duże jajka 1,5 szklanki mąki pszennej (210 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego wiórki kokosowe do dekoracji *użyłam trochę mniejszej keksówki, dlatego część ciasta przelałam do silikonowych babeczek Margarynę rozpuścić w rondelku. Następnie wsypać zwykły cukier i wlać mleko. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Cukier musi rozpuścić się w margarynie(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku. Następnie powoli wsypać cukier wanilinowy, mąkę naprzemiennie z ostudzoną masą czekoladową (uwaga: 1/5 masy należy odlać i pozostawić do dekoracji murzynka!). Całość wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Ciasto piec do suchego patyczka około 40 minut**. Ostudzić. Na sam koniec udekorować lekko podgrzaną masą
Ugotowaćczasu przygotowania masy serowej. Aby przygotować masę serową, wszystkie składniki dokładnie miksujemy. ( nie oddzielamy białek od żółtek), na koniec dodać chipsy czekoladowe lub posiekaną czekoladę i wymieszać. Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Tortownicę z ciastem serowym umieścić w większym naczyniu, do którego należy nalać wody do 1/3 wysokości tortownicy. Piec około 1 godziny w temperaturze
In my kitchenkogoś jeszcze skuszę? Prosto z serca upieczony, pokochają go miliony :) Mój zrobiłam dla Rodzinki, by wesołe mieli minki. Pomarańcza i miechunka cudnie sernik orzeźwiają i już wiem, że na cieście fajnie wyglądają. Więc jak kryzys Cię dopadnie i humor się popsuje Pamiętaj, że ja tym serniczkiem wszystkich częstuję. Już jeden kawałek sprawi, że humor szybko się poprawi. Nie zwlekaj(...)waga netto 240g) 45g suszonej miechunki 2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 100ml wody 1 i 1/2 opakowania galaretki pomarańczowej (ewentualnie cytrynowej) Dodatkowo: Czekoladowa posypka do dekoracji Delecta Bita śmietana Sposób przygotowania: 1. Spód: Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy i odkładamy w foliowym woreczku do zamrażarki. Po upływie 20 minut przekładamy na dno tortownicy i przez folię wałkujemy
Kuchnia w czekoladzieKolejne ciasto bazujące na dobrodziejstwach wiosennych smaków. Połączenie iście królewskie. Sezonowe truskawki prosto z ogródka, domowej roboty tegoroczny syrop z płatków róży, czekoladowy spód i delikatna bita śmietana... Dlatego też postanowiłam nazwać tą tartę królową czerwca. A olej rzepakowy, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, jak widzicie może znaleźć(...)szkl cukru cukier waniliowy Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Rozwałkować, nadać kształt, ułożyć na blaszce i piec ok 15 min w temp 180 stopni. Ot cała filozofia ;). Wykonanie ciasta: Ciastka pokruszyć dodać roztopioną płyną czekoladę i masło/margarynę, kakao i dokładnie wymieszać. Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód), a boki wysmarować olejem (masłem/margaryn
Malinowe Pocałunkibezy domowe i jeszcze trochę mi ich zostało, a że dziś Dzień Kobiet to i ciasta nie może zabraknąć. Bezy były gotowe, ciasto upiekłam, masę ukręciłam, polewę ugotowałam i takie oto ciacho powstało:) Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 12 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 3 łyżeczki kakao Masa(...)zimny budyń i wykładam na spód biszkoptowy. W masę delikatnie wciskam moje bezy i przykrywam pozostawionym biszkoptem. Składniki na polewę rozpuszczam na niewielkim ogniu, studzę i smaruję wierzch ciasta. Odstawiam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. A jeśli nie to nasączam spód biszkoptu by nie był za suchy
