drożdżówki - 3996 przepisów (strona:46/267)

Drożdżówki pszenno-orkiszowe 148

domowe drożdżówki...Uwielbiam ich zapach i smaaak. Dzisiaj moi drodzy zdrowsza wersja drożdżówek z dodatkiem mąki orkiszowej. Tym razem nie ozdabiałam ich dodatkowo ani lukrem ani czekoladą, tylko po prostu posypałam je cukrem pudrem. Gorące bułeczki uwielbiam popijać mlekiem, a następnego dnia, gdy są już twardsze to popijam je pyszną gorącą herbatką.  Składniki: ciasto: mąka pełnoziarnista orkiszowa 3 szklanki(...)kładziemy marmoladę i dokładnie zlepiamy na środku i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawiamy na 45 min. Następnie smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piekarnik rozgrzewamy. Drożdżówki pieczemy w 170 stopniach przez 30-40 min. aż będą rumiane. Ostygnięte drożdżówki posypujemy cukrem pudrem

kulinarne odsłony pati
Drożdżówki serowo - pomarańczowe 113

Pyszne, puszyste, mięciutkie, aromatyczne...Mogłabym tak wymieniać i wymieniać ;). Drożdżówki marzenie. Z mojego ulubionego, maślanego, delikatnego ciasta na samych żółtkach. Po prostu rozpływają się w ustach. Do ciasta dodałam otartą skórkę z pomarańczy, a upieczone już bułeczki pokryłam cienką, ale znaczącą w smaku warstwą pomarańczowego lukru. Wraz z serowym nadzieniem to połączenie warte grzechu ;). Bułeczki przepysznie smakują ze szklanką mleka(...)drugi dzień również są smaczne :). Zachęcam do upieczenia, bo żadna drożdżówka ze sklepu nie um ywa się do tych wykonanych w domu ;) . Składniki na około 20 drożdżówek: 575 g mąki pszennej 300 ml mleka 5 żółtek 125 g masła 60 g cukru 35 g świeżych drożdży skórka otarta z 1 pomarańczy ( wyszorowanej i sparzonej ) Nadzienie serowe: 500 g twarogu półtłustego

Opowieści z piekarnika
Drożdżówki z serem i morelami 218

Drożdżówki z serem zna każdy i chyba każdy lubi, nieprawdaż? ;). A jeśli wzbogacimy je o pyszne, pachnące morele, to już w ogóle trudno się będzie od nich oderwać ;). Mięciutkie i puszyste drożdżowe ciasto, twarożkowe waniliowe nadzienie i soczysta morela - to bajkowe połączenie, nie sposób się mu oprzeć. Na drugi dzień smakują równie dobrze; dzięki wilgotnemu nadzieniu nie tracą wiele(...)świeżości. Najlepsze drożdżówki to te wykonane własnoręcznie w domu; nie muszą być idealnie równe i kształtne, najważniejszy jest smak, a ten obroni się sam ;). Bardzo polecam :). Składniki na 15 sztuk: 500 g mąki pszennej 2 żółtka 250 ml letniego mleka ( 1 szklanka ) 26 g drożdży 3 czubate łyżki cukru pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) 80 g masła ćwierć łyżeczki

Opowieści z piekarnika
Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką 179

Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką to oznaka tego, że lato jest w pełni. Latem częściej sięgam po ciasto drożdżowe i świeże owoce. Moje porzeczki w tym roku obrodziły, więc oprócz soków i dżemów zostało ich całkiem sporo na letnie wypieki. Jeżeli macie nadmiar porzeczek to zachęcam do wypróbowania przepisów na fajne, kruche ciasto Kwaśny Jacek czy też tradycyjnego pleśniaka . Kwaskowe(...)porzeczki świetnie przełamują słodycz ciast i bardzo mi odpowiada ich dodatek. Moje bułeczki drożdżowe z porzeczkami zawierają wsystkie trzy odmiany porzeczek. To zestawienie świetnie się uzupełnia. Drożdżówki nie sa za słodkie więc dla wielbicieli słodkiego polecam oprószenie ich cukrem pudrem. Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką 370 g mąki 2/3 szkl mleka 1/4 szkl cukru 1 jajko 1 żółtko

Pieguskowa Kuchnia
Drożdżówki malinowe – Raspberry Sweet Rolls 205

Powiem szczerze, nie lubię tych drożdżówek! Nie lubię ich dlatego, że robi się je pół dnia, a znikają w pół godziny!!! Młodszemu synowi, który w tym roku krzywi się na widok malin, aż uszy się trzęsły, gdy zajadał się drożdżówką z tymi owocami :). Drożdżówki malinowe udekorowałam dwoma różnymi lukrami, ponieważ(...)zrobienie malinowego lukru wpadłam w ostatniej chwili. Z białym wydawały mi się mało apetyczne ;). W tym Więcej... Artykuł Drożdżówki malinowe – Raspberry Sweet Rolls pochodzi z serwisu Słodki Pomysł

Słodki Pomysł
Pełnoziarniste drożdżówki z czereśniami 172

Zapach świeżego pieczywa poplątany z zapachem świeżej kawy unosił się w całym domu od rana... Oznaczało to jedno. Znakomite śniadanie... Pyszne drożdżówki to smak dzieciństwa, wspomnienia babci ugniatającej ciasto i pięknego zapachu unoszącego w domu. Takie wspomnienia wywołały u mnie te drożdżówki. Pełnoziarniste, z wiśniami i prawie bez cukru. Zdrowe, smaczne i niezwykle sycące. Składniki na 12 drożdżówek: 20g drożdży(...)części, a z każdej robimy wałek i zawijamy w pętelkę. Przekładamy na blaszki i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Robimy dziurę w środku drożdżówek i nakładamy czereśnie. Boki smarujemy białkiem. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy każdą blaszkę

Czarnawisienka
Przepis #31 Żytnie drożdżówki z owocami 135

Witajcie, pachnąca, cieplutka i z kruszonką i owocami - drożdżówka. Wspomnienie dzieciństwa. Przechodząc na dietę i zdrowy styl życia wydawać by się mogło, że takie pyszności muszą odejść w zapomnienie. Fakt, te kupione w przeciętnym sklepie czy piekarni raczej do zdrowych nie należą. Jednak warto czasami umilić sobie życie i sięgnąć po coś pysznego. Dlatego postanowiłam przygotować swoją domową wersję drożdżówki(...)które nakładamy owoce lub powidła czy inne nadzienie. Wierzch posypujemy kruszonką przygotowaną z resztek mąki (to co zostaje w misce) do której dodajemy odrobinę cukru kokosowego. Tak przygotowane drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez  około 25 minut. Pyszna i aromatyczna drożdżówka z owocami i kruszoną idealnie nadaje się na drugie śniadanie czy przekąskę do kawy. Smacznego

Health-Fit-Life
Kokosowe drożdżówki z rabarbarem, „serem” i kruszonką, a więc Bon Appetit 142

zrobiła”. Kompocików od zeszłego roku to jeszcze ma pół spiżarni, więc wynegocjowałam, że on wyprasuje wszystko co od dwóch tygodni grzecznie czeka a ja upiekę te jego ukochane drożdżówki. W sumie, to nie miałam nawet zamiaru robić z tego posta, ale jak zaczęłam kombinować z przepisem to stwierdziłam, ze chyba jednak coś dobrego z tego wyjdzie, więc w razie(...)każdej kulce zrób spore zagłębienie i nałóż łyżkę masy „serowej” i posyp kruszonką. Odstaw na 10-20 minut do ponownego wyrośnięcia. W zależności od ilości/wielkości drożdżówek czas pieczenia 30-35 minut w temp. 180 C bez termoobiegu. Smacznego! ps. Misiek nie czekał na stosowne przybranie stołu, kawkę ani żadne pitu pitu, nałożył sobie od razu

greenscarf
DWUSMAKOWE DROŻDŻÓWKI NA KRUPCZATCE 145

Zachciało mi się drożdżówek, ale gdy zauważyłam że mam zbyt małą ilość mąki tortowej i nie chce mi się iść do sklepu, postanowiłam dodać mąkę krupczatkę, i drożdżówki wyszły pyszne. Można je nadziewać czym się chce, ale według mnie budyń z dżemem wiśniowym stanowi doskonały duet, a dopełnieniem do drożdżówek najlepiej ciepłe mleko lub kakao.     SKŁADNIKI Ciasto(...)łyżeczce dżemu.  Wierzch ciasta smarujemy białkiem.  Pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach.  Po upieczeniu i wystudzeniu smarujemy lukrem.  Talerzyki na których podałam drożdżówki pochodzą z  Galerii Cuda Świata

słodki bratek
Szybkie drozdzowe rogaliki 172

Wielu z nas na drugie śniadanie wybiera drożdżówki, które kupuje w piekarni lub pobliskim markecie. Warto jednak od czasu do czasu, samemu przygotować sobie taką przekąskę w domu. Zwłaszcza, że wbrew pozorom wcale nie zajmuje to dużo czasu. Nasze dzisiejsze rogaliki świetnie sprawdzają się także jako popołudniowy dodatek do kawy lub pachnące, leniwe weekendowe śniadanie. Drożdżówki doskonale smakują także(...)włączyć termoobieg, ale należy wtedy ustawić temperaturę na 190 stopni. Przygotowujemy także blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy wedle uznania, na 3 części - wtedy rogaliki są wielkości drożdżówek z piekarni, na 4 - my tak robimy, są wtedy fajne do kawy lub na więcej, wychodzą małe rogaliczki, które są mniej puszyste ,a bardziej kruche. Każdą część wałkujemy nadając

