dzieciństwa. Jak byliśmy mali, mama zawsze robiła taką galaretkę na przyjęcia urodzinowe :) Składniki: 2 opakowania dowolnej galaretki 3 szklanki wrzątku dowolne owoce 2 śnieżki 2 niepełne szklanki mleka tarta czekolada Sposób wykonania: 1. Galaretki rozpuścić(...)szklankach wrzątku, wystudzić. Przelać do 4 pucharków, dodać owoce wedle uznania. Odstawić do całkowitego stężenia. 2. Śnieżki ubić z zimnym mlekiem, wyłożyć na galaretki, posypać owocami i tartą czekoladą. 3. Podawać schłodzone. Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki ( na 1 porcję): pokrojona w kostkę kiełbasa 2 małe jajka (lub 1 duże) tarta mozzarella szczypiorek(...)sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Natłuszczone masłem lub olejem naczynie (kokilkę) napełniamy do połowy pokrojoną w kostkę kiełbasą. Następnie wbijamy jajka, delikatnie solimy i pieprzymy. Całość posypujemy szczypiorkiem i tartą mozarellą. 2. Kokilki wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekamy. Czas zapiekania zależy od nas. Ponieważ mój mąż nie lubi jajek w wersji płynnej, więc
Kuchnia domowa Anisłoiczka czarnych oliwek 1 duża pierś z kurczaka przyprawa gyros olej Sos beszamelowy: 1 szklanka mleka 1 czubata łyżka mąki 1 czubata łyżka masła sól, pieprz gałka muszkatołowa tarty ser (najlepiej parmezan) Dodatkowo: kilka plasterków sera żółtego na wierzch zapiekanki Sposób wykonania: 1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. 2. Mięso pokroić w kosteczkę, obsypać przyprawą(...)zalewać powoli mlekiem, energicznie mieszać, by sos był gładki i bez grudek. Jak sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, na na koniec dodajemy tarty żółty ser. 6. Sosem zalać makaron z mięsem i oliwkami, na wierzch wykładamy plasterki sera żółtego. 7. Zapiekamy całość w 200 st. C przez 10-15 minut. Smacznego
Kuchnia domowa Aniwinnym lub jabłkowym. Barszcz podawać z wcześniej przygotowanymi uszkami. Te tradycyjne mają farsz z leśnych grzybów. Farsz do uszek: ok. 100 gramów grzybów leśnych 1/2 suchej kajzerki bułka tarta do zagęszczenia farszu 1 duża cebula 2 łyżki klarowanego masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Grzyby dokładnie przepłukać i namoczyć w 2 szklankach wody, najlepiej dzień wcześniej(...)grzybowej lub żuru) i zmiksować z odciśniętą kajzerką i natką pietruszki. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Usmażyć na maśle. Wymieszać ze zmielonymi grzybami, w razie potrzeby zagęścić bułką tartą. Przyprawić obficie solą i pieprzem, a następnie ostudzić. Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Mąkę wsypać do miski
Czerwień i błękitkaszą, makaronem lub ziemniakami. Sami decydujemy o gęstości sosu i intensywności jego smaku - jeśli chcemy gęsty i wyrazisty, dodajemy mniej wody. Pulpety: 500g mięsa mielonego bułka tarta 1 jajko sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra Sos: zupa pomidorowa 250ml śmietany 12-18% 1 łyżka koncentratu pomidorowego woda (ilość według przepisu na opakowaniu(...)jeśli sos ma być gęsty 1/2 z przepisu z opakowania) 250g pieczarek 1 cebula 4 plasterki startego, żółtego sera 1. Do miski przekładamy mięso mielone, jajko i bułkę tartą (tak by skleiła całą masę). Doprawiamy przyprawami, formujemy okrągłe kotleciki. Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy około 20 minut. 2. Do miski wlewamy śmietanę, wodę. Dodajemy zupę pomidorową
Szefowa kuchnivirgin Sól i świeżo zmielony czarny pieprz 3 duże ziemniaki, obrane i ugotowane (ok 300g) ½ cebuli , drobno posiekanej ½ szklanki wina Porto 1 ½ szklanki panierki Panko (zastąpiłam zwykłą tartą bułka , dałam 1 szklankę ) 1 szklanka kolendry, drobno posiekanej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo zmielonej 1 jajko Olej roślinny do smażenia przygotowanie piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ułożyć(...)bardzo drobne kawałki, skórę wyrzucić (nie używać robota kuchennego.) Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, umieścić w dużej misce. Dodać rozdrobnioną rybę, cebulę, wino, bułkę tartą, kolendrę i gałkę muszkatołową. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dodać jajko i wymieszać. Uformować krokiety. Zrobiłam okrągłe krokieciki
Stare Garypure ziemniaczanym lub kwaśnymi kartoflami składniki: (6 kotletów) 500 g mielonej wieprzowiny (np szynki) 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka, lub zamiennie bułka tarta bułka tart do obtoczenia sól pieprz ewentualnie dowolne zioła (np posiekana pietruszka lub majeranek) masło i olej do smażenia przygotowanie Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, po ok 10 minutach odcisnąć(...)maśle, na małym ogniu, aż się zezłoci. W misce wymieszać mięso , jajko, odciśnięta bułkę, zioła i przyprawy. Dobrze wyrobić. Uformować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiano, pilnując, by się nie przypaliły. Można patelnię z kotletami przykryć pokrywką i smażyć jeszcze na małym ogniu przez
Stare GaryMoja dzisiejsza propozycja, to bakłażan w serowej- a dokładnie parmezanowej- panierce z dodatkiem płatków owsianych (które jak najbardziej można zamienić na bułkę tartą- taką wersję robię dla mojego P.). Racuszki są chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, o zaskakującym smaku, a podane z ulubionym(...)sosem i bukietem surówek tworzą zdrowe oraz wartościowe danie, które na pewno Wam posmakuje. Bardzo polecam! :) * bakłażan- 1 szt. * parmezan- 30 g * płatki owsiane- 30 g (lub bułka tarta) * jajko- 1 szt. * pieprz, sól, suszona papryczka chili- do smaku * olej rzepakowy- do smażenia Bakłażana pokroić w plastry o grubości około 7 mm, oprószyć solą i odstawić
Kraina Miodem Płynącapyszna! :) Zupa: * cebula biała- 1 kg * bulion- 700 ml* * białe wino- 200 ml * masło klarowane- 90 g * odrobina tymianku( świeży lub suszony) * natka pietruszki- do posypania Kluseczki: * parmezan tarty- 40 g * kasza manna- 40 g Zupa: Cebulę obrać i pokroić w piórka. W dużym rondlu stopić masło, wrzucić cebulę i smażyć ją na małym ogniu- mieszając- aż będzie(...)posiekany tymianek. Po tym czasie wlać białe wino i gotować, aż prawie całe odparuje. Wlać bulion i gotować przez około 10 minut. Kluseczki: Posolić i zagotować wodę w garnku. Tarty parmezan dokładnie wymieszać z kaszą manną. Z masy uformować grubsze kluseczki i wrzucać do wrzącej wody. Gotować do 1 minuty od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć
Kraina Miodem Płynącałyżki majonezu 3 łyżki keczupu 10 dag drobno startego żółtego sera 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżka masła olej i bułka tarta do wysmarowania formy 1. Cebule drobno posiekać, zeszklić na maśle, posolić i udusić do miękkości. 2. Marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, pieczarki pokroić w plasterki, paprykę(...)część odkładamy do farszu). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. 4. Blachę do muffinek (u mnie na 12 sztuk) wysmarować olejem i posypać bułką tartą. Z masy mięsnej zwilżonymi rękami utworzyć 12 kulek, włożyć do blachy i uformować "gniazdka" z wgłębieniem na środku. 5. Odłożoną cebulę podzielić na dwie części, do jednej dodać
Kto ugości moich gości?wysmienicie i bez kompleksow mozemy zajadac sie "ubozsza" polska wersja sznycla po wiedensku. Jak zrobic dobrego schaboszczaka? Skladniki na 4 porcje: 60 dkg schabu srodkowego 1 jajko bulka tarta sol,pieprz cytryna Wykonanie: Kawalek schabu pociac na okolo 2 cm kawalki.Pod folia spozywcza rozbic kawalki miesa dokladnie i z wyczuciem z obu stron.Tradycyjnie przed smazeniem najpierw powinnismy obtoczyc(...)miec naprawde smaczne i chrupiace kotlety, nie mozemy zalowac masla.Na ledwo natluszczonej patelni nie usmazy sie kotlet dobrze. Najlepiej smazyc wszystkie jednoczesnie na duzej patelni.Tluszcz ze spalona bulka tarta nie nadaje sie do powtornego uzytku.Gotowe odsaczyc z nadmiatu tluszczu na papierowym reczniku.Na talerzu udekorowac plasterkiem cytryny.A co!schaboszczak nie moze byc gorszy od sznycla wiedenskiego. Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodatkiem imbiru i 2 lyzek soku z cytryny zrobic gladkie puree.Mase przestudzic.Przy pomocy miksera recznego wymieszac z serkiem,cukrem i jajkami wlaczyc piekarnik i ustawic na 180°C.Foremke na tarte wysmarowac maslem.Ciasto rozwalkowac miedzy dwoma platami folii.Wykleic ciastem foremke i uformowac rant.Ponakluwac wielokrotnie widelcem.Wylozyc na wierzch krem marchewkowy.Piec 45 minut.Studzic w foremce na kratce.Podawac z orzeszkami pistacjowymi i cukrem(...)SMACZNEGO ! Przepis zaczerpnelam z "Meine Familie&Ich" Heft 5/2014 Calosc to 8 porcji 1 sztuka to 410 kcal,32 g weglowodanow,7 g bialka,28 g tluszczu Uwagi:Tarte mozna zrobic w wiekszej ilosci na zapas i surowa zamrozic.Pozniej wyjac z zamrazarki i wlozyc do goracego piekarnika.Czas pieczenia wowczas wydluzyc o 15 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!należy przechowywać w lodówce dłużej niż 1-2 dni,bo traci swoje witaminowe wartości i walory smakowe. Najczęściej jadamy brukselkę z masełkiem i bułką tartą.Dziś bułkę tartą zastąpiły orzechy włoskie ,a smak zaostrzył i podkreślił dodatek zmiazdżonego ziela angielskiego z gałką muszkatałową.Koniecznie spróbujcie tak przyprawionej brukselki,bo jest pyszna. Składniki na 4 porcje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!keksówkę: 1 kg mielonego mięsa 2 jajka 300 g pieczarek bułka+ woda lub mleko sól,pieprz 1 cebula gałązka szałwii pietruszka lub tymianek olej lub masło ghee bułka tarta do foremki Wykonanie: drobno pokrojoną cebulę zeszklić na średnim ogniu.Dodać pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce pieczarki.Poddusi(...)krótko razem z cebulą,tak ,by nie puściły wody.Odstawić do przestudzenia namoczyć czerstwa bułke w mleku lub ciepłej wodzie posiekać zioła foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tarta mielone mieso delikatnie wymieszać z pieczarkami,odciśnietą bułką,przyprawami ,ziołami i rozkłóconymi jajkami.Delikatne wymieszanie mięsa to gwarant puszystej pieczeni masę mięsną przełożyć do przygotowanej foremki i piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodać do niej trochę wywaru z mięsa, żeby była luźniejsza. Przełożyć do 2 foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub wyłożonych papierem. Wierzch można posypać bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny. Smacznego Post Pasztet domowy ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pl