ciasteczka - 38923 przepisów (strona:245/2595)

Wałkiem zdobione ciasteczka. 154

Pech chciał, że otwierając nowy nóż i chcąc wyjąć go z niezniszczalnego opakowania zatrzymał się on prawie na kości mojego kciuka. Złość była wielka, bo wszystko przygotowane do robienia ciastek. Jednak musiały zaczekać, aż palec się wygoi.  Jednak w końcu nadszedł ten dzień i upiekłam swoje ciasteczka sygnowane nazwą mojego bloga. Pełna obaw o to czy napis będzie(...)bezpodstawne. Oprószając wałek delikatnie mąką napisy nie zapchały się ciastem. Jedyną czynnością, jaką musiałam wykonać po skończonej pracy to przetarcie wałka szmatką. Napis był bardzo wyraźny i po wyjęciu ciastek z piekarnika zastanowiłam się czy je jeść, czy podziwiać.  (wszystkie informacje na temat oferty znajdziecie klikając w baner powyżej) Składniki: 600 g mąki pszennej  100g cukru pudru

Malinowe Pocałunki
107. Ajerkoniakowiec 87

duże paczki ciastek pepitek 400 g cukierków krówek 1/4 szklanki mleka  0,5 l kremówki 30% 100 g masła 4 łyżki cukru(...)pudru 1 1/2 szklanki ajerkoniaku 5 łyżeczek żelatyny 2 dowolne galaretki Cukierki rozpuścić na wolnym ogniu w mleku, ciągle mieszając aby się nie przypaliły. Na blaszce rozłożyć pierwszą warstwę ciastek i wylać na nią masę z krówek, przykryć drugą warstwą i odstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody.  Masło lekko rozpuścić, dodać do niego ajerkoniak

Jadło i czytadło
117. 3 Bit 326

wystudzenia. Masło miksujemy i dodajemy powoli budyń ucierając na puch. Na blaszkę o wymiarach ok. 30x25 wykładamy jedną warstwę ciastek, na to masę kajmakowa którą przykrywamy drugą warstwą ciastek, na to masę budyniową i trzecią   warstwę ciastek. Na samym końcu ubita kremówkę z cukrem i fixem. Na wierzch ścieramy czekoladę

Jadło i czytadło
141. Sernik na zimno 112

owocowe owoce ciastka pepitki ok. 2 paczek Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklance wrzątku. Jajka przed rozbiciem należy sparzyć gorącą wodą. Galaretki rozpuścić (w upały należy dodać nieco mniej wody). Ciastka układamy na dno blachy (ok. 30x 40 cm ). Żółtka jajek ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Ja to robię w rondelku na bardzo małym ogniu, tak aby się(...)masa powinna się zrobić jasna i puszysta. Następnie dodajemy ją do sera i ubijamy do połączenia składników na samym końcu dodajemy żelatynę, nadal dokładnie miksujemy i masę wylewamy na ciastka. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie na masę układamy owoce, ja miałam mix owocowy tzn. maliny, truskawki, borówki, morele. Na to tężejąca galaretka i gotowe. UWAGA: Po przygotowaniu ciasta

Jadło i czytadło
149. Ciasto kajmakowo - budyniowe 662

kajmaku waniliowego 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 szklanki mleka 0,5 litra kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki orzeszków arachidowych solonych 2 duże paczki ciastek typu pepitki lub be-be Budyń(...)gotujemy zgodnie z przepisem, nie dodajemy jednak cukru. Do ugotowanej, gorącej masy dodajemy kajmak pozostawiając 2 łyżki, które będą potrzebne do polania wierzchu ciasta. Na blasze układamy jedną warstwę ciastek, na to wylewamy masę kajmakowo-budyniową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masę

Jadło i czytadło
Ciastka ze słonecznikiem 478

jednorazowym pieczeniu się nie skończy. 20 dag margaryny 3 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 1/3 szklanki cukru 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia do smarowania ciastek: 1 białko jajka 2 łyżki cukru dodatkowo: 40 dag wyłuskanego ziarna słonecznika Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać margarynę, posiekać nożem na drobne kawałeczki. Następnie dodać jajko, żółtko(...)foremką okrągłe ciasteczka, takie o średnicy 5 - 6 cm. Białko roztrzepać z cukrem i smarować nim wycięte ciasteczka, następnie posmarowaną stroną kłaść w pestki słonecznika lekko dociskając. Tak przygotowane ciastka układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C 20 minut. Z podanych proporcji wyszło mi 29 sztuk ciastek o średnicy

Kuchcik gotuje
Francuskie ciasteczka z jabłkami 128

lubi jeśli nie lubicie nie dodawajcie. Jabłka dusimy na małym ogniu około 10 minut  aż lekko zmiękną i odparuje sok . Ciasto rozwijamy wycinamy prostokąty dowolnej wielkości ( ja swoje ciastka zrobiłam dość duże wasze mogą być mniejsze jeśli chcecie ) wyszło mi 7 ciastek. Na jednym prostokącie układamy po 2, 3 łyżeczki jabłek , w drugim prostokącie radełkiem robimy kratkę(...)nakładamy na jabłka i zlepiamy ze sobą 2 ciasta ( ja wkoło zrobiłam wzorek widelcem ).   Ciastka układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.    Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.    Pieczemy w temperaturze 190 stopni na złoty kolor.    Tak wygląda radełko do robienia kratki .    Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik "idealny" z polewą chałwową . 990

tego w końcu osiągnęłam sernik gładziutki ,płaski , nie popękany , nie opadnięty  ... no cóż idealny jak nic  :) Składniki : Na spód : 240 g herbatników  lub innych kruchych ciastek rozgniecionych na drobny proszek 60 g masła rozpuszczonego Masa serowa : 1 kg sera twarogowego 3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego 5 jajek 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 2 łyżeczki(...)mleka skondensowanego 100 g chałwy ( u mnie waniliowa ) 3 łyżki mleka Wykonanie : Ciastka połączyć z masłem . Dno formy ( u mnie tortownica 26 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia . Wysypać ciastka i ugnieść spód . schłodzić ok pół godziny w lodówce. Wszystkie składniki na masę wyłożyć do miski i utrzeć mikserem na jednolitą masę  . Tylko do połączenia składników , nie napowietrzamy

Malinowa Kawiarenka
Tort kakaowy z czekoladową bitą śmietaną 207

roku trochę jest i będę starała się robić coraz to lepsze i smaczniejsze torty. Tort kakaowy z bitą śmietaną był leciutki przełożony konfiturą wiśniową, a boki obsypałam pokruszonymi kruchymi ciastkami z nutką kokosa. Pycha! Składniki: Biszkopt: – 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka; – 200 g cukru pudru; – 3 łyżki mąki pszennej; – 3 łyżki(...)ubić na bardzo sztywną pianę, wmieszać ją delikatnymi ruchami szpatułki do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia. Dodatkowo: – pół słoiczka konfitury wiśniowej; – 15 dag pokruszonych ciastek Pierwszy krążek ułożyć na paterze posmarować konfiturą wiśniową nałożyć 1/3 bitej śmietany, przykryć drugim krążkiem, ponownie posmarować konfiturą i 1/3 bitej śmietany. Położyć ostatni krążek, rozsmarować śmietanę na całym

dom-agi.pl
Bajaderka 394

pokruszonych ciastek. Nie wyrzucajcie ich nigdy, pakujcie w woreczki/pojemniki i zamrażajcie. A gdy uzbiera się już odpowiednia ilość - zróbcie bajaderkę. Składniki: 650-700 g suchych resztek ciast i ciastek ( biszkopty, keksy, kruche spody, drożdżowe, piaskowe ) 150 g masła 0,5-0,75 szklanki cukru - w zależności od słodkości użytych okruchów 4 płaskie łyżeczki kakao 250 g różnych bakalii(...)żurawina , rodzynki, orzechy i inne ) 2 łyżki galaretki/dżemu porzeczkowego 50 ml spirytusu 18-20 herbatników Petitt Beure Wykonanie:  Suche resztki ciast i ciastek - bez kremów - pokruszyć w malakserze. Masło, cukier i kakao podgrzać do rozpuszczenia. Ostudzić. Okruchy ciast wymieszać z bakaliami - rodzynki i żurawinę uprzednio namoczyć i odsączyć. Ostudzone masło z cukrem i kakao wlać do okruszków

kolorowotorcikowo
Tarta LimOnkowa 148

Składniki: 2 op ciastek owsianych lub pełnoziarnistych 0,5 kostki masła 1 mała puszka(...)słodzonego mleka skondensowanego 4 jajka łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki cukru trzcinowego 3 limonki  Przygotowanie: ciastka kruszymy- wałkiem, widelcem, pałką czy mikserem, masło roztapiamy i zalewamy nim ciastka, masę o konsystencji mokrego piasku przekładamy do foremki na tartę, zapiekamy 15 minut w temp 150'C żółtka ucieramy z mlekiem na puszystą, gęstą masę białka ubijamy na pianę

Luźna Kuchnia
Marta, Tomek i Babcia Petronela. A na deser sernik. 169

obręcz tortownicy. Folia powinna zabezpieczyć tortownicę przed przedostaniem się do środka wody, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Ciastka czekoladowe należy rozdrobnić, najlepiej używając do tego malaksera - ciastka powinny zostać bardzo drobno zmielone. Masło stopić w rondelku i połączyć ze zmielonymi ciastkami. Wymieszać i lekko zagnieść, powstanie coś w rodzaju kruszonki. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód

KUCHARNIA
Maliny. Porzeczki. Morele. Tymianek. Kanapka? Lodowa! 130

przedziałkiem, mielonka z galaretką .... mmh Duża przerwa miała smak mielonki popijanej gorzką herbatą z termosu. A później studia i koniec kanapek.  Czas drożdżówek z serem i wielkich kwadratowych ciastek francuskich z marmoladą i lukrem... A teraz?  Ulubiona kanapka? Zależy od sezonu i pory dnia.  Latem kanapka z dojrzałymi pomidorami i nieprzyzwoicie grubą warstwą masła. Zimą grzanki(...)nieduża, na 2-3 gryzy.  A w środku to, co najlepiej smakuje latem - maliny, porzeczki i morele, oczywiście w parze z tymiankiem. Domowe lody w objęciach chrupiących czekoladowych ciastek. To teraz moje ulubione kanapki.  Ich zapas niepokojąco szybko topnieje.  Kto wie może właśnie tak smakować będą kiedyś wakacyjne wspomnienia tego lata...  CZEKOLADOWE KRAKERSY do lodowych

KUCHARNIA
..SERNIK NA ZIMNO.. 243

60dkg sera-u mnie President ser twarogowy z wiaderka, pół margaryny, 1 szklanka cukru -dałam ciut mniej , 2 żołtka , 2 cukry waniliowe -u mnie cukier puder waniliowy, 2 galaretki ciastka -u mnie podłużne biszkopty......................... .WYKONANIE.. ..................W trzech szklankach wody rozpuścić dwie galaretki.W tym czasie stężeje i ostygnie.. W trzech łyżkach wody rozpuścić żelatynę ,w między czasie zagotować(...)partiami ser.Miksować ,aż masa będzie gładka.Do takiej masy dodajemy przestudzone mleko z rozpuszczoną w nim żelatyną.teraz pozostaje nam tylko pobawić sie z układaniem masy i ciastek...dno foremki wykładamy biszkoptami lub ciastkami -herbatnikami,na to wlewamy mase serową -nie całą ,bo musimy zostawić na drugą warstwę -i do lodówki aby lekko zastygla -jakieś

w mojej kuchni
Ciasteczka „Oreo” 177

Moje dzieci uwielbiają ciasteczka Oreo ale nie należą one do najtańszych dlatego postanowiłam przygotować je w domu. Znalazłam w Internecie kilka przepisów i na ich podstawie stworzyłam własny, jak sądzę bardzo udany. Składniki Na ciasteczka: 150g mąki pszennej tortowej 50g maki razowej typ 2000 180g miękkiego masła 40g ciemnego kakao 1/2 szklanki cukru dwie szczypty soli łyżka mleka jajko(...)łyżeczki cukru wanilinowego Na krem: 120g miękkiego masła ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 80ml śmietany kremówki 2 czubate łyżki pełnego mleka w proszku Sposób przygotowania Ciasteczka: Sypkie składniki: mąkę, kakao, cukier trzcinowy i sól wymieszać w średniej misce. Osobno zmiksować masło, mleko, jajko i cukier wanilinowy do otrzymania puszystej masy. Obie masy połączyć i zagnieść ciasto, a następnie

Pyry na Gaz