rodzinką w naszym spotkaniu uczestniczyli " Jan Niezbędny " i Kamis . Mój mały, wielki pomocnik zabrał się za przygotowania. Gdy Wera już wszystko przygotowała, mój mąż Kuba zabrał się za grillowanie. Jak zawsze pierwsze skrzypce grały szaszłyki, karkówka, kiełbaski białe i tradycyjne-śląskie. Pojawiły się również hamburgery z karkóweczką i tortellini zapiekane w boczku. (Przepisy znajdziecie na blogu
Wielki apetytpatyczki do szaszłyków Sposób przygotowania: Śliweczki owinąć boczkiem. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i doprawić do smaku. Na patyczku do szszłyka nadziać naprzemiennie śliwki w boczku i kurczaka. Grillować aż mięso będzie kruche. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytświeżego tymianku Sposób przygotowania: Ziemniaki myjemy i kroimy na plastry równej grubości. Każdy smarujemy ketchupem. Na ziemniaka układamy kostkę boczku i szczyptę tartej mozzarelli. Dekorujemy świeżym tymiankiem. Ziemniaki grillujemy ok. 10-15 minut na niskim ogniu. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytodcinkach. Oliwki, czosnek, oliwę zmiksuj na gładką masę (ilości wg. uznania). Dopraw do smaku solą. Pastę nałóż w nacięciach chleba. Dołóż również gałązki świeżego tymianku. Grilluj pod przykryciem aż chlebek będzie chrupiący (ok. 5-7 minut). Na sam koniec obsyp go tartą mozzarellą. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytpraskę czosnek. Połączyć ziemniaki ze szpinakiem - zblendować na gładką masę. Mięso przyprawić solą, pieprzem i estragonem. Polać łyżką oliwy i wcisnąć 2-3 ząbki czosnku. Po ok 30 min grillować (ja dziś na patelni grillowej). Śmietankę podgrzać, dodać do niej wszystkie rodzaje serów. Trzymać na ogniu ok 5 min, aż się wszystkie ładnie roztopią. Na końcu dodać szczyptę mąki
Gaździnka warzysłona, można ją ciut posolić, ja tylko oprószam białym pieprzem. Na osobnej patelni smażę jajka , lubię półpłynne . Można podać jajka w koszulce. Wykładam na gorące, grillowane chipsy z szynki. Świetnym dodatkiem jest sałatka z pomidorów. Tych co lubią domowy smalczyk, zapraszam po przepis (KLIK
Takie tam pichcenieMoim zdaniem łosoś to jedna z najlepszych ryb. Możemy go przygotować na bardzo wiele sposobów. Smażony, pieczony, gotowany, grillowany, w sałatkach, zupach, pastach… każdy będzie wspaniały. Jako danie główne, kolacja, przystawka – jednym słowem możliwości są nieograniczone. Kotlety siekane z łososia. Składniki: - filet z łososia ok. 600g - 2 jajka - 1,5 czerstwej bułki (najlepsza 3 dniowa kajzerka) - 1 cebula
mojewypiekiinietylkoabsolutny bestseller, szczególnie teraz wiosną, idealna do twarożków, rzodkiewek, sałatek i surówek. Już za niedługo świetna do posypania świeżych warzyw, np. pomidorów i ogórków. Idealna do wykorzystania w okresie grillowania. Sól aromatyzowana to super przyprawa, którą w prosty sposób możesz zrobić samodzielnie. Do jej przygotowania potrzebujesz 3 rzeczy: soli kamiennej lub morskiej, blendera i listków czosnku niedźwiedziego. To pierwsze aromatyczne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kawałki (takie piórka). Dodajemy do niego szpinak (tylko bez soku, który puścił), posiekany szczypiorek i przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu sos. Mieszamy. Przygotowujemy tosty do zapieczenia i grillujemy na chrupko. Smacznego! Ps. Przepis pochodzi ze strony przepisy.pl
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Grillowanie to podobno sport narodowy Polaków. Za nami majówka, która dla wielu była oficjalnym rozpoczęciem sezonu grillowego, którego pełnia dopiero przed nami. Nawet dobrze doprawione mięso bez towarzystwa sosów okazuje się być nijakie. ;-) A że nie zawsze mamy możliwość by przygotować ich w domu, z pomocą przychodzi Fanex z szerokim asortymentem gotowych sosów, w różnych wariantach smakowych. Firma Fanex działa
Szefowa kuchniostrą paprykę. Pierś kurczaka pokroić w paski i przełożyć do marynaty. Dokładnie wymieszać, aby marynata pokryła mięso. Odstawić na minimum dwie godzinki. Potem kurczaka nadziać na patyczki i grillować z obu stron, aż mięsko ładnie się przyrumieni. Pęczak ugotować. Cukinię wrzucić na patęlnię i smażyć, aż odparuje wodę i zmięknie. Dodać pęczak i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić sosem sojowym
Monia miesza i gotujepieczonych i smażonych mięs. Składniki są dostępne właściwie przez cały rok więc można ją przygotować w dowolnej chwili. Polecam bo jest bardzo smaczna. A czy Wy szykujecie się na grillowanie podczas majówki? Jeśli tak to może przyda Wam się przepis na bardzo aromatyczną i smaczną karkówkę z grilla . Dzisiejsza surówka byłaby do niej doskonały dodatkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPljeskavica to popularna na całych Bałkanach nazwa dużego, płaskiego grillowanego kotleta mielonego. Odmian jest tyle ile państw w tym rejonie. Mój dzisiaj kotlet bardziej jest zbliżony do odmiany bułgarskiej, bo do środka dodałam ajwaru, a oni swój nadziewają pastą pomidorową. Kotleta podałam w chlebkach pita z warzywnymi dodatkami, ajwarem i sosem jogurtowym. Idealna potrwa na długi weekend, grill i pikniki
Bernika - moj kulinarny pamietnikmoja ulubiona ryba. Uważam, że wymaga prostych dodatków, tylko wtedy jest naprawdę smaczny. Panierka i rozgrzany tłuszcz zdecydowanie mi do niego nie pasują, dlatego wybieram dwie opcje: pieczenie lub grillowanie. Z prażonymi pistacjami, mocno cytrynowy okazał się przepyszny, na pewno jeszcze nie raz powtórzę ten przepis. 2 filety z łososia 100g prażonych pistacji 1 cytryna sól, pieprz 1. Filety
Szefowa kuchni