drożdżówki - 3996 przepisów (strona:36/267)

DROŻDŻÓWKI Z MASŁEM KAJMAKOWYM I PRALINĄ 98

ukrywam, że mój robot kuchenny bardzo mi w tym pomaga, ale tak czy siak zawsze muszę dorzucić coś od siebie. Ostatnie minuty ciasto spędza w moich rękach:) Te drożdżówki są uzależniające. Gdyby nie jeden szkopuł, a mianowicie uciekające masło kajmakowe podczas wyrastania bułeczek byłyby idealne. Za przepis dziękuję BAYADERCE DROŻDŻÓWKI Z MASŁEM KAJMAKOWYM I PRALINĄ ROZCZYN 15 g świeżych drożdży(...)objętość dwukrotnie, rozwałkować je cieniutko na prostokąt i posmarować delikatnie masłem kajmakowym. Zwinąć w rulon, pokroić na trójkąty i ułożyć dość luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą drożdżówkę posmarować rozkłóconym jajkiem i odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Piec w 200 st przez 18-20 minut do zrumienienia. Na patelni rozgrzać masło, dodać płatki migdałowe

Pieguskowa Kuchnia
Drożdżówki dyniowe Cinnamon Rolls 153

Najlepsze drożdżówki dyniowe Cinnamon Rolls jakie do tej pory jadłam! Chciałam zrobić klasyczne – cynamonowe. Jednak gdy znalazłam przepis na dyniowe ślimaczki postanowiłam zaryzykować! Pierwsza próba poskromienia ciasta drożdżowego nie wyszła najlepiej – drożdżówki okazały się nie dopieczone. Za drugim razem, według oceny specjalistki od ciasta drożdżowego, były nie wyrośnięte! Przy ostatnim podejściu(...)ciasto po długim wyrabianiu i leżakowaniu pięknie wyrosło, wiedziałam już, że mąż będzie miał ‘coś słodkiego’ do kawy :). Składniki na 12 drożdżówek: 370 – 400 g mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży (7g) 50 g drobnego cukru brązowego ½ łyżeczki soli 120 ml wody 60 ml mleka 30 g masła 1 jajko Wykonanie

Słodki Pomysł
Drożdżówki jogurtowe z serem i jagodami. Jagodzianki inaczej. 141

Drożdżówki jogurtowe z serem i jagodami to tak naprawdę żadna nowość na blogu. To znaczy - samo ciasto nowością nie jest, bo poznaliście je już tutaj . Natomiast zmieniły się nieco dodatki, a zwłaszcza forma wypiekania, a także jego czas. Mamy sezon na jagody, więc trzeba to uczcić wspaniałym, pachnącym, pulchnym i wilgotnym wypiekiem, który fenomenalnie uzupełni szklanka świeżego, jeszcze ciepłego mleka(...)jest wilgotny i nie staje się suchy nawet na następny dzień. Po prostu jest rewelacyjny. Pozwalam sobie na większe ilości składników, bo wiem, że nawet jeżeli w pierwszy dzień drożdżówki nie zostaną zjedzone, to będą równie smaczne dnia kolejnego i z pewnością się nie zmarnują.  Drożdżówki jogurtowe z serem i jagodami. Jagodzianki inaczej.  Składniki na 10 sztuk

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą z kiwi 133

tkę! Wnętrze z lekko kwaskowatą nutą kiwi i cytryny. Wierzch z kolei przyjemnie słodki od posypki cukrowej. Idealne połączenie, nie ściemniam :) Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru(...)Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać ciasto w rulon od krótszego boku. Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia. Rulon kroić

Grunt to przepis!
Drożdżówki z budyniem,borówkami i kokosową kruszonką 173

Naszła mnie ochota na drożdżówki z budyniem więc upiekłam. Dla mnie najlepsze  ciasto drożdżowe to takie wyjęte prosto z piekarnika,lekko przestudzone. Uwielbiam też zapach ciasta unoszący się po całym domu w trakcie pieczenia, wtedy apetyt na nie podkręca się jeszcze bardziej. Do drożdżówek dodałam też borówki i fajnie uzupełniły się smakowo z budyniem. Borówki kupne,jeszcze nie moje(...)szklanki. W dołki nałożyć porcję budyniu i po kilka borówek.   Z masła,mąki,cukru i wiórek zrobić kruszonkę. Białko roztrzepać z łyżką mleka i posmarować pędzelkiem wszystkie drożdżówki po czym posypać kruszonką. Drożdżówki  ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika. Piec 20 minut,po upieczeniu wystudzić i polukrować

Kolorowa kuchnia Elki
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 132

Było już ciacho, wkrótce na blogu pojawi się lemoniada rabarbarowo-truskawkowa. Przyszła pora na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Wszak sezon na rabarbar w pełni i korzystajmy z niego! A rabarbar proszę Państwa to warzywo, ale jakże wdzięczne Więc dzisiaj wypiek z warzywem na słodko. Przyznam, że takie drożdżowe bułeczki z rabarbarem nie powstają u nas zbyt często(...)Bułeczki z rabarbarem wychodzą mięciutkie, pachnące -pięknie pachnie w całym mieszkaniu w czasie pieczenia i nawet w upalny dzień dla tego zapachu jestem w stanie odpalić piekarnik ;). Przepis na drożdżówki z powodzeniem możecie wykorzystać z innymi owocami czy innym nadzieniem. Kruszonka robiona z przepisu na placek z rabarbarem i kruszonką , ponieważ nie chciało mi się już jej zagniatać. Ciasto wyrasta

Mieszam w Garnku
Kolorowe wytrawne drozdzowki 129

chwili przerwy wracamy z czymś absolutnie fantastycznym. Kiedyś nigdy nie pomyślelibyśmy nawet, że połączenie szpinaku z żurawiną, to będzie istna eksplozja smaku :) Zatem dzisiaj przepis na klasyczne drożdżówki, ale nadziane właśnie taką mieszanką. Bułeczki robi się naprawdę szybko, mogą spokojnie poleżeć do następnego dnia i co najważniejsze są fantastyczne. To doskonała i przepyszna alternatywa dla sklepowych wypieków :) CIASTO: 2 szklanki(...)łyżkę mąki. Odstawiamy na minimum 15 min, aby zaczyn ruszył. Do miski przesiewamy mąkę i wsypujemy do niej sól. Białka oddzielamy od żółtek. Białka odstawiamy, posłużą do posmarowania gotowych drożdżówek. Żółtka dodajemy do mąki wraz z masłem oraz zaczynem i wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę lub do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy farsz

Kuchnia od dwojga
PRZEPISY NA DOMOWE DROŻDŻÓWKI 129

Weekend rządzi się swoimi prawami ;-). Postanowiłam zebrać dla Was w jednym miejscu trzy moje ulubione przepisy na domowe drożdżówki. Oczywiście świeże owoce możecie zastąpić mrożonymi. Nie ma chyba nic lepszego jak ciepła jeszcze drożdżówka ze szklanką kakao bądź kubkiem kawy. Ja osobiście uwielbiam wypieki z ciasta drożdżowego. Są bardzo proste wykonaniu, a przygotowane bułeczki, rozchodzą się w kilka chwil. Idealny(...)pomysł na smakołyki dla dzieci i całej rodziny. Te przepisy też sprawdzą się wtedy kiedy będziemy chcieli razem z dzieci pogotować- a raczej popiec w kuchni. 1. DROŻDŻÓWKI Z WIŚNIAMI    http://smykwkuchni.blogspot.com/2016/07/drozdzowki-z-wisniami-i-serem.html 2. DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI http://smykwkuchni.blogspot.com/2016/05/drozdzowki-z-truskawkami-i-kruszonka.html 3. DROŻDŻÓWKI Z PORZECZKAMI http://smykwkuchni.blogspot.com/2015/07/bueczki-drozdzowe.html

SMYKWKUCHNI
drożdżówki z budyniem 192

Jest tu ktoś, kto nie lubi domowych drożdżówek? Ja nie znam nikogo takiego. U nas w domu zawsze rozchodzą się jeszcze ciepłe. Specjalnie zachwalać ich nie trzeba- puszyste ciasto i gęsty budyń, który nie wylewa się podczas pieczenia. Tylko piec i zajadać.  Składniki na 10 drożdżówek: 500 g mąki szklanka mleka 1 jajko 2 żółtka 100 g masła(...)podzielić na dwie części ( tak jest łatwiej rozwałkować). Jedną część ciasta rozwałkować na kształt prostokąta na podsypanej mąką stolnicy. Podzielić na prostokąty o takiej szerokości, jak duże chcemy mieć drożdżówki (moje miały około 10 cm). Radełkiem zrobić kilka nacięć wzdłuż, mniej więcej do 1/3 długości ciasta.   Na drugim końcu nałożyć budyń i zwijać w rulon razem z naciętymi paskami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżowe ślimaczki serowo-czekoladowe 152

się im oprzeć! :) Idealnie wpasowały się w trend akcji Błyskawiczny Piątek - prosto , smacznie i na temat :) Podsumowanie akcji dostępne na blogu - link wkrótce... Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych(...)Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać ciasto w rulon od krótszego boku. Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia. Rulon kroić

Grunt to przepis!
Wytrawne drożdżówki 201

Kolejne wspólne pieczenie blogerów, w październiku w Piekarni Amber powstały Wytrawne Drożdżówki. Jest to wypiek niebanalny, umożliwiający piekarzowi wykazanie się inwencją twórczą. Bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu, nie trzeba być osobą doświadczoną w pieczeniu, aby wyczarować te pyszności.  Upiekłam drożdżówki pełnoziarniste z ulubionymi dodatkami mojej rodziny. Powstały: mini cebularz, mini pizza i moja faworytka - drożdżówka ze gruszką(...)ostrym w smaku serem pleśniowym.  Wytrawne drożdżówki dobrze będą smakowały jako dodatek do śniadania, kolacji. Można je zabrać na piknik, wycieczkę lub drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Mini cebularz Mini pizza Drożdżówka z gruszką i serem pleśniowym Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej chlebowej 15 g świeżych drożdży 200 ml wody 50 g serka

Codziennik Kuchenny
Proste Drożdżówki z Nadzieniem Kakaowo - Kokosowym 223

mojego dzieciństwa. Pamiętam jak mam piekła w keksówce drożdżowe z kakaowym nadzieniem z kokosem. To nadzienie podbiło serce również mojego syna i gdy tylko z piekarnika wyciągam takie drożdżówki od razu zaczynają znikać z deski. Kątem oka widzę tylko jak po jednej wynosi je mój syn. Świetne uczucie. Drożdżówki długo zachowują świeżość, choć nie sądzę aby to było(...)istotne, bo w przypadku tych drożdżówek nie przewiduję aby zbyt długo leżały na Waszych stołach :) Jeśli chcecie zobaczyć jak ja przygotowuję ciasto drożdżowe, zapraszam do posta Jak zrobić ciasto drożdżowe  tam zobaczycie krok po kroku w jaki sposób wyrabiam ciasto, jeśli chodzi o proporcje w tym przypadku je "podrasowałam" i ciasto wychodzi jeszcze lepsze! Składniki: 570 g mąki pszennej

Blondynka Gotuje
Dyniowe ciasto drożdżowe – kuchnia podkarpacka 189

ciasto wyrobione w misce, trzecie wyrastanie to ciasto przełożone do brytfanki, a ostatnie wyrastanie to ciasto w piekarniku. Oryginalny przepis podany przez Panią Janinę zawiera składniki na dużą blaszkę drożdżówki posypanej kruszonką. I taki przepis podam najpierw. Ja natomiast postanowiłam przygotować tę drożdżówkę z dżemem, w keksówce, dlatego zmniejszyłam proporcje ciasta i ten przepis podam w drugiej kolejności. Składniki(...)mąki pszennej, 60 g masła, 30 g cukru pudru). Ciasto pod kruszonką ma ciemną skórkę, co wynika z użycia dyni jako jednego ze składników. Składniki na drożdżówkę z dżemem w keksówce 12x35 cm: 200 g obranej dyni 250 g dżemu (pomarańczowego, morelowego itp.) 500 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 100 g masła 40 g drożdży 3/4 szklanki mleka olejek

Trzeci talerz
Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 102

drożdżówki, to sprawdzony, stary przepis, który funkcjonuje u mnie już od dawna. A że zaczyna się sezon na śliwki, teraz są już miękkie i słodkie, to idealne owoce do mięciutkich drożdżówek na drugie śniadanie. Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 0,5 kg mąki 5 dkg drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 2 zółtka 10 dkg cukru 10 dkg masła(...)Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i dzielimy na 16 części. Z każdej formujemy placuszek. Formę - blachę (będą potzrebna dwie) wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy drożdżówki oddalone od siebie co najmniej 2,5 cm . Na środku kładziemy trzy połówki śliwek. Drożdżówki posypujemy kruszonką. Czekamy 10-15 min aż trochę podrosną. Pieczemy około 20 min. Najlepiej jedną blachę

Posadzone i zjedzone
Drożdżówka sypana ze śliwkami 149

Drożdżówka bez wyrabiania i długiego czekania na wyrośnięcie, a do tego z pysznymi śliwkami węgierkami i chrupiącą kruszonką. Przyznam się, że wyrabiać ciasta zazwyczaj mi się nigdy nie chce, a taka sypana wymaga tylko po około 2 - 3 godzinach wymieszania. Mój przepis jest na niezbyt słodką drożdżówkę, więc osoby lubiące bardzo słodkie buły, powinny dodać więcej cukru. Drożdżówka po upieczeniu(...)oprószyć drobnymi kawałeczkami kruszonki. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, a następne 25 - 30 minut w temperaturze 160 stopni C. Od razu po upieczeniu drożdżówki nie wyjmować z foremki, odczekać z 10 minut by nieco ostygła. Zobacz również: Drożdżówka z kruszonką

Kuchcik gotuje