aura za oknem. Ale myślę, że i na ten przedświąteczny czas będzie jak znalazł. Miodowo-imbirowy sernik z gruszkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 60 g masła 1 łyżeczka mielonego imbiru masa serowa: 550 g serka kremowego 150 g miodu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2,5cm kawałek świeżego imbiru(...)cytryny 150 ml śmietany kremówki 4 jajka dodatkowo: 3 gruszki Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z imbirem. Masło rozpuścić i przestudzić. Wlać do ciastek i dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć folią aluminiową. DNo wylepić masą ciasteczkową, ugnieść łyżką. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej. Serek zmiskować z miodem, mąką, startym imbirem i sokiem z cytryny. Wlać kremówkę, ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzenieznacznie mu pomógł. Kiedy zobaczyłam na stronie Zapach rozmarynu przepis na kruche, cynamonowe ciasteczka wiedziałam, że to jest to, czego mi potrzeba. Na myśl przyszły mi ciastka, które bardzo często kupowała moja Mama w pewnej znanej cukierni. Cieniutkie, bardzo kruche - ale nie kruszące się - mocno cynamonowe, obłędnie pachnące - po prostu raj! Nie żartuję - razem z Młodą(...)dobrze się połączą, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowywać - podsypując mąką - na grubość 1-2 mm, wycinać ciastka, układać na blasze wyłożónej papierem do pieczenia. Piec 8-10 minut w 180 st. C. Ostudzić. Smacznego! Kilka ciasteczek zjedliśmy, większość powędrowała do świątecznej puszki - mam zamiar dorzucić
Pożeraczka, czyli raz adobrzewybornie! Jak kiedyś będziecie mieli zbyt dojrzałe banany - to jest pomysł idealny! Bananowy sernik z sosem toffi od Nigelli Składniki: (na tortownicę o średnicy 23 cm) spód: 125 g ciastek digestive 55 g masła masa serowa: 700 g serka śmietankowego 125 g jasnego brązowego cukru 6 jajek 4 dojrzałe banany sok z 1 cytryny(...)toffi: 125 ml złotego syropu 50 g cukru 100 g masła Masło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, na dnie ugnieść ciastka. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Banany obrać i rozgnieść widelcem na papkę. Skropić sokiem z cytryny. Serek ubić z cukrem na puszystą, jasną masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajciemniejszych zakamarkach zamrażarki (no przecież teraz sezon na świeże, kto by o mrożonych myślał?), i w głowie szybko to razem zmiksowałam. Do tego trochę mleka, i jedno z ostatnich ciasteczek, które się jakimś cudem uchowały. I już! Pyszne przedśniadanie gotowe. I choć jest to połączenie, które wszyscy znają, i pewnie którego każdy już próbował, stwierdziłam, że wrzucę na bloga(...)jeśli lubicie, można wsypać łyżeczkę cukru. Albo dodać odrobinę soku z cytryny. Albo inne owoce, jogurt zamiast mleka - cokolwiek. Połączeń jest z tysiąc, a każde tak samo pyszne! Ciasteczko dodałam dlatego, że leżało . Okazało się to dobrym posunięciem - wzbogaciło strukturę koktajlu, nadając mu dodatkowo delikatnie imbirowego posmaku, co świetnie współgra z całością. Można je pominąć, albo dodać inne kruche ciasteczko
Pożeraczka, czyli raz adobrzedwie rzeczy. Po pierwsze, i najważniejsze - słodkości. Bez czegoś do pojedzenia tak długa podróż jest po prostu nie do zniesienia. W duchu tej myśli w sobotę w nocy piekłam ciastka. Skończyłam gdzieś przed trzecią, po czym wyspacerowałam psa, wykąpałam się i doszłam do wniosku, że nie warto już się kłaść, skoro C. zaraz wróci z pracy i mnie obudzi(...)rosną). Resztą czekolady posypać ciasteczka, delikatnie wciskając ją w ciasto. Piec w 180 st. C. 12-14 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego! W sobotę w nocy, poza pieczeniem ciastek, zabrałam się za jeszcze jedną rzecz. Zainspirowana wpisem Truskawkowej Ani , wykorzystując fakt, że znów musiałam się spakować, też postanowiłam ograniczyć swój stan posiadania . Przejrzałam wszystkie ( wszystkie! ) moje ubrania
Pożeraczka, czyli raz adobrzemielony twaróg lub serek kremowy, spokojnie możecie dodatek śmietany pominąć. Sernik kajmakowy od Liski Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 50 g solonych orzeszków ziemnych 80 g ciastek digestive 30 g miękkiego masła 1 łyżka cukru masa serowa: 230 g masy kajmakowej 50 g miękkiego masła 100 g cukru 3 jajka 600 g twarogu 3krotnie mielonego(...)ekstraktu waniliowego polewa: 170 g masy kajmakowej 3 łyżki mleka 2 łyżeczki miękkiego masła dodatkowo: 15 g płatków migdałowych Orzeszki drobno posiekać. Ciastka dokładnie pokruszyć. Wymieszać orzeszki i ciastka z cukrem, dokładnie połączyć z masłem. Powstałą masą wyłożyć dno fromy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez 20 minut. Podpiec w 190 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzecałością, a bita śmietana na wierzchu sprawia, że jest wyjątkowo elegancki. Polecam wypróbować. Sernik cappuccino na orzechowym spodzie Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) spód: 65 g ciastek digestive 175 g orzechów laskowych 50 g masła masa serowa: 1 kg twarogu 3krotnie zmielonego 250 śmietany kremówki (38%) 200 g cukru 35 g budyniu waniliowego (proszek) 5 jajek(...)ostudzonej kawy dodatkowo: 150 ml śmietany kremówki (38%) 12 kawowych ziarenek z czekolady Masło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć. 75 g orzechów zmielić, resztę posiekać. Wymieszać z ciastkami i masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę dokładnie ugnieść na spodzie formy, schłodzić w lodówce przez 20-30 minut. Schłodzony spód podpiec
Pożeraczka, czyli raz adobrzepierwsze - makaroniki ... Gdy pierwszy raz usłyszałam tę nazwę pomyślałam, że to jakiś drobny makaron... Z truskawkami może...? Okazało się, że byłam daleka od prawdy. Makaroniki bowiem to bezowe, migdałowe ciasteczka. Kapryśne, i niezwykle delikatne. Ich przygotowanie wymaga ogromnej precyzji, należy skrupulatnie trzymać się przepisu, bardzo uważać, aby piana nie opadła. Po tych wszystkich esejach na ich temat, które dane(...)smakują. Mi nieco mniej. Ale nie jest to wina makaroników... Otóż, ich przygotowanie owiane jest niemal legendą. Owszem - nie jest to najprostszy wypiek, jeśli chcecie upiec pierwsze w życiu ciasteczka, z pewnością nie polecę Wam makaroników. Ale... Bez przesady. Wszystko jest dla ludzi. Przygotowanie idealnych wymaga praktyki, kilku prób, wypracowania najlepszego dla siebie sposobu. Nie jest to jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzezimno - spróbujcie. Nic strasznego z tego połączenia nie wychodzi, a gwarantuję zaskoczenie gości. Sernik z colą (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 80 g białej czekolady 40 g masła masa serowa: 500 g serka kremowego 250 g jogurtu naturalnego 60 g cukru sok z 1/2 cytryny 3 łyżki białego rumu(...)coli 10 listków żelatyny polewa: 150 ml coli 4 płatki żelatyny dodatkowo: 20 g białej czekolady Ciastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, dodać drobno pokrojoną białą czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać czekoladę do ciastek, wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ugnieść łyżką lub dłonią masę ciasteczkową, schłodzić. Serek zmiksować z jogurtem na gładką masę. Dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzetruskawkami i wylądowała w kilku koktajlach. W końcu postanowiłam się przemóc, i zrobić z niej gwiazdę . Długo szukałam, aż w końcu na blogu Pyszne jedzonko znalazłam czekoladowe ciastka ze świeżą miętą. Od razu mi się spodobały, a kiedy przeczytałam, że mają konsystencję niemal brownie wiedziałam, że to właśnie w nich zabłyśnie moja mięta. Było już(...)ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na równe części, z każdej uformować kulkę i dość mocno ją spłaszczyć. Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Ostudzić na blasze (ciastka są bardzo miękkie tuż po upieczeniu). Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzezakochacie się w tym serniku bez pamięci. Szkoda, że dopiero w przyszłym roku... Sernik czereśniowy z lawendą i wanilią Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 120 g ciastek digestive 2 łyżki kakao 75 g masła masa serowa: 500 g czereśni 70 g cukru 1 laska wanilii 2 łyżeczki suszonej lawendy 8 listków żelatyny 2 łyżki wody(...)żółtka 85 g cukru pudru 400 g serka kremowego 300 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 250 g czereśni Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, wymieszać z ciastkami. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać ciasteczka do formy, ugnieść na dnie łyżką lub dłonią. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej. Czereśnie, cukier i lawendę włożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeden duży sernik - tortownica o średnicy 20-22 cm będzie w sam raz. Mini serniczki z białą czekoladą i świeżą żurawiną Składniki: (na 9-10 sztuk) spód: 80 g ciastek digestive 40 g masła masa serowa: 130 g białej czekolady 60 ml śmietany kremówki (38%) 400 g serka(...)kremowego 2 jajka 60 g cukru skórka otarta z 1 pomarańczy dodatkowo: 150 g świeżej żurawiny 80 g białej czekolady Ciastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Masę równomiernie rozłożyć do silikonowych form na muffiny, ugnieść dłonią. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej. Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Serek, jajka, cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest zupełnie wyjątkowa - albo się ją kocha, albo nienawidzi. I żeby to zrozumieć, trzeba spróbować. Lukrecjowy sernik na zimno Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 130 g ciastek digestive 60 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 400 ml śmietany kremówki (38%) 200 g cukru pudru sok z 1 cytryny 5 listków żelatyny(...)łyżeczki lukrecji w proszku ziarenka z 1 laski wanilii czarny barwnik spożywczy dodatkowo: 50 g cukierków o smaku lukrecji Ciastka pokruszyć. Masło rozpuścić i przestudzić, wymieszać z ciastkami. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść na dnie. Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Serek utrzeć z cukrem pudrem i sokiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzedoskonała opcja dla tych, którzy nie mają albo nie lubią używać maszynki. Sernik migdałowy z jeżynami (na białkach) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 60 g ciastek digestive 60 g ciasteczek amaretti 45 g masła masa serowa: 600 g twarogu 3krotnie mielonego 250 ml śmietany kremówki (38%) 4 białka 150 g cukru 2 łyżki budyniu waniliowego(...)likieru z czarnej porzeczki 20 g płatków migdałowych Jeżyny polać likierem, delikatnie przemieszać, odstawić na 1-2 godziny. Ciastka na spód dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, ciasteczka ugnieść na spodzie dłonią lub łyżką. Podpiec w 180 st. C. przez 12-15 minut. Przestudzić. Twaróg, kremówkę, białka, cukier, budyń
Pożeraczka, czyli raz adobrzesamo się piecze ;) Można podawać na ciepło i na zimno. Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 3-4 Składniki: Polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, Migdały 50 g, Wytrawne ciastka owsiane 50 g, Oliwa do smażenia, Sól i pieprz, Kilka gałązek tymianku, 1 ząbek czosnku, ½ łyżeczki czosnku granulowanego, Frytki z selera i marchewki pieczone z tymiankiem. Przygotowanie: Frytki: Warzywa(...)umyć, obrać, pokroić w słupki, posypać solą, pieprzem posiekanym tymiankiem i granulowanym czosnkiem, skropić oliwą, wymieszać. Ciastka zmielić z migdałami w blenderze. Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie z rozgniecionym czosnkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika razem z frytkami, piec 40 minut, w 90 stopniach. Podzielić na porcje, zapakować do lunch boox z kilkoma owocami
SzczyptaSmaQ