grillowanie - 1500 przepisów (strona:78/100)

Sałatka z kapusty pekińskiej z selerem naciowym i papryką 460

kolorowa chrupiąca sałatka pasuje zwłaszcza do grillowanych mięs - jest wyjątkowo bogata w witaminy i antyoksydanty.  Składniki: kapusta pekińska 1 szt papryka czerwona, zielona, żółta po 1 szt seler naciowy 1 szt rodzynki królewskie lub żurawina 1/2 szklanki szczypiorek 1 pęczek przyprawy - sól, kolorowy pieprz Sos - w zależności od wymogów diety: wersja bezglutenowa: jogurt naturalny

głodny alergik
Nie(nudna) kanapka! 147

Dobry wieczór!  Postanowiłam wziąć udział w akcji kanapkowej na durszlaku do której Was też zapraszam! Była smaczna, chociaż następnym razem dodam do niej domowy sos czosnkowy! Składniki: Grillowana pierś kurczaka Ogórki konserwowe Pomidor Mozzarella Sałata Sól, pieprz, sezam Miłego wieczoru

Chocolate Stop Tempting
Wycieczka do Brukseli i nowy dział na blogu 182

Cudowna kuchnia śródziemnomorska i nie tylko! Wspaniała obsługa, która z łatwością wymówi słowo "żeberka" :) Domowej roboty pesto, tapenady, sałatki z kaszy bulgur z rodzynkami, marchewką... konfitura z cebuli, grillowane papryki z cytrynami w oliwie, prosciutto, pasztety, sałatki... Jedząc zapisywałam na kartce składniki danych sałatek, tak, aby w domu spróbować odtworzyć ich smak. Desery to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, panna cotta

Moja smaczna kuchnia
Maki sushi w dwóch smakach i nigiri sushi - najprostsze 300

marchewką i zielonymi szparagami: marchew obieramy i kroimy w słupki, ze szparagów odrywamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy ok. 3 min. w osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą, doprawiamy pieprzem i grillujemy krótko na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Postępujemy tak samo jak w przypadku maki sushi z łososiem i awokado. Podajemy z sosem sojowym, który doprawiamy wasabi i imbirem marynowanym. Smacznego

chwile dla mnie
Owoce z grilla 173

łyżka miodu Miody Wileńskich, 1 łyżka płatków migdałowych Skworcu, krem balsamiczny. Przygotowanie:    Nektarynkę i gruszkę kroimy w plasterki. Na patelni grillowej rozpuszczamy masło. Układamy owoce i grillujemy po 1 minucie z każdej strony. Następnie układamy je na talerzu. Posypujemy migdałami blanszowanymi i słonecznikiem. Polewamy miodem i kremem balsamicznym, robiąc przy tym zygzaki. Całość posypujemy zgniecionymi płatkami migdałowymi

Aga w kuchni
Pomysł na wegetariański obiad z Polsoja 233

zrobiłam, przystaweczki zrobiłam. Wszystko z 4 sztuk kiełbasek białych. Aby wydobyć aromat białej kiełbaski, postanowiłam ją zgrillować. Jako , że na 11 pietrze raczej trudno o grilla, użyłam patelni do grillowania. Podobny efekt, tyle, że bez dymu i we własnym domu nawet jeśli pada. Potrzebnymi składnikami są -vege kiełbaski białe Polsoja -suszone pomidory -oliwki -jajo -makaron ugotowany,zimny -dużo koperku -oliwa

Z Kuchni Do Kuchni
Pesto z natki pietruszki i orzeszków 161

Lubię mieć w lodówce słoiczek pesto domowej roboty. Na jego bazie możemy na szybko przygotować sporo dań: makarony, różnego rodzaju grzanki czy kanapki. Wspaniale też smakują grillowane warzywa czy mięsa posmarowane pesto. Przygotowanie pesto w domu to dosłownie chwila, a satysfakcja gwarantowana ! A najważniejsze jest to, że pesto możemy sobie komponować według naszego gustu i smaku

Kulinarne przygody Gatity
Śródziemnomorskie przysmaki i mieszana sałatka hiszpańska 238

kupić, między innymi delikatesy z tego regionu Europy.Spośród wielu produktów wybrałam następujące: Sos balsamiczny Sos balsamiczny to nieodzowny składnik eleganckich sałatek. Jest też doskonały do carpaccio czy do grillowanych mięs. Balmi Glassa został wyprodukowany na bazie octu balsamicznego z Modeny. Jest zamknięty w poręcznej plastikowej butelce  z dozownikiem, o pojemności 260 ml. Jest gęsty, słodkawy, z delikatnym octowym

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami 167

kolejna sałatkowa propozycja, która będzie doskonała zarówno jako dodatek do grillowanych mięs jak i jako lunchowa przekąska zjedzona w ciągu dnia. Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami Składniki: 1 szklanka suchego kuskus ok. 1,5 szklanki bulionu warzywnego przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej 1 pęczek natki pietruszki olej kujawski z saszetki z bazylią

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone bakłażany z sosem tzatziki 181

Przypominają one popularne w Azji i kuchni Bliskiego Wschodu tzw. finger aubgergines, oberżyny o kształcie wąskim, lekko podłużnym, przypominającym cukinie. W kuchni arabskiej takie bakłażany piecze się lub grilluje. Możecie zobaczyć jak wyglądają na stronie brytyjskiego sklepu internetowego z azjatyckimi produktami.  Pieczone bakłażany z sosem tzatziki przepis z książki Nigela Slatera Tender Volume I z moimi modyfikacjami

Chilli Czosnek i Oliwa
Kwiat jajeczno -pieczarkowy 153

Składniki na 1 kwiat: 9 małych pieczarek, 1 jajko, 3 plastry sera, 1 pomidor suszony, oliwka zielona, masło, zielona pietruszka, sól, pieprz. Przygotowanie: Pieczarki czyścimy, odcinamy nóżki, a czapeczki grillujemy na patelni. Na drugiej małej, okrągłej patelni układamy (na brzegu patelni) pokrojony w paski ser żółty, układamy pieczarki, dodajemy na środek masło. Jajko rozbijamy i oddzielamy żółtko od białka

Moniki Smakołyki
Spaghetti owinięte cukinią 170

odcedzamy, zimną wodą przelewamy.  Cukinię na cienkie plasterki kroimy, delikatnie solimy, chwilę czekamy, następnie na papierowym ręczniku z nadmiaru wody odsączamy.  Olejem ją smarujemy i na patelni grillujemy. Makaron na trzy części składamy, cukinią na środku zawijamy, sosem pieczarkowym polewamy, pieprzem świeżo mielonym doprawiamy i pietruszką ozdabiamy

Moniki Smakołyki
Omlet z Cukinią, Pieczarkami i Kabanosami 250

sól morska, rozmaryn 3 łyżki mleka 1/2 cukinii 5 pieczarek Kabanosy Henryk Kania użyłam bekonowych olej rzepakowy do smażenia Cukinie, pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Albo grillujemy wtedy nie będziemy musieli używać oleju.Jajka roztrzepujemy widelcem dolewamy mleko i przyprawy, oraz połamane kabanosy i smażymy omlet na małym ogniu przykrywamy patelnie pokrywka i smażymy, aż wierz się zetnie.Nak

NaKońcuJęzyka
Podudzia kurczaka marynowane w miodzie 232

Lubicie mięso na słodko? Ja wprost uwielbiam.. kurczak grillowany z ananasem, indyk pieczony z brzoskwinią, czy pierś z kurczaka w pomidorowym sosie z kawałkami banana. Pycha! Jednak najbardziej klasycznym zestawieniem mięsa na słodko jest przyrządzenie go z dodatkiem miodu. Dzisiaj propozycja Karola Okrasy na pyszne pieczone podudzia z dodatkiem miodu. Danie klasyczne, proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Czas

Kolizje Smaków
Zupa krem z cukinii 197

Gotujemy bulion i wrzucamy warzywa. Przyprawiamy suszoną bazylią i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Miksujemy zupę blenderem. Możemy podawać  z grzankami, groszkiem ptysiowym, bagietką.Ja grilluję kromki z chlebka kukurydzianego z masłem, czosnkiem i majerankiem

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania