Część idzie do gołąbków bez zawijania , ale nadal pozostaje nam trochę kapusty i co z nią zrobić? Wpadłam na pomysł, czy by nie ugotować takiej innej pomidorowej , niby kapuśniak a niby pomidorowa , ale wyszło przepysznie i serdecznie polecam taką zupę :-) Zupa jest bezglutenowa . Do przepisu dołączyłam filmik -> na końcu posta. * * * Składniki na wielki gar zupy: kawałek mięsa
Kawa z mlekiemzgrubiałą część (nerw) i układać na blacie. Postępujemy tak aż do uzyskania pożądanej ilości liści. Resztę kapusty wyjąć i odstawić do wystudzenia. Można ją później wykorzystać do ugotowania kapuśniaku lub obgotować w osolonej wodzie i podać jako jarzynę do obiadu. Ryż przepłukać pod bieżącą wodą. Wsypać do 1/2 litra wrzącej wody i gotować na mniejszym palniku ok.12-15 minut, aż wchłonie
Smaczne Zdrowesamej oliwie, w tym samym garnku zeszklić cebulę, lekko ją soląc. Dodać kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą – tak w pół drogi między bigosem, a kapuśniakiem – i zostawić na małym ogniu, żeby tylko pykało. Po jakiejś godzinie włożyć obsmażone żeberka i dokładnie zagrzebać w kapuście. Przykryć wszystko i dusić na małym ogniu tak długo, aż kostki
stajnia gołębie od kuchnidworze jeszcze całkiem ciepło, ale jesień zbliża się wielkimi krokami. Niebawem wrócimy więc do sycących, rozgrzewających zup - kapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych zup gulaszowych. W tytule posta celowo dodałam opis "rumuńska zupa gulaszowa". Wynika to z różnic w nazewnictwie. W Polsce, gulasz to zazwyczaj pokrojone w mniejszą lub większą kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso
Cztery Fajerytego rodzaju dań ci u nas dostatek. Mamy całe mnóstwo rodzajów zup, a z każdego rodzaju ogrom wariacji. Możemy chociażby wyróżnić zupy: Jarzynowe Kremy Gulaszowe Kapuśniaki Makaronowe Z kaszą , ryżem Chłodniki Owocowe Grzybowe Buliony Rosoły Na zakwasie Można by długo wymieniać, a z każdej wychodzą kolejne modyfikacje. Gdzieś tam oczywiście
kuron.com.plCudowne jedzenie. Proste i niewyszukane składniki, minimum wysiłku a smak jest nie do podrobienia! Ten gulasz niewiele ma w sobie z polskiego kapuśniaku – jest tylko odrobinę i bardzo przyjemnie kwaskowy nienachalną cierpkością winnego octu, który zaokrągla tłustość kiełbasy i charakterystyczny smak lagera. Lekko kwaskowy, lekko słodki i przy tym delikatnie pikantny, przyjemnie rozgrzewa. Gulasz w bawarskim stylu jest wprost stworzony
Karo in the KitchenWszelkie fuzje w każdym daniu, na dodatek udane, są wielką przyjemnością dla nas. Kapuśniaki różne bywają…tak samo jest ze smakami. U nas jeden lubi z kiszonej i ze słodkiej, drugi preferuje słodką…Ponoć wyszło z…zaprawdę błogo :P Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 duża marchew 1 głąb kalafiora 1 mały seler
R'n'G KitchenZupę z kapusty kojarzymy z kapuśniakiem robionym z kapusty kiszonej. Ja wolę jednak wersję ze świeżą kapustą, z którą zupa smakuje zupełnie inaczej, na pewno jest lżejsza:). 1 główka kapusty 400g żeberek 4 marchewki 1 por 1/2 selera 1 cebula 1 por 1 pęczek koperku 3 ziemniaki 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego vegeta, sól
Szefowa kuchniMłoda kapusta to sezonowy przysmak, na który czekamy całą zimę. Małe główki w kolorze zielonym i jasnozielonym można kupić od maja do lipca. Z takiej kapusty przygotujecie najlepsze surówki, kapuśniaki i bigosy. Uwielbiam ją w każdej postaci. Dziś serwuję bigos z mięsną wkładką w postaci kabanosa, ale możecie go zastąpić boczkiem lub inną kiełbasą, albo po prostu pominąć, jeśli wolicie
Smakowity Blog Kulinarnystąd zup na blogu jest mnóstwo, znajdziecie je pod etykietą zupy . Tymczasem proponuję zupę z pulpecikami z kurczaka i młodą kapustą. Zupa jest aromatyczna, delikatna i pożywna, polecam gorąco. Kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami z kurczaka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieLubicie gęściochy? My kochamy. Treściwe są i pełne smaku. Postanowiliśmy trochę odświeżyć nasz kochany kapuśniak, dodając do niego rewelacyjną, żółtą soczewicę. Co wyszło? Spróbujcie sami ;) Składniki 300 g surowego boczku 3 ząbki czosnku 4 ziemniaki 1 pętko kiełbasy rzeszowskiej 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1,7 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego
R'n'G KitchenDziś przychodzę do was z przepisem na kapuśniak! Jest to jedna z wielu pysznych i polskich zup. Składniki: 250 g kiszonej kapusty 200 g wędzonego boczku 3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3-4 ziela angielskie 1-2 liście laurowe sól pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku Przygotowanie: Marchewki, pietruszkę
Gotuj z Mąkąnadzieniem 2. Buraczki na ciepło do obiadu 3. Przecier z kiszonych buraków 4. Buraczki na ciepło do obiadu 5. Barszcz z grzybami 6. Sałatka buraczana 7. Barszcz ukraiński 8. Kapuśniak z buraczkami 9. Buraczki na barszcz do słoików na zimę 10. Surówka z buraków i kapusty
Tradycyjna KuchniaUdało mi się kupić już młodą kapustę! Uwielbiam ją i na pierwszy ogień postanowiłam przygotować mój ulubiony kapuśniak z młodej kapusty, jednak tym razem z dodatkiem żeberek żeby dodać jej smaczku. Zabieliłam oczywiście śmietanką i zupa wyszła przepyszna. Ponadto, dzięki żeberkom była też bardzo sycąca. Idealna na obiad. Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa z młodą kapustą
karmelowy