Jesienny kapuśniak ze słodkiej kapusty, to świetna zupa w sam raz na chłodne i deszczowe dni. Rozgrzewająca i aromatyczna zupa sprawi, że od razu zrobi nam się cieplej. składniki na 4 porcje pół główki średniej kapusty porcja włoszczyzny ( marchew, pietruszka, por, seler, cebulę i czosnek ) 40 dag wieprzowiny z kością mały koncentrat pomidorowy liść laurowy ziele angielskie
Smakowite DaniaSmaczna zupa z kapusty włoskiej to taki a la kapuśniak , który ostatnio zagościł na moim stole. Wystarczy poszatkować i pokroić wszystkie składniki chwilę pogotować a potem delektować się pyszną i rozgrzewającą zupą w te zimne marcowe dni. składniki na 1,5 litra zupy udko z kurczaka marchew pietruszka kawałek selera mała cebula ćwierć główki kapusty włoskiej 4 średnie ziemniaki
Smakowite DaniaDomowa, pyszna i zdrowa kapusta kiszona z której można przygotować wiele smacznych potraw takich jak: bigos, kapuśniak, kwaśnicę a także różnych surówek. Kapusta kiszona może być również składnikiem farszu do pierogów, uszek czy pasztecików. Zapraszam do samodzielnego ukiszenia takiej kapusty w domu. składniki na około 2 kg kiszonej kapusty duża główka kapusty (około 2 kg) 2 marchewki 4 łyżeczki soli
Smakowite Daniawiem, czy to przez sentyment do minionych lat, czy rzeczywiście moja zupa była podobna do tamtej w smaku ? Składników ma niewiele, kto ugotuje poczuje dwa w jednym; pomidorową i kapuśniak :) Składniki : 15-20 dag kiszonej kapusty, niezbyt kwaśnej 250 g pomidorów drobno krojonych z puszki, ewentualnie do tego łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki masła klarowanego 5 ząbków czosnku sól
Proste PotrawyKociołek jest rozgrzewającym i pożywnym daniem jednogarnkowym, które w smaku trochę przypomina mieszankę: leczo, bigosu i kapuśniaku. Danie jest dość szybkie w zrobieniu i idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację, zwłaszcza jesienią i zimą. Składniki (na 5 – 8 osób): 3 papryki: czerwona, zielona i żółta (lub papryka do dań ze słoja ) 1 średnia cebula 500g kiełbasy najlepiej podwędzanej 500g
Smakowy Rajobiadu bez niego, a teraz wolimy zastępować mięso innymi produktami. Są jednak potrawy, które raczej nie obędą się bez mięsnego dodatku, na przykład rosół czy cięższe zupy, takie jak kapuśniak czy grochówka. Z zupy jarzynowej pozostała mi gotowana szynka wieprzowa, a z grochówki kawałek wędzonego boczku. Zastanawiałam się co z nich tym razem przygotować. Padło na pastę
Codzienna kuchnia niecodziennasię z niej tłuszcz, dodać cebulę i całość podsmażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać je do zupy. Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę i ugotować. Odcedzić i dodać do kapuśniaku. Zupę doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Można dodać również łyżkę przecieru pomidorowego lub 1/2 szklanki passaty pomidorowej
wyzwania kuchennewymieszana z trzema rodzajami kasz, danie polane sosem grzybowym - koniecznie do wypróbowania. Kotleciki z soczewicy z sosem grzybowym - pyszneee, dołączam do listy dań do przetestowania. Najlepsze kapuśniaki, jakie jadłam w życiu (miękkie ciasto, dobrze doprawione nadzienie, zaczynam lubić smak kapusty kiszonej na ciepło:). Po lewej gryczany wypiek w cieście (bardzo podobny do tego ). Pierogi z pokrzywą - byłyby
Qlinarnie i Qlinarniebardzo gęsta należy dolać nieco gorącej przegotowanej wody. Ugotowane żeberka pokroić na mniejsze kawałki z kostką lub obrać całkowicie z kości i podzielić na małe kawałeczki, dodać do kapuśniaku. Zupkę można podawać
Monia miesza i gotujelubi dodatek mięsa :) Możecie też zupę przygotować na wywarze mięsnym- będzie miała jeszcze 'głębszy' smak- ja z reguły zup nie przygotowuję na mięsie, ale oczywiście są wyjątki, jak kapuśniak czy tradycyjna grochówka :) Szybka, łatwa, pyszna... * bulion warzywny- 1 litr * bataty- 800 g * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * seler- 1/2 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * serek topiony
Kraina Miodem PłynącaKapuśniak, to jedna z zup w moim niedługim zupowym jadłospisie, które chętnie zjadam.Nie wiem czym jest to spowodowane. Choć Mama twierdzi, że to za sprawą kapusty, którą uwielbiam pod każdą postacią, odpowiadam ok.... ale ogórki też lubię, a zupę z nich już niekoniecznie ;) Składniki: 0,7 kg żeberek wieprzowych garść suszonych prawdziwków mogą być też podgrzybki, ale wtedy zupa
Gosia gotujeliść laurowy i stawiamy na ogniu. Po około 10 minutach licząc od zagotowania dorzucamy odsączoną i delikatnie przesiekaną kapustę. Sok z kapusty zachowujemy i dodamy go pod koniec jeśli kapuśniak będzie mało kwaśny. Gotujemy kolejne 30 minut a w międzyczasie w osobnym garnku gotujemy także pokrojone w kostkę o boku około 1 cm ziemniaki. Po upływie tego czasu wyciągamy
Tanie przepisy studenckienieubłaganie zbliża się zima. W takie dni nie tęsknię za letnimi chłodnikami, a raczej myślę o grochówce i barszczu ukraińskim . Kolejną zupą, którą często robię jesienią, jest kapuśniak z zasmażanej na patelni kiszonej kapusty. Składniki (na duży garnek): 1 pęczek włoszczyzny 600 g kiszonej kapusty 400 g żeberek 50 g słoniny 200 g wędzonego boczku 4 ziemniaki 4 liście
W SMAKMoja dzisiejsza propozycja na obiad to kapuśniak. Najlepszy wychodzi z własnoręcznie ukiszonej kapusty (przepis niebawem pojawi się na blogu) i żeberek. Jego przygotowanie jest czasochłonne, nie należy on do szybkich zup- to prawda, jednak dla jego smaku warto poświęcić jedną chwilę dłużej w kuchni;) Jestem pewna, że Wam posmakuje. Spróbujcie bo naprawdę warto;) Składniki: 0,8 kg żeberek
Krakowskie smaki Anichodzi, żeby pod ręką były podstawowe przepisy, których poszukujecie. Z konkretnych dań Waszą uwagę najbardziej przykuło żółte curry z kurczaka z cukinią , chicken tikka masala oraz kapuśniak z książki Jadłonomia . Wnioski po miesiącu podróży na blogu? Wydaję mi się, że podporządkowanie wszystkich przepisów jednej kuchni w miesiącu okazało się jednak trochę męczące. Szczególnie, jeśli to kuchnia
W kuchni wieczorem