kapusniak - 739 przepisów (strona:24/50)

Wigilijna zupa z kapustą i grzybami 113

Wigilijny kapuśniak jest bardzo prostą zupą, postną a zarazem nieziemsko smaczną.  Pojawia się ona u nas rok w rok. Jeszcze nigdy nam się nie znudziła a właściwie czekamy na nią rok w rok. Woda, kapusta, suszone grzybki i trochę warzyw...jak to mówią prostota tkwi w szczególe.  Składniki na 6 porcji: 500 g kiszonej kapusty 2 kopiaste łyżki

Życie zaczyna się w kuchni
Przepis dnia: Zapiekanka z kapusty, ryżu i indyka 68

kapusty, ryżu, mięsa, danie będące fundamentem fińskiej kuchni na równi ze śledziem. Jest bardzo łatwe do zrobienia i zaskakująco pyszne. Polecamy wszystkim amatorom kapusty, jako miłą odmianę od kapuśniaków, łazanek i bigosów. Zapiekankę można przyrządzić z każdym rodzajem mielonego mięsa. My zrobiliśmy kapustę z indykiem. Przepis pochodzi z bloga Savorylotus.com Składniki: ½ główki kapusty (2 szklanki posiekanej) 250 g mielonego indyka

Niedzielny kucharz
Gulasz z gęsi. 108

całości to zawsze dużo zostaje nikomu się nie chce skubać, a tak to wszystko zjedzone. Piersi kurze i korpusy, skrzydła odłożyłam. Skrzydełka i korpusy na zupy, najlepiej brukwiowa lub kapuśniak. Piersi na pieczenie. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem, ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Jak już mięso jest zarumienione dodać

Kuchnia Pokoleń
PYSZNE PRZEPISY NA JESIEŃ- WYDAŁAM E- BOOK "FLEXI JESIEŃ" 110

masłem.  Cztery świetne pomysły na sezonowe pizze, umilą Ci niejeden wieczór, a przygotowanie pysznej sałatki zajmie kilka minut.  W chłodne, jesienne popołudnie rozgrzejesz się aromatyczną zupą lub kapuśniakiem bez kapusty! “FLEXI JESIEŃ” to również te małe, kawowe przyjemności. Bo właśnie teraz pumpkin spice coffee smakuje najlepiej, a w połączeniu z puszystym orzechowym ciastem lub kremowym sernikiem to czysta

SMYKWKUCHNI
Kapusta kiszona z pomidorami , bajeczne przetwory 114

razie wycieku spiżarka nie zabrudzi się . Taka kapucha może stać nawet do 1,5 roku … U nas dotrwała tylko do świąt Doskonała solo jako surówka , a bajeczna w kapuśniaku lub bigosie … Smacznego !   Artykuł Kapusta kiszona z pomidorami , bajeczne przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Przepisy na ulubione zupy 258

rybna halaszle. Zupa z łososiem i ziemniakami Zupa kurkowa z ziemniakami Zupa kurkowa. Zupa z kurek Zupa jesienna z kluseczkami Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw Kapuśniak na ogonach wieprzowych K apuśniak z młodej kapusty kiszonej Zupa krem z cukinii Żurek z klopsikami z białej kiełbasy Domowy żurek na zakwasie Krupnik na żeberkach (zupa z kaszy) Grzybowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Oryginalne dania z pęczaku 62

równie smaczna. Zobacz przepis Włoska zupa z pęczaku, kapusty i parmezanu Włochy kojarzą się zazwycaj z makaronem, pizzą, tymczasem kuchnia tego kraju jest o wiele bogatsza. Przykładm jest zupa-kapuśniak z pęczakiem, zrobiona na bazie skrawków parmezanu. Jest sycąca, lekka i ma charakter. Zobacz przepis Pęczotto primavera Wariacja na temat kultowego dania spaghetti primavera. Zamiast makaronu jest… pęczak. Wszystkie

