Lato to nie do końca dobry moment na wypieki. Za oknem termometr przekracza 30 stopni w cieniu, w domu nie wiele lepiej. Jednak drożdżówki ze śliwkami i kruszonką warte są poświęcenia Co prawda włączanie piekarnika przy takich temperaturach to istne zabójstwo, ale zostaje przecież jeszcze noc Wtedy robi się już trochę chłodniej i spokojnie można zabierać się za pieczenie. Dużym(...)plusem nocnych wypieków jest też to, że nie trzeba martwić się o śniadanie – drożdżówki czekają Tym razem w wersji ze śliwkami i oczywiście kruszonką. Nie będę Was oszukiwać, to nie przepis coś szybkiego, ale uwierzcie, czasem warto trochę dłużej posiedzieć w kuchni Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką przepis na 12 drożdżówek CIASTO: 600 g mąki pszennej 2 jajka
365 dni dookoła kuchniBabcina drożdżówka z borówką i glancem Nie ma lata bez słońca i bez babcinej drożdżówki z sezonowymi owocami i glancem . Pewnie teraz część z Was zastanawia się nad tym, co to , ten glanc , a więc już spieszę z wyjaśnieniem Glanc to w mowie potocznej, tu na Kaszubach lukier . Często w szkole chodziliśmy na szneki z glancem , czyli na drożdżówki(...)lukrem i oczywiście kruszonką . Wiadomo też, im więcej glancu tym smaczniejsza drożdżówka . Prosty przepis, który zawsze się udaje , cokolwiek byśmy na ciasto , nie położyli bezie smaczne Składniki : ( wszystkie muszą mieć temperaturę pokojową , więc trzeba wyjąć je z lodówki kilka godzin wcześniej ) : 4,5 szklanki mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 4 jajka całe szklanka cukru 1/2 kostki masła ( roztopionego, ciepłego
Ogrodnik w podróżysię nie mieć końca? Dobre jedzenie! A szczególnie domowe wypieki, które zabierzemy z sobą do pracy czy do szkoły. Albo takie, które podarujemy komuś bliskiemu, żeby poprawić mu humor. Drożdżówki z serem w roli słodkiego prezentu sprawdzą się doskonale. Zwłaszcza że chyba wszyscy je lubią. Drożdżówki z serem w rodzinnym wykonaniu Domowe wypieki nie tylko warto podarować sobie nawzajem(...)wspólnie przygotować. Robienie ciasta drożdżowego to doskonała okazja, żeby do kuchni zaprosić dzieci, które z ochotą uformują bułki, słoiczkiem wykonają wgłębienia i wypełnią je serowym nadzieniem. Być może takie drożdżówki nie będą miały perfekcyjnych kształtów, ale nie o to przecież chodzi w rodzinnym robieniu smakołyków. Drożdżówki z serem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (340g) 1 duże jajko lub 2 małe
KulinarneImpresje.plnaszym domu wszyscy uwielbiają drożdżówki z serem. Nie ważne jaką ilość zrobię, zawsze znikają w mgnieniu oka. Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcie. Te bulki świetnie się nadają jako drugie śniadanie do szkoły, lub pracy. Długo zachowują świeżość i są dużo zdrowsze niż bułki kupione w drodze do szkoły. Jeśli lubicie kruszonkę(...)macie przepis. Wystarczy zagnieść i posypać drożdżówki z serem przed pieczeniem. Drożdżówki z serem składniki: 450 g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 120 g masła 3 żółtka 250 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru Masa serowa 500 g mielonego twarogu najlepiej tłusty lub półtłusty. 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki skórki cytrynowej
kuron.com.plTaką drożdżówkę to każdy musi mieć w swoim zeszycie z przepisami. Żadnego wyrastania od razu do piekarnika. Dziękuję Madziunia za przepis. Jest cudny, skończyłam pracę o 20.00 i jeszcze piekłam Nie mogłam się powstrzymać. Przepis na thermomix na dole. Kruszonka – masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy szybko ugnieść formując kruszonkę. Ciasto – do garnuszka wlać mleko, cukier, cukier waniliowy(...)górze rozsypać kruszonkę. Pieczenie – ciasto wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę 100 C i piec 30 minut. Następnie zwiększyć do 160 C i piec jeszcze 25 minut. Drożdżówka lekko powinna się zarumienić, jeśli będzie blada to chwilkę przedłużyć pieczenie, ale nie długo bo będzie sucha. Polecam, drożdżówka jest łatwa i każdy ją wykona a do tego przepyszna. Thermomix
