Drożdżówka jak u babci Zawsze , ale to zawsze na wakacjach moja babunia piekła drożdżówkę z kruszonką . Uwielbialiśmy ją , bezwzględnie wszyscy , każdy z mojego kuzynostwa mógł mieć antypatie i sympatie co do innych pozycji jadłospisu , wątróbki , klusek czy twarogu , ale każde z nas łączyła miłość do tego prostego ciasta . Zapach jaki rozchodzi się po kuchni w trakcie pieczenia , to opowieść(...)Składniki na kruszonkę , rozkruszamy palcami i łączymy ze sobą rozcierając w dłoniach , aż uzyskamy efekt podobny jak na zdjęciu . Gdyby zbyt się kleiła można dodać sypkich składników . Posypujemy kruszonką drożdżówkę , odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce .Wstawiamy do piekarnika-uwaga piekarnik warto podgrzać przed wstawieniem ciasta do 100 C , a następnie po wstawieniu ciasta zwiększamy temperaturę
Ogrodnik w podróżycukrze. Kruszonka: Miękką margarynę rozcieramy palcami z mąką i cukrami, aż powstanie kruszonka. Gotowe ciasto , lekko ugniatamy, dzielę na cztery części, delikatnie rozciągamy wałkiem i wykrawam kubkiem cztery koła(drożdżówki) Układamy od razu na blaszce ( w odstępach) na natłuszczonym papierze do pieczenia. Na każdym robimy „dołek” można użyć większego kieliszka, lub literatki, dno zanurzamy w mące. Brzegi(...)drożdżówek smarujemy, można też dołożyć po kawałeczku rabarbaru, wg gustu. Teraz jeszcze kruszonka . Drożdżówki można odłożyć do wyrośnięcia, lub zrobić tak jak ja, nagrzałam piekarnik do 150 st C , wsadziłam drożdżówki, na 10 minut, pięknie podrosły, po tym czasie zwiększyłam temperaturę do 195 st C i piekłam około 15 -20 minut, trzeba sprawdzać, jak się zarumienią
Takie tam pichcenieskładniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 100 g cukru 220 g mleka 1 jajko 40 g drożdży 80 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo białko do posmarowania drożdżówek wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Następnie dodajemy drożdże i mieszamy je z mlekiem do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy(...)wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy na stolnicę. Dzielimy na 16 równych kawałków, z każdej części formujemy kulkę i układamy na blasze, spłaszczamy denkiem szklanki. W każdej drożdżówce robimy wgłębienie np. małym słoiczkiem z nakrętką i nakładamy łyżeczką lub szprycką ser, a na nim połówki truskawek. Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. do podrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy białkiem
Domowy Smak Jedzeniabułeczek zaczerpnęłam z internetu, niestety nie pamiętam już strony, jeśli ją odnajdę to zaktualizuję wpis. Jednak jeśli chodzi o same bułeczki to jest przepis własny :) Nieskromnie mówiąc to najlepsze drożdżówki jakie kiedykolwiek jadłam! CYNAMONKI czyli pyszne drożdżówki przepis własny // 6 drożdżówek ~325g (2 1/2 szkl.) mąki pszennej ~pół szklanki letniego mleka ~100g (pół szkl.) cukru ~7g (opakowanie) suchych drożdży(...)pokrój na sześć równych kawałków (patrz zdjęcia poniżej). Środek każdej bułeczki przyciśnij drewnianym trzonkiem np. łyżki aż do samego dołu, uważając jednocześnie, aby jej nie przebić. Ułóż drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając im jeszcze trochę miejsca do wyrośnięcia i włóż do piekarnika nagrzanego do 170*C. Piecz ok. 30-35 min do złotego koloru. Zdejmij bułeczki
chili & sugarBłyskawiczne i przepyszne drożdżówki na mące orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z owocami i chrupiącą kruszonką. Przygotowałam je na bazie ciasta drożdżowego, z którego często piekę placek drożdżowy z owocami i kruszonką, Jest to bardzo szybki przepis, bez wyrastania, bez zaczynu, zawsze wychodzi i wszystkim bardzo smakuje. Kiedyś przygotowywałam go na mące krupczatce, później zamieniłam na tortową, a od kilku(...)przygotowuję go na mące orkiszowej. Właśnie gdy piekłam go tydzień temu, pomyślałam, że z tego przepisu byłyby super drożdżówki, ciasto jest bowiem bardzo elastyczne i dzięki temu, że zalewane jest bardzo ciepłym mlekiem dosłownie rośnie "w oczach". Polecam, idealne zarówno na drugie śniadanie do szkoły, jak i na podwieczorek. Z podanych składników wyszło mi 15 drożdżówek. Składniki: - 550g mąki orkiszowej