Kuchnia od dwojga
Szybka drożdżówka bez wyrabiania i wyrastania 160

wekeend jakoś akcja znów ruszyła i pieczemy słodkości z bakaliami.. Zastanawiałam się co by tu upiec..tylko 2 domowników teraz je słodkości..zapytałam męża i on zażyczył drożdżówkę ..zawijaną z jakąś masą..no i jest drożdżówka, tylko inna niż wg życzenia..Taką drożdżówkę robi się bardzo szybko, wystarczy wymieszać ciasto trzepaczką , przelać do foremki i upiec..Już kiedyś podobną(...)wymieszane z masłem.Na koniec dodać rodzynki. Wymieszać trzepaczką lub mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelać do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać schłodzoną kruszonką. Drożdżówkę piec ok. 35-45 minut ( lub do zrumienienia). Wyjąć z piekarnika i wystudzić

Moje domowe kucharzenie
DROŻDŻÓWKA JAK U BABCI 158

Drożdżówka z masłem lub dżemem, a do tego kubek gorącej czekolady to dla mnie idealne śniadanie. Nie ma nic lepszego! Takie śniadania mogłabym jeść codziennie. Pamiętam jak moja babcia piekła takie drożdżówki to zawsze zaczynałam jeść je od kruszonki 😉 Sprawdzony przepis, który zawsze się udaje - drożdżówka rośnie wysoka, a do tego jest puszysta i miękka, nawet na drugi dzień. Zachęcam

Kuchnia MagdaLeny
DROŻDŻÓWKI -RÓŻE Z JABŁKAMI,CYNAMONEM I MIODEM 147

prostokąt. Ponownie posmarujcie go masłem i nałóżcie trochę nadzienia. Zrolujcie i pokrójcie na około 8 plastrów-to samo zróbcie z drugim kawałkiem ciasta, w ten sposób powstanie około 16 drożdżówek. Każdy plaster-drożdżówkę ułóżcie na przygotowanej blasze wyłożonej pergaminem, odstawcie do wyrośnięcia na mniej więcej kwadrans. Nagrzejcie piekarnik do 200 st. Wyrośnięte drożdżówki polejcie roztopionym miodem. Wstawcie do nagrzanego piekarnika(...)minut. Po 5 minutach zmniejszcie temperaturę do 180 st i dopieczcie około 20-25 minut. Zimne drożdżówki możecie delikatnie polukrować. sugerowałam się przepisem z książki " o jabłkach

OliveandThyme
Pełnoziarniste drożdżówki z puree z dyni i dżemem z rokitnika 170

jest bardzo zdrowy a zarazem pyszny. Bułeczki są mięciutkie i lekkie...Najlepiej smakują świeżutkie, kiedy są jeszcze ciep ł e 😋 Cudowny zapach drożdżówek rozchodzi się po całym domu....   Aby drożdżówki były odpowiednie dla wegan, wystarczy zamiast masła użyć margaryny roślinnej, a w zamian mleka krowiego użyć(...)szklanki, masło 100 g, starta sk ó rka z pomarańczy 1 łyżeczka, s ó l szczypta, nadzienie: dżem 100% z owoców Rokitnik Łowicz pół słoika, dodatkowo: mleko do posmarowania drożdżówek, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy, a masło rozpuszczamy.  M ą k ę  łączymy z drożdżami, puree z pieczonej dyni, cukrem, sol ą  oraz ciepłym mlekiem i zagniatamy ciasto

kulinarne odsłony pati
Szwedzkie drożdżówki z cynamonem 240

mnie nic lepszego niż słodka drożdżówka na drugie śniadanie. Szwedzkie drożdżówki z cynamonem to bułeczki, które choć są bardzo kaloryczne, to jednak nie sposób im się oprzeć. Pachną i smakują obłędnie. Najlepsze oczywiście są od razu po upieczeniu, dlatego warto je przygotować w weekend. Z przepisu otrzymamy 12 dużych i słodkich bułeczek. Szwedzkie drożdżówki z cynamonem: 4 i 1/2 szklanki(...)Jeszcze gorące bułeczki można posmarować za pomocą pędzelka rzadkim lukrem (ok. 2 czubate łyżki cukru i ok. 1 łyżeczka soku z cytryny) – dodatkowo zyskają na smaku. Post Szwedzkie drożdżówki z cynamonem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania