zakąski - 676 przepisów (strona:10/46)

Kalafior marynowany 239

słoiczku razem z marchewką. Do zalewy dodałam troszkę kurkumy dzięki temu kalafior ma lekko żółciutki kolor. Marynowanego kalafiora można wykorzystać podobnie jak inne warzywa konserwowe-na przekąskę czy zakąskę, jako dodatek do sałatek lub kanapek. składniki: 1 duży kalafior ( ok 1,4 kg gotowych różyczek) 2 nieduże marchewki zalewa 6 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 % 3/4 szklanki cukru

Monia miesza i gotuje
Zakąski z wędlin babci Basi 225

porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…, Podaję propozycję na szybką przystawkę – zakąski z wędlin na sylwestrowy wieczór i nie tylko . Kupujemy kilka gatunków wędliny, układamy ozdobnie na sałacie i ozdabiamy dodatkami. ( oczywiście co mamy

Pysznosci Babci Basi
Papryka marynowana 159

mojej Cioci. Zawsze, kiedy jestem u Niej zachwycam się smakiem papryczek. Teraz sama postanowiłam zrobić, wykorzystując przepis. Sezon paprykowy wykorzystam w pełni i zrobię mnóstwo mojego przysmaku. Świetna przystawka, zakąska czy dodatek do sałatek. Może i Wy skusicie się na takie papryki. Łatwe do zrobienia. Polecam! Składniki 2 kg papryki małej 6 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu

O kuchni z uczuciem
Ogórki z chili i miodem 472

Ogórki, które naprawdę dają czadu :) Idealne na zakąskę do wódeczki lub kanapek. M bardzo przepada za takimi ogórkami i zawsze musi się znaleźć w spiżarni choć kilka słoików. Stopień ostrości można indywidualnie dostosować - moja wersja jest dla tych lubiących nieco ostrzejsze smaki :) W zeszłym roku to właśnie te ogórki zniknęły ze spiżarni w pierwszej kolejności :) Składniki (na 6 słoików

My simple kitchen
Rolada z kurczaka z ziołami 172

jakiejś imprezy np. sylwestrowej, wcześniej ustalam co będę podawać na stół.   Przede wszystkim musi być zimny bufet. Bo oprócz dań na gorąco właśnie   zestaw zimnych zakąsek, mięs i sałatek to podstawa menu. W końcu cała noc przed nami. Przygotowałam dla Was propozycję na kolację na tę sylwestrową noc. Jest to smaczna rolada z drobiu, którą nafaszerowałam

Kuchnia u Krysi
Spring rolls z pieczonym łososiem 236

chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone itd. Sajgonki smażone zazwyczaj mają mniejsze

mojewypiekiinietylko
matiasy pyszne z groszkiem... 153

kostkę cebulę, posypac cukrem, pieprzem mielonym dodać musztardę i wymieszać, wsypać groszek bez zalewy, wymieszać, wlać olej aby przykrył matiasy, schować do lodówki najlepiej na kilkanaście godzin pyszna zakąska, przystawka ale i na kolację smakuje wybornie do pieczywa ciemnego.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
matiasy z octem jabłkowym w oleju... 244

naczynia lekko dociskając, wlać olej rzepakowy do zakrycia maiasów, przykryte odstawić do lodówki najlepiej na 24 godziny matiasy z octem jabłkowym są smaczne do pieczywa razowego, pszennego i do zakąski i na kolację.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Domowy paprykarz rybny 175

Wojciech) racjonalizacji gospodarką odpadami rybnymi. Podejrzewam, że wynalazca tej legendarnej konserwy nie przypuszczał, że jego dzieło będzie obecne na milionach pikników, wycieczek, imieninach, urodzinach i będzie stanowiło mało wykwintną zakąskę do wódki. Pierwowzorem paprykarza była afrykańska potrawa czop -czop, czyi mieszanina ryb i ryżu z przyprawami. Nie będę się wymądrzać na temat tejże potrawy rodem z Afryki, bo się

ladykitchen
Jajka faszerowane musem z pstrąga 181

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Jajka faszerowane musem z pstrąga to wyjątkowa przystawka na różne okazje. Na święta – zwłaszcza wielkanocne, na imieniny, chrzciny lub … Przeczytaj

My Blueberry Corner
Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) 436

śledzi Lisnera. Te domowe są bardzo zbliżone w smaku do tych zakupionych w sklepie, a na pewno zdrowsze i co najważniejsze - wiemy co jemy. Śledzie w śmietanie to idealny zakąska na święta, przyjęcia lub zwyczajna przekąska podczas dnia. Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) - Składniki: ok. 500 g śledzi typu matjas 2 łyżki oleju 2 cebule 2 średnie ogórki konserwowe

Słodka Strona
(Wypij mnie) Browar Port Gdynia. 235

niego wyskoczyć dzisiaj lub jutro,bo to prawdopodobnie ostatnia okazja. Weekend św. Patryka trwa tylko do niedzieli. A jedzenie? Niestety o 21:30 zamykają kuchnię. Podobno jednak wydawane są zakąski do piwa również później. Obsługa? Stara się. Po wejściu spotykamy panią, która pomaga ze znalezieniem miejsc i zadecydowaniem: sala restauracyjna czy browarnianą. jednak im dalej w las tym większy rozgardiasz

Fiolka w kuchni
Pomysły na przystawki na imprezę – tradycyjne polskie przepisy! 249

/3892/galareta-wieprzowa-zimne-nozki-mojego-dziadka/ ) Jeśli mówimy już o przystawkach rodem z PRL, to koniecznie musimy zwrócić uwagę na śledzie w occie. Co prawda najlepiej marynować je przez kilka dni, ale są idealną zakąską do alkoholu. Sprawdzą się znakomicie, bowiem są delikatne i smaczne. Składniki: 1 kg świeżych tusz śledzi pozbawionych głów, 2 duże cebule, 1 litr wody, 1 szklanka octu winnego 10%, szklanka

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Gofry z serem – wytrawne 155

Następne gofry które przetestowaliśmy, to gofry z serem. Gofry z reguły kojarzą nam się z deserem, ale tym razem nie będą na słodko. Świetnie pasują jako zakąski, na przykład maczane w dipie. Kasia stwierdziła, że smakują trochę jak placki ziemniaczane. Na pewno warto spróbować i przekonać się, że gofrownica nie służy tylko do robienia deserów, ale również do pysznych przystawek

KasiaiKrzysiu.pl

Proponowane wyszukiwania