zakąski - 676 przepisów

Tatar wołowy - najpopularniejsza polska zakąska 176

Dawniej król PRLowskiego stołu dziś król diety Paleo. Mój tata jest jego największym miłośnikiem i uważa, że tatar może być dobry albo bardzo dobry. Grzegorz Łapanowski

Bon Appetit Małgorzaty
Tatar wołowy - najpopularniejsza polska zakąska 180

Dawniej król PRLowskiego stołu dziś król diety Paleo. Mój tata jest jego największym miłośnikiem i uważa, że tatar może być dobry albo bardzo dobry. Grzegorz Łapanowski

Bon Appetit Małgorzaty
Kruche paluchy serowe. Extra dodatek do zup, zakąska do piwa i wina. 250

Witam w Nowym Roku i wraz z nim proponuję kruche paluchy serowe. Takie paluchy to świetny dodatek do wszelakich zup w tym barszczyku czerwonego, doskonała przekąska

Kuchnia z widokiem na ogród
111. Przekąski, zakąski, czyli nieco orientalne szaszłyki drobiowe oraz salsa z awokado i żurawiną. 218

Witajcie kochani.Kolejny rok już za nami.. Poprzedni żegnałyśmy na słodko - sernikiem. Dziś nasz post pachnie nieco orientalnym, białym i chudym mięskiem na patyku. Składniki salsy

Symfonia Smaków
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 243

weselu ) podajemy podgrzane gorące dania z obiadu.  To się kisi na stole .Przy dobrze ułożonym menu, tak nie będzie.  Każdy chce spróbować  nowych dań, czy też zakąsek. Skoro już się uprzemy, żeby podać te dania, podajmy np. te panierowane, a z sosami pozostawmy na poprawiny. Jeszcze kilka słów o obiedzie .Cały czas piszę o weselu na około(...)dużym stopniu zależy od obsługi. Obsługiwać  takie wesele powinno 5 osób -  4 kelnerki plus jedna osoba koordynująca. Razem 5 osób na sali. Po wydaniu obiadu, deseru i zakąsek, do obsługi wystarczą 3 osoby.  Jak wydajemy drugie dania. Najpierw w trakcie jedzenia zupy ustawiamy surówki. Następnie po zjedzeniu zupy, ziemniaki, sosy, frytki, gorące jarzyny i drugie dania. Pisałem

Kulinarny karnet Christophera
II Festiwal Wódki i Zakąski 118

Już za chwilę, w dniach19 - 20 października 2018 r. w Reducie Banku Polskiego przy ul. Bielańskiej 10 odbędzie się Festiwal Wódki i Zakąski . Będzie to już druga edycja Festiwalu. Podczas Festiwalu będzie można spróbować ponad 200 gatunków/rodzajów wódek, nalewek, miodów pitnych. Poza degustacjami przewidziano wiele atrakcji – show barmańskich mistrzów świata, specjalną wystawę Muzeum Wódki na 100-lecie Niepodległości(...)targ zakąsek, warsztaty kulinarne, a także strefę edukacji, w ramach której odbędzie się premierowa prezentacja najnowszej powieści Grzegorza Kalinowskiego, warsztaty kulinarne z Robertem Sową oraz prelekcje gwiazd światowej sceny koktajlowej. Zwieńczeniem Festiwalu będzie „Kolacja Mistrzów” z Bartoszem Węglarczykiem i jego gośćmi. Zakąski przygotują szefowie kuchni z: DOM WÓDKI - Elixir Restaurant & Vodka Atelier , Czerwony Wieprz , Folk Gospoda oraz Hotel Bristol

królestwo garów
Zakąska do wódeczki, czyli pyszny chlebek wg Aleex 189

głosowaniu. Po przejrzeniu listy blogów z pierwszej piątki, weszłam do kuchni z konkretnym zamiarem. Zaczęłam przygotowywać składniki do nowego dania. Dario zajrzał do mnie i zapytał: - Co robisz? - Zakąskę do wódki. Oczy mojego męża zrobiły się okrągłe jak spodki: - Co takiego? - Zakąskę do wódki – powtórzyłam. Dario zaczął się śmiać: - To akurat w sam raz dla Ciebie. Z godnością odpowiedziałam: - Nawet(...)jeśli ja nie piję wódki, to nie znaczy, że nie mogę zrobić zakąski. Na przykład do wina dla mnie lub piwa dla Ciebie. - No pewnie, że możesz – powiedział mój mąż wyraźnie zaciekawiony. No to zrobiłam. Skorzystałam z pomysłu nomada79, trochę go zmodyfikowałam. Zakąska wyszła przepyszna. Świetnie smakuje na gorąco, chrupiąca, prosto z piekarnika, ale także na zimno. Nawet jeśli