Ciasteczkowy Potwórmisce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni). Naleśnika posmarować masłem czekoladowym. Banany pokrojone w plasterki ułożyć na czekoladzie po dwa rzędy wzdłuż środka naleśnika. Naleśniki zwinąć w rulonik. Kroić
Zrób to smacznieUwielbiam to ciasto. Powód jest jeden, jest pyszne!!! Puszysty spód z kawałkami jabłek, otulony kremowym, waniliowym kremem, a wszystko to oblane polewą intensywnie czekoladową, oprószoną wiórkami kokosowymi. Jest niebiańskie!!! Ma jeden minus- szybko się kończy. Zrobiłam wczoraj rano, a dzisiaj już nie ma. Goście okrzyknęli je najlepszym ciastem jakie jedli i prawie całe zjedli :-) Czasami piekę ciasta na zamówienie
Rozpustne gotowanietruskawkami i mascarpone Miętowe tarteletki z musem czekoladowym i truskawkami Ucierane z truskawkami i bezą Sernik z rabarbarem i truskawkami Truskawkowa magia smaku Mini serniczki z truskawkami Truskawkowe ciasto mamy Ciasto z masą truskawkową Sernikobrownies
Z miłości do słodkościmogłabym upiec ciasto gryczane bananowe z dodatkiem czekolady i miodu. To połączenie brzmiało niezwykle smakowicie, więc nie nie miałam wyboru i musiałam upiec to ciasto. Poza tym jest to ciasto bez rafinowanego! Jest ono nie tylko smaczne ale zdrowsze od tradycyjnych wypieków. Ciasto gryczane bananowe z czekoladą i miodem – pyszna kombinacja smaków! Bananowe ciasto to jedno z moich ulubionych(...)niego jeszcze kilka innych składników, aby urozmaicić jego smak. Do ciasta dorzuciłam kilka posiekanych orzechów włoskich. Ich chrupiąca tekstura i delikatny smak idealnie komponują się ze słodyczą banana i czekolady. Dodatek orzechów sprawia, że ciasto nabiera charakteru i staje się bardziej interesujące dla podniebienia. Ten wypiek przypomina czekoladowe wypieki. Nie ma w nim jednak ani grama kakao. Ciemny kolor powstał
codojedzeniaPolecam Wam przepyszną babkę potrójnie czekoladową! PRZEPIS NA BABKĘ WIELKANOCNĄ SKŁADNIKI: - 5 jaj rozmiar L - 250 ml oleju rzepakowego - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 3 łyżki kakao - 150 g kuleczek czekoladowych bądź posiekanej czekolady mlecznej - 350 g mąki pszennej np. tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 120 g cukru pudru - 3 łyżki śmietany 36% - 2 łyżki mleka POLEWA: - 150 g białej(...)miksowaliśmy blenderem, mieszamy dokładanie, dodajemy pozostałe składniki oprócz piany z białek. Dopiero jak łądnie wymieszamy masę, wprowadzamy masę z białek, robimy to delikatnie, chcemy aby babka była puszysta. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy na złoty kolor. U mnie temp. 170 stopni C. Czas godzina i 10 minut. Grzanie: pierwsze 40 minut dół piekarnika, reszta czasu dół + termoobieg Babkę
SMYKWKUCHNIpoza oliwkami, czekoladą i pistacjami. Te dodatki dodaję na samym końcu, dopiero wtedy kiedy ciasto mam już dobrze wyrobione. Ciasto drożdżowe odstawiam w sumie do wyrośnięcia dwa razy. Najpierw wyrasta od razu po wyrobieniu, a drugim razem po przełożeniu do formy do pieczenia. Wyrośnięte ciasto piekę nieco ponad 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Upieczony chleb studzę(...)następnie miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny, lekko odgazować z powietrza wyrabiając przez chwilę. Foremkę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 50 minut – ciasto powinno ponownie niemal podwoić swoją objętość
