Tort Bananowy Dziś wstawiam tego przepysznego torcika bananowego specjalnie dla Justyny Kowalczyk. Dziś pokazała, że jest naprawdę fenomenalna. Mimo ogromnej kontuzji, wygrała! Gratuluję i ogromnie się cieszę z jej osiągu ;) Składniki: (na tortownicę) Biszkopt: - 8 jaj - szklanka mąki tortowej - szklanka cukru - 3/4 szklanki kakao -pół szklanki mąki ziemniaczanej - cukier waniliowy - 3 łyżki oliwy - 4 wagoniki(...)samo co wcześniej. 4.Bita śmietana: Do miski wlewamy śmietanę 36%. Dodajemy cukier i miksujemy przez 3-4 minuty do uzyskania bitej śmietany. Śmietana musi być schłodzona! 5. Górę tortu i boki smarujemy bitą śmietaną. Boki obsypujemy posypką czekoladową. A wierzch dekorujemy starkowaną czekoladą. Tort gotowy ;) Dziesiejszą piosenkę którą udostępniam usłyszałem wczoraj rano na MTV Rock, i do teraz siedzi
Gotuj Z MuzykąSezon Komuni i Wesel już jest , więc dziś mam dla Was przepis jakiego tu jeszcze nie było! Przepis na TORT! Jeden z najłatwiejszych , a zarazem najsmaczniejszych jakie udało mi się robic! Ciasto jest niezwykle puszyste … delikatne … a krem lekki i absolutnie nie za słodki! Robi się go naprawdę ekspresowo a smak zadowoli nawet tych , którzy od tortów uciekają
Ostra na SłodkoDziś przybliżę Wam te sposób. Do tego biszkoptu nie używamy ani grama proszku do pieczenia …. wyrasta wysoki … niezwykle puszysty i niesamowicie delikatny. Możemy używać go do przełożenia tortu lub zjeść solo popijając np. ulubioną kawą. SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) * jajka r.M – 7 szt * sól – 1 szczypta * kakao – 1/3 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * cukier(...)Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku. Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu. Gotowe! PS. Czekoladowy NIGDY nie wychodzi u góry całkowicie równy. Gdy chcemy użyć go do przełożenia tortu odwracamy ” do góry nogami „ O co chodzi z tym rzucaniem? Po upieczeniu rzucamy gorącym o podłogę – sprawi to , że biszkopt nie opadnie!!! A dlaczego? Podczas pieczenia wytwarzają
Ostra na SłodkoPropozycja dla wielbicieli czekolady. Kakaowy biszkopt, czekoladowo-budyniowa masa, a wszystko polane kuwerturą czekoladową, czyli czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada. :) Tort Czekoladowy - Składniki: Biszkopt: 7 jajek szklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki kakao 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 80-100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (według upodobań) pół(...)czekolady gorzkiej 1/2 szklanki mleka (do rozpuszczenia czekolady) 250 g masła (w temperaturze pokojowej) Polewa: 100 g czekolady mlecznej (lub gorzkiej) 50 g masła ok. 3 łyżki mleka Tort Czekoladowy - Sposób przygotowania: Biszkopt: Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach. Przesiewamy obie mąki wraz kakaem i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną
Słodka Stronabombę witaminową. Torcik na bazie biszkoptu z delikatną masą jogurtową oraz warstwą budyniową z sokiem frugo i kawałkami owoców - prawdziwa uczta smaków dla sympatyków kiwi. Tort - Ciasto z Kiwi - Składniki: 4 jajka (osobno żółtka i białka) 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy galaretka(...)budyń śmietankowy Masa z kiwi - jogurtowa: 150 g jogurtu o smaku kiwi 200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wody Tort - Ciasto z Kiwi - Sposób przygotowania: Tortownice (22 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie
Słodka Stronawiem - może za sprawą urodzin mojej Mamy, które przypadały ósmego (wszystkiego najlepszego Kochana!) , a może tęsknoty za domem... Dość, że nagle w mojej głowie pojawił się obraz wyjątkowego tortu bezowego - dacquoise (czyt.: dakłas - na co sama bym w życiu nie wpadła...). Jest to ukochany tort mojej Mamy, który często kupowała w bydgoskiej cukierni Adama Sowy. I choć nie przepada(...)oprószyć przesianym cukrem pudrem, udekorować daktylami i orzechami. Przechowywać w lodówce. Smacznego! I znów nie jestem pewna, do jakiej kategorii zaliczyć to ciasto...? A co tam, niech będzie, że tort. Na wielką imprezę do roli głównej się nie nada, ale na imieniny dla kilku bliskich osób będzie w sam raz. Szczególnie w towarzystwie mocnej, czarnej kawy, mmm... Pyszności
Pożeraczka, czyli raz adobrzemnie minimuffiny, które trzeba upychać w tych minipapilotkach... Co czasami wcale nie jest takie proste. Niemniej, zdarza się, że podejmuję wyzwanie. Tym razem motywacją stała się reszta kremu od tortu (któremu nie zdążyłam zrobić zdjęć, a szkoda, bo wyszedł naprawdę smaczny; ale... Co się odwlecze... Taki dobry był, to zrobię jeszcze raz, może nawet tutaj, w Polsce), której nie chciałam(...)wyrzucać. Ogólnie to zawsze mam problem, gdy robię krem maślany na bezie szwajcarskiej. Używam go tylko do posmarowania boków i wierzchu tortu pod masę cukrową. Z dwóch białek jest za mało, z trzech - zawsze sporo zostaje. Ech... Zostałam więc z miseczką różowego kremu, który w zasadzie mi smakuje. Jest, i owszem, trochę ciężki i lekko tłusty, ale przy tym mocno
Pożeraczka, czyli raz adobrzeowsianka z gruszką, miodem, daktylami, orzechami laskowymi i śmietanką (inspiracja) Tort pomimo przeszkód i mojego gadania, że już nigdy nie piekę tortów, wyszedł. I to dobry i to jak *.* Tak więc nadal będę je piekła :3 Haha, nawet już mam zamówienie od cioci na dwa torty xd (biszkopty przełożone krem cappuccino i dżem wiśniowym z całymi wiśniami) A muffinki
More food, love and dreamsDzisiaj są moje urodziny dlatego chciałam dodać post z wykonanymi przeze mnie potrawami na tą okazję. Wiadomo, że na każdych urodzinach główną atrakcją jest tort. Tort zrobiłam śmietanowo - czekoladowy obłożony masą cukrową i przyozdobiony na wierzchu kwiatami. Również na mojej imprezie pojawiły się parówki w cieście francuskim i sałatka ziemniaczano - buraczana. Tort śmietanowo - czekoladowy : masa śmietanowa
Klaudynkowa kuchniaMasą cukrową można dekorować torty, ciasta lub zrobić ozdoby. Jest elastyczna i całkiem łatwo się ją przygotowuje. Jest jednak kilka zasad, których trzeba przestrzegać. Najważniejsze to nie kłaść masy cukrowej na tort posmarowany bitą śmietaną, ponieważ śmietana rozpuszcza masę. Najbardziej nadają się ciasta pokryte masą maślaną i wcześniej schłodzone. Nie powinna mieć też styczności z niektórymi owocami (np. ananas(...)Musi być plastyczna jak plastelina. Do gotowej masy dodać barwnik spożywczy i dokładnie zagnieść, tak aby powstał jednolity kolor. Tak przygotowaną masę cukrową rozwałkować, podsypując cukrem pudrem i obłożyć tort lub wycinać dekoracje. Smacznego
Oryginalny smaksłodki , czekoladowy i jak najbardziej jeden z tych godnych polecenia. Miałam trudny wybór, zastanawiałam się nad kilkoma rodzajami tortu, jednak ostateczna decyzja padła na niego i nie żałuję, mimo tego że w trakcie robienia jak to ze mną bywa stwierdziłam że mogłam zrobić jakiś jasny :) Trzeba przyznać że jest dość pracochłonny jeśli chodzi o wykonanie placków, ale efekt końcowy wszystko(...)ponczem, wykładamy część masy, rozsmarowujemy ją i na to kładziemy następny placek, nasączamy, wykładamy masę * , kładziemy 3 placek ... i tak do skończenia składników. Resztą kremu smarujemy górę i boki tortu. Dowolnie dekorujemy i odstawiamy całość przynajmniej za 1 dzień w chłodne miejsce. * Ja dodatkowo co drugi placek smarowałam dżemem wiśniowym, można też dać wiśnie z likieru czy syropu
charlotte gotujeMoja siostrzenica złożyła bardzo dokładnie zamówienie, co do swojego urodzinowego tortu. Miała być czekolada, mały być różyczki oraz napis. Dostałam nawet rysunek jak tort ma wyglądać. Na szczęście efekt finalny zadowolił małą jubilatkę. Na szczęście, bo oczywiście przygody musiały być. Biszkopty nie wyrosły tak jak powinny. Dlatego zamiast jednego, przekrojonego na 3 - 4 części(...)masy czekoladowej. Na wierzch kładziemy ostatni, czwarty blat. Do ostatniej miski z mascarpone dodajemy pozostałą śmietanę i mieszamy do połączenia. Tą masą dekorujemy górę i boki tortu. (jeżeli chcemy uzyskać bardziej chałwowy smak, możemy dodać do niej jeszcze 100 g chałwy). Ja do dekoracji zostawiłam sobie odrobinę masy czekoladowej, z której zrobiłam różyczki i napis
Sto kolorów kuchnikolejna odsłona bezowego tortu, który ze względu na banalnie prostą recepturę i jakby nie było przepyszny smak, jest częstym bywalcem w naszym domu:) Tort bezowy z bitą śmietaną, brzoskwiniami i świeżą miętą Przygotowanie: bezowa baza i śmietanowa bez zmian - szczegóły w poście O TORCIE BEZOWYM Z MALINAMI
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamnie dzień szczególnie wyjątkowy – rocznica ślubu. A że ślub i wesele były fantastyczne – jest co wspominać. Dlatego na blogu też będzie nieco odświętnie i umieszczam przepis na tort. Tort makowy z kremem jajecznym, który moja teściowa robi od lat. Rustykalna masa jajeczno-maślana, która przypomina starodawne kremy, jest ubijana bardzo długo na parze, dlatego jest całkowicie bezpieczna. Składniki(...)proste – z pewnością dostaniemy je w każdym sklepie. Tortu nie trzeba nasączać i co istotne jest bez dodatku mąki. Składniki: 250 g maku (1 i 3/4 szklanki) 220 g cukru pudru (1 i 1/2 szklanki) 8 ekologicznych jajek 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu migdałowego Krem jajeczno-maślany: 4 ekologiczne jajka
Poezja smaku