Smaczne Zdrowekażdy z nas wie ciasto drożdżowe najlepsze jest tego samego dnia w którym je piekliśmy. Ja uwielbiam lekko wyschniętą drożdżówkę, ponieważ smaruję ją dżemem alb masłem i w takiej postaci zajadam się nią. Tym razem miałam ochotę na coś innego i tak powstał pudding z drożdżówki. Do tego dorzuciłam truskawki, które kocham i wyszedł pyszny "deser" na słodko :) Składniki(...)łyżki cukru pudru 2 jajka 1 żółtko 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: Brytfankę posmarować masłem. Drożdżówkę pokroić ułożyć w naczyniu. Truskawki przekroić na pół i ułożyć między ciastem drożdżowym. Śmietankę, mleko , cukier puder, jajka, żółtko i cukier waniliowy dobrze połączyć. Wylać na drożdżówkę. Piec około 40min
Amatorka kuchennaKiedy zobaczyłam zdjęcie tej drożdżówki z serem to od razu przypomniały mi się czasy dzieciństwa. Takimi tradycyjnymi ciastami się wtedy zajadaliśmy i do tej pory zresztą bardzo takie ciasta drożdżowe lubię. Z przygotowaniem tego ciasta właściwie nie miałam żadnych kłopotów. Jedyny błąd, jaki zrobiłam to użyłam do niego mąki chlebowej a nie dodałam więcej mleka i przez to ciasto(...)było bardzo wilgotne. Za to masa serowa rozpływała się w ustach. Zapraszam, oto pyszna drożdżówka z serem Drożdżówka z serem Składniki: CIASTO: 600 g mąki pszennej chlebowej typ 650 ok. 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 3 jajka 40 g świeżych drożdży 120 g masła 1/2 łyżeczki soli op. 16 g cukru wanilinowego niewielka ilość jajka do posmarowania kratki MASA
UgotujmyTo.plprawdziwą maniaczkę drożdżówek przystało musiałam wypróbować ten przepis. Zaciekawił mnie wygląd drożdżówki a na cynamonowe wypieki mam ochotę chyba zawsze ;) Wyszło naprawdę bosko! Delikatne ciasto z niemal chrupiącą słodką skorupką. Akurat gdy wyciągałam gotowe ciasto z piekarnika, mieliśmy gości. Jeszcze gorąca drożdżówka znikała w ekspresowym tempie :) Wszyscy zadowoleni, a ja chętnie powtórzę ten wypiek, polecam. Przepis znalazłam na blogu Wegan(...)obtaczamy w słodkiej mieszance po czym przekładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Drożdżówkę pieczemy około 35 minut. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
Mienta blogchociażby maleńki hammer. W sumie, to amfibia też nie byłaby zła... Błoto, kałuże, błoto z kałużami ... Możecie to sobie wyobrazić, prawda? Na szczęście w domu czekały na mnie cudowne drożdżówki z rabarbarem, i mówię Wam - świat stał się o niebo lepszy po pierwszym kęsie. Hmm... Czyżby padało jakby troszkę mniej...? Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to wspomnienie dzieciństwa - Babcia piekła(...)tajemnicy powiem, że poczęstowałam nimi Tatę C. i zjadł całą, mimo, że był właśnie po sutym obiedzie. A to już o czymś świadczy. A Wy jakie macie rabarbarowe wspomnienia...? Drożdżówki z rabarbarem i kardamonową kruszonką Składniki: (na 12 sztuk) 500 g mąki pszennej 24 g świeżych drożdży 125 ml letniego mleka 125 ml letniej wody 1 jajko 55 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki ( na 16-18 sztuk ) * około 2 szklanki mąki pszennej * 10 g drożdży świeżych * 1/3 szklanki cukru * 1/2 szklanki letniego mleka * 50 g masła + 2 łyżki do smarowania drożdżówek * 2 jajka * 2 łyżki cukru * 1 łyżeczka cynamonu * 50 g gorzkiej czekolady * 2 łyżki cukru pudru * kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia(...)części. Na oprószonej mąką stolnicy każdy kawałek ciasta uformować w wałeczek. Wałeczek ciasta lekko spłaszczyć, posypać cukrem z cynamonem i kawałkami czekolady. Zwijać, formując serce lub inny kształt. Gotowe drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie drożdżówki delikatnie, przy pomocy pędzelka posmarować rozpuszczonym masłem. Piec około 15 minut
kolorowotorcikowoCiasto drożdżowe z truskawkami Jak sprawić frajdę najmłodszym łasuchom? Najlepiej zrobić ciasto, a skoro jest sezon na truskawki, to może być to ciasto drożdżowe, drożdżówka z truskawkami. 👉Jak zrobić drożdżówkę z truskawkami i kruszonką❓ Wystarczy łyżka, miseczka, trochę składników i chwila mieszania by zrobić ciasto i przejść do drugiego etapu. Walimy(...)foremki, układamy artystycznie truskawki, według własnej wizji lub tak jak Agnieszka. Zostaje wpakowanie brytfanki do piekarnika, poczekanie i zjedzenie. Prawda, że prosta robota? Zapraszamy na przepis na drożdżówkę z truskawkami i kruszonką. Mariusz i Agnieszka Link do filmu z przepisem Jak zrobić drożdżówkę z truskawkami i kruszonką? - Smak wakacji - Jak u babci Składniki: 20g drożdży
Dieta Rozdzielna i ZdrowieJest sezon na rabarbar - to wiadomo, że chociaż raz muszę upiec tradycyjną drożdżówkę lub drożdżówki. Bo kwaśny rabarbar, maślana kruszonka i drożdżowe ciasto to duet idealny 😍👌 Składniki (na około 12 -13 sztuk) : 500 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 jajka + 1 żółtko 1/2 op cukru waniliowego 4 czubate łyżki(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem mniejszego niż nasz kubek naczynia wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy rabarbar. Brzegi drożdżówki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 20 min w temp. 180st
Walijskie PichcenieDrożdżówki z rabarbarem to wypiek, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkości. Ich miękkość, puszystość i aromatyczny smak sprawią, że będą idealnym dodatkiem do letnich śniadań i podwieczorków. Warto spróbować tego przepisu i zaskoczyć swoich bliskich pysznymi drożdżówkami z rabarbarem Drożdżówka z rabarbarem składa się z drożdżowego ciasta, a w środku zawiera kawałki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Upiekłam pyszne drożdżówki, tak bardzo puszyste i tak bardzo pachnące. Jednym słowem obłędne w smaku, takie proste a takie pyszne. Nadziane serkiem i pachnącymi truskawkami. Musicie koniecznie takie upiec. Zapewniam, że Wam posmakują. Nieskromnie napiszę, że co jak co, ale drożdżowe to wychodzi mi najlepsze. Upieczcie i dajcie znać czy smakowało. Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży(...)cukier waniliowy 1 kisiel ( u mnie o smaku truskawkowym ) cukier puder do smaku 1 jajko 25 dag świeżych truskawek Dodatkowo: mąka pszenna do podsypania stolnicy Wykonanie pysznych drożdżówek: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem, wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut żeby ,,ruszył
Izabelawkuchnimakowca. Ciasto jest smaczne, kakaowe, wilgotne, a do tego ładnie i równo się piecze. Smak dopełniają powidła śliwkowe, którymi przekłada się ciasto. Przepis pochodzi z Niebieszczan. https://trzecitalerz.blogspot.com/2021/04/czarny-makowiec-kuchnia-podkarpacka.html Drożdżówka z makiem i orzechami Przepis z Krzemienicy na drożdżówkę złożoną z 4 warstw ciasta drożdżowego, przełożonych makiem, orzechami i powidłami śliwkowymi. Drożdżówkę przekłada się przed upieczeniem, dzięki czemu ciasto jest(...)warstw ciasta drożdżowego i 2 warstw maku. Przekłada się go na surowo i odstawia na noc do wyrośnięcia. Długi i powolny proces wyrastania sprawia, że ta smaczna, aromatyczna drożdżówka jest wilgotna i dłużej zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z Mokrzca. https://trzecitalerz.blogspot.com/2021/12/makowiec-drozdzowy-na-noc-kuchnia.html Makowiec śnieżny Makowiec śnieżny z Ujazdu składa się z 4 warstw i polewy z wiórkami kokosowymi. Spód ciasta
Trzeci talerz