drożdżówki - 3996 przepisów (strona:37/267)

Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem 198

specjał do przygotowania którego naprawdę nie potrzeba zbyt wiele wysiłku i czasu. Wystarczy raz dwa zagnieść ciasto, potem migiem nadziać bułeczki i gotowe! Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka maki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych(...)Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać ciasto w rulon od krótszego boku. Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia.  Rulon kroić

Grunt to przepis!
Pełnoziarniste bułeczki czekoladowo-cynamonowe 147

książki "Czekolada" . Moja wersja jest zdeczko okrojona, bo z połowy oryginalnych składników, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej oraz bez wykończenia lukrowego - i tak słodyczy w tych bułeczkach nie zabrakło :) Drożdżówki wyrosły jak szalone! Wyszły puszyste, wspaniale pachnące cynamonem, a w smaku z pyszną nutką czekolady i wanilii. Na pewno będę jeszcze wracać do tego przepisu! A może następnym razem zrobię wersję(...)przytuloną" w tortownicy? Hmm... Chyba ponowne wykorzystanie przepisu będzie szybciej niż pierwotnie zakładałam ;) Składniki na 10 sztuk dużych drożdżówek: CIASTO: 100g masła - roztopić 200ml mleka - zmniejszyłam z pierwotnej ilości 250ml, bo obawiałam się zbyt lepkiego ciasta 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka pasty waniliowej 350g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych   150g mąki pszennej pełnoziarnistej

Grunt to przepis!
Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni 183

Naprawdę ostro nadziane! W temacie bułeczek drożdżowych zdziałałam już całkiem sporo. Były Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi , a także Drożdżowe grzebienie z dżemem . Piekłam  Zakręcone drożdżówki z twarogiem oraz Drożdżówki z Nutellą . Całkiem niedawno mierzyłam się z także z Maślanymi bułeczkami przytulonymi z powidłami śliwkowymi .  Tym razem jednak naszła mnie ochota na drożdżowe co nieco w bardziej wytrawnej(...)mięsną i papryczką pepperoni z zalewy. Wyszły rewelacyjne!  Przy okazji zachęcam do podejrzenia przepisu na domowej roboty Pieczeń wieprzową z czerwoną papryką , której to część spożytkowałam w poniższych drożdżówkach. Składniki na 14-15 średniej wielkości bułeczek: 80g masła 1 szkl. mleka [250ml] 30g świeżych drożdży 1/2 kg mąki pszennej - u mnie akurat tortowa typ 450 80g cukru szczypta soli

Grunt to przepis!
Drożdżówka do odrywania z cynamonem, orzechami i żurawiną 203

naszej kuchni roznosi się błogi zapach drożdżowego ciasta i cynamonu. Nigdy nie przepadałam za drożdżowymi ciastami aż tu nagle - gdy spadł śnieg nabrałam takiej ochoty na domową drożdżówkę, że od razu musiałam ją upiec. Drożdżówka do odrywania jest genialnym wypiekiem - cudownie słodka i aromatyczna - idealna na zimowe wieczory z gorącą herbatą lub mlekiem. Fantastycznie się sprawdza jako przekąska do podjadania(...)przed telewizorem. Polecam!!! Drożdżówka do odrywania Składniki na ciasto:   2 i 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 7 g drożdży w proszku 5 łyżek masła 2/3 szklanki mleka szczypta soli 2 jajka Składniki na nadzienie: 100 g suszonej żurawiny 100 g orzechów włoskich 3 łyżki cynamonu 3/4 szklanki cukru 5 łyżek masła Do dzieła!!! W mleku rozpuszczamy masło

sierotka maRysia w kuchni
Drożdżówki z jabłkami 1999

spodobały, że nie mogłam ich nie upiec. Wprawdzie w "Wypiekaniu na śniadanie" czas na publikację jest do niedzieli ale mam nadzieję, że mnie przyjmą jeszcze do grona wspólnego wypiekania drożdżówek. :)  Drożdżówki robi się dosyć szybko, zwijanie wcale nie takie trudne jak by się wydawało a efekt końcowy powalający. Nam smakuj bardzo. Według przepisu Eli drożdżówki powinny być z nutellą(...)Ciąć w prostokąty o wymiarach 15*10 cm. Na 1/3 części ciasta pociąć paski, rozłożyć jabłka i posypać płatkami migdałów. Boki ciasta przy nadzieniu lekko zwijamy, dociskamy i zwijamy drożdżówki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę

Ala piecze i gotuje
Ślimaczki drożdżowe z budyniem 262

Bardzo pyszne drożdżówki, robię je od wielu lat. Są przepyszne. Proszek budyniowy i cukier rozmieszać w małej ilości mleka, pozostałe mleko zagotować i do gotującego się mleka wlać rozmieszany proszek budyniowy. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszać, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia. Drożdże pokruszyć do dużego kubka, dodać 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i 1/4 szklanki ciepłego(...)płat ciasta budyniem i zwinąć ze strony gdzie jest krótszy bok , tworząc roladę. Pociąć na plastry o szerokości 2 cm. Położyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i położyć drożdżówki, zostawić na chwilkę do lekkiego wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do 200, przez 15-20 minut. Drożdżówki muszą lekko urosnąć i nabrać złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, posypać

Kuchnia Pokoleń
Wytrawne drożdżówki - październikowa piekarnia 171

wędliną. Jako dodatków użyłam igiełek rozmarynu, plasterków czerwonej cebuli i czosnku. Bułki posypałam gruboziarnistym pieprzem i solą w płatkach. Ale można użyć ulubionych dodatków. Uzupełnienie: Jedna z blogerek piekących drożdżówki zwróciła uwagę, że dla niej to bardziej bułki niż drożdżówki. Ma rację! Moje to również bardziej bułeczki z wytrawnymi dodatkami niż klasyczne drożdżówki. Nie zwróciłam na to uwagi, gdyż cały(...)czas myślałam o moim wyrobie jak o bułkach, co z reszta widać po wpisie (używam określenia bułka a nie drożdżówka) Przepis podaję za Amber Wytrawne drożdżówki „  Ciasto przypomina to na buchty – jest puszyste i maślane. Dodaję do niego to, co akurat mam w lodówce: piórka cukrowej cebuli wymieszane z makiem, ser pleśniowy i gruszkę, buraka z plastrem koziego sera

Stare Gary
Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem 132

dzisiaj pachnie pysznie . Wstałam dzisiaj z myślą o pysznej drożdżówce i oto jest . Wyczekana , wytęskniona oraz poskromiona przez moje dłonie. Oj niesforna niesforna drożdżówko . Tak oto finał, a  zarazem koniec. Pyszna drożdżówka została dzisiaj spałaszowana do kawki.   Wypiekanie na śniadanie      Witam serdecznie wszystkie piekące zemną osóbki . Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem składniki na ciasto(...)pszenna tym 500) 8 g drożdży instant - 1 paczka 1 jajko i 1 żółtko 50 g cukru 100 g masła ( dałam margarynę ) 150 ml ciepłego mleka 1 szczypta soli Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem  nadzienie: 1/2 kg śliwek lub moreli ( dałam śliwki ) 150 g twarogu 2 łyżki śmietanki 3 łyżki cukru 2 łyżeczki pasty waniliowej (nie miałam dałam cukier

Różowa kuchnia
Drożdżówki z budyniem i truskawkami. 221

Drożdżówki kojarzą mi się ze szkołą. Pamiętam jak skubałam z nich kruszonkę, chyba najbardziej ją wtedy lubiłam. Dziś mogę być zadowolona gdyż drożdżówki wyszły mi bardzo dobre i zniknęły całe. Składniki: Ciasto: 12g suszonych drożdży, 270g mąki tortowej, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 szklanki ciepłego mleka, 2 i 1/2 łyżek ciepłej wody, 1 jajko, 1 łyżka roztopionego masła, 3 łyżki cukru(...)większej włożyłam trzy kawałki ciasta, gdzie ciasto było jedno obok drugiego. Do drugiej włożyłam tylko dwa kawałki ciasta i miały więcej luzu - na kolejnych fotkach będzie widoczna różnica w drożdżówkach. Przykryć ściereczką i odstawić na 25-30min. Po tym czasie ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i obsypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni na ok.25min

W kuchni u Moniki
Drożdżówki z marmoladą 171

Czerwone maki. Ognista czerwień. Pustynny piasek. Biały akcent. Padam...chyba pora na drugą kawę... Choć do dzisiejszych drożdżówek zdecydowanie wolę mleko.Drożdżówki jeszcze ciepłe, prosto wyjęte z piekarnika, niesamowicie klejące się od nadmiaru marmolady.Pięknie pachnące i miękkie. Jedynie wyglądem trochę straszą ale co tam;) Daleko im co do niektórych idealnie wyglądających bułeczek na innych blogach ale kto by się(...)przejmował? ;) Dlatego życzę Wam udanego początku tygodnia a ja idę naładować akumulatory paliwem pt."cukier":D Skorzystałam z tego przepisu robiąc drożdżówki (klik ) nie mniej oryginał znajdziecie na Moich Wypiekach. Porcja na 12 drożdżówek Składniki: Zaczyn:  25 g drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mąki 100 ml letniego mleka szczypta soli Ciasto:  500 g mąki

My simple kitchen
Drożdżówki z serem i rodzynkami 199

mnie pyszna drożdżówka z serem i rodzynkami a do tego kubek mleka lub kakao to już pełnia szczęścia. To kolejne "Wypiekanie na śniadanie" i  tym razem piekliśmy drożdżówki, które zaproponowali Paweł i Magda . Czego chcieć więcej. Drożdżówki podane na talerzu z kolekcji Colin z Porcelana Bogucice.  Składniki: Zaczyn 125 ml mleka 25 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru(...)pozostawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarnika gór-dół na 180 stopni i piec około 25 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce. Jeszcze letnie drożdżówki posmarować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.   Razem ze mną drożdżówki piekli

Ala piecze i gotuje
Drożdżówki z serem 160

Domowe drożdżówki zrobiłam po raz pierwszy w życiu, dlaczego? a no dlatego że zawsze wolałam po prostu wejść do cukierni i wyjść z gotową drożdżówką... ot tak, od zaraz bez wyrabiania ciasta, bez pieczenia, bez tego całego czekania aż w końcu ją zjem. Teraz przyznam, że dla tej świeżo wyjętej z piekarnika, cieplutkiej drożdżówki to ja wolę poczekać! Ciasto(...)podanej porcji zrobiłam 19 drożdżówek) 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 40 g cukru 2 jajka 0,5 szkl oleju 1 szkl mleka szczypta soli łyżka cukru waniliowego Nadzienie serowe 600 g białego sera 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego Sposób Drożdże rozpuścić w letnim mleku, wszystkie składniki

Kuchenne aromaty
drożdżówki z rabarbarem i budyniem 221

roku sezon owocowych ciast zaczyna się od rabarbaru, w tym roku przepis na drożdżówki z rabarbarem i budyniem. Save Print drożdżówki z rabarbarem i budyniem   Składniki 15g świeżych drożdży 750ml mleka 3 szklanki mąki 50g margaryny 2 jajka 10 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 4 łodygi rabarbaru Przygotowanie Zaczynamy od zrobienia rozczynu na ciasto drożdżowe. W garnku podgrzewamy 250ml(...)cieście rozsmarowujemy budyń z rabarbarem i zwijamy jak roladę. Kroimy na plastry grubości 4 centymetrów i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy dokładnie każdą drożdżówkę. Piecyk rozgrzewamy do 180C i pieczemy drożdżówki na złoty kolor około 25min. smacznego. 3.2.2929 The post drożdżówki z rabarbarem i budyniem appeared first on zjem to blog kulinarny

zjem to blog kulinarny
Drożdżówki z serem 146

Drożdżówki i sernik to są wypieki, które moglibyśmy jeść na okrągło. Mają coś magicznego w sobie, co jak dla mnie jest idealne. Uwielbiam leniwe popołudnia, gdy ciasto drożdżowe powoli wyrasta sobie w misce, a później można jeść taką jeszcze ciepłą bułeczkę i popijać ją szklanką mleka. Drożdżówek z piekarni nie lubię, nigdy nie lubiłam i już teraz nie próbuję się(...)pyszne, którymi zajadają się wszyscy z apetytem, wiem, co w nich jest i do tego są znacznie tańsze, same plusy Dziś chciałabym Wam przedstawić jedne z moich ulubionych drożdżówki z serem. Zakręcone, rosną duże, więc można rozdzielić ciasto na mniejsze części. Jak dla mnie idealne. Inspiracja tutaj . Składniki: CIASTO: – 250 ml mleka; – 80 g oleju

dom-agi.pl
Dzień Dużego Dziecka 165

Zazwyczaj tak bywa, że po powrocie z basenu włącza się ogromna gastrofaza, dlatego około sobotniego południa zaczęłam z desperacją szukać po szafkach czegoś słodkiego do kawy. Znalazłam zwykłą czerstwą drożdżówkę z rodzynkami i już wiedziałam czym to się skończy. RÓŻANO MIGDAŁOWY PUDDING Z CZERSTWEJ DROŻDŻÓWKI 2-3 łyżki grubo mielonych pekanów   masło do wysmarowania formy 1/2 szklanki mleka(...)jajko 1 opakowanie (16g) cukru migdałowego kilka kromek czerstwej drożdżówki (świeżą można podsuszyć w piekarniku) słoiczek płatków róży w cukrze Żaroodporną formę smarujemy masłem i wysypujemy mielonymi orzechami. Mleko mieszamy trzepaczką z jajkiem i cukrem migdałowym. Kromki drożdżówki smarujemy z jednej strony konfiturą różaną i ciasno układamy w formie. Zalewamy masą jajeczną i zostawiamy na ok.15 minut, żeby ciasto wchłonęło

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania