drożdżówki - 3800 przepisów (strona:29/254)

Drożdżówki z rabarbarem 83

roku mój przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami , które jest obłędnie smaczne, wcześniej prosty placek z rabarbarem i migdałową kruszonką czy waniliowe muffiny z rabarbarem , a dzisiaj drożdżówki. Przygotowałam sezonowe drożdżówki z rabarbarem i kruszonką, która dosładza i łagodzi kwaskowatość rabarbaru. Połączenie kwaśnego i słodkiego jest według mnie jednym z najlepszych połączeń  i często wykorzystuję(...)tylko w słodkich wypiekach, ale i w daniach głównych. Takie drożdżówki to idealny pomysł na majówkę, na wypad za miasto, na piknik na kocu, na wyjazd nad jezioro czy nad morze. Zapakowane w pudełko czy papierową torebkę będą także wspaniałym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, a także na przekąskę w domu ze szklaneczką zimnego mleka czy ciepłego

Kuchnia na Obcasach
Drożdżówki z jabłkami 85

Drożdżówek nigdy nie jest za dużo. Zawsze znikają co do jednej. Mam fazę na wypieki z jabłkami (może dlatego, że króluje teraz moja ulubiona szara reneta), więc późnym wieczorem postanowiłam upiec drożdżówki z nimi, żeby były na śniadanie. Okazało się, że nie mam świeżych drożdży. Tych suszonych instant używam zazwyczaj do pizzy czy chleba – a że mam je zawsze(...)szufladzie, tym razem wypróbowałam je na bułeczkach – okazało się, że wyśmienicie się sprawdzają. Drożdżówki musiały ciut dłużej porosnąć, jednak w smaku były obłędne. Pamiętajcie tylko, aby nie używać jabłek, które puszczają dużo wody – najlepiej sprawdzą się właśnie renety czy antonówki. Drożdżówki z jabłkami: 3 i ½ szklanki mąki 1 opakowanie drożdży instant (7 g) ¾ szklanki ciepłego mleka ½ szklanki drobnego

Poezja smaku
Fit drożdżówki z owocami i kruszonką 121

drożdżówki z owocami i kruszonką Nie za słodkie, delikatne i rozpływające się w ustach - tak bym określiła moje drożdżówki z owocami i kruszonką. Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki - 1/3 szklanki mleka - 2 jaja - 1/4 szklanki oleju - 1/4 szklanki ksylitolu/erytrolu - szczypta soli - 1/3 kostki drożdży - ulubione owoce Składniki na kruszonkę: - 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki ksylitolu/erytrolu - 1/2 kostki masła Wszystkie(...)wyrośnięcia na ok. 45 minut - gdy ciasto wyrośnie uformuj z niego małe kuleczki z małym dołeczkiem, w które dodaj ulubione owoce w małych kawałkach - ja dodałam maliny i borówki - drożdżówki posyp kruszonką - piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut, aż się zarumienią.  SMACZNEGO! Fit drożdżówki z owocami i kruszonką sprawdzą się na każdą okazję

MintTaste
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z NUTKĄ POMARAŃCZY 77

Moją ulubioną formą śniadań są śniadania na słodko. Drożdżówki, placuszki, pankejki, czy kaszka manna. Tym razem proponuję drożdżówki z serem i pomarańczową skórką, która nadaje drożdżówkom orzeźwiającego aromatu. Drożdżówki plus sok pomarańczowy Hortex to idealna propozycja na leniwe niedzielne śniadanie, z pewnością ucieszy naszą drugą połówkę.        SKŁADNIKI CIASTO: 350 g mąki 35 g drożdży 3/4 szkl(...)wymiarach około 10x 15 cm, Wzdłuż krótszego brzegu kładziemy 2 łyżki nadzienia. Z przeciwnej strony, ciasto nacinamy na 6-7 pasków. Zwijamy tak, żeby końce pasków były pod spodem drożdżówki. Tak robimy z resztą ciasta. Układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy ciepłym mlekiem i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach. Lekko przestudzone drożdżówki smarujemy lukrem

słodki bratek
Drożdżówki z serem (rogaliki z powidłami) 76

Lubicie drożdżówki? Synek upatrzył sobie drożdżówki z serem w pobliskiej piekarni, dlatego postanowiłam upiec podobne pierożki z serem, które wpadły Jemu w oko A że zostało mi trochę ciasta, to dorobiłam rogaliki z powidłami śliwkowymi. To co, kto wpada na pyszne drożdżówki? Składniki: – 550g mąki pszennej – 250ml ciepłego mleka – 40g świeżych drożdży – 1 jajko + 1 jajo(...)posmarowania drożdżówek – 50g roztopionego masła – 4 łyżki cukru trzcinowego (jeśli lubicie bardziej słodkie ciasto, to dodać więcej cukru) – szczypta soli Nadzienie wg uznania ( u mnie w pierożkach – twaróg delikatny, wymieszany z jajkiem, budyniem w proszku i odrobiną cukru, rogaliki zrobiłam z domowymi powidłami śliwkowymi). Z drożdży zrobić rozczyn. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę mąki

Smaki Armine
Szneki z budyniem żurawinowym 83

Chrupiące do domowe drożdżówki z budyniem ze świeżej żurawiny i kruszonką. O właściwościach żurawiny nie będę się rozpisywać,  bo wszyscy wiemy jaka jest zdrowa. Więc dlaczego nie dodać jej do drożdżówek. A budyń na niej zrobiony będzie bez konserwantów i ze świeżymi owocami. Ciasto: 500 g mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 2 łyżki masła 4 żółtka(...)żurawiny wlewam jajka i cały czas mieszam aż zgęstnieje budyń. Odstawiam z palnika, przykrywam budyń folią spożywczą dotykając powierzchni budyniu. Zapobiega to powstawaniu kożucha. Odstawiam do przestygnięcia. Na wyrośnięte drożdżówki we wgłębienia układam budyń, można to zrobić łyżka, szprycą. Układam po trzy kulki żurawiny na każdej drożdżówce. W misce zagniatam palcami masło z mąką, na końcu dodaję cukier

wesoła kuchnia
Drożdżówki z agrestem 88

obrodziły dość obficie I dzięki temu w moim mieszkaniu zagościła duża miska tych piękności. Połowa od razu wylądowała w brzuchu, ale z reszty trzeba było coś zrobić Padło na drożdżówki <3 Standardowo robi się je zwykle z jagodami (szukasz przepisu na mega jagodzianki? zapraszam tutaj – domowe jagodzianki ), jednak tym razem cudowne drożdżowe ciasto wypełniłam słodkim nadzieniem agrestowym(...)był strzał w dziesiątkę Drożdżówki z agrestem są cudownie pyszne Zresztą co będę Wam opowiadać, sami spróbujcie Drożdżówki z agrestem przepis na 12 drożdżówek CIASTO: 650 g mąki pszennej 1 jajko 50 g drożdży 55 g masła 1 l mleka 2 łyżki miodu szczypta soli + agrest + łyżka skrobi ziemniaczanej + jajko CIASTO: Przygotować zaczyn. Do miski rozkrusz drożdże, zasyp je łyżeczką

365 dni dookoła kuchni
Drożdżówki fit 98

Drożdżówki fit z dżemem Pyszne drożdżówki fit !  Niesłodkie, wilgotne i miękkie - pyszna propozycja na II śniadanie. Składniki: (na 12 drożdżówek) - 3 szklanki mąki orkiszowej lub gryczanej; - 2 szklanki mąki pszennej; - 6 łyżek oleju; - 5 łyżek cukru trzcinowego/ksylitolu; - 1 łyżeczka soli morskiej; - 1 łyżka nasion chia; - 3 małe jaja; - 1/3 kostki świeżych drożdży; - 1 szklanka mleka; - ulubiony dżem - ja wybrałam(...)minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość; - gdy ciasto wyrosło, odrywaj kawałki ciasta, rozkładaj na ręce i w środek dodawaj po łyżeczce lub więcej ulubionego dżemu - zaklej drożdżówkę z każdej strony bokami ciasta - uformujesz w ten sposób okrągłe bułeczki; - gotowe drożdżówki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw na 15 minut aby jeszcze podrosły i posmaruj białkiem jaja; - piecz

MintTaste
Drożdżówka z owocami 89

Dziś polecam łatwy przepis na ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Drożdżówka po upieczeniu jest aromatyczna, puszysta i delikatnie wilgotna w środku, a z wierzchu przypieczona i chrupiąca za sprawą kruszonki. Idealne ciasto na deser do kawy lub herbaty. Moja drożdżówka to miłe wspomnienie z dzieciństwa i beztroskich wakacji na wsi. Będąc już dorosłą, zawsze starałam się odtworzyć jej smak(...)właśnie drożdżówka z owocami smakuje prawie tak jak ta, którą pamiętam z dzieciństwa, może tylko brakuje tamtego klimatu i beztroski. Przygotowując ciasto drożdżowe, należy poświęcić mu nieco czasu i zapewnić ciepło podczas wyrastania, a ono po upieczeniu odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem. W pomieszczeniu, w którym będzie wyrastało ciasto, ma być ciepło i bez przeciągów, a składniki powinny mieć temperaturę

Kuchcik gotuje
Drożdżówki z marmoladą 76

Najszybsze drożdżówki świata! Do tego uformowane w zabawne gniazdka, których wnętrze możemy napełnić dowolnym nadzieniem: dżemem, marmoladą, czekoladą, owocami. U mnie drożdżówki nadziane marmoladą firmy Jamar - jest idealna do wypieków. Twarda, dzięki czemu nic w trakcie pieczenia się nie rozlewa.  Inspiracja ze strony tutaj . Polecam! Drożdżówki z marmoladą Składniki na 14 sztuk: 500g mąki pszennej 250ml mleka 1 żółtko(...)powstałą obwódkę z ciasta wykorzystujemy do zrobienia ścianek gniazdka. Obwódkę zakręcamy w ósemkę, jedną pętelkę układamy na kółeczku z ciasta i nakrywamy drugą pętelką.  Gniazdka napełniamy nadzieniem, drożdżówki przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.  W tym czasie piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni. Gdy drożdżówki wyrosną smarujemy ciasto jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Bułeczki pieczemy około

Smak mojej kuchni
Ślimaczki Z Makiem 98

Drożdżówki z makiem pamiętam jeszcze z dzieciństwa, które razem z amerykanami kupowałam w tej samej cukierni, na przeciwko mojej szkoły. Były pyszne, nie to co dzisiaj, chociaż jak się dobrze poszuka to i można znaleźć dość dobre drożdżówki, ale chyba każdy wie, że najlepiej smakują domowe ;) Składniki na około 10-12 drożdżówek Zaczyn: 20 gr świeżych drożdży 1 łyżka cukru(...)mąki pszennej 1/4 szkl letniego mleka 70 gr masła roztop. i ostudzonego 1/4 szkl cukru 1 jajko (jeśli mamy braki w jajkach to odrobinę żółtka możemy ująć do posmarowania drożdżówek) 1 żółtko do posmarowania drożdżówek parę kropli aromatu waniliowego (jeśli nie lubimy, nie dajemy) Masa makowa: 1 i 1/2 szkl maku mielonego  2 łyżki miodu 1/3 szkl wody

Gotowanie...to proste !
Warsztaty z Pascalem Brodnickim 186

Smaż jak szef kuchni, podsmaż je 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości ryby). Rozłóż rybę na ciepłych talerzach, polej sosem i podawaj z grzybami. Tostowana drożdżówka z karmelizowanymi pomidorami i lodami Składniki dla 4 osób Czas przygotowania: 30 min. Składniki: 4 dużych pajd drożdżówki 2 rozbełtane jajka 1 laska wanilii (przekrojona na pół, wydrążone pestki(...)dekoracji. W misce wymieszaj jajka z mlekiem i 20 g cukru z pestkami wanilii. Rozgrzej patelnię, wlej Ramę Smaż jak szef kuchni i poczekaj aż znikną bąbelki. Pajdę drożdżówki namocz przez chwilę w mleku i smaż z obu stron na złoty kolor. Odłóż na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Na tej samej patelni, skarmelizuj pomidory z miodem. Na każdą drożdżówkę połóż

karmelowy
Drożdżowe koperty z budyniem kokosowym 284

Jedne z lepszych drożdżówek na blogu! Kokosowy budyń jest tu szefem, świetnie współgra z puszystym i maślanym ciastem drożdżowym. Na górze każdej drożdżówki jest mała okrągła kakaowa posypka, która nadaje bułeczkom uroku. Kto nie spróbuje, ten gapa ;-). Zachęcam do pieczenia!     Składniki: (na ok. 12 sztuk)   Ciasto: 20 g świeżych drożdży 380 g mąki pszennej 190 g ciepłego(...)wiórek kokosowych Kakaowa posypka: 30 g zimnego masła 30 g cukru pudru 50 g mąki pszennej 10 g kakao kilka kropel aromatu waniliowego Dodatkowo: białko do posmarowania drożdżówek cukier puder do oprószenia     Przygotowanie:   Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i 2 łyżek mąki pszennej. Dobrze wymieszać

Nastoletnie Wypiekanie
Grzebienie z marmoladą- drożdżówki dzieciństwa! 368

drożdżówki to smaki mojego dzieciństwa. Prawie zawsze przed szkołą szybciutko biegłam do małej budki z pieczywem przed moim blokiem i kupowałam albo bułki grahamki, albo takie drożdżówki z marmoladą. Po kilku latach postanowiłam odtworzyć ich smak we własnym domu. Powiem Wam, że jestem bardzo zadowolona! Smakują wręcz identycznie jak te, którymi zajadałam się jeszcze kilka lat temu. Słodkie, mięciutkie(...)szkl ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 małe jajko 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 80 g masła   Dodatkowo: białko jajka do wysmarowania drożdżówek 400 g marmolady różanej lub wieloowocowej   Lukier: 10 łyżek cukru pudru 1,5-2 łyżki soku z cytryny     Przygotowanie:   Ciasto: Drożdże rozpuścić

Nastoletnie Wypiekanie
Drożdżówki pół na pół 108

Dzień dobry :) Kubek mleka i ciepła drożdżówka :) Brzmi wspaniale :) Dlatego dzisiaj u babeczki właśnie drożdżóweczki :)   Drożdżówki pół na pół     Składniki   CIASTO   0,5 kilograma mąki pszennej 0,5 szklanki mleka 25 gram drożdży szczypta soli 1 jajko 50 gram masła 0,5 szklanki cukru   KRUSZONKA   100 gram masła 2 szklanki mąki pszennej(...)uformować kulkę i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie dnem szklanki spłaszczyć każdą kulkę tak, aby boki wyszły a środek pozostał wklęsły. Żółtko rozmącić i posmarować nim drożdżówki.   MASA SEROWA   Ser twarogowy wymieszać dokładnie z żółtkami i cukrem. Porcje masy serowej ułożyć na połowie każdej drożdżówki.   Brzoskwinie opłukać i osuszyć. Przekroić na pół i usunąć

slodkababeczkaks