Drożdżówki, bułeczki, rogaliki ... wszystko co ma w swoim składzie drożdże kocham nad życie ❤ i pewnie z tego powodu właśnie ten gatunek ciasta piekę najczęściej. Dziś zapraszam na klasyczne, bardzo polskie (bo chyba nigdzie na świecie nie wypieka się identycznych) drożdżówki z serem. Nie mam najmniejszych problemów z ciastem drożdżowym, więc drożdżówki są mięciutkie, aromatyczne i bardzo smaczne 😊 Składniki(...)zawijamy do dołu. Kroimy na równe części ostrym nożem i każdy kawałek skręcamy, aby otrzymać tzw. "muszkę" (odrobina serowego farszu może wypłynąć nam z ciasta - nie zważamy na to). Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 st. i pieczemy
Walijskie Pichcenieokresie Wielkanocy w moim domu zaczynają królować drożdżowe wypieki. Drożdżowe baby nie zawsze cieszą się największym powodzeniem, za to świeżej drożdżówki nigdy nikt nie odmawia. Te są wyjątkowe – w formie uroczych wianuszków lub, jak kto woli, ślimaczków nadzianych aromatycznym cynamonowym nadzieniem. Polecam je nie tylko od Święta. Pochodzą ze Skandynawii i zwą się Kanelbullar. Ich charakterystyczną cechą jest chrupiąca(...)cieszą oko wyglądem, to jeszcze doskonale smakują. Wbrew pozorom robi się je bardzo prosto, a zwija się je błyskawicznie. Zobaczcie na zdjęciach. Z przepisu otrzymamy ok. 13-15 aromatycznych drożdżówek – zapewniam, że znikną w oka mgnieniu! Najlepsze są jeszcze ciepłe – od razu po przygotowaniu. Kanelbullar – drożdżówki z cukrową posypką: 3 szklanki mąki (500 g) + do podsypywania
Poezja smakuPostawiłam na klasykę i mojego popisowego ślimaka drożdżowego , którego wypiekam często i namiętnie, a bez którego nie wyobrażam sobie niedzielnego popołudnia przy herbacie czy kawie :) Proponuję zajrzeć również poniżej: Drożdżówka ślimak bogato nadziana Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Tym razem jako nadzienia użyłam tu gotowej masy makowej oraz dżemu z czarnej porzeczki . Bogate miała wnętrzności ta moja drożdżówa! :D Składniki(...)makiem https://grunttoprzepis.blogspot.com/2018/03/slimak-drozdzowy-z-makiem.html MARCEPANOWY KĄCIK - Ciasto drożdżowe z chałwą https://marcepanowykacik.blogspot.com/2018/03/ciasto-drozdzowe-z-chawa.html DORCIA W KUCHNI [FB] - Placek drożdżowy (jeszcze gorący) https://www.facebook.com/dorotalapacz/posts/1048212918650571?hc_location=ufi KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami https://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2018/03/przytulane-drozdzowki-ze-sliwkami-i.html MOJE DOMOWE KUCHARZENIE = Zakręcona drożdżówka z makiem https://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2018/03/zakrecona-drozdzowka-z-makiem.html c.d.n
Grunt to przepis!Ostatnio mam fazę na orkisz... chałka , drożdżówki ze słodkim nadzieniem a teraz padło na drożdżówki z budyniem. JAKIE ONE SĄ DOBRE! Te z piekarni czy marketu przy nich to nic. Pachnące, słodkie, zdrowe i pyszne... Czego chcieć więcej? Składniki na 15 drożdżówek: 500 g mąki orkiszowej typ 450-750 40 g drożdży 5 łyżek oleju kokosowego(...)pieczenia i spłaszczamy. Odkładamy w ciepłe miejsce na czas robienia i studzenia budyniu. Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (z 3 łyżkami ksylitolu), studzimy. W drożdżówkach robimy dziurkę i nakładamy ok. 2 łyżki budyniu. Pieczemy 20-25 min w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia... Mnie zagadali i się lekko przypaliły
CzarnawisienkaSkoleboller czyli norweskie szkolne bułeczki, to nic innego jak drożdżówki z budyniem. Osobiście nigdy nie kupowałam drożdżówek. Nigdy mi one nie smakowały. Co innego domowe!:) Zwłaszcza z tego przepisu. Chciałabym Wam napisać jak bułeczki smakowały następnego dnia, ale po prostu nie mogę – nie ostała się ani jedna. Drożdżówki wyszły niesamowicie puszyste i mięciutkie. Smakowały nam wszystkim bardzo. Pomimo tego