W mojej kuchni
Śledzie w oleju 154

Śledzie w oleju to jedna z najczęściej spotykanych zakąsek (ma za „zadanie” powstrzymywać wchłanianie alkoholu). Zakąska obok funkcji kulinarnej pełni także rolę kulturową (podobnie jak wódka). Zazwyczaj jest ona podkreśleniem i scementowaniem „więzi” wspólnie pijących.  To tyle – wikipedia. Śledzie w oleju to również jedno z dań wigilijnych… i nie tylko.   Składniki:  - śledzie matiasy ok. 500g- 2 cebule(...)sól, majeranek – wlewamy olej i sok z cytryny. Mieszamy i zalewamy pokrojone na kawałki, wymoczone śledzie. Odstawiamy na dobę, aby smaki się przegryzły.Śledzie w oleju, to nie tylko zakąska. Z ugotowanymi ziemniakami (nawet w mundurkach) mogą stanowić pełnowartościowe danie obiadowe. Mając na uwadze walory zdrowotne śledzi – są bogate w pełniowartościowe białko, witaminy i mikroelementy – śledzie pod różną postacią powinny

mojewypiekiinietylko
Przystawki na Sylwestra – wykwintne i niebanalne 539

przekąsek sylwestrowych, szczególnie tych podawanych na zimno. Dobrym rozwiązaniem są przekąski w formie finger food . Aby je zjeść, nie potrzeba używać sztućców, a nawet talerzyka, ponieważ tego rodzaju niewielkie zakąski są zazwyczaj na jednego kęsa. Tak przygotowany szwedzki stół zachęci wszystkich gości do tego, aby podczas wielogodzinnego przyjęcia, pomiędzy daniami głównymi, korzystać z niego, próbując niecodziennych, wykwintnych przystawek. Serwując sylwestrowe(...)przekąsek sylwestrowych, szczególnie tych podawanych na zimno. Dobrym rozwiązaniem są przekąski w formie finger food. Aby je zjeść, nie potrzeba używać sztućców, a nawet talerzyka, ponieważ tego rodzaju niewielkie zakąski są zazwyczaj na jednego kęsa. Tak przygotowany szwedzki stół zachęci wszystkich gości do tego, aby podczas wielogodzinnego przyjęcia, pomiędzy daniami głównymi, korzystać z niego, próbując niecodziennych, wykwintnych przystawek. Serwując sylwestrowe

Poezja Smaków - blog kulinarny
Schab po Warszawsku 167

dziś ciasta nie będzie ;p Będzie za to kuszący kawałek mięska. Schab po warszawsku to jedno z bardziej ekskluzywnych zakąsek serwowanych na uroczystościach typu wesela, chrzciny czy Święta. U nas w domu gości już od jakiegoś czasu na stole w każde Święta. Postanowiłam więc podzielić się z Wami przepisem na Schab po warszawsku, bo choć jest z nim trochę pracy

Domowe ciasta
Jajka faszerowane rukolą 277

Jeśli poszukujecie błyskawicznej przystawki, albo macie ochotę urozmaicić swoją kolację to polecam Wam jajka faszerowane rukolą . To połączenie delikatnego smaku jajek z odrobiną ostrości, którą nadaje

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kiszone buraki czerwone 125

zalać odpowiednią miksturą i poczekać aż natura zrobi swoje A potem pozostaje cieszyć się zarówno zdrowym sokiem buraczanym, jak i samymi burakami świetnie pasującymi do obiadu czy na imprezową zakąskę. Polecam dla zdrowia i pysznego smaku! Składniki: 1 kg buraczków czerwonych 1/4 jabłka 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 3 szklanki wody przegotowanej 2 łyżeczki soli(...)mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 7-10 dni (w zależności od temperatury otoczenia) aż buraki będą smakowicie ukiszone. Podajemy jako przystawkę do obiadu lub imprezową zakąskę Smacznego! Artykuł Kiszone buraki czerwone pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Msemmen, czyli marokański naleśniki 123

Marokański naleśnik – rumiany placek o strukturze przypominającej ciasto francuskie. Idealny do zupy, ale smaczny też na słodko, albo jako zakąska do dań wytrawnych. Naleśniki prosto z Afryki Płaski chlebek, wypiekany na gorącej blasze albo patelni jest charakterystyczny dla wszystkich arabskich kuchni, ale msemmen jest pieczywem występującym tylko w północnej Afryce: Maroku, Algierii i Tunezji. Nazywany jest marokańskim naleśnikiem(...)często jest podawany na słodko, z miodem i daktylami, na śniadanie, lub jako przekąska. Można go też zrobić w wersji wytrawnej – bez słodkości, wtedy stanowi doskonałą zakąskę do zupy. Można wreszcie nadziać go warzywami i mięsem i wówczas staje się samodzielnym daniem. Idealny dodatek do zupy Przedstawiamy Wam przepis na podstawowy naleśnik. Sami zdecydujcie jak chcecie go zjeść. My zjedliśmy

