Zapach świeżego pieczywa poplątany z zapachem świeżej kawy unosił się w całym domu od rana... Oznaczało to jedno. Znakomite śniadanie... Pyszne drożdżówki to smak dzieciństwa, wspomnienia babci ugniatającej ciasto i pięknego zapachu unoszącego w domu. Takie wspomnienia wywołały u mnie te drożdżówki. Pełnoziarniste, z wiśniami i prawie bez cukru. Zdrowe, smaczne i niezwykle sycące. Składniki na 12 drożdżówek: 20g drożdży(...)części, a z każdej robimy wałek i zawijamy w pętelkę. Przekładamy na blaszki i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Robimy dziurę w środku drożdżówek i nakładamy czereśnie. Boki smarujemy białkiem. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy każdą blaszkę
CzarnawisienkaWitajcie, pachnąca, cieplutka i z kruszonką i owocami - drożdżówka. Wspomnienie dzieciństwa. Przechodząc na dietę i zdrowy styl życia wydawać by się mogło, że takie pyszności muszą odejść w zapomnienie. Fakt, te kupione w przeciętnym sklepie czy piekarni raczej do zdrowych nie należą. Jednak warto czasami umilić sobie życie i sięgnąć po coś pysznego. Dlatego postanowiłam przygotować swoją domową wersję drożdżówki(...)które nakładamy owoce lub powidła czy inne nadzienie. Wierzch posypujemy kruszonką przygotowaną z resztek mąki (to co zostaje w misce) do której dodajemy odrobinę cukru kokosowego. Tak przygotowane drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25 minut. Pyszna i aromatyczna drożdżówka z owocami i kruszoną idealnie nadaje się na drugie śniadanie czy przekąskę do kawy. Smacznego
Health-Fit-Lifezrobiła”. Kompocików od zeszłego roku to jeszcze ma pół spiżarni, więc wynegocjowałam, że on wyprasuje wszystko co od dwóch tygodni grzecznie czeka a ja upiekę te jego ukochane drożdżówki. W sumie, to nie miałam nawet zamiaru robić z tego posta, ale jak zaczęłam kombinować z przepisem to stwierdziłam, ze chyba jednak coś dobrego z tego wyjdzie, więc w razie(...)każdej kulce zrób spore zagłębienie i nałóż łyżkę masy „serowej” i posyp kruszonką. Odstaw na 10-20 minut do ponownego wyrośnięcia. W zależności od ilości/wielkości drożdżówek czas pieczenia 30-35 minut w temp. 180 C bez termoobiegu. Smacznego! ps. Misiek nie czekał na stosowne przybranie stołu, kawkę ani żadne pitu pitu, nałożył sobie od razu
greenscarfZachciało mi się drożdżówek, ale gdy zauważyłam że mam zbyt małą ilość mąki tortowej i nie chce mi się iść do sklepu, postanowiłam dodać mąkę krupczatkę, i drożdżówki wyszły pyszne. Można je nadziewać czym się chce, ale według mnie budyń z dżemem wiśniowym stanowi doskonały duet, a dopełnieniem do drożdżówek najlepiej ciepłe mleko lub kakao. SKŁADNIKI Ciasto(...)łyżeczce dżemu. Wierzch ciasta smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu smarujemy lukrem. Talerzyki na których podałam drożdżówki pochodzą z Galerii Cuda Świata
słodki bratekWielu z nas na drugie śniadanie wybiera drożdżówki, które kupuje w piekarni lub pobliskim markecie. Warto jednak od czasu do czasu, samemu przygotować sobie taką przekąskę w domu. Zwłaszcza, że wbrew pozorom wcale nie zajmuje to dużo czasu. Nasze dzisiejsze rogaliki świetnie sprawdzają się także jako popołudniowy dodatek do kawy lub pachnące, leniwe weekendowe śniadanie. Drożdżówki doskonale smakują także(...)włączyć termoobieg, ale należy wtedy ustawić temperaturę na 190 stopni. Przygotowujemy także blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy wedle uznania, na 3 części - wtedy rogaliki są wielkości drożdżówek z piekarni, na 4 - my tak robimy, są wtedy fajne do kawy lub na więcej, wychodzą małe rogaliczki, które są mniej puszyste ,a bardziej kruche. Każdą część wałkujemy nadając
Kuchnia od dwojgawekeend jakoś akcja znów ruszyła i pieczemy słodkości z bakaliami.. Zastanawiałam się co by tu upiec..tylko 2 domowników teraz je słodkości..zapytałam męża i on zażyczył drożdżówkę ..zawijaną z jakąś masą..no i jest drożdżówka, tylko inna niż wg życzenia..Taką drożdżówkę robi się bardzo szybko, wystarczy wymieszać ciasto trzepaczką , przelać do foremki i upiec..Już kiedyś podobną(...)wymieszane z masłem.Na koniec dodać rodzynki. Wymieszać trzepaczką lub mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelać do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać schłodzoną kruszonką. Drożdżówkę piec ok. 35-45 minut ( lub do zrumienienia). Wyjąć z piekarnika i wystudzić
Moje domowe kucharzenieDrożdżówka z masłem lub dżemem, a do tego kubek gorącej czekolady to dla mnie idealne śniadanie. Nie ma nic lepszego! Takie śniadania mogłabym jeść codziennie. Pamiętam jak moja babcia piekła takie drożdżówki to zawsze zaczynałam jeść je od kruszonki 😉 Sprawdzony przepis, który zawsze się udaje - drożdżówka rośnie wysoka, a do tego jest puszysta i miękka, nawet na drugi dzień. Zachęcam
Kuchnia MagdaLenyprostokąt. Ponownie posmarujcie go masłem i nałóżcie trochę nadzienia. Zrolujcie i pokrójcie na około 8 plastrów-to samo zróbcie z drugim kawałkiem ciasta, w ten sposób powstanie około 16 drożdżówek. Każdy plaster-drożdżówkę ułóżcie na przygotowanej blasze wyłożonej pergaminem, odstawcie do wyrośnięcia na mniej więcej kwadrans. Nagrzejcie piekarnik do 200 st. Wyrośnięte drożdżówki polejcie roztopionym miodem. Wstawcie do nagrzanego piekarnika(...)minut. Po 5 minutach zmniejszcie temperaturę do 180 st i dopieczcie około 20-25 minut. Zimne drożdżówki możecie delikatnie polukrować. sugerowałam się przepisem z książki " o jabłkach
OliveandThymejest bardzo zdrowy a zarazem pyszny. Bułeczki są mięciutkie i lekkie...Najlepiej smakują świeżutkie, kiedy są jeszcze ciep ł e 😋 Cudowny zapach drożdżówek rozchodzi się po całym domu.... Aby drożdżówki były odpowiednie dla wegan, wystarczy zamiast masła użyć margaryny roślinnej, a w zamian mleka krowiego użyć(...)szklanki, masło 100 g, starta sk ó rka z pomarańczy 1 łyżeczka, s ó l szczypta, nadzienie: dżem 100% z owoców Rokitnik Łowicz pół słoika, dodatkowo: mleko do posmarowania drożdżówek, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy, a masło rozpuszczamy. M ą k ę łączymy z drożdżami, puree z pieczonej dyni, cukrem, sol ą oraz ciepłym mlekiem i zagniatamy ciasto