Smaki Na TalerzuPrawdziwy smak dzieciństwa- drożdżówki z dżemem, jak z najlepszej piekarni. Do nich tylko kubek kakao (takiego prawdziwego, nie instant) i mamy śniadanie, jak za czasów mojej podstawówki :) Ach, jak wtedy wszystko smakowało, czy to drożdżówka, czy jogurt z bułką pszenną, czy kanapka z żółtym serem… Bo jak się miało te 8 – 10 lat… Czytaj dalej Zawijane drożdżówki
brunetkawkuchniMoje drożdżówki są porządnie nadziane, tak od serca. Dlaczego? Bo tak lubię najbardziej. Dla mnie ciasto to dodatek, który za sprawą bardzo dużej ilości nadzienia nie wysycha i smakuje wyśmienicie nawet na 3 dzień. O ile coś jeszcze zostanie ;) Za tło przepraszam, nie mam jeszcze parapetu :D Może coś na to doradzicie? :D Potrzebujemy: Ciasto: 250 ml mleka 1 opakowanie(...)nadzieniem, pozostawiając około 2 cm wolnego ciasta u góry. Ciasto posmarowane nadzieniem zwijamy jak roladę. Następnie tniemy ostrym nożem na paski o szerokości około 4 - 5 cm. Każą drożdżówkę ugniatamy wzdłuż trzonkiem noża, powodując, że boki unoszą się lekko ku górze. Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 20 minut. Pieczemy
MamaOskarkanaturalną zawartość tłuszczu – taką jak w czasie dojenia (sezonowo waha się ona od 3,5-4%). I właśnie z takiego mleka wychodziły najlepsze, babcine wypieki. Rogaliki z serem (drożdżówki z serem) to przepis, który przeniesie każdego do smaków dzieciństwa. Ciasto drożdżowe pozwala przywołać magiczne wspomnienia. Drożdżówki z tego przepisu są miękkie i długo zachowują świeżość. Rogaliki najlepiej smakują podane(...)poniedziałek jeszcze przemycam je do pracy. Są niesamowicie aromatyczne i pachnące, a dodatek skórki cytryny do serowej masy czyni ją bardzo lekką i orzeźwiającą. Rogaliki z serem (drożdżówki z serem) – ciasto: 600 g mąki pszennej 300 ml ekologicznego mleka (użyłam z Piątnicy) 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g rozpuszczonego masła (min. 82% tłuszczu) 40 g świeżych drożdży szczypta
Poezja smakubaaardzo często piekę drożdżowe bułeczki, które cała moja rodzina uwielbia ❤ staram się czasami zmienić trochę ich formę, aby nie było zbyt monotonnie, a wciąż pysznie. Tym razem moje drożdżówki zwinęłam nadając im kształt kwiatków 😊 Puszyste, drożdżowe ciasto + orzechowa nutella w środku + maślana kruszonka = 💕💕💕 Uczta dla podniebienia! Składniki: 2 szkl. mąki pszennej tortowej(...)świeżych drożdży 1/2 szkl. mleka 75 g masła 1 jajko szczypta soli dodatkowo : nutella do środka kruszonka z tego przepisu do posypania roztrzepane żółtko do posmarowania drożdżówek Wykonanie: Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15min). Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę
Walijskie Pichcenietaką niepogodę, do weekendowej kawy lub herbaty z imbirem, miodem i cytryną, idealnie sprawdzi się pyszna domowa drożdżówka. Na przykład ze śliwką węgierką i kruszonką. Zapraszam! :) Składniki na rozczyn: 1/2 szkl ciepłego mleka 50 g drożdży 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka mąki pszennej, typ 500, np. TOTA Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej, typ 500, np. TOTA(...)koniec dodać przestudzone, rozpuszczone masło i urabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, obsypać delikatnie mąką. Urywać kawałki ciasta i układać po 6 drożdżówek na blaszce, zostawiając odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Kruszonka: Składniki na kruszonkę wymieszać rękoma, aż powstanie sypka masa. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Drożdżówki posmarować delikatnie białkiem wymieszanym
Trufelkowodomowe drożdżówki...Uwielbiam ich zapach i smaaak. Dzisiaj moi drodzy zdrowsza wersja drożdżówek z dodatkiem mąki orkiszowej. Tym razem nie ozdabiałam ich dodatkowo ani lukrem ani czekoladą, tylko po prostu posypałam je cukrem pudrem. Gorące bułeczki uwielbiam popijać mlekiem, a następnego dnia, gdy są już twardsze to popijam je pyszną gorącą herbatką. Składniki: ciasto: mąka pełnoziarnista orkiszowa 3 szklanki(...)kładziemy marmoladę i dokładnie zlepiamy na środku i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawiamy na 45 min. Następnie smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piekarnik rozgrzewamy. Drożdżówki pieczemy w 170 stopniach przez 30-40 min. aż będą rumiane. Ostygnięte drożdżówki posypujemy cukrem pudrem
kulinarne odsłony patiPyszne, puszyste, mięciutkie, aromatyczne...Mogłabym tak wymieniać i wymieniać ;). Drożdżówki marzenie. Z mojego ulubionego, maślanego, delikatnego ciasta na samych żółtkach. Po prostu rozpływają się w ustach. Do ciasta dodałam otartą skórkę z pomarańczy, a upieczone już bułeczki pokryłam cienką, ale znaczącą w smaku warstwą pomarańczowego lukru. Wraz z serowym nadzieniem to połączenie warte grzechu ;). Bułeczki przepysznie smakują ze szklanką mleka(...)drugi dzień również są smaczne :). Zachęcam do upieczenia, bo żadna drożdżówka ze sklepu nie um ywa się do tych wykonanych w domu ;) . Składniki na około 20 drożdżówek: 575 g mąki pszennej 300 ml mleka 5 żółtek 125 g masła 60 g cukru 35 g świeżych drożdży skórka otarta z 1 pomarańczy ( wyszorowanej i sparzonej ) Nadzienie serowe: 500 g twarogu półtłustego
Opowieści z piekarnikaDrożdżówki z serem zna każdy i chyba każdy lubi, nieprawdaż? ;). A jeśli wzbogacimy je o pyszne, pachnące morele, to już w ogóle trudno się będzie od nich oderwać ;). Mięciutkie i puszyste drożdżowe ciasto, twarożkowe waniliowe nadzienie i soczysta morela - to bajkowe połączenie, nie sposób się mu oprzeć. Na drugi dzień smakują równie dobrze; dzięki wilgotnemu nadzieniu nie tracą wiele(...)świeżości. Najlepsze drożdżówki to te wykonane własnoręcznie w domu; nie muszą być idealnie równe i kształtne, najważniejszy jest smak, a ten obroni się sam ;). Bardzo polecam :). Składniki na 15 sztuk: 500 g mąki pszennej 2 żółtka 250 ml letniego mleka ( 1 szklanka ) 26 g drożdży 3 czubate łyżki cukru pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) 80 g masła ćwierć łyżeczki
Opowieści z piekarnikaDrożdżówki z porzeczkami i kruszonką to oznaka tego, że lato jest w pełni. Latem częściej sięgam po ciasto drożdżowe i świeże owoce. Moje porzeczki w tym roku obrodziły, więc oprócz soków i dżemów zostało ich całkiem sporo na letnie wypieki. Jeżeli macie nadmiar porzeczek to zachęcam do wypróbowania przepisów na fajne, kruche ciasto Kwaśny Jacek czy też tradycyjnego pleśniaka . Kwaskowe(...)porzeczki świetnie przełamują słodycz ciast i bardzo mi odpowiada ich dodatek. Moje bułeczki drożdżowe z porzeczkami zawierają wsystkie trzy odmiany porzeczek. To zestawienie świetnie się uzupełnia. Drożdżówki nie sa za słodkie więc dla wielbicieli słodkiego polecam oprószenie ich cukrem pudrem. Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką 370 g mąki 2/3 szkl mleka 1/4 szkl cukru 1 jajko 1 żółtko
Pieguskowa KuchniaPowiem szczerze, nie lubię tych drożdżówek! Nie lubię ich dlatego, że robi się je pół dnia, a znikają w pół godziny!!! Młodszemu synowi, który w tym roku krzywi się na widok malin, aż uszy się trzęsły, gdy zajadał się drożdżówką z tymi owocami :). Drożdżówki malinowe udekorowałam dwoma różnymi lukrami, ponieważ(...)zrobienie malinowego lukru wpadłam w ostatniej chwili. Z białym wydawały mi się mało apetyczne ;). W tym Więcej... Artykuł Drożdżówki malinowe – Raspberry Sweet Rolls pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki Pomysł