drożdżówki - 3800 przepisów (strona:21/254)

Drożdżówki z czekoladą i orzechami 35

Przepyszne i aromatyczne drożdżówki z czekoladą i orzechami. Są świetne w smaku i zaspokajają ochotę na słodkie . Dodatkowo pięknie się prezentują. Są doskonałe z dodatkiem przyprawy do piernika . Drukuj Drożdżówki z czekoladą i orzechami Przygotowanie: 2 hrs 30 min. Wielkość: 8 sztuk Składniki ciasto 360 g mąki pszennej (2 1/3 szklanki) 7 g drożdży suchych 150 ml mleka (2/3 szklanki(...)czekoladę (pozostaw do przestygnięcia). Po godzinie ciasto drożdżowe rozwałkuj na kształt dużego prostokąta. Posmaruj całość czekoladą i posyp orzechami. Ciasto zwiń w rulon i pokrój na 8 części. Każdą drożdżówkę dociśnij na środku nożem (jakby chciało się przekroić). Ułóż drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko jajka wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj drożdżówki. Tak przygotowane bułki włóż

Przepisy na widelcu
Drożdżówki z białym serem i wiśniami 109

ukrywam, że te drożdżówki wyszły mi pyszne. Ciasto niezwykle puszyste, a nadzienie obłędne. Połączenie sera białego z wiśniami jest super. Takie drożdżówki są idealne na podwieczorek czy na piknik. Nam bardzo smakowały. Kto ma ochotę to niech upiecze. Nie są trudne. Udadzą się na pewno. Pysznych inspiracji życzę. Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży pół szklanki cukru 1 szklanka(...)waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 1 cukier waniliowy 1 jajko 2 łyżki cukru 1 szklanka wydrylowanych wiśni Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych drożdżówek: 1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do miski wsypujemy mąkę, oba cukry, wbijamy jajko i rozpuszczone drożdże z mlekiem. Składniki mieszamy widelcem, nie zagniatamy, mieszamy, aż składniki połączą się

Izabelawkuchni
Drożdżówki z jagodami i serem 42

Drożdżówki z jagodami i serem to nasz kolejny drożdżowy wypiek z sezonowymi owocami. Podczas lipcowego wypadu na jagody zebraliśmy sporo tych owoców, oczywiście w pierwszej kolejności zrobiliśmy (a właściwie Mama) pierogi z jagodami, następnie jagodzianki oraz właśnie bułeczki drożdżowe z serem i jagodami . Dobrze, że tym razem mamy się z kim dzielić naszymi wypiekami, bo byśmy tego wszystkiego sami(...)przejedli. 🙂 Udostępnij Drożdżówki z jagodami i serem – składniki Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 50 g cukru 25 g świeżych drożdży 75 g masła 1 płaska łyżeczka soli 3 żółtka skórka starta z połowy cytryny Nadzienie z sera i jagód: 300 g jagód 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g białego sera 1 żółtko

niecodziennikpary
Drożdżówki z nadzieniem orzechowo – rabarbarowym 29

Czas czytania: 3 min Pyszne drożdżówki z nadzieniem z orzechów, sezamu, imbiru i dżemu rabarbarowego. Prosty przepis, który zawsze wychodzi, a nadzienie możecie dowolnie komponować z ulubionych składników. Tym razem większość drożdżówek zrobiłam ze wspomnianą wyżej masą, ale nie obyło się bez drożdżówek z kremem czekoladowym i dżemem malinowym, które były to dla moich dzieci. Wszyscy u nasz uwielbiają drożdżówki(...)każdy ma swój ulubiony smak nadzienia! Bułki są bardzo puszyste i mięciutkie. Ciasto wspaniale się formuje i dlatego też przygotowanie bułek nie powinno sprawić żadnego problemu nawet początkującym cukiernikom. Drożdżówki najlepiej przechowywać pod przykryciem do następnego dnia wtedy będą tak samo świeże, jak zaraz po wyjęciu z pieca. Smacznego! Print Drożdżówki z nadzieniem orzechowo - rabarbarowym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating

SprawdzonaKuchnia.pl
3-składnikowe lody z drożdżówką 63

składnikowe lody z drożdżówką to idealna propozycja na szybki deser, który ostatnio w moim domu zniknął w oka mgnieniu! Tak jak w puddingu z drożdżówki , który Wam prezentowałam tak i w tej recepturze słodkie pieczywo może otrzymać drugie życie.  Lody smakują naprawdę pysznie, a kawałki drożdżówki świetnie współgrają ze śmietankową masą. Polecam!  3-składnikowe lody z drożdżówką - składniki(...)400g śmietanki kremówki 30-36% 4-5 łyżek syropu z agawy (można użyć dowolnego słodzidła) 150-200g czerstwej drożdżówki 3-składnikowe lody z drożdżówką - przygotowanie: Śmietankę ubić na sztywno - pod koniec miksowania stopniowo dodając dowolne słodzidło (u mnie tym razem syrop z agawy). Podsuszoną drożdżówkę rozdrobnić na mniejsze kawałki oraz delikatnie wmieszać do ubitej kremówki. Całość przełożyć do pojemnika

Di gotuje
Drożdżówki z prażonym jabłkiem i gruszką 41

Dzisiaj zachęcam Was do upieczenia drożdżówek nadzianych prażonymi jabłkami oraz gruszką i posypanych kruszonką. Drożdżówki są maślane w smaku i nadziane dużą ilością duszonych owoców. Wbrew pozorom domowe drożdżówki są bardzo łatwe do przygotowania. Składniki na 10 dużych sztuk: ciasto drożdżowe 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (500 g) 1/4 szklanki zwykłego cukru (70 g) 1/2 szklanki mleka(...)Owoce dusić pod przykryciem, aż do rozgotowania się. Masę co jakiś czas należy przemieszać. Owoce ostudzić. Wyrośnięte  ciasto drożdżowe wyjąć z miski i podzielić na 10 kawałków. Uformować drożdżówki. Za pomocą szklanki, drożdżówki lekko spłaszczyć (spójrz na zdjęcia poniżej) . Ciasto ponownie przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do lekkiego podrośnięcia (około 30 minut) . W międzyczasie przygotować kruszonkę: składniki wymieszać

Ugotować
Drożdżówki z makiem 78

Drożdżówki z makiem Są pyszne, dużo lepsze niż z cukierni ido tego długo zachowują świeżość. Z przepisu uzyskamy 16 sztuk pięknych drożdżówek. Polecam!     Składniki: Ciasto: 500g mąki 25g świeżych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 1 puszka masy makowej Dodatkowo: białko do posmarowania ciasta     *** Przygotowujemy zaczyn z drożdży(...)części – najpierw dzielimy na pół, następnie każdą część ponownie na pół i jeszcze raz. Każdą część przekręcamy w połowie i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Drożdżówki odstawiamy na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia, a następnie smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem. W czasie gdy pierwsze drożdżówki wyrastają, przygotowujemy drożdżówki z drugiej części ciasta *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Blog z Apetytem
Drożdżówki „na bogato” 40

również wypieki drożdżowe kojarzą się z miłą atmosferą, z babcią, mamą, ciocią, z dzieciństwem? Uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe , a drożdżówki „na bogato” są ukoronowaniem zachcianek drożdżowych. Kiedy nie możesz się zdecydować, czy ma być z budyniem, z owocem, z lukrem czy z kruszonką, to najlepiej, jak będzie ze wszystkim I tak właśnie powstały drożdżówki „na bogato” – przepyszne Składniki na około(...)drożdżówek: 2 ¼ szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 budyń waniliowy 350 ml mleka 2 łyżeczki cukru 200 g truskawek Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki mąki Składniki na lukier: 3 łyżki cukru pudru

Słodki sentyment
Drożdżówki „na bogato” 35

również wypieki drożdżowe kojarzą się z miłą atmosferą, z babcią, mamą, ciocią, z dzieciństwem? Uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe , a drożdżówki „na bogato” są ukoronowaniem zachcianek drożdżowych. Kiedy nie możesz się zdecydować, czy ma być z budyniem, z owocem, z lukrem czy z kruszonką, to najlepiej, jak będzie ze wszystkim I tak właśnie powstały drożdżówki „na bogato” – przepyszne Składniki na około(...)drożdżówek: 2 ¼ szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 budyń waniliowy 350 ml mleka 2 łyżeczki cukru 200 g truskawek Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki mąki Składniki na lukier: 3 łyżki cukru pudru

Słodki sentyment
Mini drożdżówki z truskawkami 179

Mini drożdżówki truskawkowe to jeden z moich ulubionych eksperymentów kulinarnych. Piekąc je po raz pierwszy nie byłam pewna, czy cała zawartość bułeczek nie wypłynie mi na blachę. Bez obaw! Wychodzą pyszne i nie rozklejają się mimo, że truskawki to bardzo soczyste owoce. Jeśli wybierzecie jędrne i świeże truskawki nie powinny wam sprawić żadnego problemu. Dla dorosłych mini drożdżówki można posypać(...)cukrem pudrem. Dzieci zajadają się nimi nawet bez słodkiej posypki. Z podanych proporcji ciasta wychodzi 16 małych drożdżówek. 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 3 łyżki cukru 0,5 szklanki mleka roślinnego (owsiane doskonale się sprawdza) 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki) 1 żółtko 3 spore łyżki margaryny bezmlecznej ok. 20 małych

Dieta bez mleka
Drożdżówki z budyniem (bez laktozy) 117

Smak drożdżówek z budyniem kojarzy mi się z dzieciństwem, beztroską i pysznym smakiem. Jak się okazało mój dwuletni syn również drożdżówki uwielbia, a dzięki nabiałowi bez laktozy Mlekovita , możemy całą rodziną cieszyć się ich smakiem. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 250 ml mleka Wydojone bez laktozy 3,2 Mlekovita 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej(...)części. U podstawy każdej z nich nałożyć budyń, zawinąć tworząc sakiewkę z budyniem, następnie pozostałe ciasto naciąć 4 razy i owinąć nim sakiewkę (patrz ostatnie zdjęcie). Tak przygotowane drożdżówki ułożyć w dużych odstępach na dwóch blaszkach z wyposażenia piekarnika posypanych mąką ziemniaczaną. Drożdżówki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury

Passions hobbies life
Drożdżówki z serem 70

Drożdżówki z serem Miałam takie postanowienie noworoczne, że zacznę regularniej dodawać przepisy na bloga. Masa zdjęć czeka na obrobienie a przepisy na napisanie i jakoś ciężko mi idzie. Tydzień temu spędziłam miły wieczór w towarzystwie koleżanek a między innymi Marzeny - „najwierniejszej fanki mojego bloga” i złożyłam obietnicę, że dodam coś(...)czasem czasu brak, czasem chęci a czasem po prostu padam i już o niczym nie myślę. Dziś postanowiłam się wreszcie poprawić i oto są obiecane drożdżówki z serem. Zdjęcia pochodzą z pierwszego wypieku ale od tamtej pory robiłam je jeszcze kilka razy i jakoś zawsze znikały w przeciągu max 24h :) Marzena

Gotuj Się Kto Może
Drożdżówka z makiem i orzechami – kuchnia podkarpacka 494

Drożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka Ciasto drożdżowe to dla mnie symbol ciepłej, babcinej kuchni. Nie ma drugiego bardziej domowego ciasta, przywołującego dobre wspomnienia z dzieciństwa, niż drożdżówka z makiem czy orzechami. Podkarpackie gospodynie wypiekały w swoich chlebowych piecach zarówno drożdżówki zawijane, jak i wielowarstwowe ciasta drożdżowe. Przekładały je tym, co miały w spiżarni – powidłami, kakao, makiem, cynamonem(...)tego bogactwa możliwości wybrałam dzisiaj drożdżówkę złożoną z 4 warstw ciasta drożdżowego, przełożonych makiem, orzechami i powidłami śliwkowymi. Spróbujcie i poczujcie się… jak w domu :) Przepis pochodzi z kuchni rzeszowskiej, a zdradziły go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Krzemienicy (gmina Czarna) – źródło: publikacja LGD Eurogalicja „Tradycja, smak i wdzięk”. Drożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę

Trzeci talerz
Daktylowe drożdżówki z omega 3 60

dzisiejszym blogu, mam dla Was propozycje na pyszne drożdżówki z daktylami oraz kwasami omega-3. Bułeczki wyszły mięciutkie i pachnące. Myślę, że drożdżówki to świetny wybór na piknik... Najlepsze są takie, które upieczemy jeszcze tego samego dnia. Do ciasta na bułeczki dodałam margarynę Optima Omega-3, ponadto upieczone drożdżówki dodatkowo posmarowałam również margaryną Optima. Bułeczki zniknęły w mgnieniu(...)mleko 1 szklanka, margaryna Optima Omega-3 5 łyżek, cukier 4 łyżki, jajko 1 szt, skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, daktyle 15 szt, sól szczypta, dodatkowo: mleko do posmarowania drożdżówek, margaryna Optima Omega 3 do posmarowania drożdżówek, cukier puder do posypania, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy w rondelku, margarynę rozpuszczamy w oddzielnym garnku. Mąkę pszenną oraz pełnoziarnistą przesiewamy, dodajemy sól, drożdże

kulinarne odsłony pati