których można obejrzeć proces produkcji (zdjęcia z fabryki miodu-klik), organizowany jest festiwal miodu w Antimachii. Miodem tymiankowym polewa się grecki jogurt (Yiaourti me Meli) a także grillowane figi. Inne popularne greckie miody to miód piniowy oraz orzechy zatopione w miodzie. Miód tymiankowy możecie kupić również w czasie waszych wakacji na Krecie. RetsinaRetsina to słynne greckie wino
Chilli Czosnek i Oliwaserem lub mięsem to prosty sposób na przygotowanie smacznego i szybkiego posiłku, takiego domowego fast foodu. Na blogu pokazywałam Wam już cypryjskie kanapki z halloumi oraz pity z grillowaną rybą inspirowane kuchnią marokańską, czas na kolejną propozycję takiego dania.Dziś zabiorę Was w kulinarną podróż do Grecji za sprawą chlebków z dodatkiem wieprzowych klopsików, fety i sezonową zieleniną - botwinką. Składniki
Chilli Czosnek i Oliwaktóre akurat są w sezonie. Ja przygotowałam letnią wersję z cukinią, groszkiem i fasolką szparagową, także pojawiający się już na targowiskach bób świetnie by tu pasował. Paellę przyozdobiłam paseczkami grillowanej papryki, czy nie wygląda to uroczo?:) Oto moja pierwsza w życiu paella - paella de verduras. Obowiązkowo ze szklaneczką sangrii. Choć czytałam, że paellę powinno jadać się na posiłek w połowie
Chilli Czosnek i Oliwazdziwiłam się, że w menu naszej hotelowej, ale małej i rodzinnej tawerny, jak i innych odwiedzanym przez nas restauracji królowały przede wszystkim moussaka, souvlaki i gyros. Nawet o grillowaną rybę było ciężko, a przecież Kos to wyspa... Owszem wegetariańskie były przystawki i te 2-3 małe danka zwane meze czasem czyniły mój obiad. Jedynym dostępnym w każdej
Chilli Czosnek i OliwaIndyjski dip do dań głównych na bazie jogurtu naturalnego. Świetny do grillowanego mięsa.Składniki:jogurt naturalnyogórek zielony1/2 łyżeczki mielonego kuminugarść świeżej kolendry Ogórka obrać, pokroić w kostkę. Dodać do jogurtu razem z kuminem. Zamieszać. Przełożyć do miseczki. Kolędrę posiekać i posypać nią
wyzwania kuchennepomidorami Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat i pomidorkami cherry z dodatkiem malinowego dressingu Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami z dodatkiem suszonego oregano, doskonałej oliwy z pierwszego tłoczenia i świeżego koperku Kurczak z cukinią
Moja smaczna kuchniawlewamy do poszatkowanych warzyw i dokładnie mieszamy. Wstawiamy surówkę do lodówki na 2-3 godziny. Najlepiej jednak surówka smakuje jak się ją przygotuje dzień wcześniej. Surówkę przygotowałam do grillowanych kotletów z pietruszką. The post Surówka Colesław appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięduże kawałki nektarynki (brzoskwinie) oraz kawałki ananasa. Wlać ocet, dodać cukier i dalej dusić aż owoce nieco zmiękną. Dodać keczup, doprawić solą, pieprzem, oraz imbirem. Podawać gorące do grillowanych lub pieczonych mięs. Polecam do duszonych bitek z szynki wieprzowej, marynowanej w czosnku, ziołach i papryce w towarzystwie ryżu jaśminowego. Świetnie pasuje również do paluszków rybnych
Czerwień i błękitWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Grillowane szaszłyki z piersi kurczaka, pieczarek, cebuli, papryki i cukinii. Poza sezonem można upiec je w piekarniku. Pierś z kurczaka wkładam do przygotowanej wcześniej marynaty na kilka godzin dzięki czemu mięso wychodzi smaczne, miękkie i soczyste w środku. Polecam serdecznie Post Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw pojawił
Marta Gotujewymieszać. Miskę okryć folią i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia obrać pieczarki, cebulę pokroić w ćwiartki i paprykę w większą kostkę. Na przemian nadziewać na patyczki i grillować Smacznego
Niezły Młynekmieszamy w misce i nacieramy mięso. Karkówkę zostawiamy w marynacie na ok 12h najlepiej przygotować marynatę na noc. Tak przygotowaną karkówkę układamy na grilla ( ja użyłam patelni grillowej). Podczas grillowania kotlety smarujemy miodem. Smacznego
Niezły Młynekszczególnie sentymentalne dla mnie miejsce. Warto było wybrać się do centrum miasta! Przystanek śniadanie zaliczony! Bardzo pozytywna atmosfera, pomimo pochmurnej niedzieli, buzie uśmiechnięte, a w powietrzu unosił się zapach grillowanej wołowiny, smażonej jajecznicy i kawy. Katowice się rozkręcają Oby tak dalej
Moja smaczna kuchniaGrzanki, których podstawą jest pieczywo posmarowane czosnkiem i skropione oliwą to przekąska pochodząca z Włoch. Tym razem wariant z grillowanym bakłażanem i pietruszką... Składniki:2 średnie bakłażanygarść posiekanej pietruszki8 łyżek oliwy z oliwek1 ząbek czosnku3 łyżki octu z białego winasól morska, pieprz8 kromek chlebaPokroić bakłażany na plastry o grubości 3 mm, opiec je na patelni grillowej i przełożyć do miski
wyzwania kuchennekubeczek koziego sera do smarowania 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Przygotowanie: Bagietkę kroimy w ukośne plastry i grillujemy z obu stron. Do koziego sera dodajemy posiekany szczypiorek (odkładamy nieco szczypiorku do posypania grzanek) i ząbki czosnku, mieszamy delikatnie. Grzanki smarujemy cienką warstwą koziego sera czosnkowo-szczypiorkowego, posypujemy
Moja smaczna kuchniaSmokey”. Do tej pory wykorzystałam go w trzech potrawach: burgerach, żeberkach i jako marynatę do piersi z kurczaka. Sosu można używać zarówno jako glazurę, jak i jako dodatek do grillowanych mięs, w każdej roli spisuje się idealnie. Sos jest bardzo „dymny” w smaku i zdecydowanie czuć w nim dodatek whiskey. Naprawdę polecam. Żeberka w glazurze z sosu Jack Daniels
Mania Gotowania