kapusniak - 739 przepisów (strona:29/50)

Kapuśniak z kaszą pęczak 129

Jakoś ostatnio brak natchnienia na pisanie postów.Tą zupkę robiłam jakiś czas temu.Był kapuśniak z grochem, a teraz z kaszą pęczak. 40 dkg kiszonej kapusty  2  marchewki  1 pietruszka 3 -4 ziemniaki  1/2 szkl. kaszy pęczak  bulion ziele angielskie, listek laurowy sól, pieprz maje ranek  Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki obrać i pokroić

Moje domowe kucharzenie
Młoda kapusta zapiekana w beszamelu / Young cabbage baked with bechamel sauce 290

pojawia się w sprzedaży przyrządzam ją na wszystkie możliwe sposoby. Zawsze na pierwszy ogień idzie bigos z młodej kapusty , który uwielbiam a później robię surówki , no i wiadomo – kapuśniak z młodej kapusty Tym razem proponuję ją w trochę innej odsłonie, jednak wciąż przepysznej, jako dodatku do dań głównych. Delikatna, rozpływająca się w ustach młoda kapusta, zapieczona z boczkiem

karmelowy
Kapuśniak po żydowsku czyli Zupowy Wtorek odc.93 297

pozmieniał co nieco, bardzo mi zupa posmakował więc zrobiłam ja sama nie kombinując zbytnio.  Efekt był jeszcze lepszy! pachnie, smakuje i syci! u mnie z młodej kapusty :) Kapuśniak po żydowsku 1 cebula 2 ząbki czosnku pół szkl. rodzynek 1 łyżka kminku 4 ziarna czarnego pieprzu po 2 goździki, ziela angielskie i liście laurowe olej do smażenia 1 młoda biała

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa z młodej kapusty z pikantną kiełbaską 171

Nieco inny kapuśniak, ale dużo lżejszy, bo przygotowywany z młodej kapusty, warzyw korzeniowych i kiełbasy chorizo. Chorizo nadaje nie tylko delikatnej pikanterii i ciekawego smaku, ale dzięki jej dodatkowi porcja takiej zupy nasyci Nas na dłużej. Zupa naprawdę pyszna, łatwa i do przygotowania tylko w 15 minut! 🙃 4 porcje: * woda- 1,2 litra * pikantna kiełbaska chorizo- 140 g * młoda kapusta

Kraina Miodem Płynąca
OBŁĘDNA WEGAŃSKA POTRAWKA Z KAPUSTY I PORA 125

Bigos, kapuśniak, farsz do pierogów - to najczęstsze zastosowania kapusty. W naszej kuchni najczęściej występuje jako składnik sałatek. Dziś jednak została wykorzystana inaczej, a mianowicie do przyrządzenia przepysznej, bardzo oryginalnej, niebanalnej w smaku potrawce. W połączeniu z zieloną częścia pora, imbirem, czosnkiem i gęstym, śmietanowym wręcz mlekiem oraz słodkimi rodzynkami uczyniła najlepszą ucztę dla podniebienia. Nie bójmy sie jeść kapusty

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kapuśniak z młodej kapusty 155

może być coś lepszeg od młodej kapusty z dużą ilością koperku, hmm...   Tak wiec dziś zapraszam na pyszny, delikatny kapuśniak z młodej kapusty,  czyli najpyszniejsza zupa wiosenna :) Składniki: 1 mała główka młodej kapustyok 2 L bulionu drobiowego 2 marchewki 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 pęczek koperku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego masło do smażenia

magiczna kuchnia Kasi
Golonka 104

dostępna jest również golonka z żurawiną i świeżym chrzanem, po węgiersku, bawarsku lub nadzieniem z zielonego pieprzu. W Beskidach na golonce przyrządzić można kwaśnicę, lub w zależności od regionu kapuśniak. W Beskidzie Śląskim i Żywieckim serwowana jest golonka duszona w piwie. Beskidzką golonkę zdaniem restauratorów wyróżnia większa zawartość pieprzu i ostrzejszy aromat. Smak golonki podkreślać mają pieczone ziemniaki i kiszona

KUCHNIA POLSKA
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z POMIDORAMI i KASZĄ JAGLANĄ 306

Pyszny kapuśniak z sezonowych warzyw. Z młodą kapustą, ziemniaczkami, marchewką i pietruszką. Ugotowany na domowym rosole, z dodatkiem passaty pomidorowej. Wyrazisty w smaku, szybki  i łatwy w przygotowaniu.  Podałam go z kleksem kwaśnej śmietany, posiekanym koperkiem i podsmażonymi plasterkami chudej kiełbaski np. Lisieckiej. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 500 g młodej kapusty 1,75 litra bulionu drobiowego lub wody

cool and minty
kapuśniak z kaszą i białą kiełbasą... 143

mniejszym ogniu gotować z 25 minut wlać do wywaru z kiełbasą ugotowaną kiszoną kapustę, dodać kucharka, paprykę, pieprz, gotwać z 10 minut wsypać posiekaną natkę pietruszki, podawać kapuśniak z kiełbasą i pieczywem - zupa jest rozgrzewająca, sycąca zwłaszcza na chłodne dni............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kapuśniak na wędzonce 197

Uwielbiam zupy z aromatem wędzonki. Oprócz grochówki , fasolowej czy ziemniaczanej z aromatem wędzonki świetnie komponuje się też kapuśniak. Zupka jest bardzo smaczna, kwaskowa i sycąca. składniki: 700 g wędzonych kości lub żeberek 3,5 l wody 1 marchewka 1 cebula kawałek selera 3 liski laurowe 500 g odciśniętej kiszonej kapusty 600 g obranych ziemniaków 2 łyżki majeranku sól do smaku

Monia miesza i gotuje
Grochówka z kapustą kiszoną 148

Kolejna zupka...grochowa i kapuśniak w jednym..kiedyś planowałam zrobić na święta groch z kapustą, ale jakoś nic z tego nie wyszło..teraz gotując dużo zupek trza coś urozmaicać i poznawać nowe smaki..takiego połączenie ja jeszcze nie jadłam..no i dla mnie pasuje..ja akurat za bardzo nie przepadam za zupą grochową,a tu bardziej dominuje kapusta kiszona

Moje domowe kucharzenie
Gorące dania – dieta dr Dąbrowskiej. Część 4 335

pokroić w grubszą kostkę i poddusić w 1/2 szklanki wody przez 20 minut. – Dodać pokrojone w półplasterki ogórki kiszone, jeszcze chwilę poddusić razem.   Kapuśniak Składniki: – 1/2 kg kapusty kiszonej – 2 marchewki – 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 sztuki ziela angielskiego Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki

To co kocham
Krupnik w wersji light 194

ziołami prowansalskimi. Użyłam drobnej kaszy ponieważ lubię, gdy prawie się rozgotuje i zagęści zupę, nie stosuję wtedy żadnych zasmażek. Przesmażanie warzyw stosuję również do przygotowania zupy fasolowej, grochówki, kapuśniaku, a tym bardziej tradycyjnej jarzynowej

Proste Potrawy