Składniki na 2 blachy ciastek: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 250 g masła szklanka gęstej śmietany 50 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko Na wierzch białko 50 g cukru siemię lniane Przygotowanie : Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy z mąką nożem. Następnie dosypujemy 50 g cukru i dodajemy żółtko i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy je do woreczka i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Ciasto kilkukrotnie wałkujemy i składamy, aby po... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula