zapytałam, co to. Z biegiem czasu o nich zapomniałam. Do teraz. Piękne "utopione" paróweczki uśmiechają się do mnie z gazetowej strony. Według Wikipedii: Utopenec (dosłownie topielec ) – popularna czeska zakąska, kiełbasy w marynacie. Podstawowy składnik - kiełbasy z kawałkami słoniny ( špekáčky ) przekrawa się wzdłuż i zalewa zagotowaną, a następnie przestudzoną marynatą, w skład której wchodzą zwykle: woda, ocet, sól, cukier, pieprz
W kuchni Karmel-itkiPapryczki nadziewane fetą z czosnkiem to pyszna przekąska, przystawka, antipasti. Ser feta z dodatkiem czosnku doskonale komponuje się ze świeżym … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <
My Blueberry CornerBrukselka w serowym sosie to kolejne danie, w którym brukselka smakuje wyjątkowo. Dodatek boczku, cebuli i sera gruyère sprawia, że … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <
My Blueberry CornerChrupiące kąski z makreli to ciekawe danie rybne. Do jego przygotowania najlepsza jest japońska panierka panko. Dzięki tak przygotowanej panierce … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Chrupiące
My Blueberry CornerTaki prosty, ale za to jaki pyszny...pierwszy wpis w Nowym Roku :) Idealny na karnawałową przystawkę lub do pochrupania przy filmie. Na ciepło rozpływa się w
ChilliJemyŚledzie w jogurtowym sosie to najlżejsza wersja śledziowych przekąsek. Połączenie jabłka, cebuli i jogurtu zapewnia potrawie świeżość i lekkość. Cebula … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <
My Blueberry CornerSałatka śledziowo – ziemniaczana to wspaniała sałatka, pasująca na wigilijny stół. Można ją również podać jako sylwestrową czy imieninową przekąskę. … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Sałatka <
My Blueberry CornerŚledzie w oleju lnianym W propozycjach świątecznych przepisów nie może oczywiście zabraknąć śledzi. Dzisiaj bardzo prosta, ale także bardzo smaczna wersja. Śledzie są marynowane w oleju
Pełny talerzWigilia coraz bliżej, a jak Wigilia to ryby, a jak ryby to i śledzie. Dziś przygotowałam dla Was kolejną propozycję na pyszne śledzie
Rozpustne gotowanieTarta z szynką szwarcwaldzką i szparagami to świetna przekąska , która smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. To danie urozmaici imprezę, spotkanie z przyjaciółmi, a
Pieguskowa KuchniaBabka ziemniaczana to danie regionalne, popularne na Suwalszczyźnie, Podlasiu, Mazurach oraz na Śląsku. Ten p rzepis dostałam w warsztacie samochodowym. … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <
My Blueberry CornerPrzepiórcze jajka po indyjsku w mięsnej skorupce Jajka po indyjsku , tym razem nie są moim pomysłem , tylko efektem poszukiwań czegoś nowego Przepióry mi się niosą obłędnie
Ogrodnik w podróżyFasolka po bretońsku to pyszne, sycące i rozgrzewające danie, rodem z PRL. Fasolkę po bretońsku warto jeść, bo w ogóle … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <
My Blueberry CornerFrancuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem z czarnej porzeczki – obiad czy deser? Szczerze mówiąc – wszystko mi jedno – i tak są pyszne :) Naleśniki
Pociąg Do KuchniTorcik sałatkowy-Sałatka z tuńczyka na krakersach, idealna na wszelakie okazje. Wygląda świetnie i doskonale smakuje! Polecam, jest przepyszna, musicie jej skosztować ! W
Takie tam pichcenie