ciasteczka - 39423 przepisów (strona:236/2629)

Ciastka z melasa czyli Slodki Czwartek odc.97 224

Padał śnieg. Zachciało mi się w sobotni poranek korzennych ciastek a w szafce stał słoik melasy. Zastanawiałam się do czego jej użyć aż w końcu znalazłam ten przepis. Dzieciaki lepiły bałwana przed domem i jeździły z Małżonem na sankach a ja kulałam kulki z ciasta. Słodkie, o lekko karmelowym posmaku, korzennie rozgrzewające. Z wierzchu chrupią a w środku(...)połączenia i otrzymania gładkiej masy. Z masy formujemy kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinniśmy zachować spory odstęp między ciastkami ponieważ sporo urosną. Pieczemy w temp. 175 st.C przez około 8 - 10 minut. Ciasteczka powinny rozpłynąć się na blaszce, mogą lekko popękać.  Pieczone zbyt długo będą twardsze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto Shrek 204

zielona masa budyniowa 1 l zielonego soku typu "kubuś" 3 budynie śmietankowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 2 łyżki cukru oraz 350 ml śmietanki 30 % 2 opakowania ciastek "delicje" 2 galaretki agrestowe Składniki na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 35x25 natłuścić i posypać tartą bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić(...)się grudy. Zieloną masę trochę przestudzić i wylać na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Gdy przestygnie i będzie letnia ułożyć na niej ciastka delicje lekko wciskając w masę, ciastka układamy warstwą czekolady do góry. Ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia. Jedną galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml wody, drugą rozpuścić zgodnie z przepisem w 500 ml wody. Odstawić

Monia miesza i gotuje
Czekoladowe ciastka z fasoli 299

jedne z ciastek które uwielbiam robić, zawsze się udają! Z kawałkami czekolady i bakaliami, u mnie najczęściej z suszonymi morelami ;)   Składniki: puszka czarnej fasoli 30g fruktozy 3 jajka 3 łyżki otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao   Dodatki (opcjonalnie): bakalie – do wyboru orzechy, suszone owoce wg. gustu 1/2 czekolady gorzkiej 70%   Przygotowanie: Składniki(...)zblendować. Gdy masa będzie gładka dodać pokrojone na kawałki bakalie i czekoladę, zostawić do zgęstnienia – około 1 godzinę. Gdy masa zgęstnieje nakładać łyżką na formę wyłożoną papierem, formując ciastka w dowolnych kształtach. Piec w 180ºC przez 15min, z termoobiegiem. I już, to takie proste! Każdemu się uda :) A ile przyjemności z zajadania ;) Smacznego!   Przepis ze strony

Jak gotować i nie zwariować
Ciasto Maxi King bez pieczenia 857

miodzie. Wykonanie Zwykłe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, dodawać na przemian zwykłe mleko i mleko w proszku. Na dnie blaszki o wym. 24x27cm rozłożyć warstwę ciastek(...)rozsmarować połowę masy i przykryć kolejną warstwą herbatników. Schłodzić. Rozsmarować masę krówkową (można ją lekko podgrzać, by łatwiej dało się ją rozprowadzić). Wyłożyć resztę masy i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Czekolady połamać na kawałki, połączyć z mlekiem i stopić na parze. Lekko przestudzić i polewą polać wierzch ciasta. Posypać posiekanymi orzeszkami. Odstawić ciasto na całą noc, by ciastka

Z miłości do słodkości
Ciasteczka orzechowo- truskawkowe 231

Ciasteczka takie dawniej przygotowywała moja Mama. Tym razem ja upiekłam je na święta i obdzieliłam Rodzinkę :) Część jeszcze pozostała, więc jak macie ochotę, to zapraszam na "testowanie". Są bardzo kruche i słodkie, ale bez przesady, bo mrożone truskawki skutecznie dodają troszkę kwaskowatości.  Składniki na ok 80 sztuk: Ciasteczka: 30 dkg mąki tortowej 30 dkg margaryny 2 żółtka 3 łyżki(...)posiekanych lub startych orzechów 5 dg cukru kryształu Masa truskawkowe: 125 dkg margaryny lub masła 1/3 szklanki cukru pudru 25 dkg świeżych truskawek Dodatkowo: 1 jajko Sposób przygotowania: 1. Ciasteczka: Mąkę i margarynę posiekać, dodać żółtka, śmietaną oraz łyżeczkę octu. Posiekać wszystko razem, a następnie wyrobić i zagniecione odłożyć do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie wałkować

Kuchnia w czekoladzie
korzenne ciasteczka misie / ludki z migdałami 269

następnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (delikatnie podsypując mąką). Przy pomocy foremek wykrawamy ciasteczka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdemu misiowi lub ludkowi dajemy do łapek np. po jednym migdale. Pieczemy przez ok. 10 min. w 180 st. C, do zarumienienia

Domowy Smak Jedzenia
Lukier królewski: tradycyjny i wegański 295

dekorowanie pierniczków to tylko lukrem królewskim :) Jest idealny do misternych, ażurowych dekoracji i bardzo trwały - ciasteczka nim udekorowane można przechowywać przez długi czas. Jeśli macie obawy co do użycia surowego białka, można je zastąpić wodą odsączoną z ciecierzycy konserwowej. Lukier wychodzi tak samo dobry, jak ten na białku. Polecam :) Tradycyjny lukier królewski: 1 białko 200-300 g przesianego cukru pudru(...)gęsty - po kropelce soku z cytryny. Idealna konsystencja lukru: nie spływa z rózgi, ale też nie jest zupełnie sztywny.  Jeśli lukier ma służyć tylko do wyciskania wzorów na ciasteczkach, obrysowywania konturów ciasteczek to już jest gotowy. Należy go przełożyć do foliowego worka cukierniczego (wcześniej zabarwić na pożądany kolor), odciąć końcówkę i dekorować ciasteczka. Jeśli jednak chcecie pokryć całe ciasteczka

Domowa Cookierenka Agi
Ciasteczka owsiane. 195

wilgotną dłonią. Ciastka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy je około 15-20 minut, po czym ściągamy z papieru i studzimy na kratce. Ciastka przy stygnięciu zrobią się bardziej kruche. Całkowicie ostudzone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku, bez dostępu światła. Smacznego

Moje-pitraszenie
Truflowe bałwanki z białej czekolady - Idealny prezent na Mikołajki! 207

coś więcej niż tylko pójście do sklepu i kupienie prezentu. Bałwanki, na które przepis dzisiaj Wam prezentuję to niezwykle proste w wykonaniu trufle z białej czekolady z dodatkiem ciastek kokosowych i amaretto. Myślę, że te słodkie śnieżne istoty(...)rozpalą serce niejednej osoby, którą nimi obdarujecie i sprawią, że poczuje się naprawdę wyjątkowo. :) * SKŁADNIKI na 8 bałwanków 100 ml śmietany kremówki 36 % 200 g białej czekolady 200 g ciastek kokosowych (lub maślanych) 50 ml amaretto cukier puder do obtoczenia 12 wykałaczek 16 goździków * PRZYGOTOWANIE Śmietankę doprowadź do wrzenia w kąpieli wodnej. Wrzuć drobno posiekaną czekoladę i odstaw

Food Square
Torcik ala Snickers bez pieczenia 2822

który jak zwykle zniknął w przeciagu niecałej godziny! Polecam szczególnie smakoszom batoników Snickers i nie tylko- bo ten wyjątkowy torcik smakuje każdemu! SKŁADNIKI NA TORCIK: 250 g. naturalnych, owsianych ciasteczek (najbardziej polecane to ciasteczka Digestive) 100 g. masła 250 g. serka mascarpone 500 g. śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny pól szklanki cukru pudru 2/3 puszki masy krówkowej tabliczka czekolady mlecznej(...)polecana: Galaxy) DO OZDOBY: 3 batoniki Snickers Wykonanie torciku: PODSTAWA: Ciasteczka przekładamy do miseczki. Następnie -zgniatając je w ręku- dokładnie skruszamy. Masło roztapiamy w garnuszku. Roztopione masło dodajemy do skruszonych ciasteczek- dokładnie mieszamy. Ciasteczkową masą wykładamy dno tortownicy (średnica 23 cm.), dociskając ciasteczka do dna, tak aby utworzyły zwartą podstawę. Wkładamy na 10 min do lodówki. Kroimy czekoladę na małe

Domowe Torty
Mini-pie – bardzo kruche mini-ciasta z żurawiną i jabłkiem 242

wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Ten czas chłodzenia sprawi, że ciasto nie będzie pękać ani się kurczyć przy pieczeniu. Czas na nadzienie. Użyłam do nadziania swoich ciastek borówek brusznic zebranych w lesie, zamrożonych. Jeśli ich nie macie, zastąpcie je czterema łyżkami stołowymi borówek lub żurawiny ze słoika. Podam sposoby na oba rodzaje. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego(...)macie silikonową, nie będzie to potrzebne) na grubość 2-3mm. Wycinamy z ciasta parzystą ilość kół, okrągłą wykrawaczką o średnicy 7-8cm lub szklanką. Nie róbcie mniejszych ciastek bo ciężko będzie je zlepić. Rozkładamy połowę kół na papierze do pieczenia w równych odstępach (podrosną!), smarujemy ich brzegi dokładnie rozmąconym z łyżką zimnej wody jajkiem. Najwygodniej zrobić

Karo in the Kitchen
Ciasteczka kokosowe z kawałkami białej czekolady 164

Dziś Ostatki, zatem dla tych którzy maja jeszcze siłę na ostatnie karnawałowe szaleństwo przyda się dodatkowy zastrzyk energii. A więc… czas na ciasteczka! Szybkie w wykonaniu i pieczeniu, abyście nie musieli tracić zbyt wiele cennego czasu na siedzenie w kuchni. Ciasteczka są delikatne, kruche i chrupiące. Mają lekki kokosowy smak i aromat, który idealnie łączy się z wanilią i białą(...)czekoladą. Z przepisu wychodzi ok. 30 ciasteczek. Składniki: 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g wiórków kokosowych 120 g masła 1 szklanka cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 duże jajko 90 g białej czekolady posiekanej na kawałki spora szczypta soli Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. W misce umieszczamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

MyCookBook.pl
CIASTO Z HERBATNIKAMI BITĄ ŚMIETANĄ I POSYPKĄ MIGDAŁOWĄ 159

masłem.  Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 2/3 szklanki wody. Śmietanę ubić, stopniowo dodać rozpuszczoną żelatynę, zmiksować.  Na blasze ułożyć ciastka. Na nie masę budyniową . Przykryć ciastkami. Rozprowadzić masę kajmakową. Przykryć ciastkami. Na wierzch położyć masę z bitej śmietany. Posypać migdałami

Darcia w kuchni
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 223

domowych – wystarczy zmielić płatki owsiane (naturalne, całe, nie błyskawiczne) np. w mocnym blenderze, w trybie smoothie lub w młynku do kawy. Dodaje się ją do ciasta przeznaczonego na pieczywo, ciasteczek, muffinek, do mokrych ciast jak brownies, gofrów i ciast kruchych. Wprost stworzona na kruszonkę.   Mąka gryczana – powstaje ze zmielonych ziaren gryki. Charakterystyczny, brudno-szary kolor. Bardzo charakterystyczny smak(...)jako dodatek. Wysokobłonnikowa.   Mąka migdałowa – używana jest zamiennie jak powyższa – idealna do kruchych ciast i omletów. Jako panierka do delikatnych białych mięs, ryb i warzyw. Główny składnik słynnych ciasteczek – makaroników. Dostępna w dwóch wariantach – z migdałów blanszowanych, czyli zalanych płynem i pozbawionych skórki – jasna, lepsza na makaroniki i mąka z migdałów całych – ciemniejsza, delikatnie gorzka, z większą zawartością błonnika

Karo in the Kitchen
Sernik cytrynowy bez pieczenia 189

sprawi trudności nikomu. Galaretki cytrynowe rozmieszać w szklance wrzącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia. Ciasta rozkruszyć, masło roztopić i lekko przestudzić. Masło połączyć z rozkruszonymi ciastkami i wyłożyć nimi dno formy, lekko przydusić. Wstawić do lodówki, żeby masło lekko zgęstniało i powstała twarda masa z ciastek. Śmietanę ubić na sztywno, twarożek wymieszać z cukrem, dodać(...)cytryny, pomarańczy i grejpfruta. Do serka wlać zimną galaretkę i wstawić na chwilkę do lodówki, aż zacznie lekko gęstnieć. Następnie wylać masę na dno wypełnione ciastkami. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Pokroić na kawałki i serwować. Sernik jest pyszny i każdy może go zrobić i zaskoczyć znajomych i rodzinkę. Mniam Thermomix – nałożyć motylek, ubić śmietanę

Kuchnia Pokoleń