bułeczki z serem lub właśnie z makiem. To mój smak z dzieciństwa. Pamiętacie te bułeczki ze szkolnego sklepiku? Wyglądają efektownie i jeszcze lepiej smakują. Gorąco polecam wypróbować przed świętami. Drożdżówki z makiem wykonasz w 60 minut . Czas wyrastania ciasta drożdżowego : 70 – 90 minut (plus 10 – 15 minut aktywacji świeżych drożdży) Czas pieczenia bułeczek : 15 minut w 190 stopniach(...)cukru pudru dodaj 1 łyżkę przegotowanej wody lub soku z cytryny. Całość mieszamy i od razu polewamy ostudzone bułeczki. Sposób wykonania zawijanych, drożdżowych bułeczek z makiem Do przygotowania drożdżówek potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, czystej ściereczki kuchennej, miksera, blaszki do piekarnika. Przyda się także maszynka do mielenia z drobnymi oczkami oraz sito, gdy używasz suchego maku. Zanim zaczniesz robić bułeczki
Ania gotujeSzneki ... określenie dla niektórych jak z kosmosu 😂 A to dziwne określenie oznacza nic innego jak ... drożdżówki w gwarze Wielkopolskiej. Szneki z glancem - do dziś pamiętam określenie, którego używała moja Babcia na fajnie skręcone, polukrowane drożdżówki (glanc-lukier). A, że jestem już w wieku, kiedy z sentymentem powraca się do przeszłości, i do starych, sprawdzonych, rodzinnych przepisów postanowiłam zrobić szneki 😍 Ponieważ(...)momentu jak skorzystałam z przepisu Krystyny na pyszne drożdżowe jagodzianki zachwycam się tym ciastem, do zrobienia tych pysznych drożdżówek skorzystałam właśnie w tego, sprawdzonego przepisu. Drożdżówki w wersji oryginalnej powinny być bez owoców ... skręcone w formie ślimaka i porządnie polukrowane. U mnie mała modyfikacja - dorzuciłam kilka pokrojonych moreli, i nie lukrowałam ich, bo zwyczajnie nie lubię lukru 😉 Mimo małych
Walijskie Pichceniesernikiem to mój ulubiony wypiek. Zawsze się udaje i można z nim coś pokombinować. Tym razem upiekłam podłużne rolowane drożdżowce, które po upieczeniu kroiłam na małe i zgrabne drożdżówki. Idealne na podwieczorek, poczęstunek. Można je zabrać na piknik, wycieczkę czy do pracy na słodkie drugie śniadanie. Nadziałam je pachnącymi owcami sezonowymi. Lekko kwaśne owoce i słodkie ciasto to doskonałe połączenie(...)szklanka wydrylowanych wiśni 1 szklanka jagód kamczackich 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe cukier trzcinowy do smaku Dodatkowo: mąka do podsypania stolnicy 1 jajko cukier trzcinowy do posypania drożdżówek Wykonanie pysznych drożdżówek: 1. Rozczyn: Składnki na rozczyn przekładamy do miseczki, rozcieramy widelcem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut żeby rozczyn ,,ruszył
IzabelawkuchniDrożdżówki z morelami i kruszonką, czyli kolejny domowy przepis na drożdżówki kupowane zazwyczaj w sklepiku czy pobliskiej piekarni. Pyszne i pachnące drożdżowe ciasto w towarzystwie sezonowych, słodkich moreli i chrupiącej kruszonki. Połączenie doskonałe! Wypróbujcie je koniecznie ze szklanką zimnego mleka, kakao, czy kawy – wtedy smakują najlepiej! Zapisz przepis The post Drożdżówki z morelami i kruszonką first appeared on Pogotujmy.pl(...)Artykuł Drożdżówki z morelami i kruszonką pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plDrożdżówki z truskawkami i kruszonką, czyli kolejny domowy przepis na drożdżówki kupowane zazwyczaj w sklepiku czy pobliskiej piekarni. Pyszne i pachnące drożdżowe ciasto w towarzystwie sezonowych owoców i chrupiącej kruszonki. Połączenie doskonałe! Wypróbujcie je koniecznie ze szklanką zimnego mleka, kakao, czy kawy – wtedy smakują najlepiej! Zapisz przepis The post Drożdżówki z truskawkami i kruszonką first appeared(...)Pogotujmy.pl . Artykuł Drożdżówki z truskawkami i kruszonką pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plDrożdżówki z serem. Pyszne, mięciutkie. Idealne na drugie śniadanie, albo na deser. Do kawy, herbaty, lub mleka. Drożdżówki sprawdzą się zawsze i wszędzie. Moje drożdżówki posypałam cukrem pudrem, ale można polać je lukrem. Składniki: 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 pełne łyżki cukru 25 g. drożdży 350 g. mąki pszennej szczypta soli 1/4 szklanki oleju 1 jajko(...)części. Każdą część ciasta skręcić na 2 lub 3 razy i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Białko wymieszać z cukrem. Posmarować drożdżówki i zostawić jeszcze na 10-15 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 25-30 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Agusiowe smakołykiPuszyste, mięciutkie, pachnące cynamonem i obsypane maślaną kruszonką... Idealne drożdżówki nie tylko do kawy ale również na piknik czy wycieczkę za miasto :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant kilka kropel aromatu waniliowego 250 ml ciepłego mleka 5 łyżek cukru jajko 60 g miękkiego masła szczypta soli Nadzienie: 3-4 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki cynamonu(...)posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na ok 12 plastrów. Dowolną foremkę posmarować tłuszczem i ułożyć dosyć luźno plastry ciasta. Ja swoje drożdżówki ułożyłam w tortownicy (zmieściło się 9) dosyć blisko siebie, więc urosły bardzo wysokie. Można użyć dużej blaszki, wtedy zmieszczą się wszystkie drożdżówki. Cynamonki przykryć ściereczką i odstawić
Smakołyki AsiPrzeglądając kuchenne szafki w pracowni natknęliśmy się na niewykorzystaną puszkę maku, pozostałość po świątecznych wypiekach. Szybka analiza pozostałych składników lodówki i szafek- no i eureka! Pieczemy drożdżówki! Domowe drożdżówki z makiem Składniki na około 25 porcji: 500 g mąki pszennej 3/4 szklanki (190 ml) mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko + 2 żółtka (lub 2 jajka) 1/2 szklanki(...)makowej. Poniżej na zdjęciach znajdziecie sposób w jaki złożyłyśmy ciasto. Z powstały rulonik drożdżowy kroiłyśmy na około 2cm paski, które Lucyna przekręcała z jednej strony i układała na blaszce. Drożdżówki można posmarować dodatkowo mlekiem lub rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut. * Zamiast masy makowej możecie przygotować masę serową, a gotowe drożdżówki polać domowym lukrem
Sprawni w smakuKsiążka Zapach Świąt Dodaj do koszyka Forma do babki kwiat Dodaj do koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE Dodaj do koszyka Polecam Ci inne moje ulubione domowe na drożdżach: – drożdżówki z serem – drożdżówki z serem i rabarbarem – brioszki – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami(...)drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy – Drożdżowy wieniec pizzowy – Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem CIASTO MARCHEWKOWE Przygotowanie : 2 h 30 minut Składniki ciasto: 300 g startej marchewki (na małych oczkach) 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki soli
nietylkopasta.plDrożdżówki z białym serem czyli pyszne bułeczki na słodko z nadzieniem serowym. Niektórzy też oblewają wierzch lukrem, ja jednak tego nie robię, gdyż dla mnie wszystko jest już wystarczająco słodkie. Puszyste drożdżowe ciasto i biały ser, dla mnie to wspomnienie z dzieciństwa i sklepiki szkolne. Jednak nic nie równa się tym domowym, które tak naprawdę wcale nie wymagają wiele pracy(...)wiadomo, domowe najlepsze :) Drożdżówki z białym serem - składniki na około 12 sztuk: Ciasto drożdżowe: * 560 g mąki pszennej * 15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych * 60 g cukru * 2 jajka * 250 ml mleka * pół łyżeczki soli * 75 g rozpuszczonego masła Serowe nadzienie: * 40 g twarogu półtłustego * 1 żółtko * 70 g masła * 4 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki cukru
Zrób to smacznieSprawdzony przepis na pyszne domowe jagodzianki drożdżowe z kruszonką. Puszyste, subtelnie słodkie drożdżówki z jagodami bez wyrabiania. Z soczystym środkiem, posypane chrupiącą kruszonką. Idealne z mlekiem lub kakao. Wielu z Was zapewne szuka przepisu na jagodzianki jak u Babci, aby przywrócić we własnej kuchni smak i zapach tych pysznych bułeczek drożdżowych. Mamy nadzieję, że nasz przepis pozwoli to zrobić nawet(...)przepis na pyszne jagodzianki, to jedna z wielu propozycji na domowe bułeczki, które znajdziesz na Naszym Blogu Kulinarnym. Zobacz przepis na nasze ulubione bułeczki drożdżowe maślane , a także pachnące drożdżówki z budyniem waniliowym . Sprawdź również pomysł na drożdżówki z twarogiem . Jak upiec drożdżówki z jagodami? Zapraszamy na przepis na jagodzianki bez wyrabiania! Domowe jagodzianki – sprawdzony przepis Składniki Na ciasto
Kuchnia Na WypasiePyszne drożdżówki na śmietance kremówce, tak wykonane ciasto jest niezwykle delikatne i długo utrzymuje świeżość. Drożdżówki upiekłam w formie ślimaczków i nadziałam pysznie serem z kokosem. Wyszło pysznie. Potrzebujemy: Na rozczyn: 250 ml śmietanki kremówki 30 % 2 łyżeczki cukru 5 dag świeżych drożdży Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 jajko pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy(...)roladę i kroimy w plastry. 5. Do pieczenia: Plastry ciasta lekko spłaszczamy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. 6. Pieczenie i podanie: Drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez około 30 minut. Studzimy na metalowej kratce. Podajemy i smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności
IzabelawkuchniDrożdżówki z kremem pistacjowym czyli weekendzikowe szaleństwo. Znacie pewnie taki memik, co śmiga po necie. Ja go wklejam w zmodyfikowanej wersji, bo mi bardziej w Królisowe klimaty się wplata. Dodam jeszcze, taką małą przypominajkę. Qufa jest jak raffaello wyraża więcej niż tysiąc słów W Królisiowym świecie mamy więc Zaprzeczenie ( Nie qufa ), Gniew ( Qufa mać ), Negocjacje ( Ale, że co qufa ), Depresja(...)zwykle ostają się okruszki ) No ale optymistyczna wersja mamy ciasto. I tu Króliś śpiewa Halleuja, Halleluja… W tym tygodniu dobra wróżka, w tej roli skromna Konefka, zrobiła foszastemu Królisiowi drożdżówki napakowane po kokardę kremem pistacjowym i pistacjami. Konefka zdążyła zjeść aż całą, jedną drożdżówkę ( szaleństwo ), a Króliś pożarł całe pozostałe 10 !!! w dwa dni. Potem leży menda do góry pępkiem
Spice things upjestem jakąś wielką wielbicielką jagód (za to za borówki dam się pokroić), więc postanowiłam zrobić coś na wzór jagodzianek. Tym sposobem powstały bułeczki drożdżowe – drożdżówki z borówkami w środku. Efekt? Wszystkie 16 bułeczek zniknęło w ciągu dwóch dni! Taki rezultat nie wskazuje na nic innego – ONE SĄ PRZEPYSZNE! Co ciekawe zredukowałam ilość cukru i większą część zastąpiłam erytrolem, a dodatkowo(...)wyjmujemy i przekładamy na kratkę do studzenia ciast. LUKIER: Do miseczki przesiewamy erytrol w pudrze, dodajemy sok z cytryny i białko. Mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ostudzone drożdżówki smarujemy lukrem za pomocą pędzelka lub oblewamy. Smacznego! Na Thermomix „Jagodzianki”: CIASTO: 1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy drożdże i cukier z erytrolem, podgrzewamy 3 min/37°C/obr
Be Fit Be StrongPyszne domowe drożdżówki wypełnione po brzegi jabłkami i kruszonką. Proste składniki i wykonanie. Idealne do szkoły pracy na śniadanie lub deser. 8 dużych drożdżówek 500 gramów mąki pszennej tortowej 40 gramów świeżych drożdży 1 jajko 2 żółtka 100 gramów masła 150 ml. mleka 5 łyżek cukru pół łyżeczki soli 4 duże jabłka szczypta cynamonu sok z połowy małej cytryny(...)pieczenia. Na wierzchu układamy uprażone jabłka i posypujemy kruszonką. Ponownie odstawiamy pod przykryciem na 15-20. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20 minut. Ostudzone drożdżówki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Andzia Pichci