Jedne z lepszych drożdżówek na blogu! Kokosowy budyń jest tu szefem, świetnie współgra z puszystym i maślanym ciastem drożdżowym. Na górze każdej drożdżówki jest mała okrągła kakaowa posypka, która nadaje bułeczkom uroku. Kto nie spróbuje, ten gapa ;-). Zachęcam do pieczenia! Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto: 20 g świeżych drożdży 380 g mąki pszennej 190 g ciepłego(...)wiórek kokosowych Kakaowa posypka: 30 g zimnego masła 30 g cukru pudru 50 g mąki pszennej 10 g kakao kilka kropel aromatu waniliowego Dodatkowo: białko do posmarowania drożdżówek cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i 2 łyżek mąki pszennej. Dobrze wymieszać
Nastoletnie Wypiekaniedrożdżówki to smaki mojego dzieciństwa. Prawie zawsze przed szkołą szybciutko biegłam do małej budki z pieczywem przed moim blokiem i kupowałam albo bułki grahamki, albo takie drożdżówki z marmoladą. Po kilku latach postanowiłam odtworzyć ich smak we własnym domu. Powiem Wam, że jestem bardzo zadowolona! Smakują wręcz identycznie jak te, którymi zajadałam się jeszcze kilka lat temu. Słodkie, mięciutkie(...)szkl ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 małe jajko 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 80 g masła Dodatkowo: białko jajka do wysmarowania drożdżówek 400 g marmolady różanej lub wieloowocowej Lukier: 10 łyżek cukru pudru 1,5-2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić
Nastoletnie Wypiekaniesię, że podczas pieczenia zamrożone jagody i jeżyny utworzą wielką fioletową kałużę, a tu taka niespodzianka! Owoce nie puściły soku, ciasto ładnie wyrosło, było smaczne i ja miałam swoje drożdżówki z porzeczkami, dziecko z jagodami, a kawałkami z jeżynami podzieliliśmy się sprawiedliwie i ta kruszonka. Dużo kruszonki, mmmmmmniam! Normalnie bosko! Do tego bonus w postaci kolorowych i dość oryginalny wygląd(...)drożdżówek. Od tamtej pory taką opcję powtórzyłam już trzy razy i powtórzę jeszcze nie raz, bo w mojej zamrażarce owoców mrożonych zawsze jest pod dostatkiem. Drożdżówki możecie upiec w zwykłej torownicy, prostokątnej blaszce lub tak jak ja w patelni. U mnie moja faworytka patelnia prostokątna Woll ze sklepu E-Gustus , wyłącznego dystrybutora tej marki na Polskim rynku. Ps. Jeśli chcecie
Blondynka Gotujegranulowane, a granulki całkiem spore, wtedy można je rozpuścić w odrobinie wody przed dodaniem do reszty składników. Mąka Najlepsza do ciast drożdżowych jest mąka typ 550 (do ciast i drożdżówek) oraz typ 750 (do pieczywa). Zawsze należy mąkę przesiać, aby ją spulchnić (napowietrzyć). Jeśli chcemy upiec ciasto (lub chleb) z mąki mieszanej, to powinniśmy pamiętać, ze mąki pszennej powinno być(...)maślanego smaku. Wydaje się trudne? Jeśli tak, to tylko pozory. Dajcie szansę ciastu drożdżowemu, a sami przekonacie się, że jest proste i że można z niego upiec pyszne ciasta, drożdżówki, bułki czy chleby. Poniżej garść jednych z moich ulubionych drożdżowych wypieków: Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Bułeczki drożdżowe z kardamonem
Codzienna kuchnia niecodziennaRewelacyjna drożdżówka, zniknęła bardzo szybko. Pyszna miękka i dużo budyniu. Drożdże pokruszyć wlać 1/2 szklanki ciepłego mleka, wsypać 2 łyżki mąki i szczyptę soli, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Ugotować budyń – proszek budyniowy rozmieszać w małej ilości mleka. Resztę mleka z cukrem zagotować i wlać rozmieszany proszek budyniowy. Zagotować ciągle mieszając. Odstawić do ostudzenia, co chwilkę mieszać, żeby(...)Kruszonka – do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodać miękkie masło. Za pomocą rąk ugnieść kruszonkę i rozsypać na górze ciasta. Nagrzać piekarnik do 200 c i piec drożdżówkę 35-40 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić, aż ostygnie. Drożdżówka pycha, polecam
Kuchnia Pokoleńłyżki masła 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka mała szczypta soli 3 jajka klasy M nadzienie – domowa masa makowa lub gotowa 800 g niezbędne do przygotowania drożdżówki – arkusz papieru do pieczenia, obręcz od tortownicy o średnicy 24 * najlepiej dedykowanej do drożdżowych ciast Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem podgrzewamy 3/4 szklanki mleka wraz z 2 łyżkami masła(...)całe opakowanie drożdży instant 7 g, małą szczyptę soli oraz 1/2 szklanki cukru pudru. Wszystko mieszamy razem drewnianą łyżką. Następnie wbijamy 2 całe jajka (3 jajko zostawiamy do posmarowania drożdżówki), znów mieszamy. Na koniec wlewamy ciepłe maślane mleko i zaczynamy zagniatać ciasto ręką. Jeśli ciasto się będzie bardzo lepić, podczas zagniatania podsypujemy rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy gładką kulę
Słodkie okruszkiDrożdżówki pysznie nadziane Kocham miłością wielką wszystko co drożdżowe! Od czasu, jak przekonałam się jakiś czas temu do własnoręcznego wyrabiania tego rodzaju ciast, pokochałam ogromnie drożdżowe wypieki. Wbrew moim wcześniejszym obawom, jest to bardzo łatwy typ ciasta do przygotowania i nie sposób go zepsuć, jeśli tylko trzyma się przepisu. Drożdżowe nie ma prawa nigdy się znudzić, jest przecież tyle(...)owocami i kruszonką zaś wspaniale pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty. Poniżej kolejna wariacja w temacie moich wypieków drożdżowych . Mam nadzieję, że posmakuje :) Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych
Grunt to przepis!mojprzepisna.pl | Drożdżówka z wiśniami Z lekko cytrynowym posmakiem przepyszna puszysta drożdżówka z wiśniami. Upiekłam ją bo bardzo lubimy drożdżowe, moglibyśmy ją jeść co drugi dzień. Ciasto jest lekko słodkie. Moja wersja jest z płatkami migdałowymi ale świetnie sprawdzi się również kruszonka czy lukier. Ciasto można zrobić z wiśni świeżych lub rozmrożonych, można też wykorzystać rabarbar. Składniki na dużą blachę. Oryginalny(...)cukier, wyrobić między palcami, mają powstać takie kluski. Posypać kruszonką ciasto. ** Sposób na lukier: Do kubeczka wsypać cukier, wlać wrzątek, wierzchem łyżki dokładnie rozetrzeć cukier, polać upieczone ciasto. Smacznego! Drożdżówka z wiśniami Drożdżówka z wiśniami Wersja z rabarbarem i kruszonką Drożdżówka z wiśniami Drożdżówka z wiśniami
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżówki z białym serem i kaszą jaglaną Od dawna miałam wielką ochotę na drożdżówki z serem i kruszonką. Inspirację znalazłam na Moich wypiekach . Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, drożdżówki są słodkie, ale tylko dzięki białemu serowi. Nawet na drugi dzień są przesmaczne. Piekłam w dwóch tortownicach o średnicy 26 cm, bo chciałam żeby były jak odrywane buchty(...)swoją objętość (ja zawsze ostawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 st. po 20 min są już napuszone). Piec w 200 st. przez 20-25 min. Smacznego! Drożdżówki z białym serem i kaszą jaglaną Drożdżówki z białym serem i kaszą jaglaną Drożdżówki z białym serem i kaszą jaglaną
moj przepis naUwielbiam domowe makowce i wszelkie makowe drożdżówki :) Może dlatego, że bardzo rzadko je piekę? Widząc masę makową na sklepowej półce naszła mnie ochota, aby upiec drożdżówki. Wieeem taka masa makowa nigdy nie zastąpi domowej, ale z oszczędności czasu pokusiłam się o jej wypróbowanie. I nawet się nie zawiodłam! :) Mak porządnie zmielony i doprawiony. Dorzuciłam tylko posiekane orzechy(...)cieście drożdżowym ... nie ma ani jednego jajka! Dotychczas nie wyobrażałam sobie puszystego ciasta bez jajek. Okazało się, że jednak nie są one w tym przepisie niezbędne, bo drożdżówki wyszły pyszne: puszyste, mięciutkie, z dużą ilością makowego nadzienia i maślaną kruszonką na wierzchu. Składniki: (na około 14 drożdżówek) 75 g roztopionego, wystudzonego masła 220 ml mleka 25 g świeżych
Walijskie PichcenieBułeczki z czekoladową bombą w środku W obecnej edycji weekendowego Wypiekania na śniadanie mierzyliśmy się wszyscy z przepisem na Drożdżówki z Nutellą zaczerpniętym z bloga Kuchnia włoska i nie tylko! Przyznam szczerze, że byłam lekko zaniepokojona brakiem jajek w przepisie, ale skoro innym wyszło, dlaczego i ja mam nie spróbować. Było to słuszne i właściwe podejście, bo drożdżówki okazały się(...)Trochę bólu w krzyżu przysporzyło mi bułeczek formowanie w charakterystyczne ruloniki z grzebykiem na górze . Zeszło mi się przy tym najdłużej, bo pierwszy raz mierzyłam się z takim formatem drożdżówek. Nic to, dojdę do wprawy przy kolejnym pieczeniu:) Składniki na 14-15 średniej wielkości bułeczek: 80g masła 1 szkl. mleka [250ml] 30g świeżych drożdży 1/2 kg mąki pszennej - u mnie
Grunt to przepis!jedzonkiem. Właśnie dania na piknik były tematem Majowego Wyzwania Blogerek i Blogerów. Początkowo miałam zamiar przygotować wytrawne muffiny, ale jako, że nas bardziej ciągnie ku słodkościom zdecydowałam się na drożdżówki, bo także można je wziąć bez problemu do koszyka bez uszczerbku dla ich wyglądu i kształtu. Te drożdżówki robiłam już w wersji z rabarbarem (przepis niebawem) ale widząc na targu(...)pierwsze truskawki nie mogłam się im oprzeć i zdecydowałam się je wykorzystać do bułeczek. Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd ( klik ) i jestem z niego bardzo zadowolona. Drożdżówki pięknie wyrastają, są mięciutkie, pyszne i nie przesłodzone. A poniżej lista uczestników biorących udział w Majowym B&B: (podziękowania dla wszystkich:)) Paulina www.mojapasjasmaku.blogspo t.com Marta www.magicznezyciemarty.pl Agata myszkagotuje.blogspot.com Alina ala-piecze.blogspot.com Anna cafeamaretto.blogspot.com
My simple kitchenczapeczką z kruszonki. Smakują dzieciom dużym i małym. Doskonałe na Dzień Dziecka jak i bez okazji :) Warto je upiec i sprawić radość najbliższym :) Drożdżówki pięknie się prezentują na półmisku MARTHA od Porcelana Bogucice Ciasto: 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży około 100 g cukru szczypta soli(...)cukrze. Kruszonka: Miękką margarynę rozcieram palcami z mąką i cukrami, aż powstanie kruszonka. Gotowe ciasto , lekko ugniatam, dzielę na cztery części, delikatnie rozciągam wałkiem i wykrawam kubkiem cztery koła(drożdżówki) . Układam od razu na blaszce ( w odstępach) na natłuszczonym papierze do pieczenia. Na każdym robię „dołek” można użyć większego kieliszka, lub literatki, dno zanurzam w mące. Brzegi drożdżówek smaruję rozbełtanym
Takie tam pichceniejesiennym dogadzaniu sobie poszłam o krok dalej. Kilka dni po tym jak zrobiłam bułeczki z jabłkiem przyszła pora na moje ulubione drożdżówki - te z budyniem. To jest dopiero zastrzyk endorfin ... i kalorii przy okazji, ale skupmy się na tych pozytywnych stronach skoro późna jesień, a wraz z nią depresyjny nastrój czai się za rogiem - przynajmniej u mnie. No więc drożdżówki(...)prostu pyszne i chyba każdy o tym wie. A do tego są proste w wykonaniu o czym każdy może się przekonać tak jak ja ostatnio. Składniki (na 9 niewielkich drożdżówek): 300 gram mąki 5 łyżek cukru 1/2 opakowania drożdży w proszku 1 jajko 80 ml letniego mleka 1 łyżka jogurty greckiego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/5 kostki masła 1 opakowanie
Kuchnia po mojemu