Niedzielny kucharz
Msemmen – marokańskie naleśniki 114

Rumiane placki o strukturze przypominającej ciasto francuskie. Można jeść je na słodko, albo jako zakąskę do dań wytrawnych. Płaski chlebek, wypiekany na gorącej blasze, albo patelni jest charakterystyczny dla wszystkich arabskich kuchni, ale msemmen jest pieczywem występującym tylko w północnej Afryce: Maroku, Algierii i Tunezji. Nazywany jest marokańskim naleśnikiem, bo często jest podawany na słodko, z miodem, daktylami, na śniadanie(...)jako przekąska. Można go też zrobić w wersji wytrawnej – bez słodkości, wtedy stanowi doskonałą zakąskę do zupy. Można wreszcie nadziać go warzywami i mięsem i wówczas staje się samodzielnym daniem. Przedstawiamy Wam przepis na podstawowy naleśnik. Sami zdecydujcie jak chcecie go zjeść. My zjedliśmy chlebki z marokańską zupą z pieczonych warzyw , której słodycz świetnie szła w parze z lekko słodkimi

Niedzielny kucharz
Wielki Post 2017 - postny obiad: Śledzie smażone w cieście 127

Cześć Śledzie najczęściej kojarzą się (przynajmniej mnie) z zakąskami, które przygotowuje się z marynowanych lub solonych ryb. Ale śledzie to nie tylko zakąski. Z tego gatunku ryb można także przygotować smaczny obiad na ciepło. W sprzedaży można przecież spotkać także świeże śledzie (tuszki lub filety), które są jednak mniej popularne niż śledzie solone. Przykładem na taki właśnie obiad są śledzie

blog.moje-pasje.info
Gzik – ziemniaki z twarożkiem 116

dziś będziemy coś z tego mieli. Byle do wiosny! Gzik to tradycyjna poznańska potrawa, ale ja poznałam ją bliżej dopiero na studiach jako nie bardzo stała bywalczyni baru Przekąski Zakąski, kiedy jeszcze pracował tam Pan Roman. Pan Roman ma dziś własną knajpę na Ludnej, ale kiedyś był gwiazdą baru w Europejskim, bo całował rączki dam i zdawał się kojarzyć stałych(...)bywalców (albo udawał, że ich kojarzy). Koncept baru z wódką zrobił w międzyczasie karierę i jest prawie w każdym mieście, ze swoimi napojami alkoholowymi za 5 zł i zakąskami za dychę. Jedynym wegetariańskim daniem w Przekąskach oprócz rybnej awanturki, która nie zawsze była, był właśnie gzik. Niesamowicie dobry ziemniak z twarożkiem i warzywami. Obiadowa wersja kanapki z twarożkiem, która jest

Ugotowane pozamiatane
Bloody Mary + Krewetki = Shrimp Cocktail idealny na świąteczne przyjęcie lub kaca 268

restauracji Las Vegas. Wciąż pojawia się w menu wielu tradycyjnych restauracji, w szczególności tych o włosko-amerykańskich korzeniach. Dlaczego piszę o Shrimp Cocktail? Ponieważ przez dekady był on niezastąpioną zakąską i przystawką do drinków na amerykańskich świątecznych przyjęciach. W szczególności na Boże Narodzenie. Dlaczego wspomniałam Bloody Mary? Ponieważ istnieją wersje Shrimp Cocktail z wódką, które smakują tak jak Krwawa Mary(...)Dlaczego więc nie podać jej w daniu, które doda temu bezsmakowemu „napojowi” innych tradycjnych Polskich smaków. Smak chrzanu, pomidorów, selera… Z krewetkami może przydać się jako zakąska, bez krewetek jako „klin” przy świątecznym śniadaniu. Hallelujah! Koktail krewetkowy „Krwawa krewetkowa Maryja” Składniki (na 4 osoby) : 20 ugotowanych krewetek (z ogonem) 1 1/2 szklanki, gęstego

