ciasteczka - 38923 przepisów (strona:237/2595)

Kostka królowej bez pieczenia 390

Całość energicznie mieszając należy zagotować. (Powinien powstać gęsty budyń.) Masło zmiksować do białości i stopniowo połączyć z ostudzonym budyniem. Na blasze (wyłożonej folią aluminiową) ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastkach rozsmarować 1/2 kremu i kolejno położyć warstwę ciastek, resztę masy, herbatniki. Całość posmarować serkiem mascarpone wymieszanym z czekoladą i posypać startą czekoladą oraz pokruszonymi ciastkami. Ciasto wstawić

Di gotuje
Jogurtowo śmietankowy truskawkowiec 205

deserów. Zaproszenie od Bożenki na Ciasto na niedzielę – Owocowe szaleństwo było kolejną okazją do poszukiwania „truskawkowych pomysłów”. Jogurtowo śmietankowy truskawkowiec. Składniki na spód ciasta: tortownica o średnicy 21cm - 150g ciastek w czekoladzie – 10 szt. (digestive) - 70 g mielonych migdałów (w oryginale – orzechy włoskie) - 60g miękkiego masła (w oryginale 40g) Składniki na masę: - 500g truskawek - 1 szklanka naturalnego jogurtu greckiego(...)śmietanki 36% (u mnie Double Cream) - 3 łyżki cukru - 2,5 czubatych łyżek żelatyny - 1/3 szklanki wody (do rozpuszczenia żelatyny) Dodatkowo: - truskawki – do masy i dekoarcji - galaretka truskawkowa Ciastka, migdały i masło miksujemy w malakserze, aż składniki się połączą w zwartą masę. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (moja była mniejsza niż podana w przepisie, więc „podwyższyłam ją” paskiem

mojewypiekiinietylko
Sernik na zimno z ricotta 195

udekorowane sezonowymi owocami. Taki sernik na zimno mogę jeść codziennie! Dzisiejszy sernik na zimno jest bardzo łatwy do przyrządzenia ale wymaga schłodzenia w lodówce. Zrobiłam go na spodzie z ciastek digestive. Sernik na zimno najlepiej smakuje ze świeżymi owocami i owocowym sosem. Sernik na zimno Składniki: 1 duży sernik (foremka o średnicy 25 cm) lub 6 małych (metalowe obręcze(...)owocowy sos. Digestive ciastka zmiksuj lub pokrusz tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Ustaw metalowe obręcze na równej desce wyłożonej aluminiową folią. Napełnij je równomiernie pokruszonymi ciastkami lekko dociskając. Wstaw do lodówki. Zmiksuj ricotta z wanilią, cukrem, sokiem z cytryny i otartą skórką. Odciśnij żelatynę z wody i lekko podgrzej do rozpuszczenia. Ubij śmietankę na pół

codojedzenia
Przywiało kokosanki 117

masę do okienek foremek. Jeśli nie korzystacie z form silikonowych, możecie użyć zwykłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 22-23 min. Z ww. ilości składników robię 12 ciastek w foremkach do muffin (ok. 6 cm średnicy) oraz dwie foremki 20 cm x 10 cm, te po upieczeniu zostawiam na jakieś 10 min. w formie, następnie wyjmuję(...)wadą jest to, że  błyskawicznie "wyparowują" w niewyjaśnionych okolicznościach. Dlatego nie wiem, jak długo utrzymują świeżość :). Polecam i do kawy i do herbaty! Smacznego! #kokosanki #czekolada #szybkideser #ciastka

I tu będę miała takie te
Maślany wafel ciasteczkowy - druga propozycja świąteczna 158

były to równocześnie czasy, kiedy zdecydowanie mniej było ludzi z problemami wagi. Ciekawe dlaczego? ;) Przechodząc do konkretów  należy przygotować: - 300 g masła - 1 szklanka cukru pudru - 400 g ciastek typu petitki/alberty - 3 świeże jajka - z pewnego źródła, najlepiej  jednodniowych - ok. 50 g orzechów włoskich rozdrobnionych - ok. 50 g rodzynków - 2 łyżeczki kakao - sok z połówki cytryny(...)prawie gotowe. Następnie wyrównuję powierzchnię masy i przy pomocy noża wyznaczam linię dzieląc masę na dwie w miarę równe części.  Jedną z nich przekładam do naczynia po mielonych ciastkach i odkładam. Do tej która pozostała w misce/makutrze dodaję sok cytrynowy i orzechy. Mieszam do połączenia składników, tak, by przede wszystkim masa wchłonęła całkowicie każdą kropelkę soku. Masę

I tu będę miała takie te
Deser ogrodnika 164

opakowania ciastek Oreo po 176g owoce żelki robale owoce np.truskawki, kiwi, banany waflowe muszelki do lodów mięta  Na początku oddzielamy ciasteczka Oreo od masy.  Ciemną część ciastek mielimy w malakserze na drobny piasek.  Śmietanę obijamy ze śnieżką, dodajemy ser, cukier waniliowy oraz masę z Oreo, blendujemy. Cały deser układamy warstwowo w foremkach. Najpierw warstwa ciasteczek(...)potem owoce, masa, żelki i na koniec wierzch przysypujemy ciastkami, usypując niewielką górkę. Na wierzch wbijamy gałązkę mięty. Warto pamiętać, żeby deser nakładać tuż przed podaniem, cienkie foremki wafelkowe lubią namiękać i deser nie wygląda już tak fajnie.  Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Ciasteczka z konfiturą z czarnej morwy i z bezą 138

dużo smaczniejsze, niż nieco mdłe owoce występującej w Polsce morwy białej. Dlatego konfitura i dżem z morwy czarnej doskonale pasują jako dodatek do ciast, ciasteczek lodów i deserów. Składniki ciastek 350 g mąki pszennej krupczatki (typ 450) 250 g masła 100 g drobnego cukru białego lub brązowego, 2 duże żółtka. 2 łyżki śmietany (opcjonalnie) 1,5 łyżeczki proszku(...)odwróceniu jej dnem do góry), nie przerywając ubijania, stopniowo, po jednej łyżce dodawać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Gotową masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Przygotowanie ciastek Na ułożone na blasze ciasteczka wycisnąć bezę pozostawiając w środku każdego ciastka wolne miejsce o średnicy około półtora centymetra, a następnie nałożyć w nie konfiturę. Piec w temperaturze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kokosowa pianka z truskawkami 207

kolekcji dołącza deser w postaci lekkiej jak puszek kokosowej pianki, z orzeźwiającymi truskawkami. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas przygotowania 20 min Spód 300 g ciastek zbożowych * 100 g gorzkiej czekolady 125 g masła Pianka kokosowa 500 g jogurtu greckiego 300 ml śmietany 36% 110 g wiórek kokosowych 170 g cukru pudru 25 g żelatyny(...)spożywczej 100 ml wody kilka kropel ekstraktu kokosowego Dodatkowo 250 g truskawek Spód W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy połamana czekoladę i mieszamy do połączenia się składników. Ciastka kruszymy przy pomocy blendera, dodajemy masło z czekoladą i mieszamy do uzyskania mokrego piasku. Dno formy o wymiarach 26x18 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę ciasteczkową. Równo i dokładnie dociskamy

Wędrówki po kuchni
Uśmiechnięte ciastka serowe z jabłkami 158

Dziś Dzień Dziecka, więc te uśmiechnięte ciastka serowe z jabłkami są strzałek w dziesiątkę! Delikatne, lekko chrupiące z zewnątrz, z pysznym kawałkiem jabłuszka w środku. Żadne dziecko się im nie oprze. Polecam! Zdążycie je zrobić jeszcze dzisiaj :)     Składniki: (na ok. 35 sztuk)   Ciasto: 220 g mąki pszennej+ odrobina do podsypywania 200 g twarogu półtłustego(...)złożyć na pół i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce ok. 15 minut (lub dłużej).   W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Ciastka piec przez ok. 20-25 minut do zbrązowienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i po kilku minutkach, jak ciastka stwardnieją, przenieść je na kratkę so studzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik Oreo na zimno z bananami i galaretką 296

dzieci ciastek.    tortownica o śr. 24cm   Masa serowa:    750 białego półtłustego sera,  1/2 laski wanilii,  1/3 szklanki cukru pudru,  150g ciastek Oreo z kremem,  250g serka mascarpone,  czubata łyżka żelatyny. Ser zmielić, dodać serek mascarpone, nasiona wanilii i cukier puder. Zmiksować na gładką, jednolitą masę.  Żelatynę rozpuścić(...)szklanki wrzątku, przestudzić, po czym dodać do masy serowej. Krótko zmiksować. Dodać pokruszone (ale nie za drobno!) ciastka, delikatnie wymieszać łyżką. Dodatkowo:   około 15 okrągłych biszkoptów,  2 duże banany, galaretka pomarańczowa.  Na dnie tortownicy o śr. 24cm rozłożyć biszkopty, jeden obok drugiego. Wylać masę serową. Wstawić na godzinę do lodówki.  Banany obrać ze skórki

Z miłości do słodkości
Ciasteczka na sobotnie popołudnie 102

Dziś prezentuję Wam baaardzo prosty przepis na przepyszne ciasteczka. Są one chrupiące, delikatne i odpowiednio słodkie, bo cukru nie dodajemy, jedyną słodycz daje marmolada i cukier puder posypany po upieczonych ciasteczkach. Największa ich wada to - strasznie szybko znikają! U nas na drugi dzień już żadnego nie było! Więc jeśli jeszcze dziś upieczecie, to może do niedzielnej kawki parę sztuk zostanie(...)razie potrzeby dodać troszkę mąki, by ciasto nie kleiło się do rąk.   2. Wyrobione ciasto rwiemy na kawałki, rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy ciasteczka. Na środek każdego ciasteczka nakładamy troszkę marmolady. A jeśli nie mamy akurat jej w domu, to można posypać zwykłym cukrem. Też są dobre, ale z marmoladą lepsze :) 3. Gotowe ciasteczka układamy

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Ciasto Doroty 2 164

papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Masa chałwowa: 500 ml śmietany 30% 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklance wody chałwa Dodatkowo: 3 łyżki nutelli ciastka petitki czekolada na polewę Śmietanę ubijamy, dodajemy wcześniej rozpuszczoną żelatynę  (trochę masy musimy odebrać, żeby dodać później do niej nutellę(...)kolejnej warstwy), wkruszamy chałwę i mieszamy. Do odebranej śmietany dodajemy nutellę i mieszamy. Przełożenie ciasta: ciasto orzechowe - masa z budyniem i wiśniami - ciasto kakaowe - masa śmietanowa z chałwą - ciastka petitki - masa z nutella - ciastka petitki - polewa

kruche babeczki
CIASTO Z RICOTTĄ I CZEKOLADĄ 375

razem chciałabym Wam zaproponować przepis z ricottą na słodko – lekkie, delikatne ciasto na chrupiącym spodzie. Do tej pory przygotowywałam je tylko we Francji, i użyłam do sporządzenia spodu francuskich ciasteczek typu sablés, które są kruche i chrupiące, dlatego, jeśli zdecydujecie się wypróbować ten przepis, będę Wam wdzięczna za sugestie, jakich polskich ciasteczek użyliście do przygotowania spodu. Najlepiej, żeby były lekko(...)chrupiące i kruche, na przykład ciasteczka maślane, cookies, ewentualnie herbatniki. Zbliża się Dzień Matki, może przygotujecie dla niej właśnie to ciasto, polecam.   Dla 8-10 osób Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 50 min. Chłodzenie: 8 godz.   Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 500 g ricotty 200 g kruchych ciasteczek maślanych typu sablés lub cookies* 100 g masła (lub margaryny

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Świąteczny makowiec nutellkowy 154

rodzynków garść orzechów garść suszonych śliwek łyżka masła 200 g herbatników, lub innych suchych ciastek lub wafelków 4 duże łyżki Nutelli 4 łyżki miodu płynnego Zaczynamy od pokruszenia ciastek na pył. Do rondelka wrzucamy łyżkę masła, rozpuszczamy. Po rozpuszczeniu masła, zdejmujemy rondelek z ognia, wsypujemy ciastka i mieszkamy. Taką półsypką masą wykładamy spód tortownicy. Do garnka wkładamy

Kocham Czekoladę
CIASTO 3-BIT, BEZ PIECZENIA 226

schłodzonej w lodówce) - 100g mascarpone - 1 łyżka pudru (dałam trzcinowy) - kilka kostek czekolady (do starcia na wierzch) Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy dokładnie ciastkami, na ciastkach rozsmarowujemy masę krówkową w temp.pokojowej lub lekko podgrzanej - gdy jest twarda (moja była idealna bez podgrzewania). Na masie kajmakowej układamy warstwę krakersów (lub herbatników, gdy preferujemy b.słodkie ciasta(...)masło musi się całkowicie rozpuścić). Odstawiamy  z palnika na kilka minut. Jeszcze gorącą masą maślano-budyniową zalewamy warstwę krakersów. Na masie układamy kolejną (3 już) warstwę krakersów lub ciastek. Dociskamy i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień (ciacha super zmiękły, sprawdzałam, także górna warstwa) w misie miksera umieszczamy kremówkę razem z mascarpone

Smaczne Zdrowe