Niedzielny kucharz
Podsumowanie IV roku działalności bloga 77

komentujcie. Dziękuję, Pati ;* Oto 5 najchętniej oglądanych przepisów na dania główne i dodatki: 1. Mini-hamburgery 2. Duszona kapusta kiszona z mięsem 3. Kulebiak z kapustą i grzybami 4. Kapuśniak z ziemniakami 5. Zapiekane ziemniaki w śmietanie Oto 5 najchętniej oglądanych przepisów na sałatki: 1. Sałatka z tortellini 2. Sałatka z łososiem i szpinakiem 3. Warstwowa sałatka z brokułem

PatiGotuje
Saag Aloo - Indyjskie pyszności 91

sojowy pieprz Zaczynamy od ziemniaków.  My zawsze gotujemy ziemniaki osobno a to dlatego, że pasta curry jest dość kwaśna i utrudnia dogotowanie ziemniaków podobnie jak kapusta kiszona w kapuśniaku. Resztę składników gotujemy razem. Startujemy od prażenia pasty curry z łyżeczką kminu rzymskiego. Do rozgrzanego woka wrzucamy dwie duże łyżki pasty Tikka masala (my używamy Pataks) i małą łyżeczkę kminu

vegetanie
Zupa parzybroda. Przepis na pyszny regionalny kapuśniak 94

koperek. * W podstawowym przepisie na parzybrodę nie ma papryki i pomidorów, jednak z ich dodatkiem zupa nabiera charakteru i jest jeszcze pyszniejsza. Artykuł Zupa parzybroda. Przepis na pyszny regionalny kapuśniak pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Kapusniak z mlodej kapusty 118

Młoda kapusta najczęściej wykorzystywana jest przeze mnie do przygotowania jej na ciepło jako dodatek do obiadu, do młodych ziemniaków. Tym razem jednak postanowiłam zrobić z niej zupę, czyli kapuśniak, ale na słodko, bo zamiast jak zazwyczaj użyć kapusty kiszonej była młoda, jędrna, świeża kapusta. Wywar powstał na wołowinie co dodało zupie smaku. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa z młodej kapusty 104

marchew, pietruszkę i ziemniaki. Wszystko oczywiście prosto z działki. W zupie lądował także przecier pomidorowy i domowa śmietana. Całość do smaku doprawiana była świeżym koperkiem. Taki al’a kapuśniak zrobiłam na weekendzie. Zupy wyszła mi dość spora ilość dlatego zajadam się nią jeszcze i dzisiaj Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami

mecooks
Zupa kapuściana w pomidorach 94

dlatego korzystamy jak możemy i w ostatnim czasie kilka razy na stole gościła zupa kapuściana w pomidorach. To takie połączenie zupy pomidorowej z kapuśniakiem 😀 . Okazało się, że bardzo smakuje… Artykuł Zupa kapuściana w pomidorach pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Zupa z młodej kapusty 101

Zupa z młodej kapusty w sezonie to u mnie obowiązkowa pozycja, zresztą tak samo jak bigos . To taka lżejsza wersja kapuśniaka, dlatego nie dodaję do niej śmietany, ani zasmażki. Mimo wszystko zupa jest pożywna, ponieważ zawiera mięso i najczęściej są to żeberka lub kurczak. Wy możecie przygotować ją na wywarze warzywnym. Lubię ten lekko słodkawy smak oraz aromat koperku. Polecam

Di gotuje
Skuteczny detoks. Dieta oczyszczająca. Wiosna, lato, jesień, zima. 88

zastosować dietę oczyszczającą. Książka jest naprawdę pięknie wydana, zdjęcia aż zachęcają do jedzenia, a przepisy są proste i smaczne. Osobiście wypróbowałam już kilka z nich. Polecam Wam np. kapuśniak z kalarepą. Oczywiście poza zbiorem przepisów podzielonych ze względu na porę roku (dostępność produktów) autorzy nie zapomnieli o krótkim wprowadzeniu do tematu. Po co i dlaczego warto zastosować detoks? Jak poznać

Słodkie okruszki