Przygotowując ogórkowe przetwory na zimę skupiam się tylko na trzech najlepszych przepisach: kiszone, po meksykańsku (przepis tutaj) i po warszawsku. Te ostatnie znakomicie nadają się jako zakąska i jako dodatek wielu sałatek. Z tego przepisu ogórki wychodzą dokładnie takie jak kupne. Ogórki korniszony - ilości w stosunku do zalewy nie podaję, gdyż wszystko zależy od ich wielkości
Jadło i czytadłowiele wspaniałych dań. Jednym z bardzo dobrych pomysłów na ośmiornicę jest jej zamarynowanie w occie. Taka ośmiornica jest wyrazista i znakomicie sprawdza się jako składnik sałatek lub kwaśna zakąska. Ośmiornica może być przechowywana nawet pół roku. Ja trzymałam słoik w lodówce, ośmiornica została zjedzona po czterech miesiącach. Była pyszna. A tutaj inne pomysły na ośmiornicę Ośmiornica duszona w porto
Stare GaryKotleciki z ryżu i ziemniaków najczęściej podaje się jako zakąskę do piwa lub drinków we Włoszech. Z dodatkiem surówki smakują niesamowicie. Składniki 500 g ziemniaków 1 l wrzątku 250 g ryżu 2 łyżki natki pietruszki 1 ząbek czosnku 4 łyżki startego parmezanu 300 g mąki 2 jajka oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false
R'n'G Kitchenchiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone itd. Sajgonki smażone zazwyczaj mają mniejsze
mojewypiekiinietylkopaski filety - ja kroję nożyczkami wprost do cebuli wlać olej, delikatnie zamieszać, łyżką przyklepać na wierzchu i schować do lodówki najlepiej na całą noc takie śledziki są pyszne na zakąskę do zimnej wódeczki ale też i na kolację np. do razowego chleba.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięposolić do smaku, zalać gorącą wodą( około ½ litra) i dusić pod przykryciem. Pod koniec wrzucić sparzone i pokrojone pomidory i posypać natką pietruszki wraz z startym serem. Podawać na zakąskę
Tradycyjna Kuchniaskrót od «Шовинизму и Упадку – Бойкот и Анафема», co w tłumaczeniu na polski oznacza ”Szowinizmowi i Upadkowi – Bojkot i Anatema”. Sałatka klientom karczmy przypadła do gustu, szczególnie jako zakąska do wódki. Dawni mieszkańcy Kresów Wschodnich rozpropagowali ją w naszym kraju i dziś dość często gości w wielu domach na stołach wigilijnych.” Informacje dotyczące historii sałatki pochodzą ze strony http://www.kozackachatka.pl
Wiem co jemogórkiem a część z serem żółtym na koniec kładziemy owoc winogronu i spinamy wykałaczką . Układamy na udekorowanym sałatą półmisku i podajemy na stół. Szybka i smaczna sylwestrowa zakąska. Życzę smacznego
Wanilia i Kardamonczerwonej fasoli można robić na wiele sposobów. Podawać na zimno do zakąsek, ciepłych placków (jak u mnie), chipsów i innych, lub z dodatkiem mięs np do makaronów. Zdecydowanie idealny na przyjście niespodziewanych gości - gotowy w 3 minuty :) Jest sycący, smaczny i ma niepowtarzalny smak :) Zapraszam :) Składniki: puszka czerwonej fasoli duża cebula pietruszka 2 ząbki czosnku sól,pieprz papryka ostra, chilli
ChilliJemygrzania od spodu, aby spód tarty był suchy. Tarta wyśmienicie smakowała nam w towarzystwie półsłodkiego, czerwonego wina. Jestem przekonana, że doskonale będzie również smakować na zimno, jako np. zakąska na przyjęciu. Niestety tym razem nie udało mi się jej wypróbować, bo zniknęła z talerzy w mgnieniu oka ... :) Smacznego
Garniec Magaliejeszcze nigdzie i u nikogo, można zatem zaliczyć ją do wyjątkowych. Smakuje cudownie, a przy tym jest bardzo zdrowa, ze względu na jej składniki. Może stanowić zarówno samodzielną zakąskę jak i posłużyć jako starter. Składniki: 100 gramów kaszy jęczmienny pęczak 1 nieduża cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 por 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku garść
Garniec MagaliePasztet z drobiu, delikatny jak chmurka, gdy go zrobicie i skosztujecie, żaden gotowy nie będzie już Wam smakować, gwarantuję! Idealny na wszelkie święta i imprezy domowe, jako zakąska lub po prostu na kanapkę, co kto lubi. Konfiturę śliwkową można zamienić na żurawinową, morelową lub wiśniową. Co tylko sobie wymyślicie, zawsze robi się go podobnie i za każdym razem
Garniec Magaliesię w jakiejś restauracji na połączenie masła z rybkami anchois. Spróbowałam- pyszne! Od tego czasu często przerzedzam je w domu. Poniżej przepis na masełko - w smacznym połączeniu z małymi zakąskami. Składniki: 10 dag masła 10 szt. filetów z anchois 1 łyżka oleju 1 jajo 1 opakowanie mini sucharków pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Filety utrzeć, dodać olej, masło, jajko, gałkę
Tradycyjna Kuchniażółty, ser pleśniowy, majonez, jajka, ciasto francuskie, krakersiki, pieczywo pszenne itp. Z racji mojej aktualnej diety postanowiłam zastąpić te tłuste składniki innymi zdrowszymi, lekkimi i co najważniejsze równie smacznymi zakąskami! W ten sposób powstały np. chipsy z cukinii, które smakowały niebiańsko! (szczególnie w połączeniu z ostrymi sosami) W koreczkach zamiast sera i innych tłustych składników pojawiły się m.in. chlebek żytni
Tradycyjna KuchniaTakie paluszki to idealny przysmak/ zakąska np. piwa. Składniki: 2 szklanki mąki 5 żółtek 2 łyżki śmietany 1 łyżka masła szczypta soli 1 łyżka octu 1 łyżeczka kminku Tłuszcz do smażenia Wykonanie: Z mąki, żółtek, śmietany i masła zagnieść ciasto (dodając sól i ocet). Dosypać kminek i formować cienkie wałeczki skręcając ciasto w świderki. Smażyć na gorącym tłuszczu
Tradycyjna Kuchnia