zakąski - 676 przepisów (strona:9/46)

Marynowanna papryka nadziewana serkiem 230

kiedyś kolega poczęstował mnie właśnie takimi papryczkami (kupionymi oczywiście) i bardzo mi posmakowały. Stwierdziłam, że to nie może byś specjanie trudne do zrobienia i tak właśnie było :) Wspaniałe jako zakąska. Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Krakersy z masą serowo-czosnkową 150

przede wszystkim liczy się ilość spożywanego bursztynowego płynu, zagryzanego obowiązkowo tradycyjnymi bawarskimi preclami tzw. Wiesn-Brezn. źródło: http://turystyka.wp.pl/gid,15625570,kat,1036545,title,Nowy-piwny-rekord-swiata,galeria.html?ticaid=1137e4 http://obiadgotowy.blogspot.com/2013/08/precle.html U nas na blogu proponujemy pyszne zakąski do piwa w formie krakersów z masą serową-czosnkową. Idealnie współgrają z jęczmiennym i nieco gorzkawym smakiem tego trunku. Krakersy z masą serowo-czosnkową Składniki: 2 paczki krakersów

Moja Mama Gotuje
Papryka w zalewie z czosnkiem 141

Super na przystawkę, zakąskę. Może być też podawana do obiadu zamiast surówki albo jako dodatek do kanapek. Składniki: 9 papryk, 5 sporych ząbków czosnku, 1 szklanka przegotowanej wody, ½ szklanki oliwy, sok z 2 cytryn, wegeta, pieprz, cukier. Przygotowanie: Całe umyte papryki włożyć do piekarnika i opiec ze wszystkich stron. Zdjąć skórę, wyciągnąć ogonek i pestki i pokroić na ćwiartki(robiąc

Państwo Wojtczuk gotują
Rolada drobiowa z serem i bazylią 227

Rolada drobiowa z serem i bazylią Prosta roladka drobiowa, rodzaj domowej wędliny , faszerowana serem i świeżymi listkami bazylii . Doskonała na kanapki lub jako zakąska na imprezy . Robi się ją bardzo prosto , a składniki są ogólnie dostępne . Nie jest to może dietetyczna potrawa , ale wszystko co dobre , zazwyczaj nie jest fit . Grunt ,że smak jest doskonały . Składniki : 2 pojedyncze piersi

Ogrodnik w podróży
Roladki ze szpinakiem i pieczarkami podane z sosem czosnkowym 186

Sylwester zbliża się do Nas wielkimi krokami 😃 Roladki to ciekawy przepis, który możemy przygotować dla naszych gości w tym cudownym dniu. Moja rodzina bardzo je polubiła 💗 Roladki to smaczna zakąska, którą przygotujemy w kilka chwil. Mam nadzieje, ze i Wasze kubki smakowe uda mi się zaspokoić.  Składniki: roladki: placki do tortilli 8 szt, szpinak świeży 400 g, pieczarki

kulinarne odsłony pati
Roladki z pesto z jarmużu i słonecznika z pomidorem 143

razem pesto z jarmużu i słonecznika, zawinięte w tortilli z dodatkiem świeżego pomidora. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł pesto, to może tym razem się skusi. Roladki to doskonała zakąska na różne imprezy okolicznościowe. Oprócz tego, ż e roladki są smaczne to zawierają mnóstwo witamin. Do środka roladek dodałam pomidora, ale możecie dodać to co Wy lubicie np, oliwki lub suszone

kulinarne odsłony pati
Śliwki w boczku (zboczone śliwki) 357

śliwki) to przekąska stara jak świat, a i tak znika zawsze jako pierwsza. Połączenie słodkiej, suszonej śliwki i spieczonego, słonawego, wędzonego boczku to smak idealny na pobudzenie apetytu lub zakąskę do napoi wysokoprocentowych Świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jeśli nie znacie tego połączenia, spróbujcie koniecznie. Śliwki w boczku (zboczone śliwki): śliwki wędzone lub suszone (jeśli ktoś