kulinarne odsłony patimnie nic lepszego niż słodka drożdżówka na drugie śniadanie. Szwedzkie drożdżówki z cynamonem to bułeczki, które choć są bardzo kaloryczne, to jednak nie sposób im się oprzeć. Pachną i smakują obłędnie. Najlepsze oczywiście są od razu po upieczeniu, dlatego warto je przygotować w weekend. Z przepisu otrzymamy 12 dużych i słodkich bułeczek. Szwedzkie drożdżówki z cynamonem: 4 i 1/2 szklanki(...)Jeszcze gorące bułeczki można posmarować za pomocą pędzelka rzadkim lukrem (ok. 2 czubate łyżki cukru i ok. 1 łyżeczka soku z cytryny) – dodatkowo zyskają na smaku. Post Szwedzkie drożdżówki z cynamonem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuMiękkie drożdżówki, które utrzymują swoją świeżość przez kilka dni. Proste w przygotowaniu i co najważniejsze bardzo smaczne. Składniki na ok 30 drożdżówek: mąka pszenna 600 g drożdże świeże 24 g sól 1 łyżeczka ciepłe (nie gorące!) mleko 350 ml cukier 100 g rozpuszczone masło 50 g gotowa masa makowa lub domowej roboty 350-400 g dżem (u mnie truskawkowy(...)Rozwałkowane ciasto cienko smaruję dżemem a na to masę makową (warstwa ok 0,5 cm). Zwijam w rulon i kroję w paski o szerokości ok 1,5-2 cm Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję je roztrzepanym jajkiem. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 13-15 minut (czasami dłużej, zależy od piekarnika
Kuchnia VikiDrożdżówki stały się w naszym kraju polityczną kartą przetargową. Poprzedni rząd wycofał je ze szkół, obecna władza jednak zmieniła to postanowienie. Politycy toczą swoje boje, a my, rodzice stoimy pośrodku tej wojny i zastanawiamy się: komu wierzyć, kto ma rację? Postanowiłam zapytać o to ekspertkę żywieniową, dietetyczkę Agnieszkę Piskałę. Jej odpowiedzi powinny rozwiać wszelkie Wasze wątpliwości na temat drożdżówek. Natalia(...)Artykuł Czy drożdżówki są zdrowe? – odpowiada dietetyczka Agnieszka Piskała pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkapowstałe spiralki ułożyłam na dużej blasze w odstępach ok. 3 cm 10. Wstawiłam do uchylonego piekarnika nagrzanego do 50 st. C. 11. Roztrzepałam białko i posmarowałam drożdżówki. Zamknęłam piekarnik i nastawiłam na 180 st. C. Drożdżówki wyjęłam po około 35 min kiedy się zarumieniły. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* jednej drożdżówki vs. tradycyjna drożdżówka z kruszonką : 241 kcal
Vroblewska-fitlifeOdkąd odkryłam jak łatwo robi się drożdżowe ciasto lubię sobie czasem upiec drożdżówki. Te zakręcone drożdżówki z serem kusiły mnie już od dawna. Nie załapałam się, gdy dziewczyny przygotowywały je w ramach „Wypiekania na śniadanie”, ale postanowiłam nadrobić w ostatni weekend. Są zachwycające, pełne serowego nadzienia i zdecydowanie lepsze niż w cukierni! Składniki /na 12 drożdżówek/: Rozczyn(...)mleka 25 g świeżych drożdży 30 g cukru waniliowego 3 łyżki Czytaj dalej... Artykuł Zakręcone drożdżówki z serem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuSezon na wiśnie w pełni, na każdym ryneczku czy straganie, możecie dostać przepiękne w tym roku wiśnie. Aromatyczne i bardzo soczyste. Żal by było nie skorzystać i nie upiec drożdżówek. Moje ulubione to drożdżówki z serem i wiśniami. to idealne połączenie smaku, aromatu z puszystymi bułeczkami. Bułki drożdżówki nie są trudne do wykonania i nie zabierają dużo czasu. Warto przygotować(...)chociaż raz w sezonie wakacyjnym. Idelanie smakują z kubkiem gorącego kakao czy też filiżanką kawy. Przepis na nie się nie zmienił jest ten sam co w tamtym roku - DROŻDŻÓWKI Z WIŚNIAMI Zachęcam Was gorąco
SMYKWKUCHNI