drożdżówki - 3996 przepisów (strona:35/267)

Drożdżówki z powidłami śliwkowymi 77

Bułeczki, drożdżówki i inne tego typu wypieki pojawiają się u nas często – są bardzo lubiane przez dzieci a więc i przeze mnie bo jak już zrobię ich większa ilość to i na śniadanie będą i na drugie śniadanie do szkoły i na kolację. Drożdżowe wypieki mrożą się świetnie więc to drugi powód by je robić od razu w większej(...)duże ułatwienie, kiedy mogę mieć posiłek raz dwa gotowy albo kiedy dzieci same zapakują sobie śniadaniówkę wyjmując ze „swojej” szuflady z zamrażarki jej składniki. PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z POWIDŁAMI Składniki na drożdżówki z powidłami: 600g mąki pszennej 175g oleju kokosowego (lub masła) 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych

Dorota Smakuje
Zwijane drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 132

Uważać aby nie przypalić, spalony karmel ma gorzki smak. Do karmelu dodać pokrojony rabarbar. Pogotować aż część soku puszczonego przez rabarbar wyparuje. Pozostawić do ostudzenia. Składniki na ciasto (12 drożdżówek): 500 g mąki pszennej tortowej 300 ml letniego mleka 1 jajko 20 g świeżych drożdży (10 g suchych) 2,5 łyżki cukru szczypta soli 100 g roztopionego i ostudzonego(...)wymiarach około 7 cm x 14 cm. Każdy prostokąt naciąć do 1/3 niczym grzebień. Na brzeg ciasta bez nacięć nałożyć porcję budyniu i karmelizowanego rabarbaru, zwinąć tak jak rogala.Uformowane drożdżówki przekładać na blachę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia lub teflonową matą. Blachę przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić drożdżówki do napuszenia, na około 30 min. Następnie drożdżówki posmarować rozkłóconym

Kocham..lubię..gotuję..
Drożdżówki z jeżynami 131

Drożdżówki z jeżynami, które smakują o niebo lepiej niż te pieczone z mrożonego ciasta w naszych kochanych marketach. Są doskonałe zarówno na świeżo jak i na następny dzień. Można je zrobić z dowolnymi owocami, ja wybrałem akurat jeżyny bo dają taki fajny kwaskowaty posmak. Polecam każdemu spróbować wykonać drożdżówki samodzielnie. Warto! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto: 2 i 1/4 szklanki(...)następnie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 90 minut. Gdy ciasto już nam wyrośnie ponownie je lekko zagniatamy i dzielimy na 9 części i z każdej formujemy nasze drożdżówki. Później drożdżówki wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem w cieple na około 45 minut (ciasta powinny podwoić swoją objętość). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gdy już nasze

Blog kulinarny S9.PL
DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI (NA OLEJU) 173

Sprawdzony przepis na drożdżówkę z truskawkami i kruszonką. Drożdżówka jest puszysta i miękka, a rośnie naprawę wysoka.  Ciasto drożdżowe wykonane jest na oleju zamiast masła. Takie ciasto jest wilgotniejsze i dłużej utrzymuje świeżość w porównaniu z tradycyjnym ciastem na maśle. Dzięki truskawkom ciasto również nie jest suche, a całość zwieńcza chrupiąca i słodka kruszonka, która równoważy smak kwaśnych(...)owoców.  Sezon truskawkowy w pełni, dlatego ja nie mogłam odmówić sobie zrobienie drożdżówki z truskawkami. Jednak do tego ciasta pasują także inne owoce, jak np. maliny, porzeczki, borówki, jagody lub śliwki - lepiej żeby owoce nie były zbyt słodkie. Drożdżówka wygląda i smakuje rewelacyjnie, a swoim zapachem kusi już podczas pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika ciężko się oprzeć pokusie

Kuchnia MagdaLeny
DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI (NA OLEJU) 173

Sprawdzony przepis na drożdżówkę z truskawkami i kruszonką. Drożdżówka jest puszysta i miękka, a rośnie naprawę wysoka.  Ciasto drożdżowe wykonane jest na oleju zamiast masła. Takie ciasto jest wilgotniejsze i dłużej utrzymuje świeżość w porównaniu z tradycyjnym ciastem na maśle. Dzięki truskawkom ciasto również nie jest suche, a całość zwieńcza chrupiąca i słodka kruszonka, która równoważy smak kwaśnych(...)owoców.  Sezon truskawkowy w pełni, dlatego ja nie mogłam odmówić sobie zrobienie drożdżówki z truskawkami. Jednak do tego ciasta pasują także inne owoce, jak np. maliny, porzeczki, borówki, jagody lub śliwki - lepiej żeby owoce nie były zbyt słodkie. Drożdżówka wygląda i smakuje rewelacyjnie, a swoim zapachem kusi już podczas pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika ciężko się oprzeć pokusie

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżówki z makiem 119

Drożdżówki są fenomenalne i podbiły podniebienia mojej rodziny. Robiłam je już kilka razy i za każdym razem znikały w oka mgnieniu! Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Dłużej wyrasta ciasto, niż samo jego robienie. Następnego dnia drożdżówki nadal są świeże i pyszne! 0,5 kg mąki pszennej tortowej 3 łyżki cukru (70 g) 27 g świeżych drożdży(...)wymiarach 50 *35 cm. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy masę makową.  Następnie ciasto zwijamy w rulon (wzdłuż krótszego boku). Rulon kroimy na kawałki o szerokości około 5 cm. Drożdżówki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.   Drewnianą łyżką na każdej drożdżówce robimy wgłębienie. Zostawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Smarujemy żółtkiem i pieczemy w nagrzanym

VioletoweKucharzenie
DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM 144

Drożdżówki - moja miłość 💓  Takie pyszne, domowe, puszyste kocham miłością bezwarunkową.  A te z makiem stanowią u mnie Nr 1 😍 Drożdżówki z przepisu poniżej są mięciutkie, puszyste i baaaardzo smaczne.  Polecam gorąco!  👌 Składniki:   2 szkl. mąki pszennej tortowej  4 czubate łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 1/2  szkl. mleka 75 g masła 1 jajko(...)szczypta soli dodatkowo : roztrzepane żółtko do posmarowania drożdżówek masa makowa do nadzienia ( u mnie gotowa, wzbogacona o bakalie) Wykonanie: Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15min). Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, dodajemy jajko, ciepłe roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn

Walijskie Pichcenie
Drożdżówki ze śliwkami 91

Klasyczne drożdżówki ze śliwkami w roślinnej wersji. Pyszna słodka przekąska nie tylko dla dzieci Polecam! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki orkiszowej typu 750 (lub mąki pszennej) 14 g suszonych drożdży (2 opakowania) 1/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka roślinnego 1/4 szklanki oleju 2 łyżki białej (tłustej) części mleka kokosowego z puszki schłodzonego co najmniej przez noc w lodówce Nadzienie(...)ciasto na podsypany mąką blat, lekko wyrabiamy. Dzielimy na dwie części i dłońmi każdą z nich “rozprostowujemy” dłońmi na grubość około 1-1.5 cm. W zależności od preferowanej wielkości drożdżówek używamy albo szklanej miseczki albo większego kubka lub szklanki i wykrawamy kółka. Dzięki temu nasze drożdżówki będą miały ładny kształt Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych

Lamarida.pl
Prostokąciki Z Dżemem Rabarbarowym Na Serwatce 99

Był dżem rabarbarowy to pora na wypiek z jego udziałem. Pyszne drożdżówki, lekko kwaskowe, pyszne idealne na wycieczkę, drugie śniadanie czy na deser ;) Na około 14 drożdżówek Zaczyn: 20 g drożdży świeżych 3/4 szkl letniej serwatki 1 łyżka cukru Ciasto: 2 i 3/4 szkl mąki 1/3 szkl mąki 1 małe jajko kl M lub duże ( z dużego możemy odrobinę ująć(...)posmarowania drożdżówek) 25 g roztopionego i ostudzonego masła esencja waniliowa ewent. roztrzepane jajko do posmarowania drożdżowek Nadzienie: gotowy, domowy dżem rabarbarowy <-- Klik lub 300 g obranego i pokrojonego rabarbaru 8-10 łyżek cukru 2 łyżki galaretki truskawkowej (galaretka szybciej zagęści dżem i łatwiej go będzie nam nakładać do drożdżówek) 1. Najpierw tworzymy zaczyn i odstawiamy go do podrośnięcia (wkruszamy

Gotowanie...to proste !
Drożdżówki z serem i malinami 124

okrągło, nie ważne, czy zrobię im wcześniej dobre blogowe/instagramowe zdjęcia. Do takich ciast zdecydowanie należy drożdżowe – koniecznie z kruszonką i owocami :) No uwielbiam po prostu! Dziś zatem drożdżówki z serem i malinami, w sam raz do kawy lub do zabrania na wiosenny piknik. A jeśli tak jak ja jesteście fanem drożdżowego ciasta, zapraszam Was serdecznie do zobaczenia wpisów(...)łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki kwaśnej śmietany Składniki na kruszonkę + świeże owoce – u mnie maliny Jak zrobić drożdżówki z serem i malinami? W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce

Ciastkozercy
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 145

miał zbyt sucho ;) A skoro ten deszcz już pada, to siedząc w domu trzeba sobie jakoś wolny czas umilić. Za ciepło nie ma, więc taka pachnąca kruszonką i owocami drożdżówka z filiżanką gorącej kawy stanowi idealną alternatywę. Jeszcze w domu się ociepli od piekarnika :P Co prawda ja dziś nie mam w planach drożdżówek, ale najzwyklejszą na świecie tartę(...)łyżki cukru Szczypta soli Karmelizowany rabarbar: 500g rabarbaru 1 łyżka wody 100g cukru Kruszonka: 80g masła 160g mąki pszennej 80g drobnego cukru kryształu Dodatkowo jedno małe jajko do smarowania drożdżówek. Sposób przygotowania tradycyjny: Drożdże mieszamy z cukrem, ½ szklanki mleka i łyżką mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 5 minut. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, wbijamy jajko, dodajemy pozostałe mleko oraz

Kuchnia w czekoladzie
drożdżówki z rabarbarem i budyniem 151

roku sezon owocowych ciast zaczyna się od rabarbaru, w tym roku przepis na drożdżówki z rabarbarem i budyniem. Save Print drożdżówki z rabarbarem i budyniem   Składniki 15g świeżych drożdży 750ml mleka 3 szklanki mąki 50g margaryny 2 jajka 10 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 4 łodygi rabarbaru Przygotowanie Zaczynamy od zrobienia rozczynu na ciasto drożdżowe. W garnku podgrzewamy 250ml(...)cieście rozsmarowujemy budyń z rabarbarem i zwijamy jak roladę. Kroimy na plastry grubości 4 centymetrów i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy dokładnie każdą drożdżówkę. Piecyk rozgrzewamy do 180C i pieczemy drożdżówki na złoty kolor około 25min. smacznego. 3.2.2929 The post drożdżówki z rabarbarem i budyniem appeared first on zjem to blog kulinarny

zjem to blog kulinarny
Drożdżówka z dynią jak od babci. 207

takie ciasta, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Takie, które pachną domem, miłością i ciepłem rodzinnym. Nie mogłam się oprzeć i nie stworzyć wersji alternatywnej dla drożdżówki. Wiecie … takiej mięciutkiej, puszystej do kawy, czy herbaty. Babcie są częstymi fankami robienia takowych. Niestety znajduje się tam zakazany składnik. You know what I mean…. Na talerzach pojawiła się drożdżówa: słodka(...)cukru, niby mączna, ale z ukrytą dynią. Czy mogło by być lepiej? Tak! Są rodzynki. Enjoy! PS: Moja drożdżówka powstała na bazie podarowanej mi dyni. Była lekko żółta i taka też jest drożdżówka na zdjęciach. Jeżeli użyjecie intensywnie żółtej dyni Hokkaido, Wasza drożdżówka będzie przypominać co najmniej słońce nad Afryką ….   Drożdżówka z dynią. 30 gramów drożdży 70 gramów

Krupeczki
Ślimaczki drożdżowe z pistacjami i masłem orzechowym 184

pulchne bułeczki drożdżowe masłem orzechowym obficie nadziane . Do tego wierzch okraszony pistacjami i kamyczkami czekoladowymi - i tak oto jestem w kulinarnym niebie! :) Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych(...)Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać ciasto w rulon od krótszego boku. Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia. Rulon kroić

Grunt to przepis!
Drożdżówki z bananami, kiwi... 141

Proponuję przygotowanie pysznych domowych drożdżówek z owocami i dżemem. Zaczyn: 250 ml ciepłego mleka, 50 g drożdży, łyżka cukru, czubata łyżka mąki...  mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut. Do miski z wyrośniętym zaczynem przesiewamy 1 kg mąki 650, wbijamy 4 jajka, wsypujemy szklankę cukru, dorzucamy (pokrojone) 100 g masła i dodajemy szczyptę soli. -- Całość dokładnie(...)Potem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zagniatamy posypując delikatnie mąką. Gotowe ciasto dzielimy na części, wałkujemy, wycinamy, zawijamy i wyrabiamy ciastka...  -- Drożdżówki lepimy na różne sposoby... możemy zawinąć banany w ciasto, potem kroimy wałek na 4-5 cm słupki i układamy na blachę do pieczenia. Jeżeli chcemy większą drożdżówę, to możemy polepić

chleba naszego