drożdżówki - 4205 przepisów (strona:52/281)

81. Drożdżówki z serem 151

ardzo lubię drożdżówki, jednak te kupione w sklepie są, jak dla mnie często zbyt suche. Nawet jak mają dożo owocu to ciasto zawsze jest suche i często twarde. Moje drożdżówki są delikatne, puszyste i smaczne. Na 12 drożdżówek 400 g mąki 1/2 szklanka ciepłego mleka 100 ml oleju  2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki drożdży Masa serowa(...)drożówki bądą delikatne) . Uformować płat równej grubości (ok. 4-5 cm), następie za pomocą cienkiej szklanki wykrawać kółka i układać je na blasze.  W środku drożdżówek zrobić małe wgłębienie i włożyć masę serową. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 20 minut. Następnie piec w 170 stopniach przez 20 minut. Dół piekarnika raczej wyłączyć, gdyż szybko by się

Jadło i czytadło
Drożdżówki cynamonowe z lukrem 257

Miałam kłopot żeby zrobić zdjęcia tymże drożdżówkom, bo łakomstwo mojej rodziny sprawiło, że znikały nadzwyczaj szybko. Ciasto delikatne i pyszne z dużą ilością cynamonu, aromatyczne i bardzo smaczne, polecam!. Składniki na 12 sztuk: 50 dag mąki pszennej 3 dag świeżych drożdży 3 łyżki cukru  15 dag roztopionego masła 1/2 szklanki ciepłego mleka 2 jaja szczypta soli Dodatkowo(...)porcji, każdą cześć ciasta wałkujemy na prostokąt, smarujemy masłem, posypujemy cynamonem oraz cukrem, nacinamy wewnątrz, (nie przecinając boków) i zwijamy wzdłuż. Gotowy wałeczek zwijamy w kółeczko i drożdżówka gotowa. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na ok. 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch drożdżówek obficie smarujemy roztopionym masłem. 4. Piekarnik rozgrzewamy

Apetyczna babeczka
Drożdżówki 167

Zrób jakiś placek.. może drożdżowiec? - eee, a nie lepiej drożdżówki ?? Tak o to zabrałam się za drożdżówki z 1 kg mąki.. Dawno nie jadłam drożdżówek..  Szybki przegląd spiżarni - powidła  z mirabelek. .. Taak, stanowczo jestem na tak, do tego kruszonka..i szklanka mleka.. Dla niektórych nawet smak dzieciństwa. Lekkie, pyszne, a przede wszystkim miękkie(...)jajka, maślankę, tłuszcz, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie zarobić ciasto ręką - napowietrzając je, Odstawić do wyrośnięcia.  Po wyrośnięciu formować spłaszczone kulki (zależy od wielkości jakie chcemy mieć drożdżówki)  Łyżką uformować dziurkę w środku. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakładać powidła, posypać kruszonką. Piec około 15-20 minut w 180*C. Wystudzić, polukrować

Garnkowe fanaberie
Drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem 180

Najszybsze drożdżówki na świecie... To takie zrobione z gotowego ciasta francuskiego i budyniu.  Polecam każdemu do spróbowania. A przy minimalnym wysiłku, efekt jest pyszny! Drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem Składniki: ciasto francuskie budyń waniliowy  400 ml mleka 2 łyżki cukru cukier puder owoce Przygotowanie: Budyń zrobić w mniejszej ilości mleka, a mianowicie(...)części. Każdą część wewnątrz nacinamy, nie przecinając ciasta, około centymetr od krawędzi. Podpiekamy je w piekarniku w 200 stopniach około 10 minut aż będzie złote. Wyciągamy i środek drożdżówki uklepujemy, po to właśnie nacinaliśmy brzegi:) Napełniamy je gotowym budyniem i wkładamy do piekarnika na 15 minut.  Gotowe drożdżówki posypujemy cukrem pudrem i podajemy ze świeżymi owocami - w moim przypadku

Lawendowe Niebo
Rabarbarowe pyszności 223

temu coś mnie tknęło - nagle zapragnęłam ciasta drożdżowego. Muszę nadmienić, że ogromną fanką nie jestem - ale . Chodzi o to, że mam złe wspomnienia z dzieciństwa. Kiedy Mama kupowała drożdżówkę, pierwszego dnia była pyszna, ale drugiego... Wysuszona i niedobra. Mam ogromną awersję do starych drożdżówek, i za każdym razem, kiedy próbuję świeżej, zaskakuje mnie jej smak. Nie mam pojęcia, czy wyjaśniłam(...)cudownie kwaskowy rabarbar zalany słodką, budyniową masą. Chrupiące płatki migdałowe na wierzchu dopełniają całości. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość cukru w cieście - wolę, kiedy sama w sobie drożdżówka nie jest zbyt słodka, za to słodkie są dodatki - budyń, owoce czy kruszonka. Użyłam też zupełnie innej formy. Znaczy się - tego to się tylko mogę domyślać, bo w przepisie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
NIEBO W GĘBIE CZYLI DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 206

czasu muszę podnieść sobie poziom cukru ... ciastem drożdżowym.  Dla mnie to zdecydowanie NR1 wśród wszystkich gatunków ciasta.  Tak więc po świątecznych sernikach, makowcach i piernikach zatęskniłam za drożdżówkami z owocami i kruszonką.  Składniki: Mój żelazny przepis na wszelkie bułeczki, drożdżówki i rogaliki drożdżowe jest TUTAJ Ponadto ulubione owoce: u mnie morele i jagody Wykonanie:  Zrobić rozczyn(...)pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą i wsypujemy w niego owoce. Brzegi drożdżówki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Całość posypujemy obficie (ja tak lubię) kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st

Walijskie Pichcenie
Drożdżówki z twarogiem 192

zobaczyłam te drożdżówki w magazynie " Kuchnia" od razu postanowiłam je zrobić.Generalnie ja i mój mąż lubimy wszystko co jest z serem. Te drożdżówki przypadły nam bardzo do gustu. To moje pierwsze drożdżówki:) Powiem tak...od dzisiaj już nie kupuję w sklepie;) Dla mnie to kolejny ciekawy przepis... no i super zabawa;) Składniki na ciasto; 1 jajko, 250 ml mleka(...)laski wanilii, skórka otarta z jednej cytryny /u nas z pomarańczy/, sok z jednej cytryny / u nas z pomarańczy/, garść pokrojonych suszonych moreli, 1 jajko do posmarowania drożdżówek, Wykonanie; Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cynamon i mleko. Podgrzewamy do temperatury ciała. Zalewamy pokruszone drożdże i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy cukier, sól i jajko. Mieszamy. Kolejny krok to mąka

Anioły w kuchni
Zapiekanka na słodko 109

bread pudding. Aby rozpocząć, przede wszystkim musisz przygotować składniki. Potrzebujesz czerstwych bułek, które pokroisz na kawałki. Możesz użyć różnego rodzaju pieczywa – od bagietek po kajzerki . Ja polecam wykorzystać drożdżówki, które już trochę zestarzały. Ja wykorzystałam szafranowe bułeczki, które trochę mi się zeschły w zamrażalce. Często mrożę wszelkie drożdżowe wypieki, a potem o nich zapominam. Ale nie wyrzucam ich tylko(...)deser, które z pewnością ucieszy całą rodzinę. Tak więc nie trać czasu i wypróbuj ten przepis już dziś! Bread pudding 4 porcje Składniki: 4 szafranowe bułeczki, opcjonalnie inne drożdżówki 4 jajka 100 ml śmietanki, kremówki 200 ml mleka 40 g masła + do posmarowania patelni 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka rodzynek 2 łyżki orzechów laskowych, drobno pokrojonych 1 łyżeczka kardamonu

