drożdżówki - 4205 przepisów (strona:35/281)

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką. 92

Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Dlatego dzisiaj kolejny sprawdzony przepis na pyszne drożdżówki. Drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Łatwe do zrobienia, z jednej porcji wyszło mi 20 pysznych bułeczek. Możecie zrobić je z truskawkami ale równie dobrze z malinami, jagodami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżówki z truskawkami i kruszonką Porcje 18 Składniki 4 szklanki mąki pszennej(...)piekarnik góra-dół) pieczemy około 20 minut, aż się ładnie zrumienią. Ja dodatkowo oblałam je lukrem cytrynowym. Cukier puder połączyłam z niewielką ilością soku z cytryny. Artykuł Drożdżówki z truskawkami i kruszonką. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Puszyste zawijane drożdzówki z białym serem i kruszonką 76

Bardzo pyszne zawijane drożdżówki z białym serem i pyszną maślaną kruszonką. Pachną obłędnie i tak samo smakują. Na piknik, do pracy czy do szkoły. Uwielbiam wypiekać drożdżowe i nie ukrywam, że zawsze mi wychodzi. Pomysłów na nie nigdy mi nie brakuje. Bardzo polecam. Upieczcie takie. Będziecie zachwyceni.   Potrzebujemy:   Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru(...)smaku 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Na kruszonkę: 10 dag mąki tortowej 5 dag masła 82 % 5 dag cukru Dodatkowo: 1 jajko mąka pszenna do podsypania stolnicy   Wykonanie pysznych drożdżówek:     1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, następnie z ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,, ruszył''.     2. Ciasto

Izabelawkuchni
Przepis na cynamonową drożdżówkę do odkrywania 65

Drożdżówka cynamonowa do rwania      Ciasto drożdżowe to ulubione ciasto mojego dziadka. Zawsze musiał mieć na święta czy na inne okazje ciasto drożdżowe, które piekła babcia...     Przed erą Agnieszki jadłem ciasta na święta i na imieninach czy też urodzinach.  👉Jak zrobić drożdżówkę cynamonową do rwania❓       Odkąd Agnieszka wprowadziła(...)się do mnie, a razem z nią, jej pasaj do pieczenia, zrobiła więcej ciast drożdżowych - drożdżówek niż zjadłem przez całe moje życie. Zjadłem! Bo ilość ciast upieczonych przeze mnie równa się "0".      Zapraszamy na przepis na drożdżówkę cynamonową do rwania.   Link do filmu z przepisem Jak zrobić drożdżówkę cynamonową do rwania? - Przepis na ciasto domowe

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ciasto drożdżowe – kuchnia podkarpacka 75

Ciasto drożdżowe – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Stare Sioło, gmina Oleszyce, powiat lubaczowski Ciasta drożdżowe pieczone w prostokątnych lub podłużnych blaszkach zwykle nazywane są drożdżówkami lub bułkami drożdżowymi. Niektóre z nich pełnią rolę ciasta do popołudniowej kawy, a inne kroi się na kromki, które posmarowane masłem lub dżemem podawane są na śniadanie albo kolację. Zależy to od konsystencji ciasta, która z kolei(...)zależy od proporcji składników. Drożdżówki z małą ilością tłuszczu mają strukturę przypominającą bułkę – są bardziej rwące i mają większe pęcherzyki powietrza. Drożdżówki, do których dodano więcej tłuszczu, przypominają raczej babkę piaskową. Są bardziej kruche i wilgotne, co sprawia, że dłużej zachowują świeżość. Ciasto drożdżowe ze Starego Sioła to ta druga opcja. Na dodatek panie z tamtejszego Koła Gospodyń Wiejskich proponują

Trzeci talerz
Przepis na drożdżowe bułeczki z makiem 82

Bułeczki drożdżowe z makiem      Drożdżówki to jedne z najpopularniejszych bułeczek. Dodatkowo można je zrobić w różnych wariantach, z rożnymi dodatkami.      Agnieszka robiła już bułeczki drożdżowe z truskawkami, bułeczki drożdżowe z borówkami, bułeczki drożdżowe ze śliwkami, bułeczki drożdżowe z jabłkami, i jagodzianki.      Dziś przyszedł czas na bułeczki drożdżowe(...)makiem. 👉Jak zrobić DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM❓       W tym przypadku Agnieszka zrobiła bułeczki z masą makową ze świat, na którą oczywiście też jest przepis na naszym kanale: Dodatkowo te bułeczki wyróżnią się od dotychczas robionych drożdżówek formą, czyli modelowaniem...       Zapraszamy na przepis na drożdżówki z makiem.       Mariusz

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Drożdżowki ze śliwkami i kruszonką 151

masła roztopionego 5 łyżek cukru 1 paczuszkę cukru waniliowego ( 16 g ) SKŁADNIKI NA LUKIER: 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdżówki ze śliwkami – wykonanie: W garnuszku na małym płomieniu roztapiamy masło z mlekiem i cukrem. Roztopione masło z mlekiem i cukrem studzimy tak do 35st.C ( tak , aby nie było(...)rozcieramy w dłoniach. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Następnie przygotowaną masę dzielimy na 12 równych bułeczek. Z ciasta tego wyjdzie nam 12 drożdżówek. Układamy bułeczki w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. W tym czasie śliwki przekrawamy na połówki

Olcia gotuje!
Drożdżówki z budyniem i borówkami 68

budyniem i borówkami to pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto jest mięciutkie, lekkie i puszyste. W połączeniu z budyniem, borówkami i kruszonką są obłędne w smaku. Przepis na drożdżówki z budyniem i borówkami jest prosty i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Jeśli nie macie borówek z powodzeniem możecie wykorzystać inne owoce np. maliny, truskawki czy porzeczki. W każdej formie będą(...)smakować wyśmienicie! DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I BORÓWKAMI PRZEPIS Składniki (na ok. 12 bułeczek) Ciasto drożdżowe 1 jajko 3 szklanki mąki 1/2 kostki masła 25 g drożdży świeżych 1/3 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli Budyń 1 szklanka mleka 2 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru wanilinowego Kruszonka 30 g masła 1/3 szklanki

Alle Dobre!
Drożdżówki z makiem 96

drugim bokiem ciasta.Złożone w ten sposób ciasto pokrój na paski o szerokości ok. 3 cm. Każdy z takich pasków skręć dwukrotnie tworząc coś na kształt spiralki. Gotowe drożdżówki odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy porcję drożdżówek(...)drugiej części ciasta. Gotowe drożdżówki polewamy lukrem. (Cukier puder rozetrzyj z gorącą wodą do uzyskania gęstej konsystencji). Smacznego Artykuł Drożdżówki z makiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Rolada z musem jabłkowym 120

Rolada z musem jabłkowym to kolejny pomysł na wypieki z domowym musem jabłkowym , który przygotowuję na zimę. To kolejny przepis po zawijanej drożdżówce i zakręconej drożdżówce ze śliwkami warty polecenia. Niedawno było lato i wtedy piekłam pyszne, sezonowe ciasta np. drożdżówki z serem i jagodami . Przeważnie drożdżówki piekę z ciasta „Crazy Dough for Everything”, ono często króluje w naszej kuchni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówka ze śliwkami pod kruszonką i lukrem 85

Jesienna drożdżówka ze śliwkami pod kruszonką i polewą z lukru. To ciasto do popołudniowej kawy będzie jak znalazł. To klasyka gatunku jesienną porą, kiedy śliwki węgierki są najsmaczniejsze. Do tego fura kruszonki i lukier, coby słodyczy nie było za mało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Placek drożdżowy ze śliwkami węgierkami 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska(...)Trudność: Średnie Ilość 12 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 290 kcal Placek drożdżowy ze śliwkami węgierkami pod kruszonką i lukrem. Idealny jesienny przepis na drożdżówkę ze śliwkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka, nie gorącego 40 g drożdży babuni 4 łyżki zwykłego cukru 100 g masła roztopionego, wystudzonego

ProstePesto.pl
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis 84

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką z tego przepisu zawsze wychodzą idealne: mięciutkie i puszyste, rozpływają się w ustach. Ze szklanką ciepłego mleka lub kakao będą stanowić pyszne śniadanie lub podwieczorek. Z tego przepisu korzystam robiąc jakiekolwiek słodkie bułki drożdżowe i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Do przygotowania bułeczek można użyć również innych owoców: jabłek, rabarbaru, jagód czy moreli. Składniki(...)drożdżówki ze śliwkami i kruszonką (około 18 sztuk): 650 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (5 szklanek) 50 g świeżych drożdży 2 jajka (+ jeszcze jedno do posmakowania bułeczek) 250 ml mleka (szklanka) 100 g masła 100 g cukru (pół szklanki) 1/2 łyżeczki soli   Owoce: 600 g śliwek 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 90 g mąki pszennej

e-PrzepisyKulinarne
DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI 80

Pyszne drożdżówki z owocami to niesamowicie puszyste bułeczki z nadzieniem z owoców . U mnie były to mrożone maliny, jeżyny, czerwone porzeczki i jagody. Ale mogą to być też truskawki, jabłka lub inne ulubione owoce. Przepis jest bardzo prosty i gwarantuję, że drożdżówki będą wszystkim smakowały. Co tu będę dużo pisać, po prostu zapraszam do pieczenia :) Drożdżówki z owocami - składniki(...)brzegu ciasta położyć owoce, położyć ciasto na owoce, zlepić brzegi. W pozostałym cieście nożem wyciąć paski (patrz na zdjęcia poniżej). Paski nakładać na ciasto, zakładając je pod spód. Drożdżówki układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawić na 15 minut. W kubku rozklepać jajko. Wierzch drożdżówek posmarować jajkiem. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciastka około 25 minut. Przestudzone posypać

Zrób to smacznie
Domowe Jagodzianki 80

window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki świeżych drożdży 25 gram 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania drożdżówek) 4 łyżki cukru 60 gram roztopionej margaryny/masła ok 2 łyżki bułki tartej jagody Składniki na kruszonkę; 5 łyżek cukru pół szklanki mąki pszennej 60 g margaryny lub masła (adsbygoogle(...)ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 12 równych części, formujemy z nich okrągłe bułeczki, i układamy na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o zachowaniu odległości między drożdżówkami, tak przygotowane bułeczki przykrywamy folią spożywczą lub lnianą ściereczką i odstawiamy na 10-15 min aby jeszcze trochę urosły, w tym czasie przygotowujemy kruszonkę: masło/margarynę rozpuszczamy, do miski

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 117

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką to wspaniały klasyk kuchni polskiej. Dzisiejsza drożdżówka na dużą blachę rośnie bardzo wysoka, jest puszysta, nie za słodka, idealna na podwieczorek. Zobaczcie przygotowanie drożdżówki z rabarbarem krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką uda się(...)minut. Aby było łatwiej i szybciej, możecie użyć do tego celu miksera. Jeśli macie ochotę, rabarbar możecie połączyć z truskawkami, ale poza sezonem na rabarbar taka drożdżówka będzie pyszna z każdymi innymi owocami - wybierzcie ulubione. Dzisiejsza drożdżówka jest przygotowana  z użyciem samych żółtek. Nie wyrzucajcie białek - można je zamrozić, a po rozmrożeniu wykorzystać do upieczenia bezy lub innych deserów

Lekcje w kuchni