Poezja smaku
Awanturka – pasta rybna 142

Pasta w sensie do chleba – nie makaron. Awanturka to kolejne klasyczne danie, które poznałam dopiero w barze Przekąski Zakąski, serwowane przez Pana Romana. Drugim jest gzik (przepis tutaj) . Jadłam je w kółko, bo były to jedyne w miarę wegetariańskie rzeczy w tym przybytku.   Składniki: 2 małe puszki wędzonych sardynek albo 1 większa (razem z olejem) 200 g tłustego

Ugotowane pozamiatane
PULPETY W ZALEWIE OCTOWEJ, POMIDOROWO - PAPRYKOWEJ 346

Dzisiaj przepis na rewelacyjne i smaczne pulpeciki w zalewie octowej, pomidorowo- paprykowej. Są świetną przekąska, zakąską, idealne na większe przyjęcia i święta. Można je przygotować kilka dni wcześniej. Są chętnie zjadane i pięknie się prezentują na stole. Polecam

Kulinarne Fantazje Marioli
Pomidorki zapiekane z mozzarellą 146

Pomidorki zapiekane z mozzarellą mogą być świetną przystawką, zakąską a nawet dodatkiem do dania typu śniadanie lub też kolacja. Przygotowałam tą przystawkę do śniadania: Jaja zapiekane po Hiszpańsku i pomidorki z mozzarellą. Połączenia tych obu kuchni było wyśmienitym pomysłem i smakowitym śniadaniem. Z poniższych ilości przygotowałam dwie porcje – dla dwójki dorosłych, dzieci nie wykazywały... Read More The post Pomidorki zapiekane

Magiczny Garnek
Bazar Bakalarska 11 – wycieczka 227

studiach. To było jakoś w 2008, czyli w czasach, kiedy nie było żadnych foodtracków i jeśli coś się chciało zjeść wracając z imprezy, to były tylko miejsca typu przekąski zakąski z daniami na zimno. Na aleje barów wietnamskich na nieistniejącym już Stadionie trafiłam pierwszy raz, bo ktoś nam powiedział, że można tam zjeść ciepłą zupę. Z zupy nic nie wyszło

Ugotowane pozamiatane
smażone śledzie w zalewie z papryką... 184

wlać porcję zalewy i tak do wyczerpania składników śledzie schować do lodówki najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły - smaczne do ciemnego pieczywa i na kolację i na zakąskę............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Dołki - smaczne, proste i wpisane na listę MRiRW. 213

porównaniu z ciężka pracą, jakiej się oddaje.  Z czasem część mąki zastępowano ziemniakami, a brak drożdży zsiadłym mlekiem i sodą oczyszczaną. Małe racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra lub ostatki, czasem też stanowiły proste dania obiadowe. Posypywane pudrem lub podawane z powidłami." Tyle mówi historia. Ten jak i poprzednie przepisy regionalne,  należą do szybkich, prostych

Dieta moja pasja
Grzyby w zalewie miodowo-octowej 387

Bardzo lubię październik ze względu na grzybobranie. Ostatnie były mega udane i wszystkie fajne małe podgrzybki i maślaczki wylądowały w słoiczkach. Będzie na zakąskę :) Składniki: oczyszczone grzyby leśne Proporcje zalewy: 2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 10% 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu 1 łyżka soli Do każdego słoiczka: 1/2 łyżeczki gorczycy 1 liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kilka

Kuchnia domowa Ani
Galareta drobiowa 189

skórką. Warzywa najczęściej wykorzystuję do sałatki warzywnej. Można również, a nawet trzeba!, przygotować galaretę drobiową - przystawkę w czasach PRL-u serwowaną na imieninach u cioci, weselach, czy też będącą zakąską do wódeczki. Czasy się zmieniły, ale smak tamtej galarety pozostał przez lata ten sam ;) SKŁADNIKI: Około 6 porcji. 700 - 800 ml rosołu 2 ćwiartki z kurczaka z rosołu 2 marchewki

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania