Jabłecznik z kratką 121Ciasto nie zamokło od jabłek więc było idealnie chrupiące. Jest to pewnie też zasługa jabłek, które nie puściły dużo soku. Chociaż w takich przypadkach patent posypania ciasta odrobiną bułki tartej zawsze pomaga. Jabłecznik z kratką składniki na tortownicę o średnicy 30 cm ( w nawiasach na średnicę 20 cm): Ciasto kruche: 3 szklanki mąki (1 i 1/3 szklanki(...)piekarniku. Wałkujemy mniejszą porcję i wycinamy z niej paski, układamy na desce do krojenia i również wstawiamy do zamrażarki (lub lodówki) Po upieczeniu ciasta posypujemy je łyżką bułki tartej i przekładamy jabłka. Z wykrojonych wcześniej pasków na jabłkach układamy kratkę (moja jest tylko jej imitacją, ułożyłam paski jedne na drugich). Pieczemy kolejne 30 minut, tym razem w 170 stopniach
Relaxtime
Tarta z dynią, serkiem kremowym, szpinakiem, łososiem 152Dzień dobry, dziś polecam Wam tartę ze szpinakiem, dynią i łososiem z dodatkiem serka kremowego Hochland śmietankowego, który idealnie pasuje do takich dań. Jego kremowość podkręca smak tarty. Serki Hochland uwielbiam na kanapce, ale smakują wyśmienicie także na gorąco, w daniach obiadowych. Używasz serka kremowego do swoich potraw? Pochwalcie się jakie dania z nim robicie? Czytaj więcej
Ana Mari's world
Tarta z dynią, serkiem kremowym, szpinakiem, łososiem 152Dzień dobry, dziś polecam Wam tartę ze szpinakiem, dynią i łososiem z dodatkiem serka kremowego Hochland śmietankowego, który idealnie pasuje do takich dań. Jego kremowość podkręca smak tarty. Serki Hochland uwielbiam na kanapce, ale smakują wyśmienicie także na gorąco, w daniach obiadowych. Używasz serka kremowego do swoich potraw? Pochwalcie się jakie dania z nim robicie? Czytaj więcej
Ana Mari's world
Prosta szarlotka z kruszonką 162końcu zapraszam na pierwszą u mnie tej jesieni szarlotkę. Bardzo prostą, z dużą ilością jabłek i złocistą kruszonką. Szarlotkę wykonałam w szklanej formie na tarte, ostatnio bardzo polubiłam robić w niej ciasta, bo nie trzeba ją niczym wykładać oraz można łatwo wylepić boki formy. Przepis jest bardzo prosty, jabłka można pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce(...)oraz śmietanę i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Następnie podzielić je w proporcji na 3/4 i 1/4 i włożyć do lodówki na około 30 minut. Formę na tarte (użyłam szklanej) posmarować masłem. Większą część ciasta pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód i boki formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec około 10 minut
Healthy food explorer
Tarta z gruszkami i nutellą 198Dawno nie było tutaj wypieków więc szybciutko to naprawiam! Bardzo prosta i szybka tarta już w jesiennym klimacie. Gruszki i nutella - przecież to najbardziej pożądany duet na zimniejsze popołudnia i wieczory :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki(...)owocu). W ten sposób wszystkie plasterki trzymają się razem. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Ciasto zlep w kulę. Rozwałkuj na blacie okrąg, podsypując ciasto mąką. Przełóż do formy na tartę o średnicy 25-26 cm tak, aby brzegi ciasta wychodziły poza blaszkę. Na cieście rozsmaruj nutellę, a na niej ułóż gruszki brzuszkami do góry, rozchyl plasterki na boki. Gruszki posyp
Delicious Place
Tarta z jagodami na orzechowym spodzie. 146Wakacje już dobiegają końca. Trochę zaniedbałam to miejsce, ale czas wrócić na dobre. Pełna nowych inspiracji kulinarnych biorę się do pracy! Dziś zapraszam na pyszną tarte z jagodami, wyszło naprawdę smacznie! Spód: 20 dag mąki pszennej 5 dag mielonych orzechów laskowych 150 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Przygotowanie: Mąkę przesiać(...)dyni w czekoladzie Do dwóch misek przełożyć po jednym serku. Do każdej wrzucić po łyżce cukru. Do jednej śmietankę a do drugiej mus jagodowy. Zmiksować, ozdobną tylka udekorować tarte. Ułożyć pestki i borówki. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.
Domowe Jagodzianki 105świeżych drożdży 25 gram 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania drożdżówek) 4 łyżki cukru 60 gram roztopionej margaryny/masła ok 2 łyżki bułki tartej jagody Składniki na kruszonkę; 5 łyżek cukru pół szklanki mąki pszennej 60 g margaryny lub masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: rozczyn z drożdży : do wysokiej szklanki lub miseczki wkruszamy(...)wyrabiamy palcami, gdy drożdżówki podrosną dnem szklanki w każdej robimy wgłębienie mocno przyciskając szklankę do samej blaszki, smarujemy pędzelkiem pozostałym białkiem, w powstałe zagłębienie sypiemy ok poł łyżeczki bułki tartej, nakładamy jagody. gotowe drożdżówki posypujemy kruszonką, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu zarumienienia się bułek, gotowe drożdżówki odstwiamy do przestudzenia
Blog kulinarny S9.PL
Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami 155Uwielbiam rabarbar, uwielbiam truskawki, zresztą chyba wszyscy lubią truskawki, z rabarbarem bywa różnie. Połączyłam owoc z warzywem i upiekłam tartę, taką rystykalną, która uda się każdemu. Przecież nie ma nic trudnego w tym aby rozwałkować ciasto na placek a potem nałożyć farsz i zawinąć brzegi.. No to jak zachęciłam do jej zrobienia? Wiejska tarta z owocami. CZYTAJ
Moje Małe Czarowanie
Tarta truskawkowa z galaretką 136szkl cukru garść truskawek 0.5 szkl mleka 2 żółtka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej dodatkowo; galaretka truskawkowa truskawki do dekoracji Ciasto zagniatamy i wyklejamy niim formę do tarty rozm, uniwersalny. Ciasto podpiekamy w temp 180 st przez 14 min Składniki na masę serową wkładamy do kubka i blendujemy na jednolitą masę. Wylewamy masę na podpieczone(...)ciasto i pieczemy ok 25- 30 min. Rozpuszczamy galaretkę i dekorujemy truskawkami , oblewamy galaretką, pozostałą galaretkę wystudziłam w pojemniku. pokroiłam w kostkę i udekorowałąm ną tartę
Gotowanie jest łatwe
Drożdżówki z truskawkami 122drożdży 25 gram 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania drożdżówek) 4 łyżki cukru 60 gram roztopionej margaryny/masła truskawki ok 2 łyżki bułki tartej Składniki na kruszonkę: 5 łyżek cukru pół szklanki mąki pszennej 60 g margaryny lub masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: rozczyn z drożdży: do wysokiej szklanki lub miseczki wkruszamy drożdże(...)wyrabiamy palcami, gdy drożdżówki podrosną dnem szklanki w każdej robimy wgłębienie mocno przyciskając szklankę do samej blaszki, smarujemy pędzelkiem pozostałym białkiem, w powstałe zagłębienie sypiemy ok poł łyżeczki bułki tartej, nakładamy truskawki. gotowe drożdżówki posypujemy kruszonką, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu zarumienienia się bułek, gotowe drożdżówki odstwiamy do przestudzenia
Blog kulinarny S9.PL
Koszyczki z chleba tostowego z jajkiem i boczkiem 130osób, wiąże się to z większą ilością wykorzystanych jajek 6 kromek chleba tostowego 6 plasterków boczku (100g surowego boczku w plastrach) 6 małych jajek 1/4 małej czerwonej papryki garść tartego żółtego sera sól, pieprz masło szczypiorek Z chleba tostowego odkrawamy skórkę. Miąższ wałkujemy na cienki placek. Jedną stronę smarujemy dosyć cienką warstwą masła. Kromki umieszczamy, masłem do dołu(...)pokrojoną papryką. Następnie do każdego wbijamy po 1 jajku. Oprószamy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po upływie 5-10 minut oprószamy jajka szczyptą soli i posypujemy tartym serem, zapiekamy dalej, aż jajko się zetnie, a ser rozpuści (przez kolejne 10 minut). Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem
Smaki Na Talerzu
Domowe tortellini z gorgonzolą 137jajko 3 żółtka szczypta soli odrobina wody odrobina oliwy Składniki na farsz 150g sera gorgonzola 2 nieduże ugotowane ziemniaki 2 łyżki oliwy 1 jajko sól pieprz 2 łyżki bułki tartej Domowe tortellini z gorgonzolą – przepis Ze składników na ciasto wyrabiamy elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy(...)nich kładziemy łyżeczkę farszu. Zlepiamy pierożki i dodatkowo łączymy ze sobą rogi . Pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia. Tortellini podajemy skropione oliwą i posypane tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Domowe tortellini z gorgonzolą pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta orzechowo-jabłkowa 136Pyszna tarta z jabłkami z bloga „wiem co jem”. Cudowna. To idealny, jesienny wypiek. Kruchy, orzechowy spód. Plasterki jabłek. Delikatny biszkopt na wierzchu. Całość pachnąca jabłkami, orzechami i cynamonem. Lubię jesień właśnie za te zapachy Ciasto: 300 g mąki 200 g masła 50 g zmielonych orzechów laskowych bez skórki 100 g cukru 2 żółtka(...)mielone orzechy, wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Formę na tartę lekko natłuszczamy. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o średnicy nieco większej niż forma. Wykładamy ciasto do formy, delikatnie dociskając. Nakłuwamy widelcem. Ponownie wstawiamy do lodówki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne
Smaki Na Talerzu