wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki. 1 część schłodzonego ciasta wałkujemy na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wykładamy nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odcinamy. Ciasto nakłuwamy widelcem, następnie przykrywamy folią aluminiową, dociskamy do ciasta i wsypujemy suszony groch lub fasolę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół(...)wierzchu szarlotki i kroimy na paski. Z pasków ciasta układamy na szarlotce kratownicę. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i delikatnie posypujemy cukrem perlistym i płatkami soli morskiej. Foremkę z tartą stawiamy na większej blaszce przed włożeniem do piekarnika (jeśli chcemy uniknąć zabrudzenia piekarnika karmelem). Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut
Smakowity Blog Kulinarnyaromatu cytrynowego. Kruszonka: 1/2 szklanki mąki; 1/4 szklanki margaryny; 1/4 szklanki białego cukru. Dodatkowo: 1 jajo do posmarowania ciasta; 250 g świeżych lub mrożonych jagód; Margaryna i bułka tarta do wysmarowania blachy. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie miska od robota kuchennego) wkruszyć drożdże, zalać je szklanką ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i 5 - 6 łyżek mąki. Wymieszać(...)ręcznie. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie z mąki, cukru i margaryny przygotować kruszonkę. Blachę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do wysmarowanej blachy wylać ciasto. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i ponakłuwać widelcem. Na wysmarowane i ponakłuwane ciasto wyłożyć owoce i kruszonkę. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około
Gospodyni Miejskałyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżka octu spirytusowego; 2 łyżki wody; 3 łyżki oleju; 1 szklanka jagód; Cukier puder do oprószenia po wierzchu; Margaryna + mąka/bułka tarta to obsypania formy. Sposób wykonania: Jaja ubić z cukrem mikserem na pulchną masę (zajmuje to około 3 minut.) Następnie(...)stale miksując, dodać wszystkie składnki płynne: ocet, wodę i olej. Na konću, stale miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę wysmarować margarynę i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto wylać do wysmarowanej formy i posypać jagodami. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 40 minut. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem
Gospodyni Miejskakostki) margaryny; 20 g świeżych drożdży; 1 łyżka cukru; 200 ml zimnego mleka; 1 jajo; 2 łyżki sezamu do posypania po wierzchu; Margaryna + bułka tarta do posmarowania keksówki. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, dodać sól, posiekaną margarynę i wymieszać. Do drugiej miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier, 4 łyżki mleka, dokładnie wymieszać(...)kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Keksówkę posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać wyrośnięte ciasto i posypać po wierzchu sezamem. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez
Gospodyni Miejskaowoców. Kruszonka: 1/3 kostki margaryny (około 83,3 g); Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 100 g mąki pszennej (około 5 czubatych łyżek). Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania blachy; Bułka tarta do obsypania blachy. Sposób przygotowania: Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć mikserem z margaryną i cukrem na puszystą masę. Stale miksując (na niskich(...)końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przygotować kruszonkę. Do miseczki wsypać mąkę, cukier i margarynę i rozetrzeć palcami na kruszonkę. Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć na blachę, na wierzch ułożyć owoce oprószone mąką, a na owoce wysypać kruszonkę. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna
Gospodyni Miejskaszklanki mąki + 2 łyżki; 2 łyżki kakao; 2 czubate łyżki maku; 2 łyżki kisielu truskawkowego z cukrem; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Aromat śmietankowy; Margaryna i bułka tarta do wysmarowania tortownicy. Sposób przygotowania: Jaja utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę. Stale miksując dodać olej, oranżadę, aromat śmietankowy oraz mąkę (2,5 szklanki) wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)pierwszej dodać 2 łyżki mąki, do drugie 2 łyżki kakao, do trzeciej 2 łyżki kisielu, a do czwartej 2 czubate łyżki suchego maku. Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Na środek tortownicy wylewać kolejno po 2 łyżki białego ciasta, z makiem, z kakao i z kisielem i tak na przemian, aż do wykorzystania całego ciasta. Ciasto piec
Gospodyni Miejskabiałego cukru; 1 jajo; 3 łyżeczki powideł śliwkowych; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1 szklanka mleka; 1/2 szklanki oleju; 2 łyżki kakao; Opakowanie przyprawy do piernika (40g); Margaryna + bułka tarta do wysmarowania keksówki. Polewa kakaowa: 2 łyżki kakao; 2 łyżki białego cukru; 2 łyżki margaryny; 2 łyżki mleka. Sposób przygotowania: Jajo utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę. Stale(...)miksując dodać pozostałe składniki tj. mąkę, sodę oczyszczoną, olej, mleko, przyprawę do piernika, powidła i kakao. Ciasto miksować, aż do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto. Murzynka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 45 - 60 minut. Wystudzić. Przygotować polewę. Wszystkie składniki polewy włożyć
Gospodyni Miejskapieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Polewa: 50 g białej czekolady; 25 g masła; 1 i 1/2 łyżki mleka; 70 g cukru pudru. Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania formy; Bułka tarta do obsypania formy. Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Jaja ubić mikserem(...)dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Kolejno dodać startą marchewkę i rodzynki i miskować do połączenia i wymieszania się składników. Tortownicę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 50 - 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można
Gospodyni Miejskaproszku do pieczenia. Polewa: 100 g gotowej masy krówkowej; 2 łyżki słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 3 łyżki płatków migdałowych. Dodatkowo: Margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy do babki. Sposób przygotowania: Do rondelka włożyć 300 g masy krówkowej. Dodać margarynę i podgrzewać, stale mieszając, aż do całkowitego połączenia się składników. Wystudzić. Z cytryny(...)mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, a na koniec przestudzoną masę krówkową z margaryną. Mieszać (miksować), aż do połączenia się składników. Formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut. Babkę lekko
Gospodyni Miejskaprzyprawa do zup np. vegeta; Majeranek. Farsz: 4 jaja ugotowane na twardo; Pęczek natki pietruszki; Pęczek koperku; 1 łyżka majonezu; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Około 50 g masła; Bułka tarta; Folia spożywcza. Sposób przygotowania: Przygotować farsz. Jajka do farszu ugotować na twaro. Ostudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać. Dodać do jajek. Do farszu(...)bułkę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, vegeta - do smaku). Wyrobić na gładką masę. Na blacie rozłożyć płat folii spożywczej. Oprószyć go bułką tartą. Na folię wyłożyć lekko zwilżonymi dłońmi mięso i uformułować prostokąt lekko dociskając. Na mięso równomiernie wyłożyć farsz, zostawiając na 1 końcu około 1 cm pasek bez farszu
Gospodyni Miejskababkę.; 1 szklanka białek; 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka mąki pszennej; 1 szklanka suchego maku; Łyżeczka cukru wanilinowego; Łyżeczka aromatu migdałowego; Łyżeczka proszku do pieczenia; Bułka tarta do wysmarowania formy na babkę. Lukier: 1 szklanka cukru pudru; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Dodatkowo: 1 czubata łyżka dekoracyjnych perełek cukrowych - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Margarynę rozpuścić, wystudzić. Białka(...)mąkę, mak, cukier wanilinowy, aromat migdałowy, proszek do pieczenia i wystudzoną margarynę. Wolno miskować, aż do połączenia składników. Formę na babkę z kominem wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto na babkę. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut. Wystudzić. Wyjąć z formy. W międzyczasie przygotować
Gospodyni Miejskaszklanki białego cukru; 20 g margaryny; Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (około 1 łyżki) do posypania po wierzchu. Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania formy na babkę. Bułka tarta do obsypania formy na babkę. Sposób przygotowania: Mak zalać mlekiem (w temperaturze pokojowej) i odstawić na 30 minut. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2 duże pomarańcze oblać wrzątkiem(...)pomarańczy (1/2 szklanki), skórkę otatą z pomarańczy (1 łyżka), mak z mlekiem i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 - 50 minut. Babkę
Gospodyni Miejskabakalii + mąka do ich oprószenia; Szczypta soli. Polewa czekoladowa: 75 g mlecznej czekolady; 3 czubate łyżeczki margaryny; Ozdoby cukiernicze - opcjonalnie. Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania formy; Bułka tarta do obsypania formy na babkę. Spoób przygotowania: Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Margarynę rozpuścić w rondelku lub w mikrofalówce. Lekko przestudzić. Do drugiej miski (u mnie(...)soli i na końcu rozpuszczoną, letnią margarynę. Bakalie oprószyć w mące, dodać do ciasta i lekko wymieszać (mikserem lub łyżką). Formę na babkę wysmarować margaryną i dokładnie oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 45 minut. Upieczoną babkę wystudzić
Gospodyni Miejskaziarna pieprzu; 2 kulki jałowca; 2 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżeczka gałki muszkatałowej; 1 łyżeczka mielonego pieprzu; 1/2 łyżeczki imbiru; Sól. Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania formy; Bułka tarta do wysmarowania formy. Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Na rozgrzany na dużej patelni olej(...)mięsa. Do zmielonego mięsa z warzywami dodać jaja i dobrze wymieszać. Przyprawić imbirem, gałką muszkatałową, pieprzem mielonym i solą. Wszystko dobrze wymieszać. Keksówkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę mięsną i dokładnie uklepać. Pasztet piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1 godzinę. Upieczony pasztet
Gospodyni Miejska