MeCooksczekoladowym z dużą ilością malin zatopionych w galaretce. Całość tworzy pyszną kompozycję niczym najlepszy tort. Jest wilgotne i nie przesłodzone. Bardzo polecam na różne okazje. Nie jest pracochłonny ;) Blaszka 25/40 cm Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka drobnego cukru 1 szklanka mąki tortowej używam Młynomag 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy(...)samą rózgą miksera aby nie utracić konsystencji piany . Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem formy (samo dno) wyrównać. Piec około 30-35 minut w temp 170*c na grzaniu góra dół. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Tak aby otrzymać dwa blaty. Najlepiej go upiec dzień wcześniej przed złożeniem. Krem czekoladowy: 100 ml śmietanki dobrze podgrzać w garnuszku. Do gorącej dodać
Wanilia i Kardamonpowiecie na takie rozpoczęcie dnia? Ciepła domowa chałka obsypana cukrem w granulkach z dodatkiem domowych konfitur lub kremu czekoladowego, koniecznie z filiżanką kawy. Takie śniadanie poprawi humor każdemu, nawet w pochmurny poranek. Dodatek ricotty w cieście drożdżowym sprawia, że chałka nabiera niesamowitej delikatności i lekkości jak piórko. Miłego dnia :) **** Che ne dite di iniziare
La grande e la piccola cuocadodaj olejek waniliowy oraz przesianą mąkę . Wymieszaj całość dokładnie drewnianą łyżką lub mikserem na wolniejszych obrotach. Ciasto to jest dość luźne, takie ma być. Uformuj palcami z ciasta małe kuleczki, układaj w dość dużych odstępach na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Aby ciasto się mniej kleiło podczas formowania, możesz je od czasu do czasu leciutko poprószyć mąką pszenną . Piec(...)zarumienić z góry. Po wystygnięciu możesz je udekorować cukrem pudrem lub pokropić polewą czekoladową , ale i bez dekoracji smakują wyśmienicie. Zamiast olejku waniliowego możesz dodać otartą skórkę z cytryny lub użyć innego olejku np. kokosowego, rumowego, wtedy ciasteczka będą mieć inny smak. R ada : Ciasto jest dość miękkie dlatego ciastka możesz formować przy użyciu rękawa cukierniczego
Przepisy i porady kulinarnechrupiące. Masa z kaszy manny jest delikatna w smaku, więc i sam przekładaniec jest dość lekki i przyjemny w smaku. Do ciasta bez pieczenia, należy użyć gęstej marmolady owocowej. Ciasto dobrze wygląda i z pewnością posmakuje domownikom i gościom, tak jak to było u mnie. Szczególnie polecam na święta i wszelkie inne uroczystości. Składniki: (foremka(...)czekolady deserowej 80 ml śmietany 30% 1 łyżeczka miodu naturalnego Dodatkowo: 250 g gęstej marmolady owocowej 50 g płatków migdałowych 250 g herbatników czekoladowych Odmierzałam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić ciasto przekładaniec bez pieczenia? Mleko zagotować z cukrem, zdjąć z palnika i dodać kaszę, gotować na małej mocy palnika do czasu, aż kasza zacznie
Kuchcik gotujeDziś mam dla Was niesamowicie i łatwy przepis na ciasto jogurtowe.Ale nie takie zwykłe jogurtowe ucierane , bo z mąki kukurydzianej.Dzięki temu , że przyrządzone jest z mąki kukurydzianej śmiało mogą przygotować je osoby będące na diecie bezglutenowej ( używając dodatków bez glutenu ).Robi się je niezwykle łatwo i niesamowicie szybko znika!Jest nie bardzo słodkie , więc mogą się na nie skusić(...)cukier – 3/4 szkl- mąka kukurydziana – 4 łyżki- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki- olejek waniliowy – 1 łyżkaDODATKOWO:- polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Piekarnik nagrzewamy do 180 C.Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ciasto się napuszy.Wylewamy do keksówki ( wyłożonej papierem do pieczenia ).Pieczemy ok. 40 minut.Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i polewamy czekoladą.Smacznego
Ostra na Słodko