codojedzenia
Kocham szafran 83

swoje intensywne, złociste zabarwienie i delikatny smak. Szafranowe wypieki są popularne w krajach skandynawskich, zwłaszcza w Szwecji, gdzie często goszczą na świątecznym stole w okresie bożonarodzeniowym. Kocham szafranowe drożdżówki , od kiedy pierwszy raz je spróbowałam. Moja przygoda z nimi rozpoczęła się w Szwecji, kiedy się tu przeprowadziłam. Szafran znałam tylko z encyklopedii. Nie miałam żadnego wyobrażenia o jego smaku, który(...)był dla mnie prawdziwą niespodzianką. Od tej pory zawsze wypiekam drożdżówki z szafranem na święta. Raczymy się nimi również podczas adwentu, a lussekatter obowiązkowo piekę na Dzień Świętej Łucji. Jak piec drożdżówki z szafranem? Przygotowanie tych bułeczek jest dość czasochłonne, ale efekt końcowy jest tego wart. Najpierw musisz przygotować ciasto drożdżowe, które będzie służyć jako podstawa dla bułeczek. W skład

codojedzenia
Drożdżówki z rabarbarem i serem 121

Śmiem twierdzi, że to drożdżówki idealne. Ciasto wyszło nieziemsko mięciutkie i puszyste i zachowuje świeżość do 5 dni! :) Kruszonka na bazie cukru kokosowego to też strzał w dziesiątkę :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP ! Składniki (8 sztuk(...)stolnicę i podziel na 8 części. Z każdego kawałka ciasta uformuj bułeczkę i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej bułeczce zrób w środku spory dołeczek. Teraz drożdżówki powinny być w odleglości około 3 cm. od siebie. W dołeczki nałóż rabarbarowe nadzienie. Odstaw blaszkę na 20 minut. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Drożdżówki posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp

Delicious Place
Drożdżówki ze śliwkami i migdałową kruszonką 169

Jesień śliwkami stoi, ciasto już było, teraz pora na mięciutkie drożdżówki pełne soczystych śliwek i pysznej migdałowej kruszonki pachnącej cynamonem. Nie będę się tutaj rozpisywać i zachwalać, spróbujcie sami. Składniki (na 9-10) drożdżówek: 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 400 g mąki pszennej 150 ml mleka 75 g roztopionego i ostudzonego masła  2 male jajka szczypta soli(...)pomocą dna szklanki o małej średnicy, wyciskamy na środku dołek. Dołek ma być głęboki, a ciasto w nim cienkie. Jajko mieszamy z 1 łyżką mleka i smarujemy brzegi drożdżówek. Do dołka  nakładamy połówki śliwek, mi zmieściły się po 4. Następnie posypujemy całość kruszonką. Pieczemy 30 minut

Cynamonowe szczęście
🍑 Drożdżówki ósemki z owocami i kruszonką 🍒 150

Ulubione owoce, budyń, ser lub marmolada kruszonka ( 25 g masła, 25 g cukru, 50 g mąki - zagniatamy na kruszonkę i wstawiamy do lodówki na 30 minut) Jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem. Przygotowanie: W miseczce przygotować rozczyń. Wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka, dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)części każdy kawałek rozłączyć na grubość ok. 5mm. Rozpłaszczać na jajowaty kształt i na środku skręcić. Dzięki temu powstanie nam kształt ósemki. Jak to zrobić zobacz w filmie poniżej. Drożdżówki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi posmarować jajkiem, na środku nałożyć owoce, posypać kruszonką . Przykryć ściereczką i odstawić do czasu nagrzania się piekarnika. Drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika

Kulinarne przygody
Bułeczki cynamonowe 107

łyżek cukru 30 g świeżych drożdży łyżeczka mąki pszennej SKŁADNIKI NA CYNAMONOWY FARSZ: 2 łyżki cynamonu 7 łyżek cukru Dodatkowo do posmarowania: 1 jajko + 3 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie drożdżówek zaczynam od zrobienia rozczynu. Do małego rondelka wlewam mleko, lekko go podgrzewam. Ma być lekko ciepłe, ale nie gorące. Do miski (lub garnuszka) wlewam letnie mleko, dodaję 6 łyżek cukru(...)cynamonowe po upieczeniu możesz wyjąć od razu z piekarnika. Posyp je cukrem pudrem lub lukrem. Jeśli lukrem to wymieszaj w szklance cukru pudru 3 łyżki wody, wymieszaj i polej drożdżówki. Możesz dodatkowo posypać je płatkami migdałowymi lub pokruszonymi orzechami włoskimi. Smacznego

Zasmakuj Kuchni