Kuchnia PokoleńTroszkę chyba późno na ten przepis, bo rabarbar już się prawie skończył. Zagapiłam się, wybaczcie mi. Mam jednak nadzieję, że dostaniecie go jeszcze, bo warto upiec te drożdżówki. Dżem rabarbarowo-pomarańczowy pojawił się już jakiś czas temu. Może więc ktoś zrobił go więcej do słoiczków, tak jak ja. Wtedy te drożdżówki można piec cały rok. Są tego warte. Słodkie ciasto(...)siebie, bo przecież w szafce mam sporo różnych dżemów. Własnej roboty, smacznych i znacznie tańszych niż ten, który skusił mnie w sklepie. Dżem rabarbarowo-pomarańczowy także jest, więc i drożdżówki mogę upiec jeszcze kilka razy. Uwaga: w przepisie na dżem podanym wcześniej nie ma masła. Dodałam je tylko dla smaku i zapachu przy przygotowaniu drożdżówek. Można je ominąć
Codzienna kuchnia niecodziennaMajowe ciepłe dni sprzyjają ciastu drożdżowemu Tak, tak… być może brzmi to zabawnie ale przecież ciasto drożdżowe uwielbia ciepło, praca nad pysznymi drożdżówkami nie pochłania zbyt wiele czasu, a owoce w drożdżówkach przybliżają nas myślami do lata. Pyszne, puszyste, drożdżówki z malinami smakują obłędnie. Polane słodkim lukier idealnie współgrają z orzeźwiającym smakiem malin. Dzięki nim drożdżówki są soczyste(...)mąką. Lukier: 8 łyżek cukru pudru 4 łyżki soku z cytryny lub gorącej wody Cukier rozcieramy z sokiem z cytryny lub wodą do białości. Polewamy nim upieczone drożdżówki. The post Drożdżówki z Malinami appeared first on Made
Made By Mom And Sonchwile, które są częścią domowego rytuału, które są wpisane w dom i kojarzą się z domowym ciepłem. U nas w domu takim elementem są drożdżówki, ciasto drożdżowe jest jednym z ulubionych przysmaków dzieci, moim oczywiście również. Gdy chcę pobawić się z maluchami w kuchni i sprawić, żeby „dom pachniał domem” przygotowuje drożdżówki. Uwielbiam zagniatanie ciasta z Zuzią, która(...)ciasto już urosło, a ja uwielbiam robić to razem z nią. Gdy do Igi przychodzą koleżanki i z zaciekawieniem pytają, co tak ładnie pachnie, albo gdy pakuję Idze kilka drożdżówek do szkoły i po powrocie słyszę pytanie, czy jutro również może dostać drożdżówki Gdy daję P. drożdżówki na męskie spotkanie i znikają w oka mgnieniu. To są najprzyjemniejsze chwile, wspólne
dom-agi.plDomowe drożdżówki to świetny pomysł na pierwsze lub drugie śniadanie albo podwieczorek. Są one bardzo pożywne a przy tym zdrowe. Z dodatkiem twarogu i śliwek węgierek stanowią zbilansowany posiłek, który z pewnością zasmakuje i tym starszym i młodszym. Mleko i przetwory mleczne to ważny element w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ stanowią bogate źródło wielu składników odżywczych, w szczególności białka(...)wartości biologicznej, dobrze przyswajalnego wapnia i ryboflawiny (witaminy B 2 ). Warto komponować tak naszą dietę, by mleko i przetwory mleczne odgrywały w niej dużą rolę. Składniki (6-7 drożdżówek): 200 gram mąki orkiszowej typ 2000 + odrobina do podsypania 130 ml maślanki 2 żółtka 25 gram rozpuszczonego masła 4 łyżki cukru trzcinowego 25 gram świeżych drożdży szczypta soli 5 łyżek
Mango Papajasmak i kształt pamiętam z najlepszej ciastkarni. Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach – zakręcone drożdżówki z białym serem. To kolejna propozycja Pawła i Magdy na wydarzenie Wypiekanie na śniadanie, organizowane na Fecebooku wśród amatorów pieczenia. Składniki na rozczyn: - 125ml mleka - 12,5g drożdży suszonych (lub 25g świeżych) - 2 łyżki cukru Składniki na ciasto: - 340g mąki tortowej - 40g masła(...)łyżki cukru z wanilią - szczypta soli (dałam waniliową) Składniki na masę serową: - 500g twarogu (u mnie domowy) - 1 jajko - 4 łyżki cukru - ekstrakt waniliowy Dodatkowo: - 1 jajko do smarowania drożdżówek - lukier (cukier puder + sok z cytryny) Mleko podgrzewamy, odlewamy połowę do większego naczynia, dodajemy suszone drożdże i 2 łyżki cukru – mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Naczynie przykrywamy i odstawiamy
mojewypiekiinietylkolubi drożdżówek? Założę się, że nie ma takiego! Pyszne, z aromatycznym, serowym nadzieniem, mięciutkie i puszyste. Poezja. Pamiętam je z dzieciństwa, potem ze szkolnego sklepiku. Tych z serem bylo jak na lekarstwo, trzeba było albo prosić o odłożenie, albo wraz z dzwonkiem wybiec z klasy i ustawić się jako pierwszy w kolejce. Dzięki wspólnemu Wypiekaniu na śniadanie, znowu mogę(...)ricotta. Udało mi sie dostać dość spoisty. Serek ricotta nie ma jakiegoś wyraźnego smaku, dodałam więc skórkę i sok z jednej cytryny. Aha, całość zwieńcza cytrynowy lukier. Gorąco polecam! Drożdżówki z serem (ricotta) Składniki na 12 sporawych drożdżówek( zwiekszyłam minimalnie ilość mąki i innych składników): Ciasto: 200 g maki manitoba( z dużą zawartością glutenu, dzięki czemu ciasto ładnie trzyma formę
Mia Cucina SofietaLubimy się, nawet bardzo. Ciasto drożdżowe udaje mi się właściwie zawsze, a dzieci, gdy tylko wyczują zapach domowych drożdżówek kręcą się po kuchni i wokół mnie jak takie małe lwy, które polują na swoją zdobycz. Drożdżówki z jabłkami są idealne na obecnie panującą jesienną pluchę, gdy za oknem wiatr i szarość, a potrzeba czegoś miłego i smacznego. W domu robi(...)się cieplej, pachnie jabłkami, cynamonem i wanilią. Uwielbiam ten zapach. Najczęściej robię takie drożdżówki z jabłkami na kolację, bo wtedy jest troszkę więcej spokoju, do tego szklanka ciepłego kakao i nie potrzeba nic więcej. Gdy zostaną jakieś to lądują w śniadaniówce do szkoły lub jako przekąska do wózka na spacer. Nie wiem kiedy robią się twarde, bo przetrwały najwyżej dzień
dom-agi.plSpontaniczna drożdżówka ala chlebek na śniadanko…? – jak najbardziej tak. Zostało mi dużooo maślanki po jednym z ostatnich wypieków. Mogłam zwyczajnie wypić ale wcześniej nie przyszło mi to do głowy. Pierwsza myśl – upieczemy coś dobrego. Do wyboru miałam ciasto z owocami na maślance lub drożdżówkę na maślance zamiast mleka. Wybrałam drugą opcję i bardzooo się cieszę. Drożdżówka jest(...)prosta i szybka w przygotowaniu (nie licząc czasu wyrastania ciasta drożdżowego). Idealna z masełkiem, dżemem, konfiturą lub innym waszym ulubionym dodatkiem. Kropką nad i, która ze zwykłej drożdżówki robi ją niezwykłą jest brązowy cukier i migdały na wierzchu… Mniam… Jest pysznie. Nasze urocze pastelowe śniadanie Polecam. Składniki na 1 drożdżówko-chlebek: 450 – 500 g mąki
Made By Mom And Sonjest o-cze-ki-wa-nie. Na rozczyn, na wyrośnięcie przed formowaniem wypieku i po uformowaniu. Jednym słowem, jeżeli zabieramy się za ciasto drożdżowe musimy poświęcić trochę więcej czasu. Drożdżówki z budyniem, jednak w pełni wynagrodzą ten pieczołowicie poświęcony im czas. Z poniższego przepisu piekę ok. 20-22 szt. bułek, to zależy od ich gramatury. Nigdy się nie rozdrabniam(...)przywierało do miski (trwało to ok. 12 minut). Lekko oprószyłam mąką, przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Potem krótko wyrobiłam i formowałam drożdżówki. Ciasto podzieliłam na równe porcje, budyń wyciskałam rękawem cukierniczym w zrobione szklanką „dołki”, albo dawałam do środka drożdżówki. Uformowane, układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam i ponownie, tym razem
mojewypiekiinietylko