słodka serowa masa tworzą fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Spróbujcie i Wy! Gwarantuję(...)drożdżówki staną się jednymi z Waszych ulubionych! Ps. pokazałam je ostatnio na Instagramie ( IG: sylwialadyga )- zrobiły prawdziwą furorę! Polecam polubić mój profil – często pokazuję tam przepisy, których jeszcze nie ma na blogu! SKŁADNIKI : ( ok. 13-15 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko

Ostra na Słodko