kanapkę dość sporą ilością właśnie surowej cebuli. Kiedyś będąc w Pradze przypadkiem natknęłam się na takie połączenie - i było rewelacyjne! Składniki: bułka masło camembert ser żółty (najlepiej 2 rodzaje) pomidory suszony pół cebuli Każdy wie jak się robi kanapkę, ale aby tradycji stało się zadość... Rozkrawamy bułkę, smarujemy masłem. Na jednej połówce kładziemy 3 plasterki camembert, na drugiej 3 plasterki(...)sera żółtego. Kroimy pomidora na mniejsze części i układamy na kanapce. Całość składamy, wstawiamy do piekarnika, aż bułka będzie chrupka, a ser się rozpuści. Wyjmujemy dodajemy surowej cebuli drobno posiekanej i smacznego! (camembert najlepiej smakuje z żurawiną więc śmiało możemy dodać do kanapki) Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkipyszne. Nawet z wyglądu podobne do mięsnych burgerów. Dodatek czerwonej papryki i cebuli sprawił, że były jeszcze ciekawsze w smaku.Polecam eksperymentowanie z wege burgerami. Składniki: 8 bułek 1 pomidor kilka plasterków ogórków z curry (lub innych) 8 plasterków sera 8 listków sałaty 2 puszki czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz chili(...)uformować 8 kotletów. Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Bułki przeciąć na pół i podpiec na patelni. Do każdego burgera włożyć liść sałaty, kotlet z czerwonej fasoli, plaster sera, plaster pomidora i kilka plasterków ogórków. Drugą połowę bułki posmarować sosem. Smacznego
Pasja Smakuniecała) kaszy gryczanej białej- 2 duże cebule- 1 ząbek czosnku- 1/2 łyżeczki tymianku (nie trzeba)- ok.200-300ml bulionu (u mnie mrożony własny, ale można dać z kostki)- 1 puszka krojonych pomidorów- 0,5l soku pomidorowego- ketchup do smaku- 2-3 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego- sól (ok.1 łyżeczki) i świeżo mielony pieprz do smaku- skrobia kukurydziana maizena (do zagęszczenia sosu(...)Pyszny, gęsty sos pomidorowy:W czasie gdy nasze gołąbki się gotują przygotowujemy sos pomidorowy.Garnek z cebulą umieszczamy na palniku, gdy się zagrzeje dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, mieszamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz sok, Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, oraz ketchupem. Można zaciągnąć skrobią kukurydzianą rozmieszaną w małej ilości wody. Do smaku można można dodać 1-2 łyżeczki masła. Smacznego
Smaczne Zdrowesprawdzonego, a były to: Pieczone piersi z kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami oraz sałatką wiosenną Będziemy potrzebować: 2 piersi z kurczaka 0,5 kg ziemniaków główka sałaty masłowej 2 pomidory 1 szalotka szczypiorek ok. 4 łyżek słodkiego sosu chilli (ja używam sosu tao tao) ok. 2 łyżki miodu lub więcej (trzeba próbować, bo proporcje miodu i sosu chilli podawałam(...)ziemniaki dokładnie pokryte były przyprawami. Układamy je na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidora kroimy w szóstki lub ósemki, a szalotkę w piórka. Szczypiorek siekamy. Całość mieszamy, a przed podaniem polewamy pozostałą częścią sosu, w którym marynował się kurczak. Po 20 min. pieczenia ziemniaki
Ratunku obiadśrednie marchewki 0,3 kg pieczarek 1 czerwoną paprykę 1 sporą cebulę 2-3 ząbki czosnku 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem 1 cytrynę: otartą skórkę i sok 1 puszkę pomidorów lub tyle samo pomidorowej passaty 1 puszkę mleka kokosowego 1 szklankę mleka (Tego dnia, kiedy robiłam zupę nie udało mi się dostać mleka kokosowego i zupkę zrobiłam jedynie na zwykłym(...)dość drobno (ja pokroiłam ją w takie niby słupki). Paprykę kroimy tak samo lub w kostkę, cebulę i dymkę w piórka, pieczarki w grube plasterki, czosnek w paseczki/słupki. Pomidory blendujemy/miksujemy ze szklanką mleka. Powstały płyn wlewamy do garnka i dodajemy mleko kokosowe. Podgrzewamy i mieszamy, aż płyn stanie się jednolity i gładki. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło
Ratunku obiadoraz kolorową papryką (porcja dla 2-3 osób) Potrzebujemy: 1 sporą polędwicę wieprzową (moja ważyła ok. 0,5 kg) 1 cukinię 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 puszkę pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g brązowego, naturalnego ryżu przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki (+ odrobinę do natłuszczenia naczynia) oliwy (użyłam czosnkowej(...)użyłam tej patelni, na której smażyłam polędwiczki, i która pozostała po tym lekko tłusta). Podsmażamy 4-5 min. i dodajemy cukinię. Po ok. 1-2 min. dodajemy również pomidory z puszki i koncentrat. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz tymiankiem i dusimy do chwili, kiedy warzywa zmiękną, ale zachowają ładny kształt.Upieczone polędwiczki uwalniamy z nitek i odkładamy
Ratunku obiadoleju;ok. 1 kg wołowiny (rozbratel/ łopatka/ karkówka);1 szkl. cebuli pokrojonej w plastry;1/2 szkl. marchewki;0,5 l. czerwonego wytrawnego wina;2 szkl. bulionu wołowego;1/2 szkl. pomidorów z puszki;sól, świeżo mielony pieprz;1 średni bukiet ziół:* pietruszka,* liść laurowy,* łyżeczka suszonego tymianku,* 3 goździki,* 2 ziarnka ziela angielskiego,* 2 ząbki czosnku - wszystko to zawinięte w gazę(...)dodajemy do mięsa. Na patelnię wlewamy wino i odparowujemy i przelewamy do mięsa i warzyw. Dolewamy również bulion w takiej ilości aby przykrył mięso. Do naczynia z mięsem dodajemy pomidory i zioła zawinięte w gazę. Przykrywamy naczynie.Ja wstawiłam wszystko do piekarnika nagrzanego do 200 stopni - aby doprowadzić do wrzenia. Jak tylko pojawiły się bąbelki zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni
MiksturownikSkładniki: 400-450 g polędwicy wieprzowej 1/3 szkl. wina Celebro ( czerwone, włoskie ) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sosu sojowegosól, pieprz olej do smażenia 1 pomidor 1/2 kabaczka świeży tymianek Wykonanie: Mięso oczyścić z błon, pokroić w plastry grubości 2 cm. Lekko rozbić. Wino, miód, sos sojowy - wymieszać. Polać mięso. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na min. 30 minut. Pomidora
kolorowotorcikowoSzybki w przygotowaniu, może niekoniecznie piękny z wyglądu, ale bardzo smaczny. Uwielbiam taki makaron i jego prostotę. Składniki: opakowanie makaronu kokardki kulka mozzarelli opakowanie mrożonego szpinaku 4 pomidory 3 ząbki czosnku sól, pieprz bazylia, oregano Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odsączyć na durszlaku, ponownie przełożyć do garnka. Na patelni poddusić szpinak, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku(...)Pomidory i mozzarellę pokroić w kostkę. Dodać do szpinaku. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Wymieszać z makaronem
Pasja Smakuodrobiny pieprzu cayenne. Polecam również przepisy na: Sałatka owocowa z bakaliami Sałatka owocowa Sałatka z kurczakiem i ananasem Orzeźwiająca sałatka z pomarańczami jest lekka, świeża i smaczna. 4 pomidory koktajlowe garść Mix sałat z rukolą i radicchio 1 pomarańcza siekany szczypiorek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta pieprzu cayenne kilka orzechów włoskich i rodzynek Pomarańczę kroimy(...)pomarańczę kroimy na cząstki pozbawiając ich białych błon. Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy mieszamy z oliwą, octem balsamicznym i odrobiną pieprzu cayenne. Sałatę i cząstki pomarańczy przekładamy do salaterki. Pomidory koktajlowe kroimy w ćwiartki, wraz ze szczypiorkiem, orzechami i rodzynkami umieszczamy w salaterce. Wyciskamy resztki soku do salaterki. Polewamy sosem sałatkę i mieszamy. Sałatkę umieszczamy w połówkach wydrążonych z pomarańczy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwysmarowania ciasta przed wyrośnięciem + mąka do oprószania stolnicy - sos pomidorowy: 2-3 ząbki czosnku posiekanego na drobno garść świeżych listków cząbru ( lub innych, które akurat macie) puszka krojonych pomidorów 2 łyżki łagodnego keczupu pół łyżeczki cukru 1/4 szklanki białego, półwytrawnego wina szczypta soli szczypta słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka lnu mielonego, do zagęszczenia(...)czosnek i przyrumieniamy go. Kolejno zmniejszamy ogień, dodajemy listki ulubionych ziół, chwilę podsmażamy wraz z czosnkiem. Wlewamy wino, zwiększamy ogień i odparowujemy wino do 1/2 jego objętości. Kolejno wlewamy pomidory z puszki, 2 łyżki keczupu i zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem. Po ok. 5 minutach doprawiamy cukrem, solą, słodką papryką, bazylią lub ulubionymi ziołami i zagęszczamy sos mielonym lnem
Symfonia SmakówGrecy faszerują wiele warzyw .Zapiekają je , grillują, duszą. Często pojawia się w towarzystwie takich warzyw lub nawet jako ich składniki ser . Kupiłam małe kształtne papryczki ( takie wielkości średniego pomidora). Aż się proszą by coś z nimi zrobić. Przygotowałam farsz z nutą przypraw greckich i dodatkowo poutykałam w nim kosteczki Fety. Czas: 1 godzina Składniki: 12 małych papryk ( wielkości średniego(...)pomidora) 0,5 kg chudej łopatki bez kości ( kupiłam 60 dag bo ok. 10 dag odeszło przy krojeniu) 10 dag ryżu ( 1 woreczek) 48 kosteczek Fety ( po 4 na jedną paprykę) 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1/3 szklanki usiekanych ziół - pół na pół melisa i mięta 1/3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej pieprz mielony do smaku papryka mielona do smaku
Buniabaje w kuchniduszonych warzyw. Zaciekawiona postanowiłam dotrzeć do przepisu. Oryginał nazywał się Aqua cotta co z tłumaczenia wyszło po prostu ,, gotowane- gotować" ( pewnie jajko).Pod spodem były ziemniaki w plastrach, pomidory, cebulka i papryka. A ,że przepis -przepisem , a mnie się spieszyło zrobiłam z tego co było pod ręką. Czas: 20 minut Składniki: garść makaronu grube rurki ( lub inny gruby ) sól pieprz(...)cebulę. Zeszklić na oleju. Dołożyć pokrojone na ćwiartki ( ósemki) pomidorki. Doprawić pieprzem, solą i papryką mieloną . Podlać wywarem z gotowania makaronu. Dusić 10 minut. Odłożyć połowę uduszonej cebulki z pomidorami do miseczki. Do reszty dodać makaron i wymieszać. Posypać parmezanem. Na ser dać odłożoną cebulę z pomidorkami. Na wierzch wbić jajko. Posolić. Przykryć. I na bardzo małym gazie doprowadzić
Buniabaje w kuchnimrożę i z przyjemnością odgrzewam. Czas: 2 godziny Składniki: 1 paczka makaronu spaghetti ( 1/2 kg) 1/2 kg łopatki bez kości ( w miarę chudej) 3 średnie cebule 2 duże pomidory 15 dag koncentratu pomidorowego 30 % ( 1 1/2 małego słoiczka) cukier do smaku 5 łyżek oleju z pestek winogron suszone oregano do smaku suszona bazylia do smaku suszony czosnek do smaku pieprz(...)oleju. W garnku o grubym dnie rozgrzać pozostały olej. Wrzucić mięso i smażyć mieszając aż się zrumieni i rozpadnie na drobne grudki. Zalać wodą. Dorzucić pokrojoną drobno cebulę i pomidory. Dosypać po łyżce oregano i bazylii, oraz łyżeczce pieprzu, papryki, czosnku i pół łyżeczki cukru. Wlać łyżkę przyprawy do zup. Gotować na małym gazie przy uchylonej pokrywce przez
Buniabaje w kuchni