spokojnie mogę razem z majem pożegnać sezon rabarbarowy. Szparagów też w sumie pojadłam, nawet dzisiaj, ale na nie przyjdzie tu na blogu jeszcze pora. Teraz zapraszam na drożdżówki, które miały być w sumie ciastem z rabarbarem, ale jak mam mało czasu, to często komplikuję sobie pracę jeszcze bardziej i zamiast wyłożyć, nałożyć, posypać i upiec, zaczęłam się bawić(...)połączenia budyniu z rabarbarem, była Hania (choć sam budyń lubi bardzo i sam rabarbar też). No, takie gusta różna mamy w rodzinie :) Ciasto drożdżowe: na ok. 12 drożdżówek 1 szklanka mleka 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 450-500 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 1 jajko szczypta
bistro mamapolane migdałową tosca. Właśnie tak upieczone cynamonowe bułeczki stają się niezwykle smaczne. Przepadam za drożdżowymi wypiekami. Jest mi wszystko jedno czy jest to drożdżowe z blachy czy też małe drożdżówki. Zapach drożdżowego wypieku na długo zostaje w kuchni. Mój mąż po przyjściu z pracy już od drzwi był ciekawy co tak pachnie. Takie świeżo upieczone drożdżówki idą(...)grubości około 0,5 cm. Wymieszaj miękkie masło z cynamonem i cukrem. Posmaruj placek cynamonowym nadzieniem i zwiń w rulon. Pokrój na 14 kawałków o grubości 2 cm. Układaj drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekłam drożdżówki na dwóch blaszkach i miałam piekarnik nastawiony na termoobieg. Posmaruj drożdżówki rozmąconym jajkiem. Na każdą połóż łyżkę nadzienia. Piecz w nagrzanym
codojedzeniaSeria bezglutenowych przepisów robi na blogu prawdziwą furorę! Bezglutenowe naleśniki, bezglutenowe ciasteczka, bezglutenowe ciasta i tak jak dziś – bezglutenowe drożdżówki! To coś, co w ostatnim czasie podbija nie tylko Wasze serducha, ale i zachwyca podniebienia! Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne, bezglutenowe drożdżówki ze śliwkami, na które mamy sezon. Gdy sezon się skończy, śliwki(...)śmiało możemy zastąpić innymi, ulubionymi owocami! Drożdżówki są delikatne i miękkie. Mają troszkę inną strukturę niż klasyczne drożdżówki, ale są bardzo delikatne i miękkie – z całą pewnością Was zachwycą! Pamiętajcie, że mąki bezglutenowe zachowują się inaczej, niż te z glutenem – nie należy jednak się ich absolutnie obawiać! Trzeba tylko okiełznać produkty, a później możecie już szaleć do woli
Ostra na SłodkoWitam, Dzisiaj polecam Wam smaczne drożdżówki z budyniem i marmoladą według sprawdzonego przepisu. Smakują wybornie i o wiele, wiele lepiej niż z cukierni. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 1 kg mąki do wypieków drożdżowych typ 650 500 g masła 10 dag drożdży 180 g jogurtu naturalnego 2 jajka Olejek waniliowy 2 budynie śmietankowe lub waniliowe ½ litra mleka + ½ szklanki ½ szklanki cukru(...)jedną część wyłożyć budyń a na drugą marmoladę. Zwinąć w rulon. Odcinać plastry grubości ok. 2 cm. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formować drożdżówki (spłaszczyć na grubość ok. 1 cm). Posypać przygotowaną kruszonką: 125 g masła + 4 łyżki cukru + mąka typ 650, wyrobić do uzyskania kruszonki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 0 C przez 20 minut
Przepisy BabciWyobraźcie sobie taki scenariusz: w sobotę wieczorem zagniatacie ciasto, a w niedzielę rano, swojej rodzince, na śniadanie podajecie świeżo upieczone, chrupiące i pachnące drożdżówki :) Ja sobie kiedyś wyobraziłam taki poranek i to zmotywowało mnie do ich upieczenia. Przygotowanie drożdżówek podzielone na dwa dni jest bardzo fajne, ale oczywiście możecie przygotować wszystko jednego dnia. “ Drożdżówki z truskawkami i kruszonką(...)ciasto i chowamy na noc do lodówki. Na drugi dzień rano formujemy kulki, wypełniamy truskawkami, posypujemy gotową kruszonką i pieczemy. Otrzymujemy pyszne, rozpływające się w ustach, chrupiące i świeżutkie drożdżówki :) The post Drożdżówki z truskawkami i kruszonką (z mrożonymi truskawkami) appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaOdrywane bułeczki to najwygodniejsza forma drożdżówek. Wystarczy uformować kuleczki i poukładać je obok siebie na blasze. W przypadku klasycznych drożdżówek zależy nam, żeby raczej nie stykały się zbytnio, a urok odrywanych drożdżówek polega właśnie na tym, że są do siebie "przytulone". Podobne drożdżówki pokazywałam już na blogu. Piekłam je w okrągłej formie i z dodatkiem masy krówkowej . Choć to dość(...)dzisiaj cieszy się popularnością. Dzisiejsze bułeczki wypełniłam masą kajmakową i marmoladą z pigwy. Połączenie tych dwóch smaków (słodkiego i kwaskowatego) sprawdziło się idealnie. Zapraszam na filiżankę kawy z drożdżówką 😊 Składniki: 600 g mąki pszennej, 1 saszetka suszonych drożdży (7 g) 1/2 szklanki cukru cukru 250 ml mleka + mleko do posmarowania przed pieczeniem (około 1/3 szklanki) 100 ml oleju szczypta
Codzienna kuchnia niecodziennaArabski Labneh to delikatny, domowej roboty ser jogurtowy, który po dosłodzeniu idealnie pasuje do słodkich wypieków. Przeważnie serek jogurtowy przygotowuję z jogurtu greckiego i wykorzystuję jako farsz do słodkich drożdżówek, zamiast twarogu ze sklepu. Domowy ser z jogurtu jest bardzo prosty do przygotowania, ma lekką konsystencję i jest niesamowicie smaczny! Jak przygotować arabski serek z jogurtu zwany labneh pisałam(...)trudnego, przepis na słodki ser jogurtowy jest mało skomplikowany, nie potrzeba też jakiś specjalnych urządzeń. Dzień wcześniej kupujemy grecki jogurt, aby nazajutrz mieć z niego idealny ser do słodkich drożdżówek, czy do kołacza serowego. Sposób przygotowania sera jogurtowego: Gęste sito układamy na misce. Na sicie rozkładamy dużą gazę i wylewamy na nią ok. 1000 g jogurtu greckiego, nie mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNiby zwykłe truskawkowe drożdżówki, ale mała zmiana w sprawdzonej recepturze i jaka różnica w smaku! Kto wypróbuje, ten nie pożałuje :) 400 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego bio 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju rzepakowego 1,5 szklanki truskawek pokrojonych w plasterki kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki wiórków kokosowych(...)łyżki cukru trzcinowego bio 1,5 łyżki roztopionego oleju kokosowego extra virgin ( to właśnie dodatek pachnącego oleju kokosowego dodaje tym drożdżówkom niesamowitego smaku) Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem rzepakowym. Mąkę pszenną przesiewamy. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Piekarnik nagrzewamy
Mienta blogProponowane przez nas drożdżówki znakomicie nadają się jako pieczywo do grilla, bądź też jako przegryzka podczas wiosennego pikniku. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego tak często stosujemy go w naszej kuchni. Olej rzepakowy w połączeniu z oliwkami, suszonymi pomidorami i kaparami tworzy wyrazistą i aromatyczną kompozycję smakową. Aż trudno nie zjeść wszystkich(...)Drożdżówki oliwkowe z żółtym serem i olejem rzepakowym [PRZEPIS] – ZOBACZ JAK JĄ ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Drożdżówki oliwkowe z żółtym serem i olejem rzepakowym [PRZEPIS
Jakugotujesz.plDomowe drożdżówki z serem chodziły za mną bardzo długo, to dla mnie taki trochę powrót do lat dzieciństwa i wakacji spędzanych z dziadkami na wsi. Z każdych zakupów w mieście dziadek wracał z cieplutkimi jeszcze drożdżówkami z serem, polanych lukrem, oj jak one mi wtedy smakowały. Ja idę się zajadać moimi już gotowymi bułeczkami a Wy biegnijcie(...)miseczki i utrzeć go na gładko widelcem, dodać żółtko, jajko, cukier waniliowy i cukier puder, wymieszać. Na sam koniec dodać śmietanę- wszystko razem wymieszać na gładką masę. Wykonanie drożdżówek: Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt. Na 3/4 części ciasta wyłożyć masę serową i ją rozsmarować. Ciasto złożyć na pół (tak aby przykryć ser) i zrolować. W między czasie przygotować blaszkę
Krakowskie smaki Anirazem w ramach akcji “Wypiekanie na śniadanie” (click) , poczyniliśmy zawijane drożdżówki, nadziewane czym kto chciał. Moje córki widząc powstający rządek “grzebykowych” bułeczek, wykrzyknęły: Flauti(fleciki). Faktycznie, wyglądem przypominają włoskie drożdżówki nadziewane nutellą. Ale, są o wiele zdrowsze, bo po pierwsze przygotowane w domu, a po drugie nie zawierają, niezdrowej jak dla mnie nutelli, którą zastąpiłam kremem czekoladowo-orzechowym(...)dodatku oleju palmowego). To w wersji dla dzieci, my nastomiast zadowoliliśmy się niskosłodzonym dżemem wiśniowym. Mimo, ze w przepisie ( z tej strony ) nie ma jajka, drożdżówki wyszły bardzo puszyste i delikatne, idealne do kawy na niedzielny poranek. Oczywiście tracą troszkę na swojej puszystości na drugi dzień, ale po chwilowym „odświeżeniu” w piekarniku ( bez cukru pudru, oczywiście) odzyskują swoją lekkość
Mia Cucina SofietaKolejny pomysł na drożdżówki, mam nadzieje, że skorzystacie z tego pomysłu i będą wam smakowały Składniki na 10 drożdżówek: 50 g drożdży 500 g mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanka mleka szklanka ksylitolu 1/2 szklanki oleju szczypta soli 2 jajka 0,5 kg śliwek 0,5 kg twarogu Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy jajka, sól.,olej i cukier. Wszystko(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągamy na stolnice i delikatnie rozwałkowujemy. Wycinamy z ciasta kółka i układamy je na blaszce (wielkość drożdżówek według uznania) Ser mieszamy z dwiema łyżkami cukru ( tak aby ser był słodki więc jeśli chcecie możecie dodać więcej cukru) i układamy po około łyżce na każdej drożdżówce
ciastkarnia na kruchym spodzieZaczyna się druga połowa wakacji więc czas na wygrzanie się w słońcu i wyjazdy. W drodze przydadzą się więc smaczne drożdżówki. Polecam i życzę udanych wakacji. Składniki na 10 drożdżówek: 50 g drożdży 500 g mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanka mleka szklanka ksylitolu 1/2 szklanki oleju szczypta soli 2 jajka 0,5 kg twarogu trzykrotnie mielonego Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągamy na stolnice i delikatnie rozwałkowujemy. Wycinamy z ciasta kółka i układamy je na blaszce (wielkość drożdżówek według uznania) Ser mieszamy z dwiema łyżkami cukru ( tak aby ser był słodki więc jeśli chcecie możecie dodać więcej cukru) i układamy po około łyżce na każdej drożdżówce. Gotowe
ciastkarnia na kruchym spodziezrobić z nadmiarem śliwek? proste- smaczne ciacho. Tym razem zamiast ciasta zrobiłam smaczne i zdrowe drożdżówki. Na letni wyjazd jako przekąska w trasie będą idealne. Polecam Składniki na 10 drożdżówek: 50 g drożdży 500 g mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanka mleka szklanka ksylitolu 1/2 szklanki oleju szczypta soli 2 jajka 0,5 kg śliwek Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągamy na stolnice i delikatnie rozwałkowujemy. Wycinamy z ciasta kółka i układamy je na blaszce (wielkość drożdżówek według uznania) Śliwki myjemy i przekrawamy na pół, a następnie układamy po kilka na krążkach z wyciętego ciasta. Jeżeli lubicie drożdżówki z kruszoną można je posypać (aby zrobić kruszonkę wystarczy
ciastkarnia na kruchym spodzie