drożdżówki - 4205 przepisów (strona:49/281)

Skoleboller – drożdżówki z budyniem 200

Skoleboller czyli norweskie szkolne bułeczki, to nic innego jak drożdżówki z budyniem. Osobiście nigdy nie kupowałam drożdżówek. Nigdy mi one nie smakowały. Co innego domowe!:) Zwłaszcza z tego przepisu. Chciałabym Wam napisać jak bułeczki smakowały następnego dnia, ale po prostu nie mogę – nie ostała się ani jedna. Drożdżówki wyszły niesamowicie puszyste i mięciutkie. Smakowały nam wszystkim bardzo. Pomimo tego

Smaki Na Talerzu
Zawijane drożdżówki z dżemem… 280

Prawdziwy smak dzieciństwa- drożdżówki z dżemem, jak z najlepszej piekarni. Do nich tylko kubek kakao (takiego prawdziwego, nie instant) i mamy śniadanie, jak za czasów mojej podstawówki :) Ach, jak wtedy wszystko smakowało, czy to drożdżówka, czy jogurt z bułką pszenną, czy kanapka z żółtym serem… Bo jak się miało te 8 – 10 lat… Czytaj dalej Zawijane drożdżówki

brunetkawkuchni
Drożdżówki z makiem 146

Moje drożdżówki są porządnie nadziane, tak od serca. Dlaczego? Bo tak lubię najbardziej. Dla mnie ciasto to dodatek, który za sprawą bardzo dużej ilości nadzienia nie wysycha i smakuje wyśmienicie nawet na 3 dzień. O ile coś jeszcze zostanie ;) Za tło przepraszam, nie mam jeszcze parapetu :D Może coś na to doradzicie? :D Potrzebujemy: Ciasto: 250 ml mleka 1 opakowanie(...)nadzieniem, pozostawiając około 2 cm wolnego ciasta u góry. Ciasto posmarowane nadzieniem zwijamy jak roladę. Następnie tniemy ostrym nożem na paski o szerokości około 4 - 5 cm. Każą drożdżówkę ugniatamy wzdłuż trzonkiem noża, powodując, że boki unoszą się lekko ku górze. Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 20 minut. Pieczemy

MamaOskarka
Rogaliki z serem 197

naturalną zawartość tłuszczu – taką jak w czasie dojenia (sezonowo waha się ona od 3,5-4%). I właśnie z takiego mleka wychodziły najlepsze, babcine wypieki. Rogaliki z serem (drożdżówki z serem) to przepis, który przeniesie każdego do smaków dzieciństwa. Ciasto drożdżowe pozwala przywołać magiczne wspomnienia. Drożdżówki z tego przepisu są miękkie i długo zachowują świeżość. Rogaliki najlepiej smakują podane(...)poniedziałek jeszcze przemycam je do pracy. Są niesamowicie aromatyczne i pachnące, a dodatek skórki cytryny do serowej masy czyni ją bardzo lekką i orzeźwiającą. Rogaliki z serem (drożdżówki z serem) – ciasto: 600 g mąki pszennej 300 ml ekologicznego mleka (użyłam z Piątnicy) 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g rozpuszczonego masła (min. 82% tłuszczu) 40 g świeżych drożdży szczypta

Poezja smaku
KWIATKI Z NUTELLĄ I KRUSZONKĄ. DROŻDŻOWE 194

baaardzo często piekę drożdżowe bułeczki, które cała moja rodzina uwielbia ❤ staram się czasami zmienić trochę ich formę, aby nie było zbyt monotonnie, a wciąż pysznie.  Tym razem moje drożdżówki zwinęłam nadając im kształt kwiatków  😊 Puszyste, drożdżowe ciasto + orzechowa nutella w środku + maślana kruszonka =  💕💕💕 Uczta dla podniebienia! Składniki:   2 szkl. mąki pszennej tortowej(...)świeżych drożdży 1/2  szkl. mleka 75 g masła 1 jajko szczypta soli dodatkowo : nutella do środka kruszonka z  tego przepisu  do posypania roztrzepane żółtko do posmarowania drożdżówek Wykonanie: Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15min). Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę

Walijskie Pichcenie
Drożdżówki z kruszonką i śliwką węgierką 160

taką niepogodę, do weekendowej kawy lub herbaty z imbirem, miodem i cytryną, idealnie sprawdzi się pyszna domowa drożdżówka. Na przykład ze śliwką węgierką i kruszonką. Zapraszam! :) Składniki na rozczyn: 1/2 szkl ciepłego mleka 50 g drożdży 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka mąki pszennej, typ 500, np. TOTA Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej, typ 500, np. TOTA(...)koniec dodać przestudzone, rozpuszczone masło i urabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, obsypać delikatnie mąką. Urywać kawałki ciasta i układać po 6 drożdżówek na blaszce, zostawiając odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Kruszonka: Składniki na kruszonkę wymieszać rękoma, aż powstanie sypka masa. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Drożdżówki posmarować delikatnie białkiem wymieszanym

Trufelkowo
Drożdżówki pszenno-orkiszowe 157

domowe drożdżówki...Uwielbiam ich zapach i smaaak. Dzisiaj moi drodzy zdrowsza wersja drożdżówek z dodatkiem mąki orkiszowej. Tym razem nie ozdabiałam ich dodatkowo ani lukrem ani czekoladą, tylko po prostu posypałam je cukrem pudrem. Gorące bułeczki uwielbiam popijać mlekiem, a następnego dnia, gdy są już twardsze to popijam je pyszną gorącą herbatką.  Składniki: ciasto: mąka pełnoziarnista orkiszowa 3 szklanki(...)kładziemy marmoladę i dokładnie zlepiamy na środku i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawiamy na 45 min. Następnie smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piekarnik rozgrzewamy. Drożdżówki pieczemy w 170 stopniach przez 30-40 min. aż będą rumiane. Ostygnięte drożdżówki posypujemy cukrem pudrem

kulinarne odsłony pati
Drożdżówki serowo - pomarańczowe 127

Pyszne, puszyste, mięciutkie, aromatyczne...Mogłabym tak wymieniać i wymieniać ;). Drożdżówki marzenie. Z mojego ulubionego, maślanego, delikatnego ciasta na samych żółtkach. Po prostu rozpływają się w ustach. Do ciasta dodałam otartą skórkę z pomarańczy, a upieczone już bułeczki pokryłam cienką, ale znaczącą w smaku warstwą pomarańczowego lukru. Wraz z serowym nadzieniem to połączenie warte grzechu ;). Bułeczki przepysznie smakują ze szklanką mleka(...)drugi dzień również są smaczne :). Zachęcam do upieczenia, bo żadna drożdżówka ze sklepu nie um ywa się do tych wykonanych w domu ;) . Składniki na około 20 drożdżówek: 575 g mąki pszennej 300 ml mleka 5 żółtek 125 g masła 60 g cukru 35 g świeżych drożdży skórka otarta z 1 pomarańczy ( wyszorowanej i sparzonej ) Nadzienie serowe: 500 g twarogu półtłustego

Opowieści z piekarnika
Drożdżówki z serem i morelami 230

Drożdżówki z serem zna każdy i chyba każdy lubi, nieprawdaż? ;). A jeśli wzbogacimy je o pyszne, pachnące morele, to już w ogóle trudno się będzie od nich oderwać ;). Mięciutkie i puszyste drożdżowe ciasto, twarożkowe waniliowe nadzienie i soczysta morela - to bajkowe połączenie, nie sposób się mu oprzeć. Na drugi dzień smakują równie dobrze; dzięki wilgotnemu nadzieniu nie tracą wiele(...)świeżości. Najlepsze drożdżówki to te wykonane własnoręcznie w domu; nie muszą być idealnie równe i kształtne, najważniejszy jest smak, a ten obroni się sam ;). Bardzo polecam :). Składniki na 15 sztuk: 500 g mąki pszennej 2 żółtka 250 ml letniego mleka ( 1 szklanka ) 26 g drożdży 3 czubate łyżki cukru pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) 80 g masła ćwierć łyżeczki

Opowieści z piekarnika
Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką 190

Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką to oznaka tego, że lato jest w pełni. Latem częściej sięgam po ciasto drożdżowe i świeże owoce. Moje porzeczki w tym roku obrodziły, więc oprócz soków i dżemów zostało ich całkiem sporo na letnie wypieki. Jeżeli macie nadmiar porzeczek to zachęcam do wypróbowania przepisów na fajne, kruche ciasto Kwaśny Jacek czy też tradycyjnego pleśniaka . Kwaskowe(...)porzeczki świetnie przełamują słodycz ciast i bardzo mi odpowiada ich dodatek. Moje bułeczki drożdżowe z porzeczkami zawierają wsystkie trzy odmiany porzeczek. To zestawienie świetnie się uzupełnia. Drożdżówki nie sa za słodkie więc dla wielbicieli słodkiego polecam oprószenie ich cukrem pudrem. Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką 370 g mąki 2/3 szkl mleka 1/4 szkl cukru 1 jajko 1 żółtko

Pieguskowa Kuchnia
Drożdżówki malinowe – Raspberry Sweet Rolls 218

Powiem szczerze, nie lubię tych drożdżówek! Nie lubię ich dlatego, że robi się je pół dnia, a znikają w pół godziny!!! Młodszemu synowi, który w tym roku krzywi się na widok malin, aż uszy się trzęsły, gdy zajadał się drożdżówką z tymi owocami :). Drożdżówki malinowe udekorowałam dwoma różnymi lukrami, ponieważ(...)zrobienie malinowego lukru wpadłam w ostatniej chwili. Z białym wydawały mi się mało apetyczne ;). W tym Więcej... Artykuł Drożdżówki malinowe – Raspberry Sweet Rolls pochodzi z serwisu Słodki Pomysł

Słodki Pomysł
Pełnoziarniste drożdżówki z czereśniami 179

Zapach świeżego pieczywa poplątany z zapachem świeżej kawy unosił się w całym domu od rana... Oznaczało to jedno. Znakomite śniadanie... Pyszne drożdżówki to smak dzieciństwa, wspomnienia babci ugniatającej ciasto i pięknego zapachu unoszącego w domu. Takie wspomnienia wywołały u mnie te drożdżówki. Pełnoziarniste, z wiśniami i prawie bez cukru. Zdrowe, smaczne i niezwykle sycące. Składniki na 12 drożdżówek: 20g drożdży(...)części, a z każdej robimy wałek i zawijamy w pętelkę. Przekładamy na blaszki i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Robimy dziurę w środku drożdżówek i nakładamy czereśnie. Boki smarujemy białkiem. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy każdą blaszkę

Czarnawisienka
Przepis #31 Żytnie drożdżówki z owocami 148

Witajcie, pachnąca, cieplutka i z kruszonką i owocami - drożdżówka. Wspomnienie dzieciństwa. Przechodząc na dietę i zdrowy styl życia wydawać by się mogło, że takie pyszności muszą odejść w zapomnienie. Fakt, te kupione w przeciętnym sklepie czy piekarni raczej do zdrowych nie należą. Jednak warto czasami umilić sobie życie i sięgnąć po coś pysznego. Dlatego postanowiłam przygotować swoją domową wersję drożdżówki(...)które nakładamy owoce lub powidła czy inne nadzienie. Wierzch posypujemy kruszonką przygotowaną z resztek mąki (to co zostaje w misce) do której dodajemy odrobinę cukru kokosowego. Tak przygotowane drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez  około 25 minut. Pyszna i aromatyczna drożdżówka z owocami i kruszoną idealnie nadaje się na drugie śniadanie czy przekąskę do kawy. Smacznego

Health-Fit-Life
Kokosowe drożdżówki z rabarbarem, „serem” i kruszonką, a więc Bon Appetit 158

zrobiła”. Kompocików od zeszłego roku to jeszcze ma pół spiżarni, więc wynegocjowałam, że on wyprasuje wszystko co od dwóch tygodni grzecznie czeka a ja upiekę te jego ukochane drożdżówki. W sumie, to nie miałam nawet zamiaru robić z tego posta, ale jak zaczęłam kombinować z przepisem to stwierdziłam, ze chyba jednak coś dobrego z tego wyjdzie, więc w razie(...)każdej kulce zrób spore zagłębienie i nałóż łyżkę masy „serowej” i posyp kruszonką. Odstaw na 10-20 minut do ponownego wyrośnięcia. W zależności od ilości/wielkości drożdżówek czas pieczenia 30-35 minut w temp. 180 C bez termoobiegu. Smacznego! ps. Misiek nie czekał na stosowne przybranie stołu, kawkę ani żadne pitu pitu, nałożył sobie od razu

greenscarf
DWUSMAKOWE DROŻDŻÓWKI NA KRUPCZATCE 163

Zachciało mi się drożdżówek, ale gdy zauważyłam że mam zbyt małą ilość mąki tortowej i nie chce mi się iść do sklepu, postanowiłam dodać mąkę krupczatkę, i drożdżówki wyszły pyszne. Można je nadziewać czym się chce, ale według mnie budyń z dżemem wiśniowym stanowi doskonały duet, a dopełnieniem do drożdżówek najlepiej ciepłe mleko lub kakao.     SKŁADNIKI Ciasto(...)łyżeczce dżemu.  Wierzch ciasta smarujemy białkiem.  Pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach.  Po upieczeniu i wystudzeniu smarujemy lukrem.  Talerzyki na których podałam drożdżówki pochodzą z  Galerii Cuda Świata

słodki bratek