Jem więc Jestem
Bográcsgulyás, bograczem zwany 175

posmak kartochli w bimbrze zabijajo, a wiadomo powszechnie, to się nie godzi. Ambrozja, wierzta albo nie wierzta! A jak rozgrzewa! A jak humor poprawia! Jak poprawimy jeszcze ciepło, treściwo zakąsko, to już i -30 nie straszne! Tako zakąsko na pewno jest madziarska zupa mięsna, co to ją uni w kociołkach nad ogniskami gotujo. Konkretna, tłusta i ostra jak stu diabłów

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Bloody Mary + Krewetki = Shrimp Cocktail idealny na świąteczne przyjęcie lub kaca 241

restauracji Las Vegas. Wciąż pojawia się w menu wielu tradycyjnych restauracji, w szczególności tych o włosko-amerykańskich korzeniach. Dlaczego piszę o Shrimp Cocktail? Ponieważ przez dekady był on niezastąpioną zakąską i przystawką do drinków na amerykańskich świątecznych przyjęciach. W szczególności na Boże Narodzenie. Dlaczego wspomniałam Bloody Mary? Ponieważ istnieją wersje Shrimp Cocktail z wódką, które smakują tak jak Krwawa Mary(...)Dlaczego więc nie podać jej w daniu, które doda temu bezsmakowemu „napojowi” innych tradycjnych Polskich smaków. Smak chrzanu, pomidorów, selera… Z krewetkami może przydać się jako zakąska, bez krewetek jako „klin” przy świątecznym śniadaniu. Hallelujah! Koktail krewetkowy „Krwawa krewetkowa Maryja” Składniki (na 4 osoby) : 20 ugotowanych krewetek (z ogonem) 1 1/2 szklanki, gęstego

Jem więc Jestem
Wytrawne Babeczki vol au vent 161

Eleganckie, wytworne, zwykle zaskakują nadzieniem. Świetne jako przystawka, zakąska, niezastąpione na cocktail party. Ile babeczek, tyle nadzień. Tutaj wersja wytrawna, ale nie bójcie się eksperymentować z owocami i słodkimi kremami. Składniki: – 32 babeczki vol au vent* Składniki nadzienie kurkowe: – 150 g kurek – 200 ml śmietany 30% – łyżka masła – sól, pieprz, sok z cytryny, cukier Składniki

Pociąg Do Kuchni
Domowy smalec z grzybami 115

Przed świętami zawładnęło mną całkowite zawirowanie kulinarne. Przygotowania, kombinowanie co by tu jeszcze wymyślać przekładają się częstym publikowaniem przepisów na blogu. Ciasta, desery, ryby, zupy ... aż do zakąsek i dodatków. Tym razem publikuję pyszny domowy smalczyk, bez którego również nie wyobrażam sobie świąt:) Ogórek kiszony, świeże pieczywo i smalczyk- idealna zakąska/ zagryska! Polecam! Składniki: 1 kg słoniny ½ kg suszonych grzybów

Tradycyjna Kuchnia
Jaja w sosie gribiche 126

Gribiche jest to francuski, zimny sos majonezowy, przyrządzany na bazie świeżego majonezu z dodatkiem korniszonów, kaparów, cebuli i szczypiorku. Podaje się go do zimnych zakąsek jarzynowych, szparagów, jaj na twardo oraz zimnych ryb (def. wikipedia) Składniki: 3 jaja ugotowane 1 łyżeczka musztardy 5 łyżek octu 10 łyżek oleju 2 jaja 4 korniszony 1 łyżka kaparów 1 Pęczek szczypiorku ½ łyżki soli(...)drobno korniszony, jajo na twardo, kapary i posiekany szczypiorek. Sos ten można również przygotować na bazie majonezu. Udekorować ugotowane i pokrojone wcześniej jajka, a pozostały sos użyć do zimnych zakąsek

Tradycyjna Kuchnia
Rybka lubi pływać (śledzie pod pierzyną) 172

Tradycyjna warstwowa sałatka śledziowa "pod pierzyną" podana w mrożonych łupinach cytryn, które podawane są na kieliszkach z wódką :) Zakąska w sam raz na ostatki :) Składniki:4 duże ziemniaki0,5 kg Matyjasów2 duże marchwie4 jajka na twardo1 cebula250 ml naturalnego jogurtu250 ml majonezusól, pieprznatka pietruszkiMatyjasy wcześniej moczymy w wodzie by pozbyć się namiaru soli. Cebulę drobno siekamy(...)pieprzem. Na sam wierzch na tarce ścieramy jajka. Całość polewamy sosem majonezowym. Dekorujemy natką pietruszki.Ja swoje śledzie podałam w zamrożonych w zamrażarce łupinach od cytryn. Cytryny położyłam jako zakąskę na kieliszku z wódką :)śledzie pod pierzyną

Bon Appetit Małgorzaty