drożdżówki - 3996 przepisów (strona:36/267)

Kolorowe wytrawne drozdzowki 136

chwili przerwy wracamy z czymś absolutnie fantastycznym. Kiedyś nigdy nie pomyślelibyśmy nawet, że połączenie szpinaku z żurawiną, to będzie istna eksplozja smaku :) Zatem dzisiaj przepis na klasyczne drożdżówki, ale nadziane właśnie taką mieszanką. Bułeczki robi się naprawdę szybko, mogą spokojnie poleżeć do następnego dnia i co najważniejsze są fantastyczne. To doskonała i przepyszna alternatywa dla sklepowych wypieków :) CIASTO: 2 szklanki(...)łyżkę mąki. Odstawiamy na minimum 15 min, aby zaczyn ruszył. Do miski przesiewamy mąkę i wsypujemy do niej sól. Białka oddzielamy od żółtek. Białka odstawiamy, posłużą do posmarowania gotowych drożdżówek. Żółtka dodajemy do mąki wraz z masłem oraz zaczynem i wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę lub do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy farsz

Kuchnia od dwojga
PRZEPISY NA DOMOWE DROŻDŻÓWKI 143

Weekend rządzi się swoimi prawami ;-). Postanowiłam zebrać dla Was w jednym miejscu trzy moje ulubione przepisy na domowe drożdżówki. Oczywiście świeże owoce możecie zastąpić mrożonymi. Nie ma chyba nic lepszego jak ciepła jeszcze drożdżówka ze szklanką kakao bądź kubkiem kawy. Ja osobiście uwielbiam wypieki z ciasta drożdżowego. Są bardzo proste wykonaniu, a przygotowane bułeczki, rozchodzą się w kilka chwil. Idealny(...)pomysł na smakołyki dla dzieci i całej rodziny. Te przepisy też sprawdzą się wtedy kiedy będziemy chcieli razem z dzieci pogotować- a raczej popiec w kuchni. 1. DROŻDŻÓWKI Z WIŚNIAMI    http://smykwkuchni.blogspot.com/2016/07/drozdzowki-z-wisniami-i-serem.html 2. DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI http://smykwkuchni.blogspot.com/2016/05/drozdzowki-z-truskawkami-i-kruszonka.html 3. DROŻDŻÓWKI Z PORZECZKAMI http://smykwkuchni.blogspot.com/2015/07/bueczki-drozdzowe.html

SMYKWKUCHNI
drożdżówki z budyniem 206

Jest tu ktoś, kto nie lubi domowych drożdżówek? Ja nie znam nikogo takiego. U nas w domu zawsze rozchodzą się jeszcze ciepłe. Specjalnie zachwalać ich nie trzeba- puszyste ciasto i gęsty budyń, który nie wylewa się podczas pieczenia. Tylko piec i zajadać.  Składniki na 10 drożdżówek: 500 g mąki szklanka mleka 1 jajko 2 żółtka 100 g masła(...)podzielić na dwie części ( tak jest łatwiej rozwałkować). Jedną część ciasta rozwałkować na kształt prostokąta na podsypanej mąką stolnicy. Podzielić na prostokąty o takiej szerokości, jak duże chcemy mieć drożdżówki (moje miały około 10 cm). Radełkiem zrobić kilka nacięć wzdłuż, mniej więcej do 1/3 długości ciasta.   Na drugim końcu nałożyć budyń i zwijać w rulon razem z naciętymi paskami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżowe ślimaczki serowo-czekoladowe 162

się im oprzeć! :) Idealnie wpasowały się w trend akcji Błyskawiczny Piątek - prosto , smacznie i na temat :) Podsumowanie akcji dostępne na blogu - link wkrótce... Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych(...)Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać ciasto w rulon od krótszego boku. Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia. Rulon kroić

Grunt to przepis!
Wytrawne drożdżówki 209

Kolejne wspólne pieczenie blogerów, w październiku w Piekarni Amber powstały Wytrawne Drożdżówki. Jest to wypiek niebanalny, umożliwiający piekarzowi wykazanie się inwencją twórczą. Bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu, nie trzeba być osobą doświadczoną w pieczeniu, aby wyczarować te pyszności.  Upiekłam drożdżówki pełnoziarniste z ulubionymi dodatkami mojej rodziny. Powstały: mini cebularz, mini pizza i moja faworytka - drożdżówka ze gruszką(...)ostrym w smaku serem pleśniowym.  Wytrawne drożdżówki dobrze będą smakowały jako dodatek do śniadania, kolacji. Można je zabrać na piknik, wycieczkę lub drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Mini cebularz Mini pizza Drożdżówka z gruszką i serem pleśniowym Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej chlebowej 15 g świeżych drożdży 200 ml wody 50 g serka

