Kapuśniak, to jedna z zup w moim niedługim zupowym jadłospisie, które chętnie zjadam.Nie wiem czym jest to spowodowane. Choć Mama twierdzi, że to za sprawą kapusty, którą uwielbiam pod każdą postacią, odpowiadam ok.... ale ogórki też lubię, a zupę z nich już niekoniecznie ;) Składniki: 0,7 kg żeberek wieprzowych garść suszonych prawdziwków mogą być też podgrzybki, ale wtedy zupa
Gosia gotujeliść laurowy i stawiamy na ogniu. Po około 10 minutach licząc od zagotowania dorzucamy odsączoną i delikatnie przesiekaną kapustę. Sok z kapusty zachowujemy i dodamy go pod koniec jeśli kapuśniak będzie mało kwaśny. Gotujemy kolejne 30 minut a w międzyczasie w osobnym garnku gotujemy także pokrojone w kostkę o boku około 1 cm ziemniaki. Po upływie tego czasu wyciągamy
Tanie przepisy studenckienieubłaganie zbliża się zima. W takie dni nie tęsknię za letnimi chłodnikami, a raczej myślę o grochówce i barszczu ukraińskim . Kolejną zupą, którą często robię jesienią, jest kapuśniak z zasmażanej na patelni kiszonej kapusty. Składniki (na duży garnek): 1 pęczek włoszczyzny 600 g kiszonej kapusty 400 g żeberek 50 g słoniny 200 g wędzonego boczku 4 ziemniaki 4 liście
W SMAKMoja dzisiejsza propozycja na obiad to kapuśniak. Najlepszy wychodzi z własnoręcznie ukiszonej kapusty (przepis niebawem pojawi się na blogu) i żeberek. Jego przygotowanie jest czasochłonne, nie należy on do szybkich zup- to prawda, jednak dla jego smaku warto poświęcić jedną chwilę dłużej w kuchni;) Jestem pewna, że Wam posmakuje. Spróbujcie bo naprawdę warto;) Składniki: 0,8 kg żeberek
Krakowskie smaki Anichodzi, żeby pod ręką były podstawowe przepisy, których poszukujecie. Z konkretnych dań Waszą uwagę najbardziej przykuło żółte curry z kurczaka z cukinią , chicken tikka masala oraz kapuśniak z książki Jadłonomia . Wnioski po miesiącu podróży na blogu? Wydaję mi się, że podporządkowanie wszystkich przepisów jednej kuchni w miesiącu okazało się jednak trochę męczące. Szczególnie, jeśli to kuchnia
W kuchni wieczoremrozciągnięty,, Dzień Babci. Tak jakoś wyszło , że ja w tym tygodniu nie gotowałam. Miałam labę .Wyciągałam i odgrzewałam ( poniedziałek- kluski śląskie z sosem i obgotowaną kapustą , wtorek-kapuśniak). W środę był Dzień Babci ale , że najstarsze wnuki które miały razem z nami świętować ( reszty nie ma w kraju ) akurat mają zaliczenia i ,,latają jak z pieprzem,, poprosili o przesunięcie świętowania
Buniabaje w kuchniSylwestrowo - Noworocznych szaleństwach, w ramach regeneracji zapraszam na Kapuśniak. Wiadomo, że w stanie zatrucia organizmu alkoholem na poprawę samopoczucia wpłynie: kapusta kiszona (także sok z ogórków oraz kefir). Dlatego szczególnie polecam osobom, które dość "hucznie" spędziły ostatnie dwa dni. Kochani życzę Wam spokojnego, radosnego i obfitującego w smakołyki roku. SKŁADNIKI: 50 dkg kiszonej kapusty 50 dkg żeberek wieprzowych
Kuchnia w opałachwyższości kiszonej kapusty nad tą kwaszona pisałam o tu , więc wracać do tego nie będę, ale chciałabym Wam pokazać, że kapusta kiszona to nie tylko bigos, kapuśniak czy surówka. Z kiszonej kapusty można przyrządzić również placki, czy jak kto woli kotleciki. Nie będzie to trudne zadanie, wystarczy kilka składników i gotowe! Składniki: około 200 g kiszonej kapusty, 1 jajko
Pełna Lodówkawpisem medycznym czy poradami lekarskimi ;) ). Nie chcę mieć nikogo na sumieniu! :D _____________________________________________________________________ PRZED IMPREZĄ: * koniecznie wyśpijcie się, bo alkohol szybciej atakuje zmęczonych * ugotujcie „na rano” kwaśną zupę (kapuśniak, żurek albo ogórkowa), które dostarczą organizmowi witaminy C * przed wyjściem na imprezę najedzcie się ( oczywiście wszystko z umiarem! ) – to spowolni czas wchłaniania alkoholu * sięgnijcie po witaminy w tabletkach ( przed
Ostra na Słodkoziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który bywa serwowany pod tą samą nazwą. Kwaśnica sporządzona na wywarze z łbów rybich spożywana jest w Wigilię Bożego Narodzenia na terenie Żywiecczyzny”. Tym razem skorzystałam z przepisu Roberta Makłowicza
mojewypiekiinietylkomłodej kapusty: Młoda kapusta z koperkiem I Młoda kapusta z koperkiem II Gołąbki z młodej kapusty Surówka z młodej kapusty z koperkiem Bigos z młodej kapus ty Kapuśniak z młodej kapusty
Kuchnia domowa AniPrzykryć naczynie pokrywką i dusić na małym ogniu niecałe dwie godziny. Sprawdzać w międzyczasie czy woda wyparowała i w razie potrzeby trochę dolać ale nie dużo, żeby nie wyszedł kapuśniak…;) Smacznego Post Żeberka w kapuście pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plKapuśniak, biały barszcz czy żurek inaczej smakują podane we własnoręcznie upieczonym chlebku. To również doskonała dekoracja stołu. Upieczemy sobie taki chlebek. Na 5-6 chlebków potrzebujemy: -ok. 1,5 kg mąki pszennej typ 650 -10 dkg drożdży -2,5 szklanki ciepłej wody -3 łyżeczki cukru -3 łyżeczki soli Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę wody, szklankę mąki
Maminek kulinarnyMiękkie, wilgotne drożdżowe ślimaki-kapuśniaki. Farsz czyli duet kapusty kiszonej i czerwonej to mój mały eksperyment. Przyznaję, że udany. Ślimaki polecam na ciepło lub na zimno jako przekąskę lub dodatek np do barszczu. Farsz Składniki: 200g kiszonej kapusty 1/4 główki czerwonej kapusty 1 cebula garść suszonej żurawiny 1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem sól, pieprz
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj was nie zaskoczę, bo kapuśniak to przecież nasza tradycyjna popularna zupa, wiec nic odkrywczego. Ale ten wyszedł idealny i sama nie wiem dlaczego tak rzadko go robię, bo na domowej kiszonej kapuście wyszedł pysznie domowy, pachnący wędzonką. Najlepsza zupa na jesień. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik