rybnej doskonale nadają się resztki ryb, które pozostają po filetowaniu. Robi się z nich bulion rybny, służący jako baza zupy. Reszta składników to inwencja kucharza Składniki:1 dorsz1 puszka pomidorów pelati -400 g (razem z zalewą)1 cebula4 ząbki czosnku1/2 szklanki białego wytrawnego wina1 liść laurowy3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)1/3 łyżeczki chilli1 duży ziemniak1,5 l bulionu(...)gotujemy bulion rybny. Filety kroimy na większe kawałki, lekko solimy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Do garnka wlewamy bulion, pomidory, wino, pokrojonego w kosteczkę ziemniaka, zeszkloną cebulę i czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy do miękkości ziemniaka, następnie wyjmujemy liść laurowy i wszystko miksujemy. Dodajemy do zupy pokrojonego dorsza
Oryginalny smakcarryszczypta soli i pieprzupół łyżeczki musztardy łagodnej2 ząbki czosnkuWYKONANIEBrokuł odgotowujemy, uważamy żeby nie przegotować. Ostudzić.Kurczaka kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy ziołami do drobiu, obsmażamy. Ostudzony kładziemy na brokuły.Pomidory kroimy w większe kawałki.jajko na cztery i dodajemy do sałatki.Przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z wszystkimi składnikami, czosnek wyciskamy i również dajemy do sosu . Polewamy sałatkę. Można wymieszać
W kuchennym oknie Ewychili w płatkach i dokładnie mieszamy. Do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę a po dwóch minutach pokrojonego pomidora. Całość doprawiamy solą i pieprze, dodajemy ryż Arborio i dokładnie mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu tak długo aż ryż całkowicie wchłonie płyn- około 18 minut
Mango Papajapieczenia1 łyżeczka sodydosłownie szczypta soli1 jajko1/2 szklanki mleka1/3 szklanki oleju (ja dodałam oliwy, również się sprawdziła!)2 łyżki wodypieprz, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodkadodatki: 1/3 papryki czerwonej, 1 pomidor (bez gniazda), 1/4 opakowania fety, 1/2 małej cebuli, parmezan do posypaniaPrzygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 170'C.Łączymy ze sobą suche składniki i mieszamy.W drugiej misce łączymy jajko, mleko, olej(...)danie, pyszne, zaskakujące, idealne jako przekąska na imprezę lub lunch na sałacie. Super pomysł na wykorzystanie resztek w lodówce, a ilość konfiguracji jest nieskończona! Zazwyczaj zamiast zwykłych, dodaję suszone pomidory. Spróbujcie też tego wariantu :) Smacznego
Kitchens Alphabetpomocą przychodzi nam przepis na kurczaka po meksykańsku i w kilka minut mamy fajny, nieskomplikowany obiad.Składniki:400g piersi z kurczakaryż1 puszka kukurydzy z czerwoną fasolą 1 czerwona paprykakrojone pomidory w puszcze1 łyżeczka koncentratu pomidorowego2 ząbki czosnkuprzyprawy do smaku, słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprzPierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy w dowolny sposób (ja użyłam słodkiej i ostrej papryki(...)oraz przyprawy do kurczaka), wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko chwilę razem dusimy. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do sosu razem z czerwoną fasolą i kukurydzą. Doprawiamy do smaku. Całość dusimy jeszcze kilka minut. Kurczaka podajemy z ryżem
Animelka Blogbędzie się otwierał podczas smażenia).Kurczaka smażymy na zwykłej patelni lub patelni grillowej ( na patelnię nie dodajemy tłuszczu!:).Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze części, układamy na talerzu. Pomidora kroimy na 8 (jeśli wolicie mniejsze części, to ósemki dzielimy je jeszcze na pół ). Ogórka kroimy w pół-plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski, a szczypiorek siekamy drobno. Sezam(...)prażymy na suchej patelni.Na sałacie układamy cebulę, ogórka, paprykę i pomidora. Wszystko posypujemy szczypiorkiem.Z miodu, oleju, octu i posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem.Polewamy sosem przygotowane składniki.Kurczaka kroimy w plasterki lub (jeśli wolicie) w kostkę i układamy na talerzu. Posypujemy sezamem.Gotowe!:)) Warto pamiętać, że najlepiej polać sałatkę sosem tuż przed podaniem, wtedy warzywa nie podejdą
Czerwona Porzeczkamarchewką i pokrojonymi pieczarkami podsmażamy na patelni, dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę.Całość smażymy ok 15minut.Następnie dorzucamy wszystko do kapusty, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy,sól,paprykę, pomidory lub przecier pomidorowy i dusimy pod przykryciem ok 25 minut. Ponieważ kapusta pekińska po ugotowaniu jest bardzo delikatna w smaku, dość mocno przyprawiam bigos. Całość na zakończenie posypuję koperkiem . Podajemy
Walijskie Pichceniektórej pasują wszystkie zalegające nam lodówkę lub spiżarnię warzywka :))Składniki:3 marchewki1 pietruszka1 mały seler1 czerwona papryka4 łodygi selera naciowegobulion warzywnysólpieprzsłodka i ostra paprykapół cebuli2 małe cukinieząbek czosnkuoreganopuszka pomidorów w sosie własnymkoperekziele angielskieliść laurowy2 łyżki oleju1/2 paczki drobnego makaronuWykonanie:Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę: marchewki, pietruszkę, seler, czerwona paprykę ,cukinię i czosnek(...)ziele angielskie,przyprawy:sól, słodką i ostrą paprykę, odrobinę pieprzu oraz oregano i pokrojony w paski seler naciowy. Gotujemy na małym ogniu ok 15 min po czym wlewamy puszkę pomidorów w sosie własnym i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być już miękkie. Do zupy dodajemy ugotowany wcześniej makaron, posypujemy świeżym koperkiem lub natką
Walijskie Pichceniekurczaka) jest niskokaloryczna, co jest dodatkowym plusem tej potrawy. Można bez wyrzutów sumienia ... wziąć dokładkę ... :-)Składniki:3 cukinie1 marchewka2 cebule3 papryki kolorowe200g pieczarek200g fileta z kurczaka lub indykapuszka pomidorów w sosie własnym (pokrojonych)1 mała metka wędzonałyżka koncentratu pomidorowegosólpieprzsłodka i ostra paprykaliść laurowyziele angielskie2 łyżki olejuWykonanie:Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w piórka cebulę(...)cukinię. Obieramy ją, kroimy w dużą kostkę i dorzucamy do naszego leczo. Metkę obieramy z flaka, formujemy z niej małe kuleczki i także wrzucamy do leczo. Całość zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy koncentrat, mieszamy i smażymy ok 15 minut
Walijskie Pichcenierobię je wtedy kiedy po prostu mamy na nie ochotę, nawet ... jeśli to miałby być środek lata ;-) Składniki: 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 1 papryka zielona puszka pomidorów w zalewie 3 cebule ząbek czosnku 2 małe cukinie 200g pieczarek 3 kiełbasy toruńskie smalec 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku sól i pieprz(...)zrumienienia. Cukinie, paprykę i pieczarki obieramy i kroimy wg upodobań - jednak niezbyt drobno. Najlepiej w grubą kostkę. Pokrojone warzywa dodajemy do zawartości patelni. Solimy, dodajemy obie papryki oraz pomidory z puszki. Jeśli będą miały mało soku dolewamy odrobinę wody i dusimy ok 30 minut. Po tym czasie próbujemy czy warzywa są odpowiednio miękkie (ale broń Boże rozgotowane) oraz oceniamy walory
Walijskie Pichceniewykorzystanie jajek!I uwinęłam się, nim Gizmol wyrwawszy się z objęć Morfea, zatęsknił za kolejną dawką nabiału. Na śniadanie omlet z mikrofali 2 jajka 3 łyżki mleka łyżka suszonych pomidorów kilka sztuk zapuszkowanych szparagów szczypta soli, pieprz Jajka roztrzepałam. Wlałam mleko. Dodałam posiekane pomidory. Posoliłam. Popieprzyłam. Mieszaninę wylałam na talerzyk. Wstawiłam na 2 min. do mikrofali. Następnie wyjęłam talerzyk. Szparagi
bastalenaczerwonej 1 średnia marchewka ½ niewielkiej cukinii ½ małego bakłażana 5 plastrów ananasa 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½ limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki zielnej(...)rozgrzewamy jeszcze odrobinę oliwy i dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy cukinię, bakłażana, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 15 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy do warzyw z mięsem mleko kokosowe, sok i skórkę
Mania Gotowaniaząbki czosnku ½ papryczki chilli bez pestek (żółta) 0,3 kg sera białego 1 opakowanie serka Arla Tapas lub India mąka orkiszowa jedno jajko sól i pieprz zielony ogórek dwa pomidory 0,2 kg bundzu, sera korycińskiego lub jaki lubicie 3 pęczki pietruszki garść orzechów włoskich i pestek dyni kilka zielonych liści salaty masłowej garść listków bazylii dwa pęczki natki pietruszki(...)mielimy. Po zmieleniu dodajemy orzechy i pestki, ser starty na drobnych oczkach, sól, pieprz i dwa ząbki czosnku. Dolewamy znowu trochę oleju i mielimy. Pesto gotowe. Salsa: ogórek i pomidory obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Ser również drobniutko musi być pokrojony. Mieszamy składniki w misce, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę (0,5 pęczka) i dodajemy starty ząbek czosnku
ladykitchenprawdę na oko i na smak -dynia -masło -cebula -czosnek -seler naciowy -mleko sojowe Alpro Orginal -oliwa z oliwek -Grana Padano DOP -sos sojowy -przyprawy Skworcu- Pfeffer Gold, suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim, pieprz ziołowy, Karahi Chicken Masala Rozgrzej brytfannę na gazie i roztop masło. Pokrój cebulkę w kosteczkę i podduś na maśle. Obierz dynię, wydrąż środek(...)Skworcu. Użyłam nie przez przypadek tych mieszanek, gdyż ten typ dyni jest raczej pozbawiony jakiegokolwiek smaku i trzeba ten smak czymś wydobyć. Następnie dodałam trochę oliwy z oliwek i pomidorów suszonych z czosnekim niedzwiedzim i czarnuszką Skworcu. Zamknęłam brytfannę i na malutkim płonieniu zaczęło mi się to ładnie dusić, a dynia przechodzić przyprawami. I o to nam chodzi. Dodalam
Z Kuchni Do Kuchnilitr bulionu drobiowo-warzywnego - 2-3 łyżki kaparów - 2 łyżki harrisy - mały pęczek natki z pietruszki - 4 gałązki kolendry - 4 duże ząbki czosnku (posiekane) - pół puszki pomidorów - ja rozszerzałam przepis o 2 łyżki soczewicy czarnej i czerwonej - 1 łyżka kminu rzymskiego - sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Cieciorkę moczymy przez noc i gotujemy aż bedzie miękka(...)Następnie ugotowaną cieciorkę wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy soczewicę, przyprawy, pomidory i resztę składników. Gotujemy aż czerwona soczewica się rozgotuje. Gotową zupę wlewamy do miseczki, posypujemy natką pietruszki, razowymi grzankami, jeśli ktoś chce to dodaje jajko i jogurt. Smacznego
Zainspiruj się kuchnią