Codziennik Kuchenny
Proste Drożdżówki z Nadzieniem Kakaowo - Kokosowym 240

mojego dzieciństwa. Pamiętam jak mam piekła w keksówce drożdżowe z kakaowym nadzieniem z kokosem. To nadzienie podbiło serce również mojego syna i gdy tylko z piekarnika wyciągam takie drożdżówki od razu zaczynają znikać z deski. Kątem oka widzę tylko jak po jednej wynosi je mój syn. Świetne uczucie. Drożdżówki długo zachowują świeżość, choć nie sądzę aby to było(...)istotne, bo w przypadku tych drożdżówek nie przewiduję aby zbyt długo leżały na Waszych stołach :) Jeśli chcecie zobaczyć jak ja przygotowuję ciasto drożdżowe, zapraszam do posta Jak zrobić ciasto drożdżowe  tam zobaczycie krok po kroku w jaki sposób wyrabiam ciasto, jeśli chodzi o proporcje w tym przypadku je "podrasowałam" i ciasto wychodzi jeszcze lepsze! Składniki: 570 g mąki pszennej

Blondynka Gotuje
Dyniowe ciasto drożdżowe – kuchnia podkarpacka 198

ciasto wyrobione w misce, trzecie wyrastanie to ciasto przełożone do brytfanki, a ostatnie wyrastanie to ciasto w piekarniku. Oryginalny przepis podany przez Panią Janinę zawiera składniki na dużą blaszkę drożdżówki posypanej kruszonką. I taki przepis podam najpierw. Ja natomiast postanowiłam przygotować tę drożdżówkę z dżemem, w keksówce, dlatego zmniejszyłam proporcje ciasta i ten przepis podam w drugiej kolejności. Składniki(...)mąki pszennej, 60 g masła, 30 g cukru pudru). Ciasto pod kruszonką ma ciemną skórkę, co wynika z użycia dyni jako jednego ze składników. Składniki na drożdżówkę z dżemem w keksówce 12x35 cm: 200 g obranej dyni 250 g dżemu (pomarańczowego, morelowego itp.) 500 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 100 g masła 40 g drożdży 3/4 szklanki mleka olejek

Trzeci talerz
Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 117

drożdżówki, to sprawdzony, stary przepis, który funkcjonuje u mnie już od dawna. A że zaczyna się sezon na śliwki, teraz są już miękkie i słodkie, to idealne owoce do mięciutkich drożdżówek na drugie śniadanie. Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 0,5 kg mąki 5 dkg drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 2 zółtka 10 dkg cukru 10 dkg masła(...)Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i dzielimy na 16 części. Z każdej formujemy placuszek. Formę - blachę (będą potzrebna dwie) wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy drożdżówki oddalone od siebie co najmniej 2,5 cm . Na środku kładziemy trzy połówki śliwek. Drożdżówki posypujemy kruszonką. Czekamy 10-15 min aż trochę podrosną. Pieczemy około 20 min. Najlepiej jedną blachę

Posadzone i zjedzone
Drożdżówka sypana ze śliwkami 161

Drożdżówka bez wyrabiania i długiego czekania na wyrośnięcie, a do tego z pysznymi śliwkami węgierkami i chrupiącą kruszonką. Przyznam się, że wyrabiać ciasta zazwyczaj mi się nigdy nie chce, a taka sypana wymaga tylko po około 2 - 3 godzinach wymieszania. Mój przepis jest na niezbyt słodką drożdżówkę, więc osoby lubiące bardzo słodkie buły, powinny dodać więcej cukru. Drożdżówka po upieczeniu(...)oprószyć drobnymi kawałeczkami kruszonki. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, a następne 25 - 30 minut w temperaturze 160 stopni C. Od razu po upieczeniu drożdżówki nie wyjmować z foremki, odczekać z 10 minut by nieco ostygła. Zobacz również: Drożdżówka z kruszonką

Kuchcik gotuje
Rabarbarowe drożdżowe węzełki 136

Pięknie i ciekawie prezentujące się drożdżówki, które rozpływają się w buzi:) Składniki na 24 drożdżówki: Ciasto: 500 g mąki pszennej; 200 ml mleka; 1 jajko; 1 łyżeczka soli; 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego; 80 g cukru kryształu; 1 opakowanie suszonych drożdży (7g); 2 łyżki wody; 80 g roztopionego i lekko przestudzonego masła; Uwaga: Należy pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć(...)Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Nadzienie: 3 spore łodygi rabarbaru; 3 łyżki cukru; 80 g roztopionego masła; 50 g cukru kryształu; 2 łyżeczki cynamonu; cukier puder do posypania upieczonych drożdżówek; Rabarbar umyć, obrać z cienkiej skórki, następnie pokroić w 0,5 cm kostkę, dodać 3 łyżki cukru, wymieszać i odstawić. Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach

In my kitchen
DROŻDŻÓWKI BEZGLUTENOWE 221

Pyszne, wyrośnięte i miękkie- tak pamiętam drożdżówki kupowane w piekarni kiedy jeszcze mogłam sobie na takie atrakcje pozwolić. Trochę to trwało nim dopracowałam przepis, na początku mojego bezglutenowego gotowania wypieki bardziej w konsystencji przypominały kule armatnie niż cokolwiek co można by do ust włożyć ;) Ale było, minęło, zapraszam po przepis, drożdżówki są pyszne :) SKŁADNIKI: - 150 g mąki bezglutenowej (w równych(...)spróbuj czy nie trzeba dodać cukru. PRZYGOTUJ SOBIE MISKĘ Z WODĄ , ciasto jest bardzo lepiące, mokrymi rękami łatwiej będzie Ci formować placuszki z podanej ilości składników powinno wyjść 6 drożdżówek. Placki ukladaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W KAŻDEJ DROŻDŻÓWCE ZRÓB wgłębienie (najlepiej mokrą łyżką), nałóż owoców i posmaruj białkiem. Nagrzej i zaparuj piekarnik, piecz około 20 minut

Kuchnia bezglutenowa Loli
Drożdżowe wegańskie motylki z wiśniami i czekoladą 164

Uwielbiam ciasto drożdżowe za jego plastyczność i niesamowite formy jaki może przybrać. Najgorsze co może się przydarzyć to sucha drożdżówka, ileż to razy jako dzieciak (zresztą nie tylko) zjadałam górę ciasta, a resztę męczyłam popijając herbatką, odkąd piekę sama doszłam do perfekcji wypiekaniu drożdżówek, do tego stopnia, że im starsze (na 3-4 dzień) są nadal pyszne i wilgotne. Obecnie(...)zagospodarowania około 50 kg wiśni, więc spodziewajcie się przepisów właśnie z tymi owocami. ps. To jest drożdżówka na 4 duże gryzy, po jednym na każde „skrzydełko” Składniki na 12 drożdżówek: 500 g mąki (u mnie standardowo 300 g mąki pszennej, tym razem tortowej „Basia” i 200 g pełnozirarnistej też „Basia) 300 ml mleka sojowego

greenscarf
Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową 191

Ciasto drożdżowe „lubi” owoce, owoce „lubią” ciasto drożdżowe. ;) A kto nie lubi ciasta drożdżowego z owocami? Nie wiem czy znajdzie się ktoś taki. Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową – dla łasuchów… i nie tylko. Składniki na 12 drożdżówek: - 500g mąki luksusowej (typ 550) - 250ml mleka - 50g drobnego cukru do wypieków - 25g świeżych drożdży - 75g miękkiego masła - 1 płaska łyżeczka(...)soli - 1 jajko - skórka starta z ½ cytryny Dodatkowo: - truskawki - 1 jajo z 1 łyżką mleka (do posmarowania drożdżówek) - kruszonka migdałowa ( tu przepis ) - lukier (lub cukier puder) Mąkę przesiewamy do misy. Przygotowujemy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże oraz 4 łyżki mąki (z tej przesianej) – mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut

mojewypiekiinietylko
Drożdżówki z serem 184

Ciepłe, pachnące i cudownie prezentujące się drożdżówki potrafią skraść serce nie jednego łasucha. Domowe wypieki choć są zazwyczaj czasochłonne to myślę, że od czasu do czasu warto ten czas poświęcić :) Miękkie ciasto z delikatnie waniliowym serem - po pierwszym kęsie będziecie w niebie :) Zapraszam! Drożdżówki z serem   Składniki: 250 g mąki 40 g cukru 1/2 szklanki letniego mleka(...)masła  1 jajko szczypta soli nadzienie: dowolny serek twarogowy, 2 łyżki śmietany, cukier waniliowy rozbełtane jajko do posmarowania drożdżówek Przygotowanie: Robimy zaczyn: drożdże rozkruszamy, dodajemy 1 łyżkę cukru, 3 płaskie łyżeczki mąki, 1/4 szklanki letniego mleka. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 - 20 minut.  Dodajemy mąkę, sól, resztę cukru i mleka, jajko oraz

Tagebuch po polsku
Drożdżówki 167

drożdżówek przekonałam się dopiero na studiach- bułka z kruszonką i „Kubuś”   stały się obowiązkowym zestawem podczas piątkowych lub sobotnich powrotów do domu. Korzystając z dnia wolnego postanowiłam upiec je samodzielnie. Wykorzystałam to co miałam akurat w domu- budyń i śliwki z kompotu- nie uśmiechało mi się mielenie sera na osiem małych drożdżówek..      Zawsze(...)przepisu z wykorzystaniem drożdży- czasem robi mi się dość twarda i chrupiąca skórka- o ile w bułkach pszennych czy rogalikach ona nie przeszkadza, to w cieście z owocami lub drożdżówkach nie jest zbyt mile widziana. Tym razem jednak bez tego się obeszło- bułeczki są mięciutkie i puszyste, może za sprawą śmietany, sama nie wiem. Ciasto mimo tego, że dodałam sporo

Wrzosowa Polana

Proponowane wyszukiwania