Dziś wykorzystałam tarte orzechy do panierowania rybki. Wyszło bardzo smacznie:) składniki: 600 g filetów z miruny sól prowansalska Kamis 1-2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 100 g tartych orzechów włoskich Back Mit olej do smażenia Filety ryby pokroić na mniejsze kawałki i opruszyć solą prowansalską. Mąkę wymieszać z tartymi orzechami. Kawałki ryby panierować w roztrzepanym jajku
Monia miesza i gotujeSkładniki: 4-5 udek kurczaka (lub gotowych filetów z udek – bez skóry i kości) 1 jajko pół szklanki mąki 2-3 łyżki mleka 1 szklanka bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia *** Udka z kurczaka filetujemy, wycinamy skórę i kości. Najlepiej kupić gotowe filety z udek *** *** Mięso układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą i dość cienko(...)rozbijamy *** *** Rozbite mięso przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem *** *** Kotlety obtaczamy kolejno w mące *** *** Następnie panierujemy w rozmieszanym z mlekiem jajku, a potem w bułce tartej *** *** Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy kotlety po około 5-6 minut z każdej strony *** *** Po zdjęciu z patelni kotlety układamy na chwilę na ręczniku papierowym
Blog z Apetytemśrodku. Polecam! Składniki na dwa kotlety: 1 duży pojedynczy filet z kurczaka 2 plasterki szynki 2 plastry sera żółtego sól, pieprz 1 jajko 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia *** Filet z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół, przykrywamy folią spożywczą i cienko rozbijamy *** *** Rozbite mięso oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem *** *** Na każdym kotlecie układamy(...)plasterek szynki i sera *** *** Składamy na pół, lekko dociskamy *** *** Kotlety obtaczamy w rozbełtanym jajku *** *** A następnie w bułce tartej. Brzegi należy zakleić i dobrze obtoczyć w panierce, aby podczas smażenia nie wypłynął ser *** *** Na patelni rozgrzewamy około 1 cm oleju, zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy kotlety *** *** Rumienimy mięso po około 6-7 minut z każdej strony
Blog z Apetytemotrzymujemy 3-4 porcje. 2 duże piersi z kurczaka około 130-150 g suszonych moreli (najlepiej tych miękkich, ciemnych) garść nerkowców lub blanszowanych migdałów (bez skórki) 2-3 garście tartego sera (mozzarella, gouda, ementaler lub cheddar) granulowany czosnek sól, pieprz oliwa do smażenia Morele zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Odcedzamy. Następnie dość drobno siekamy nożem(...)książkę”). Delikatnie rozbijamy tłuczkiem nadając mięsu równą grubość. Następnie oprószamy z obu stron granulowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa rozkładamy połowę tartego sera oraz połowę przygotowanych moreli. Wierzch posypujemy nerkowcami/migdałami. Zwijamy dość ściśle w roladę. Obwiązujemy nicią kuchenną lub spinamy wykałaczkami. Gotowe roladki obsmażamy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oliwy, ze wszystkich
Smaki Na Talerzupokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju, przyprawić i chwilę poddusić. ? Mozzarellę pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać. ? Roztrzepać jajko ze śmietaną, dodać ser, natkę, przyprawić. ? Wyłożyć ciastem formę na tartę, nakłuć widelcem i piec 15 minut w temp. 180 st.C. ? Na podpieczone ciasto wyłożyć starte buraki, posypać dynią i zalać sosem. ? Piec dalej w tej samej temperaturze przez 30 minut(...)upieczeniu posypać pieprzem i resztką natki pietruszki. ? Pyszne od razu na gorąco. Można odgrzewać w mikrofali na następny dzień. Ta pyszna tarta na serowym, kruchym spodzie zdobyła I miejsce w konkurskie Wypieki idealne
To co kochamtarta powstała z powodu posiadania dużej ilości pomidorków koktajlowych, które dostałam od Mamy. Wystarczy tylko ciasto francuskie, kulki mozzarelli, bazylia i gotowe gorące Caprese. Pyszna na ciepło i na zimno! Składniki: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 300 g kulek mozzarelli ? 500 g małych pomidorków koktajlowych ? 3 jajka ? 3 łyżki śmietany kwaśnej ? 2 łyżki posiekanych listków bazylii ? sól, pieprz(...)smaku Wykonanie: ? Ciasto francuskie rozłożyć w formie dla tart. ? Wysypać pomidorki, na wierzch kulki mozarelli. ? Zalać jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, bazylią, przyprawione solą i pieprzem. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec 30 minut
To co kochamoczekiwaniu na świeże owoce proponuję upieczenie cytrynowej tarty. Obłędny smak gwarantuje cytrynowy krem, słodka beza i kruche ciasto. Idealny deser do kawy. Składniki: Kruchy spód – 180 g mąki – 2 łyżki cukru pudru – 100 g masła – 1 żółtko – 2 łyżki zimnej wody, szczypta soli Krem cytrynowy – 3/4 szklanki – 180 ml soku(...)żółtko i wodę, zagniatać ciasto do połączenia składników w jednolite i gładkie ciasto. – Zawinąć kruche ciasto w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. – Formę na tartę – ok. 24 cm średnicy wysmarować masłem. Ciasto pokroić w plastry i ułożyć na spodzie formy i bokach. Docisnąć i nakłuć widelcem. – Piec w temp. 180 st.C przez
To co kochammielonego mięsa drobiowego (u mnie z indyka) 1 szkl. ryżu (około 200g) 1 cebula 1 czerwona papryka 2 duże ogórki kiszone 4-5 ogórków konserwowych 100 g tartego sera (u mnie ementaler, może być też gouda lub mozzarella) 1 kulka mozzarelli np light 1 kopiasta łyżka majonezu 2 łyżki ketchupu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki przyprawy gyros(...)malutkim ogniu, aż do odparowania. Majonez mieszamy z ketchupem. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ugotowany ryż. Na nim rozkładamy warstwę mięsa mielonego, ogórki oraz paprykę. Wykładamy sos. Całość posypujemy tartym serem oraz przykrywamy plasterkami mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut
Smaki Na Talerzuburgery. Świetnie się w tej roli sprawdziły 😄😋 Składniki (na 10 placków): pół kalafiora seler średniej wielkości jajko 2 łyżki kaszy manny łyżeczka suszonego estragonu sól pieprz 2 łyżki bułki tartej olej do smażenia Seler obrać i pokroić na kawałki. Kalafior podzielić na różyczki. Seler zalać dużą ilością zimnej wody. Zagotować. Gdy woda zawrze, do selera dorzucić różyczki kalafiora. Całość(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na przynajmniej kwadrans. Masę podzielić na 10 części. Uformować z nich okrągłe placki grubości ok. 1,5 cm. Obtaczać je w bułce tartej, a potem smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. ----- Podobne: kalafior w panierce placki jaglano-kalafiorowe placki marchewkowe
Weekendy w domu i ogrodziejedno posiedzenie. Ciasto z jabłkami smakuje najlepiej, jeśli jabłka są soczyste i lekko kwaśne jak genewa, discovery, czy antonówka. Ja zawsze zaczynam sezon jabłkowy od papierówek . Crumble, czyli tarta kruszonkowa to super deser, który można przyrządzić z różnymi owocami. Piekłam już crumble z truskawkami . Piekłam tartę kruszonkową z jabłkami , gdzie zamiast płatków owsianych użyłam płatków gryczanych. Kiedy pojawiają
codojedzeniabył taki, że chyba zbyt słabo odparowałam sos, bo gdzieniegdzie miałam „przecieki”. Poza tym pycha. 1 op. tortilli (5-6 sztuk) 1 czerwona cebula około 300 g tartego żółtego sera (u mnie mieszanka goudy i mozzarelli) 500 g piersi z kurczaka (najlepiej 3 małe piersi) 1 listek laurowy 4-5 ziarenek pieprzu 1-2 łyżki soku(...)wyraźnego zgęstnienia. Do gorącego, gęstego sosu dodajemy kawałki kurczaka i, mieszając, podgrzewamy wszystko jeszcze przez chwilę. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzaną patelnię dajemy placek tortilli, posypujemy ją częścią tartego sera. Wykładamy szarpanego kurczaka oraz cebulę. Posypujemy kolejną warstwą sera. Przykrywamy drugim plackiem tortilli. Podgrzewamy z obu stron, przez około 3-4 minut, aż ser się stopi, a tortilla
Smaki Na TalerzuPiękne, słoneczne kolory lata na talerzu. Taka tarta to idealny deser do filiżanki kawy. Kruszonka: 220g zimnego masła 8 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl mąki pszennej Nadzienie: 1 kg moreli 1 budyń waniliowy 2-3 łyżki cukru Lukier: 1 szkl cukru pudru sok z cytryny Kruszonka: wszystkie składniki posiekać i rozetrzeć w palcach(...)cukrem, dodajemy go mniej do nadzienia. Spód tortownicy (ok 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać trochę więcej jak połowę kruszonki, wyrównać. Na kruszonkę wyłożyć morele. Całość posypać pozostałą kruszonką. Tartę piec ok 30-35 minut w 180 stopniach. Ostudzić, polać lukrem. Lukier: cukier puder wymieszać w miseczce z sokiem z cytryny, dodając odrobinkę wody, aby uzyskać gęsty lukier
Smakołyki AsiSkładniki na bułki francuskie z pomidorem, oliwką i serem. 2 opakowania ciasta francuskiego (27,5 dkg opakowanie) zielone oliwki pomidorki koktajlowe 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 jajko 15 dkg tartego sera koziego Jak zrobić bułki francuskie z pomidorem, oliwką i serem. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, ułożyć na blacie i pokroić wzdłuż dłuższej krawędzi na pasy o szerokości jednego(...)centymetra. Zaczynając od jednego z boków każdy pas zwinąć w kształt ślimaka, którego odrobinę spłaszczyć wałkiem. Bułki posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem, a następnie posypać tartym serem kozim, na którym ułożyć kilka plasterków pomidora oraz oliwek. Całość po wierzchu oprószyć szczyptą rozmarynu. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej bułki w małych odstępach od siebie. Kolejno
MeCooks